Vakantie en sparen

Frank Kovalchek, Flickr.com

Hoewel ik dit jaar al een aantal keer ben weg geweest, heb ik steeds meer de behoefte aan een ‘echte’ vakantie. Oftewel: eentje waarbij ik van tevoren aangeef dat ik er niet ben en vervolgens dus ook niet als een stresskip van plek-met-wifi naar plek-met-wifi reis. Een vakantie om écht uit te rusten en om ook voor mezelf mijn horizon te verbreden (want écht alleen reizen heb ik eigenlijk nog nooit gedaan) en er eens goed uit te zijn.

Tegelijkertijd heb ik ook wel weer wat mitsen en maren:

 • Ga ik alleen wel leuk vinden? Op zich denk ik dat dat wel te overzien is als ik max. een dag of 10 ga
 • Geld: met m’n buffer enzo gaat het nog niet keihard en ik weet natuurlijk ook niet wat de toekomst brengt. Wat meer vet op de botten zou niet gek zijn, maar ik zou zo’n vakantie ook niet pas in december of volgend jaar willen doen
 • Wat gebeurt er na terugkomst? Ik ben namelijk één van die mensen die zich verbaast over mensen die na een vakantie weer dolenthousiast aan het werk gaan. Na een (goede) vakantie is het enige wat ik kan denken: MEER!!!!! Ik ben er eigenlijk een beetje bang voor dat ik terug kom met radicale toekomstplannen en wat daar dan weer de gevolgen van zijn

En als ik dan met m’n gezonde verstand datzelfde rijtje afga, dan denk ik dat ik ‘probleem’ 1 al opgelost heb, zie ik voor ‘probleem’ 2 de oplossing om extra inkomsten de komende tijd voor 70% naar de vakantierekening te doen en de overige 30 in 10/10/10 te verdelen over verbouwing/hypotheek/buffer, waarbij ‘verbouwing’ ook een beetje gelijk staat aan reservering onderhoud. En dat laatste. Tsja. Na 10 dagen is dat misschien wel een klein wonder, maar stel dat het gebeurt, is dat dan iets wat ik tegen moet houden? Of is het juist de ‘doorbraak’ waar ik steeds al naar op zoek ben? Angst is sowieso een slechte raadgever en helemaal angst voor veranderingen die misschien wel heel goed uit kunnen pakken. En uiteindelijk moet ik ook gewoon m’n rekeningen enzo betalen en zit m’n motivatie over het algemeen al op zo’n dieptepunt, dat ik niet eens hard zou durven zeggen dat het nog minder kan.

Ik denk er nog even over na, maar ben sinds zondag wel begonnen met die geld-verdeling. Dat betekent wel dat ik nu 100% van de extra inkomsten spaar en dat ik dus even extra goed moet opletten op uitkomen met m’n salaris. Daarvoor heb ik ook het Marktplaatsen weer wat opgepakt; geld dat daar contant mee binnenkomt kan ik bijvoorbeeld weer gebruiken voor boodschappen enzo. Mocht ik dan toch niet helemaal uitkomen, dan geeft dat nog wat flexibiliteit. En als ik uiteindelijk toch niet op vakantie ga, dan heb ik er in ieder geval een mooi potje voor voor het moment dat ik wél de geest krijg en alsnog wil, want dan heb ik toch meestal geen zin om er maanden op te wachten én verkeer ik als zelfstandige in de toch vrij luxe positie dat er altijd wel mogelijkheden zijn!

Zijn jullie wel eens van vakantie terug gekomen met ideeën/inspiratie die grote invloed hebben gehad op de rest van je leven? En waar ging dat dan om? Of kun je na vakantie juist niet wachten tot je je ‘gewone’ dingen weer op kunt pakken?

Volg Lekker Leven Met Minder ook op Facebook!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. voor er kids waren, was er ook nog niet zo veel inkomen en hebben we hooguit een stedentripje gedaan. nu bestaat een vakantie uit de kids vermaken. zoontje is heel makkelijk enzou je overal mee naar toe kunnen nemen, maar dochter niet. dus houden we daar rekening mee zodat de vakantie wel gewoon leuk is en genieten en niet alleen maar strijd omdat wij perse bepaalde dingen willen, dat werkt gewoon niet. dus we komen niet uitgerust thuis :p en hebben zeker geen toekomstveranderende plannen… 😉 maar hebben wel een superleuke week als familie gehad met tijd en aandacht voor elkaar in een andere omgeving 🙂

