Credit card opzeggen of niet?

Als ik kijk naar dingen waarop ik nog kan besparen, kom ik af en toe uit bij mijn credit card. Ik gebruik die in het buitenland (heb je vaak nodig om dingen te reserveren) en ook wel eens voor aankopen in buitenlandse shops. Ik betaal het bedrag altijd elke maand voor 100% terug, dus rente betaal ik er niet op. Maar wel een jaarlijkse kaartbijdrage van €25. Nu twijfel ik om hem toch op te zeggen. Even de voor- en nadelen van de kaart op een rijtje:

Voordelen creditcard

– Voor buitenlandse dingen is het vaak nodig
– Je kunt betalingen een beetje spreiden, ook al is het maar binnen 1 maand
– Al je aankopen zijn automatisch verzekerd

Nadelen creditcard

– Het kost €25 in het jaar
– Het heeft invloed op je leenruimte bij b.v. een hypotheek
– Je kunt er soms iets makkelijker door kopen, wat je ook wel gewoon kunt laten liggen/staan

Het belangrijkste voordeel is denk ik het gemak, ‘dat het er is’ en het belangrijkste nadeel is dat het geld kost. Wat weegt zwaarder? Ik neig nu toch steeds meer naar opzeggen, omdat het geld kost. Het scheelt dan wel niet heel veel in de maand, maar het scheelt toch. Voorlopig zal ik toch niet naar het buitenland gaan waar je zo’n kaart nodig hebt en als ik deze niet meer heb, kan ik wel eens gebruik maken van zo’n aanbieding met het eerste jaar gratis. Nadeel is wel dat je als ondernemer niet altijd makkelijk weer zo’n kaart krijgt, dus eenmaal weg kan ook betekenen dat ik ‘m voorlopig niet weer krijg.

Hebben jullie een creditcard? En wat zouden jullie in mijn geval doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

28 Comments
 1. Die creditcard kan ook een voordeel zijn bij je hypotheek als daar uit blijkt dat je altijd terugbetaald en niet maximaal gebruikt.
  Er zijn ook goedkopere cc

 2. Bijenkorfcard, spaar je punten, is mastercard, kun je ook in buitenlamd mee bestellen, dochter van Visa.
  Kosten 12,50 per jaar en als je uitgaven er mee doet, spaar je punten. Dit jaar heb ik al 29 euro punten gespaard, door benzine te tanken, bijzondere onderhoudsaanschaffingen.
  Dat geld gaat in de uitverkoop ingewisseld worden in De Bijenkorf.
  Ik schreef hier ooit een blog over.

 3. Ik heb ook een creditcard waarbij je binnen een maand terugbetaald. Ik zou hem niet willen missen want heel soms doe ik een aankoop in het buitenland en dat kan niet zonder die card. Ik vind zelf die kosten van € 2,00 per maand niet opwegen tegen het gemak dat je ervan hebt. Ik denk dat je hem echt zou missen als je hem opzegt…
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. De ANWB heeft ook een creditcard (VISA) voor 12,- euro per jaar. Deze gebruik om reizen te boeken (ook binnen europa).
  Fijne dag nog verder, Melanie

 5. Hier ook die van de ANWB, was 12 euro en dat vind ik toch wel heel makkelijk met parkeren, tanken in het buitenland ect. Die dure opzeggen en een goedkopere afsluiten een optie?

 6. Wij hebben er geen. Zelfs in China kunnen we zonder. Het is mogelijk om met een gewone bankpas (wij hebben I.NG en R.abo) contant geld uit de muur te halen.
  Een aantal jaren geleden hebben we die van de ANWB gehad, maar deze nooit geactiveerd, inmiddels niet meer bruikbaar. Elk jaar gaan onze gedachten toch wel naar een creditkaart, maar dan staat de reis al te snel voor de deur, om nog echte stappen te ondernemen. Verder hebben we hem voor ons idee niet nodig.

 7. Hier ook de ANWB kaart. Gebruik hem voornamelijk om in het buitenland te tanken en bij de tolwegen. In NL voor aankopen zoals afgelopen jaar TV en vriezer, dan hoeft het niet van de spaarrekening en betaal het na maand zodat ik geen extra rente betaal.

 8. Interessante vraag! Ik vind creditcards eng, maar heb er wel eentje. Ik koop vaak boeken voor 0,01 cent op amazon.co.uk en daar heb je een creditcard voor nodig.

  Zijn er anders geen creditcards waar je niet zoveel als 25 euro per jaar voor betaalt?

  1. Ik had hem eerst gratis en kreeg er ook nog en iPod bij, maar als je blijft hangen, ga je betalen. Ik denk dat ik deze nu eerst opzeg en als ik er weer eens een nodig heb, kijk ik wel naar voordeligere alternatieven! Dan is die €25 toch maar weer op zak.

 9. Ik heb mijn cc gratis bij het privepakket van abnamro, ben er erg tevreden over. Als je grote aankopen doet zit er een extra verzekering bij en ook bij vertraging bij vluchten mits je je reis per cc heb betaald. Ik zou gewoon kijken waar je hem gratis kan aanschaffen en dan een jaartje switchen, net zoals je bij de energieleveranciers doet. 🙂

 10. Vreemd dat je daar 25 euro per jaar voor betaald. Dat zit bij mij gewoon in het betaalpakket van de ING (tuurlijk zit het dan in de totaalprijs verweven, maar dat is zeker geen 25 euro).

