Zuinig is niet hetzelfde als krenterig

Zuinig is niet hetzelfde als krenterig

Hoewel we in een van oorsprong zuinig landje leven, wordt ‘zuinig’ bij de grote massa lang niet meer zo erg gewaardeerd. Het wordt snel gelijk gesteld aan ‘krenterig’. Maar tussen zuinig en krenterig zit een enorm verschil. Niet alleen in hoe het klinkt, maar ook in hoe het ‘leeft’.

Slim met je geld

Zuinig ben je als je slim bent met je geld. Je weet wat je te besteden hebt en probeert binnen die ruimte de slimste beslissingen te nemen. Een mooi voorbeeld van zuinig zijn is bijvoorbeeld niet de droger gebruiken als het niet nodig is (maar je gasten er wel gebruik van te laten maken als zij dat nodig hebben). Kortingsbonnen gebruiken is ook zuinig, net als gebruik maken van aanbiedingen, kijken of je ergens een nog betere deal kunt krijgen of uiteindelijk iets gewoon laten staan, omdat het je toch niet zoveel brengt als je wilt. Dat is allemaal zuinig.

Wat mij betreft is daar niets mis mee. Het is helemaal niet erg om je te beseffen dat geld niet aan een boom groeit en dat als je het niet in de gaten houdt, het gemakkelijk in een bodemloze put verdwijnt. En als je keuzes bewuster maakt, denk ik dat je er ook veel meer plezier van hebt. Ik heb over het algemeen meer plezier van doordachte keuzes, dan van impulsbeslissingen.

Goedkoop als hoogste doel

Krenterig valt wat mij betreft in een heel andere categorie. Als je krenterig bent, dan draait het alleen maar om zo goedkoop mogelijk, zelfs als je daarmee andere mensen schade berokkent. Denk bijvoorbeeld aan je printerpapier, plakband en pennen niet gewoon kopen (of ergens gratis krijgen), maar ze meenemen van je werk. Dat eerste heb ik nog wat minder moeite mee, het zo goedkoop mogelijk krijgen.

Het stuk waarbij je andere mensen tekort doet, dat vind ik niet netjes. Jouw levensstijl is jouw keuze en daarvoor zul je bepaalde dingen (moeten) doen en laten, maar je hoeft het niet een ander op te dringen. Laat staan dat je iemand anders voor jouw keuzes laat betalen. Want daar komt het in feite op neer op het moment dat je bijvoorbeeld van je werkgever steelt om zelf goedkoper uit te zijn.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Meer zuinige, dan krenterige mensen

Gelukkig kom ik zelf eigenlijk nooit echt mensen uit de bovenstaande categorie tegen. Als ik van de eerste verbazing bekomen ben, zou ik daar ook echt wel wat van zeggen. Of dat veel zin heeft, weet ik niet, maar er niets van zeggen zou voor mij voelen als meedoen en daar zou ik ook zeker geen zin in hebben.

Zuinige mensen kom ik wel tegen, soms minder zuinig dan ik, soms zuiniger. Dat vind ik alleen maar weer mooi; dan kun je van elkaar leren, want meer weten meer dan één. En soms heb je ook van die periodes waarin het gewoon helemaal niet fijn is om zuinig te doen. Dan is het weer mooi als die mensen je na een losse periode weer op het goede paadje brengen 😉

Ben jij zuinig of krenterig? Of heb je nog bijzondere voorbeelden van mensen uit deze twee categorieën?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