  1. het twijfelen ken ik trouwens.. wij zijn in juni een weekje geweest (wel schoolvakantie, maar niet landelijk dus nog niet superduur) en zijn binnenkort ook nog samen vrij. twijfelen of we nog (mid)weekje weggaan, goedkoop via vakantieveilingen.. aan de andere kant zijn alle buren met de kids waar dochter mee speelt, dan ook net weer allemaal terug.. maar ik denk dat we dan vooral thuishangen ipv lekker samen dingen ondernemen.. vakantie is voor ons ook lekker samen wat doen. we twijfelen nog 😉 maar denk wel dat het een midweekje wordt, mits het via vakantieveilingen nog kan.. 🙂

   hoop dat jij er ook uitkomt voor jezelf wat jewil! en als je nu niet gaat, kan je altijd een andere x nog gaan toch ?!

 2. Toen ik net gescheiden was ben ik die zomer alleen naar Tenerife geweest. Wat heb ik een heerlijke week gehad! Ik zou het zo weer doen!! Ik heb nu weer een lieve vriend en ga graag met hem op vakantie hoor, en met onze kids, maar als ik de kans weer een keer zou krijgen, stap ik zo weer in het vliegtuig.
  Ik heb ook wel eens van die gedachtes hoor dat ik gelijk wel weer weg zou willen en wat is het toch een heerlijk land enzo waar je dan net bent geweest. Maar, ik zou lekker hier blijven en ieder jaar een ander plekje op gaan zoeken. En je leeft nu, geniet ervan, en een lowbudget vakantie kan ook erg leuk zijn!!

  Gr. Boukje

  1. Klopt, daar heb je ook helemaal gelijk in. En meer in de buurt zijn ook zeker genoeg plekken waar ik nog niet ben geweest. Maar ik ben dan ook wel weer zo dat als ik tóch ga, dat ik dan het liefst naar m'n favo vakantieland gaat, dat 'helaas' aan de andere kant van de oceaan ligt. En qua overnachtingen enzo hoeft het van mij allemaal niet zo luxe, maar met een ticket die kant op en een auto huren ben je wel duurder uit dan wanneer je in de buurt blijft.

 3. Echt toekomst veranderende plannen heb ik (nog) nooit gehad door een vakantie. Wel goede diepe gesprekken in de vakantie met man waardoor je soms tot andere inzichten komt. Alleen ben ik nog niet op vakantie geweest. Voor ik man kende ging ik met mijn moeder. Ook altijd heel gezellig. Alleen gaan trok me niet zo toen. Nu met een druk gezin zou ik er wel eens een weekendje alleen op uit willen, maar gek genoeg die ik het niet hoewel man het prima zou vinden. Het idee dat het kan is op dit moment ff genoeg.
  Ilse

 4. Volgens mij weet je nog niet erg wat je moet doen! Als je je huis zou verkopen en kleiner wonen zou je misschien wel regelmatig zonder zorgen op vakantie kunnen! Ook al is een week weg erg leuk de financiële zorgen komen daarna gewoon weer op je bordje! Zou verhuizen de oplossing zijn voor je? Of zoals je zelf zegt is het misschien juist de 'doorbraak' waar je steeds al naar op zoek ben? Succes met beslissingen nemen!

  1. Op zich heb ik financieel gezien niet echt zorgen. Het is meer dat ik wel steeds meer zoiets heb van: waarom zou ik het hieraan uitgeven (en dan heb ik het niet alleen over geld, maar ook over tijd en energie)? Dus ja, verhuizen is zeker wel een optie. Niet zozeer voor het geld, maar wel voor de vrijheid.

 5. Na de vakantie komen wij ook altijd terug met de wildste niet realistische plannen. Meestal in de trant van we willen weer terug, het leven was in de vakantie een stuk relaxter, hoe kunnen we minder gaan werken en meer verdienen etc etc. Ach daar fantaseren we een week of twee na terugkomst nog fanatiek over om daarna toch weer tot de conclusie te komen dat we gewoon doorgaan zoals het voor de vakantie ging. En dat is prima.
  Ingrid

  1. Haha, het is denk ik de kunst om een goede combinatie te vinden. Elke dag vakantie gaat ook vervelen. Tenminste, volgens mij is het wel goed voor mensen om iets te doen. Maar aan de andere kant; dat hoeft natuurlijk geen 40 uur betaald werk te zijn en het hoeft ook niet per se in Nederland. En ach, dromen mag. Zo duurt de vakantie misschien voor je idee nog wel een klein beetje langer.