  Ik vind een cc erg handig in het buitenland (bijvoorbeeld tolwegen Frankrijk) en voor aankopen bij webshops en zou dus nooit eraan denken om mijn cc de deur uit te doen

  1. Wat velen overigens zeggen is ook waar. Creditcard heb je voor in het buitenland helemaal niet nodig. Zelfs in de meest exotische plaatsen kun je tegenwoordig vaak naar een pin-automaat.

   Overigens heeft het helemaal geen impact op je leenruimte als je gespreid betalen hebt gedeactiveerd.

   Blijft als voordeel nog over de webshops waar je soms geen keuze hebt. Ik koop nog wel eens wat bij een buitenlandse webshop, en dan heb je echt geen keuze.

   Ik zou dus zeggen dat het loont om de creditcard aan te houden, maar wel voor een goedkopere variant te gaan. Bijvoorbeeld gekoppeld aan je betaalrekening, ANWB, Bijenkorf, etc.

  2. In het buitenland heb je hem vaak wel nodig voor bv autohuur of hotelreservering. Echter als je voorlopig geen plannen hebt. Geen aparte kaart aanhouden. Nij mij zit hij overigens ook gewoon in mijn bankpakket

 11. Ik heb mijn creditcard en jaar geleden weggedaan en em nog geen seconde gemist… Ook in het buitenland kun je heel goed zonder creditcard, tegenwoordig kun je ook in landen als India 'gewoon' pinnen. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je genoeg saldo hebt om te kunnen pinnen of dat je contant geld bij je hebt.

 12. Je kunt hem opzeggen en als je hem heel erg mist eventueel ergens anders een nieuwe nemen (ANWB of weet ik veel waar)? Wie weet mis je hem helemaal niet. Gewoon proberen.

 13. Wij hebben er ook zo eentje bij de ING waar we 20 euro per jaar voor betalen. Bij Argenta is de kaart gratis, maar dan moet je wel 2500 euro op je spaarrekening storten en loonsdomiciliëring hebben. Dit is wat ik ervan weet.
  Wij doen de kaart niet weg omdat liefje soms naar alle uithoeken van de wereld moet voor zijn werk. Daar probeert hij wel eerst maestro, maar gaat niet altijd.
  Online winkelen kan ook met paypall, en paypall kan ook als je geen Visa hebt. Dus als het enkel daarvoor is, kan je net zo goed je visa opzeggen.

 14. Manlief heeft er eentje, omdat hij voor z'n werk af en toe naar het buitenland moet, en dan de kosten voor moet schieten. Tegen de tijd dat we de creditkaart moeten betalen (ook altijd voordat de rente gaat lopen natuurlijk) is zijn declaratie meestal wel uitbetaald. Ik wil gewoon niet dat dit van de lopende rekening gebeurd anders hou ik het overzicht helemaal niet meer. Soms gebruiken we 'm tijdens buitenland-vakanties, maar verder eigenlijk nooit.

 15. Mocht je zowiezo een cc willen houden, tip: Ik weet niet wanneer je je huidige cc op moet zeggen om niet weer voor het hele jaar te moeten betalen, maar als je over wilt stappen naar een andere cc, dan zou ik die eerst aanvragen en nagaan of je geaccepteerd wordt. Anders heb je straks helemaal geen cc meer.

  Greetz,
  Jacqueline

 16. Dat hypotheekverhaal geldt alleen tijdens het afsluiten van je hypotheek. Wij hadden een vakantie geboekt incl huuraut via creditcard. Maar een week vantevoren moest ik tijdelijk mijn creditcard opzeggen, omdat ik anders geen hypotheek kon krijgen (idiote regel, maarja). Eenmaal aangekomen op de vakantie kreeg ik de huurauto niet mee, omdat de creditcard niet meer bestond. Op mijn lopende rekening stond meer geld stond dat het limiet van die creditkaart, maar daar gingen ze nog steeds niet mee akkoord. (uiteindelijk een prima trein-vakantie gehad:-))

 17. Wij hebben een creditcard binnen ons betaalpakket van de R.abo. Hier wordt hij alleen gebruikt voor bestellingen op internet in het buitenland, hotelovernachtingen via internet, vliegtickets. Daar zou ik hem al niet voor willen missen. Verder gaat hij mee op vakantie. Ik heb al een keer in Frankrijk(!) gestaan, waar mijn pas niet werkte. In Nederland wel gewoon. Inderdaad ook voor autohuur in het buitenland heb je een cc nodig. Nu gaan wij met de eigen auto, maar bij problemen is het toch fijn wanneer je een huurauto kunt huren. Ondanks dat we verzekerd zijn, kan het zijn dat je toch eerst via je eigen cc de borg moet laten 'reserveren'. Dit staat ook in mijn polisvoorwaarden.
  Hier blijft de cc dus lekker, en hij wordt alleen gebruikt wanneer een betaling met cc noodzakelijk is. Niet om betaling uit te stellen oid.

  Gr. Immy

 18. Wij hebben geen cc. Nog nooit gehad ook zou ook niet weten waarvoor ik hem nodig zou moeten hebben. We regelen alles tot nu toe zonder en dat gaat prima.

 19. Ik zou 'em ook gewoon houden maar gaan voor een goedkopere variant. Je brengt me op een idee om eens na te gaan wat die van ons nu eigenlijk kost! Verder betalen wij ook alles terug aan het einde van de maand en ik heb me laten vertellen dat het dan niet als een krediet geldt en dus geen invloed heeft bij het aanvragen van een evt. hypotheek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.