31 Comments
 1. Ik kan me helemaal vinden in wat jij hier beschrijft. Zuinig leven is een deugd, vertelden mijn ouders altijd, en zij leven er nog steeds naar. Ik probeer het op mijn manier ook te doen, laat geen lampen onnodig branden en zeker geen kraan lopen… Ook hou ik van aanbiedingen, en de zegeltjes die je uit de kassabonnen kunt knippen voor gratis producten. Maar van een ander pikken, of je zuinigheid aan anderen opdringen vind ik te ver gaan. Iedereen moet op zijn eigen manier een vorm van zuinigheid vinden als ze daar behoefte aan hebben, al doe ik wel een kraan uit, als ik die onnodig lang vindt openstaan… Ook bij anderen dus…
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Ik kan me deels in jou stukje vinden, maar om nou je wasdroger te laten gebruiken door een anders terwijl je zelf de was buiten hangt is voor mij een raadsel. Nu heb ik geen droger dus hoef ik er zelf niet over na te denken maar in mijn beleving klinkt het toch wel een beetje vreemd.
  Ik denk dat een echt krent niet pikt van zijn/haar baas maar bv wel de theezakjes buiten aan de waslijn laat drogen en daar doen ze in mijn ogen niemand kwaad mee.
  Groetjes Esmee

  1. Ik kan me dan even zo voorstellen dat je gasten hebt die snel wat moeten drogen, dat ze dan de droger gebruiken in plaats van hun natte goed mee moeten nemen. Maar in de praktijk zal dat inderdaad geen situatie zijn die vaak voorkomt.

 3. En toch verdween er bij ons op het werk altijd printpapier, pakken thee en rollen wc papier. Schofterig gewoon. Al moet ik bekennen dat er best wel eens wat pennen mee naar huis zijn gegaan, die zaten dan nog in mijn broekzak ofzo, toch gingen ze ook weer mee retour.

 4. Dit doet me weer denken aan het verhaal van een hele hoge ambtenaar op een ministerie bij wie z'n koffertje per ongeluk opensprong terwijl hij de trap afliep. Het koffertje bleek propvol gejatte wcrollen te zitten die vrolijk die trap af rolden! Betrapt!!!!!

 5. Heel bijzonder inderdaad, spullen meenemen van kantoor voor thuis. Dat vind ik ook vallen onder de categorie 'stelen' en heeft met zuinig zijn niets te maken. Doe dan liever mee aan een geld terug actie, als je die paar cent voor wc-papier niet wilt betalen!

  1. Helemaal mee eens! Alsof het niets kost als de baas het betaalt? Erg kortetermijndenken, want los van dat het stelen is; als iedereen zo denkt, dan kan die baas ook wel opdoeken en ben je straks je baan kwijt. Moet je zelf wc-rollen gaan kopen met geld dat je niet meer hebt.

 6. Hi, ik vind Het krentetig om goedkope kleding te kopen van bedrijven die niet letten op de arbeidsomstandigheden. Ik hoorde vanmorgen op het nieuws dat bv Wibra er geen boodschap aan heeft. Zeeman daarentegen wel. Zuinignis om zo lang mogelijkmet je kleding te doen.

  1. toch zijn er misschien mensen die geen andere keus hebben, want wat als je een laag inkomen hebt en niet genoeg geld hebt om bij andere winkels te kopen?

  2. Op zich zou dat wel kunnen ja, maar van Riet begrijp ik dat de Wibra dus niet zo'n handige keuze is, maar Zeeman wel. Volgens mij zitten die qua prijs redelijk bij elkaar in de buurt, dus in dat geval zou het voor de portemonnee weer niet zoveel uit hoeven maken.

 7. Een vriend van ons is een krent. Altijd geweest,dus ik accepteer die ene minder plezierige eigenschap voor een deel. Maar soms,als hij voor de zoveelste keer iets krijgt van ons,steekt het wel eens,dat er zelden zo'n gebaar terugkomt. Hoewel geven niet voor het terugkrijgen moet zijn.

