Nieuwe hypotheekregels 2014

Nieuwe hypotheekregels 2014

Wat kan een jaar snel gaan. We zitten inmiddels alweer in het staartje van 2013 en 2014 staat voor de deur. Een nieuw jaar betekent altijd weer allerlei nieuwe kansen, maar vaak ook nieuwe regels. Dat geldt zeker voor de hypotheekmarkt. Omdat ik er wel al het één en ander over gehoord had, maar ze voor mezelf nog niet helemaal duidelijk op een rijtje had, heb ik me er eens in verdiept. Dit zijn de plannen zoals ze nu staan:

1. Alleen HRA bij volledige aflossing

Voor nieuwe hypotheken geldt dat je alleen HRA krijgt als je ook aflost. Sluit je een nieuwe hypotheek af (en bij oversluiten geldt vaak ook dat een nieuwe hypotheek wordt afgesloten), dan val je onder de nieuwe regels en moet je dus gaan aflossen. Je hebt 30 jaar recht op HRA en je hypotheek moet ook na 30 jaar afgelost zijn.

2. Maximale lening afhankelijk van waarde woning

De maximale hypotheek die je kunt krijgen gaat nog meer samenhangen met de waarde van de woning. In 2014 mag je nog een hypotheek afsluiten voor een bedrag tot 104% van de waarde van de woning. Dat is inclusief overdrachtsbelasting. In 2018 moet dat percentage uitkomen op 100%. Je moet dan dus rekening houden met het zelf betalen van alle kosten en het alleen kunnen financieren van de waarde. Overigens is daar vaak wel weer een mouw aan te passen, want de waarde en koopprijs hoeven natuurlijk weer niet hetzelfde te zijn.

3. Aflossen door schenkingen wordt makkelijker

Als je geld krijgt, kun je dat makkelijker in je huis steken; de vrijstelling hiervoor is namelijk verhoogd naar €100.000. Over dat bedrag hoeft geen schenkbelasting betaald te worden als het gebruikt wordt voor de aankoop van een woning. Vaak werken banken ook mee aan een mogelijkheid om dat geld dan vervolgens ook boetevrij af te lossen. Dit doet echter niet elke bank, dus check het wel even voor je straks een dikke boete aan je broek hebt hangen.

4. NHG gaat verder naar beneden

In 2009 werd de NHG-grens verhoogd naar €350.000. Dat bedrag gaat nu steeds weer verder naar beneden. Voor 2013 ging het nog om €290.000, half 2014 wordt dat bedrag bijgesteld naar €265.000.

5. Starters krijgen makkelijker een hypotheek

Als je kijkt naar de voorgaande regels, lijkt dit een beetje dubbel, maar starters die een loonsstijging verwachten, kunnen een ruimere hypotheek krijgen. Hierin ben je natuurlijk ook wel weer afhankelijk van de bank (en van wat je zelf wilt, want in hoeverre is een verwachting ook een garantie?).

6. Restschuld blijft aftrekbaar

Als je een woning met verlies verkoopt, kun je de rente en kosten van de restschuldlening nog 10 jaar aftrekken. Je hoeft in deze 10 jaar niet af te lossen op de lening om hiervoor in aanmerking te komen. Betaal je het verschil met eigen geld, dan is er geen lening en dus geen aftrekpost. 

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Conclusie

De regels worden strenger, er wordt meer gekeken naar het onderpand, naar je salaris en en worden zekerheden ingebouwd in de zin van verplicht aflossen. Daarnaast ben je ook behoorlijk afhankelijk van de bank: als die ‘ja’ of ‘nee’ zegt, dan heb je je daar maar in te schikken. Het is daarom denk ik nu meer dan ooit belangrijk om je heel goed voor te laten lichten, bijvoorbeeld door een onafhankelijk hypotheekadviseur. Dat kost geld, maar vaak zit daar het afsluiten ook bij inbegrepen, iets waar je een bank ook flink voor betaalt. Het voordeel is wel dat er gekeken wordt naar wat het gunstigst voor jou is, niet wat het beste uitkomt voor de bank waar je toevallig aangeschoven bent.

Op zich vind ik het allemaal niet zo gek, het is niet erg dat je aflost op een hypotheek, om te voorkomen dat je over 30 jaar in de problemen komt. Het is niet erg dat je niet extreem veel meer kunt lenen dan wat je logischerwijs gezien zelf aan kunt. Waar ik wel wat moeite mee heb is de macht die banken hier toch nog in hebben, maar goed, dat is iets waar je je alleen maar wat in aan kunt passen en vooral je eigen koers in moet varen. Dus lekker aflossen bijvoorbeeld, zodat de bank steeds minder in de pap te brokkelen heeft. En af en toe ook gewoon je mond open trekken als iets naar jouw idee niet klopt. Je hoeft niet alles voor zoete koek te slikken.

Wat vinden jullie van deze nieuwe regels? Voorzie je ook problemen voor jezelf?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Voor mijzelf zie ik sowieso geen problemen. Ik zit in een huis waar ik graag wil blijven wonen. We hebben al iets meer dan de helft afgelost en zitten dus met onze volledig aflosvrije hypotheek (dit jaar omgezet) op iets minder dan de helft waar we mee begonnen tegen een rente van 4.6 Over 3.5 jaar loopt de rente vrije periode af. We hopen dan nog meer afgelost te hebben (in Januari staat er al een aflossing klaar van weer 8.500) en dan eventueel te kijken of we voor variabele rente kunnen gaan. Hoe kleiner de hypotheek, hoe kleiner ook de risico's. Wij zijn heel blij dat we ons eigen plan hebben getrokken en idd af en toe een iets grotere mond hadden, zodat hetgeen wij afgelopen jaar hebben gedaan, ook uitgevoerd werd. Met in Januari nog een hypotheek van 67.000 voelen we ons de koning te rijk!

  2. Ik voorzie geen problemen ook wij blijven zitten waar we zitten wil wel doorsparen om straks als we een nieuwe renteperiode mogen kiezen gelijk een grote aflossing te kunnen doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.