 6. Vakantie kost geld en alleen jij weet of je dat ervoor over hebt. Er zijn mensen die sparen, op vakantie gaan en dan weer gaan sparen om weer op vakantie te gaan. Terwijl je van dat geld hele andere dingen kunt doen. Zolang jij nog met een verbouwing bezig bent blijft het vaak: of….of. Minder: en….en.
  Als je er geen spijt van krijgt dat je het geld aan de vakantie uitgeeft, zou ik het gewoon doen.

  Liefs Frederique

  1. Het verbouwen heeft voor mij op het moment wat minder prioriteit. Natuurlijk zou het fijn zijn als bepaalde dingen gedaan zijn, maar ik wil er niet meer alles voor opzij zetten. Voor de hypotheek geldt een beetje hetzelfde; hoewel minder natuurlijk altijd leuker is, heb ik het idee dat ik op het moment wel redelijk goed zit qua verhouding waarde huis/hypotheeksom, er gaat elke maand wat naar de aflossing via annuïteiten en ik spaar ook nog – hetzij wat trager – gewoon voor de aflossing. Het is nog steeds belangrijk, maar ik wil niet alles meer daarom laten draaien.

 7. Hoi LLMM, kan je niet naar je favoriete vakantieland op een low budgetmanier, bijvoorbeeld door daar (deels) vrijwilligerswerk te doen? Je bent er dan toch helemaal uit!
  groet anna

  1. Leuke tip! Ik heb meteen even gekeken, maar zie dat ze daarvoor wel langer mensen nodig hebben. En er echt 8+ weken uit zijn vind ik ook wat te veel van het goede. Bovendien weet ik, ondanks de voordelen die het ook zeker heeft, ook niet echt of ik dat nou heel rustgevend zou vinden.

 8. Heerlijk zo bezig overal mee te zijn en over na te denken, geniet lekker van die vakantie, mensen vergeten in dit haastige leven af en toe dat rust en gas terug nemen ook zo belangrijk is om te kijken wat je eigenlijk wilt bereiken in het leven.

  Hier bezig om eerst geld bij elkaar te sparen voor… tjah in ieder geval dat mijn kids naar school toe kunnen in de toekomst, dat hun tanden een beugel tegemoet kunnen zien en dat als er wat is, de dierenarts betaald kan worden en er tenminste witgoed of iets dergelijks meteen vervangen kan worden (en stiekem om gewoon een buffer op te bouwen en zo langzaam maar zeker een auto op te kunnen sparen!)

  Maar mijn grootste wens is toch wel te emigreren naar het buitenland, maar dat komt wel als het bovenste gedeelte geregeld is, eerst klein beginnen dan de rest 😉

  Succes

 9. Ik heb een beeld van je woning dat je landelijk gelegen woont en wellicht schuren erbij hebt staan….heb je geen mogelijkheid voor een kleine B en B bij je huis. Kun je volgens mij zoveel werk van maken als je zelf wilt zolang prijs en kwaliteit maar in verhouding blijven. Of wellicht kun je er zelfs een klein keukenblok plaatsen met wc dan heb je er helemaal haast geen omkijken meer naar.

  1. Ik heb niet echt schuren of bijgebouwen, ja, een garage, maar die heb ik zelf in gebruik. Ik denk ook niet dat een B&B wat voor me is, daarvoor ben ik denk ik wat te veel gesteld op m'n privacy en ook wat te weinig tolerant richting wat ik als stoorzenders of zeikerds beschouw… Ik vermoed dat dat de drang om zelf op vakantie te gaan alleen maar zou versterken…

 10. Na 8 vakanties in Zweden met bijbehorend fijn gevoel vragen als geintje aan je politiek zeer geïnteresseerde man wat hij zou kiezen als hij moest: een jaar in Zweden te gaan wonen of burgermeester worden in Nederland…..hij vond het moeilijk te kiezen maar koos voor 1 jaar Zweden……want burgermeester worden kon hij daarna bij terugkomst altijd nog ;)!
  Nadat het zaadje gekiemd had werden de plannen serieuzer en wonen we nu zes jaar in Zweden,zijn zelfs geëmigreerd. Ons eigen adviesbureau ging mee dus werk was geen
  probleem. Inmiddels een Zweedse schoondochter en een aantal leuke contacten. Wij voelen ons hier heel prettig.
  Ingrid (se)

 11. De vakantie van dit jaar heeft me echt zo goed gedaan (3 weken vrij waarvan een weekje weg), dat ik denk dat we het volgend jaar precies zo gaan doen. Te lang geleden dat ik echt met een "zen-gevoel" terug kwam dus het potje 'vakantie' gaat wat mij betreft ook voor volgend jaar weer gevuld worden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.