 8. We noemen die gestolen producten ohvteetjes Ook handig voor thuis. Ik neem NOOIT iets ongevraagd bij mijn werk mee nog niet een nietje/paperclip of wat dan ook. Denk ik iets nodig te hebben van mijn baas dan vraag ik dit en ik wil er voor betalen. Als je jat van je baas dan keert het een keer tegen je (ontslag)
  Krenten ken ik, daar kan ik alleen maar om lachen. Er is in ons dorp een buurt waar wat 'duurdere' huizen staan. Iedere avond gaan mevrouw en mijnheer wandelen en dan deponeren ze in iedere gemeente afvalbak een zakje met eigen vuilnis. Gewoon lachwekkend en zielig.

 9. Zuinig ben ik met vlagen. Beter kan het zeker vind ik.
  Ik heb wel een sop baantje gehad, waarbij er heel vaak dingen als dweilen, theelichtjes, thee, suiker en dergelijke gewoon weggegooid moesten worden (want dat waren verbruiksartikelen en per verblijf moest alles vervangen worden) Dat werd vaak dus niet weggegooid, maar meegenomen. Dat heb ik ook echt wel gedaan. Weggooien is echt zo zonde.

 10. krenterig was mijn broer, dan kreeg je smiddags thee gezet van hetzelfde zakje als waar smorgens vroeg ook thee gezet was,op zich niet erg als hij krap bij kas zou zitten,maar dat was zeker niet het geval

  1. Oh… nou ik gebruik het theezakje ook een paar keer. Ik proef namelijk geen verschil tussen de al gebruikte thee en verse.

   Overigens kopen we dan wel graag lekkere smaken.
   En nee…. wij zitten ook niet krap bij kas.

 11. Onze jongste had op het vorige werk een collega die elke dag zijn gsm oplaadde op het werk omdat hij dan zelf die elektriciteit niet moest betalen. Hij had ook elke dag twee thermosflessen mee. De ene vulde hij tegen het einde van de werkdag met verse koffie om mee te pakken naar huis, de andere thermos werd gevuld met heet water dat zijn vrouw dan 's avonds gebruikte om de afwas mee te doen…. Diezelfde man nam elke dag zijn douche op het werk omdat hij dan water en energie thuis uitspaarde. De douches waren voorzien voor de werkmannen en niet voor de ingenieurs maar de collega van onze jongste trok zich daar niets van aan. Doucheflessen of shampooflessen die ene van de werkmannen vergeten waren, nam hij gewoon weg mee en zette die in zijn lockertje voor eigen gebruik. Hij werd om zijn enorme gierigheid uitgelachen maar trok zich daar totaal niets van aan. 't Zou misschien nog te begrijpen geweest zijn als dat gezin het financieel moeilijk had maar dat was niet het geval aangezien zowel hij als zijn partner een ingenieursdiploma hadden en ze beiden fulltime werkten……

  1. WC papier was ook niet 'veilig' voor die collega en hij nam regelmatig nieuwe rollen toiletpapier mee in zijn rugzak voor hij naar huis vertrok….. Tja, reserve voor thuis hé….

 12. Wij leven ook heel zuinig, vroeger uit pure noodzaak om rond te komen. Nu hebben we het financieel makkelijker aangezien het huis afbetaald is, de kinderen afgestudeerd en de deur uit zijn, mijn partner promotie maakte en een hogere wedde heeft of pakweg 30 jaar geleden. Desondanks leven we nog steeds op dezelfde manier en letten op aanbiedingen, kopen in verschillende winkels, knippen en wisselen kortingsbonnen uit, doen zo goed als alle verplaatsingen per fiets, kweken zelf groenten, bakken zelf brood, recupereren en herstellen wat maar te herstellen valt….Per maand kunnen we een mooi bedrag sparen maar dat is ooit anders geweest. Het zuinig leven is een gewoonte geworden en ik vind het leuk om meer met minder te doen zonder in te boeten aan comfort. Mijn man daarentegen is eerder krenterig en soms leidt dat wel tot frustraties en woordenwisselingen tussen ons…. liesbet

 13. Ik ben zuinig en anderen noemen me een krent, zelfs manlief. Terwijl mijn kinderen en man niks te kort komen en ik mijzelf nog wel eens wil vergeten om mijzelf wat te geven. Ik wil graag een bepaald kookboek, maar ja 30 euro. Ik heb het wel hoor en van manlief mag het maar ik denk ach op internet is ook van alles te vinden. Maar mijn kinderen krijgen allemaal hele mooie cadeau's met Sinterklaas, dat sommigen al maanden op zolder liggen wil nog niet zeggen dat ik een krent ben. Ik spaar liever voor goede dingen dan dat ik de volle pond ergens voor moet betalen als het niet nodig is. En dat kwetst mij weleens.

  groetjes,
  Janneke

 14. Ik werkte bij een van de grote banken. Tegen de vakantie dan hadden we problemen in het bedrijfsrestaurant. Regelmatig was het bestek op en moesten we wachten op de afwas. Bleek standaard te zijn in die periode, want dan moest de inboedel van de caravans weer aangevuld worden. De facilitaire dienst wist dan alweer hoe laat het was en dat er weer extra bestek besteld moest worden. Belachelijk! Ook WC rollen verdwenen regelmatig, totdat er houders werden geplaatst waar de volle rollen niet meer uitgehaald konden worden…..

 15. door zuinig te zijn hebben wij in Servie een klein huisje gekocht en gerenoveerd en uitgebreid tot een zeer ruim huis. Iedere cent die we uitspaarde ging naar de spaarrekening zodat we verder konden uitbreiden en bouwen naar onze zin. Nu wonen wij en onze zoon met zijn gezin een totaal vrij huis, Wij zijn door gegaan met zuinig zijn en 2 jaar terug konden wij het stuk van de buren aan de linkerzijde kopen en hebben daar nu onze moestuin in vanaf volgend jaar een 50 pruimenbomen. Wie weet kunnen we in de toekomst het stuk aan de rechterzijde kopen. Wij kopen bijna geen groente en fruit 90% komt van onze eigen grond, onbespoten . Als ik het overnieuw moest doen , zou ik het zo weer doen alleen eerder beginnen. Het grappige is dat onze zoo die eerst veel weggooi nu heel erg bewust is dat weggooien not done is

 16. Zelf hebben wij overdag de cv niet aan. maar als wij bezoek krijgen zetten wij hem wel aan. Omdat wij aan een bepaalde temperatuur gewend zijn, wil je dat niet aan je gasten opdringen. Wij zijn gastvrij. hebben veel voor een ander over, maar zijn zuinig voor onszelf. Niet krenterig, gewoon zuinig.

  Liefs Frederique

 17. Ik ben wel zuinig maar niet krenterig. Ik merk wel dat ik de enige ben in onze familie die bewust zuinig leeft. Gewoon omdat ik niet veel te besteden heb en sommige dingen wel wil kunnen blijven doen. Kamp kinderen, vakantie etc.
  Dus ik koop de goedkopere produkten, aanbiedingen, ga niet met de laatste mode mee, heb maar 1 paar schoenen, verwarming staat laag etc.

  Maar als ik het koud heb of als er bezoek komt dan gaat de verwarming een graadje hoger. Men kan altijd mee-eten bij ons. Regelmatig blijft er wel iemand slapen en die kan gewoon doen wat hij/zij thuis ook gewent is.

  Mijn moeder was alleen mijn vuile was als ik een paar slechte dagen heb met mijn reuma. Maar dat is op één hand te tellen op een jaar.

  Mijn familie zal me vast krenterig vinden terwijl ik het zie als zuinig leven.

  1. Op mij komt dit ook meer over als zuinig leven hoor! Maar uiteindelijk moet het ook niet uitmaken, je moet het doen op de manier die bij jou past. Anderen kunnen bijvoorbeeld wel zeggen dat je met de mode mee moet doen, maar als dat voor jou niets toevoegt, maar wel betekent dat je kinderen bijvoorbeeld niet op kamp kunnen, dan had ik zelf ook andere keuzes gemaakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.