Beneden je stand leven

Beneden je stand leven

Afgelopen week kreeg ik in de mail een artikel van SoChicken over beneden je stand leven. Best een interessant gegeven. In het artikel werd onderscheid gemaakt tussen drie soorten mensen: het type dat meer uitgeeft dan er binnen komt en een schuld opbouwt, het type dat van loonstrook tot loonstrook leeft en geen schulden maakt, maar ook niets opbouwt, en het type dat minder uitgeeft dan er binnen komt.

Wat ben jij?

Als ik tussen die drie soorten zou moeten kiezen, dan val ik waarschijnlijk in de laatste categorie. Ik heb eigenlijk altijd wel gewerkt en gespaard. Ik ben nooit echt een enorme Dagobert geweest, maar heb ook nooit echt heel erg van loonstrookje naar loonstrookje hoeven te leven. Ja, voor m’n idee misschien wel, maar op één of andere manier had/heb ik altijd nog wel ergens weer een potje en pas ik m’n levensstijl in de regel blijkbaar altijd op tijd aan als dingen weer wat anders lopen.

Maar betekent dat dat ik automatisch beneden m’n stand leef? Mmm… daar zie ik ook nog wel mogelijkheden voor verbetering. Mijn huis is in feite boven m’n stand. Ik kan het betalen, maar als ik het nu opnieuw zou kopen, zou de bank me écht geen hypotheek geven. Dus volgens de ‘maatschappelijke normen’ is dat boven mijn stand.

Meer verdienen dan uitgeven

Daarnaast kan ik niet echt één ding aanwijzen dat boven mijn stand zou zijn, maar denk ik wel dat er in het algemeen wel een groter verschil mag zitten tussen wat er binnen komt en wat eruit gaat. En dan in de zin van een positief saldo overhouden natuurlijk, niet andersom. Dat kan natuurlijk door meer te verdienen en door minder uit te geven. In dat meer verdienen zit nog wel wat ruimte, in dat minder uitgeven ook wel.

Omdat ik ‘beneden je stand leven’ een beetje karig vind klinken, lijkt het me beter om eens meer te kijken naar manieren om ‘op’ m’n stand te leven. Geen geld uitgeven aan dingen die ik totaal niet interessant vind, zodat ik meer overhoud om uit te geven aan dingen die ik wél leuk of belangrijk vind. En eens wat minder series kijken en deadline-stress kweken en gewoon wat meer efficiënt werken = meer verdienen. Gewoon iets bewuster bezig gaan dus.

Hoe leef jij, beneden of boven je stand? En zou je daar nog wat aan willen veranderen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. als minder uitgeven dan er binnenkomt betekend dat je beneden je stand leeft dan doe ik dat inderdaad, al zie ik het toch echt anders, ik heb een minder dan modaal inkomen ,maar door kritisch te zijn bij aankopen kan ik best ruim leven en ook nog wat overhouden en dus sparen, dat sparen zorgt er dan weer voor dat ik als er een grote aankoop gedaan moet worden ik daar niet wakker van hoef te liggen. natuurlijk zijn er dingen die ik niet doe, zoals een auto rijden , op vakantie gaan en de nieuwste trends volgen op mode, woon en gadget gebied, maar daar lig ik niet wakker van.

 2. wij sparen dus in die zien leven wij ook beneden onze stand. helaas kan je hier geen hypotheek van krijgen idd. ze kijken niet naar wat je met je inkomen doet, dus blijven we nog even huren en sparen om zominder hypotheek nodig te hebben als we een koophuis naar onze zin tegenkomen

 3. Wij leven dan dus ook onder onze stand. We sparen, doen zo'n beetje wat we graag willen van ons geld en leven niet van loonstrook naar loonstrook (al is het natuurlijk altijd wel fijn als ie weer komt, die loonstrook). Probeer vooral toe te kunnen met minder spullen…

 4. Ik verdien 2400 en leef van 1400 in een huis waar doorgaans een familie woont. Als je naar het huis kijkt, dan denken mensen dat ik boven mijn stand leef, als ze naar mijn uitgaven kijken beneden mijn stand…. wat is de waarheid? Ik doe leuke dingen, kan mijn huis over 10 jaar afbetaald hebben en heb nu vrijheid gekocht door 32 uur te gaan werken ipv 36. Sacha

 5. Ik denk dat wij onder onze stand leven. We kunnen sparen (en onze hypotheek aflossen). Toch leven wij ook van loonstrook naar loonstrook. Dit komt omdat we eens hebben uitgerekend wat we in een maand ongeveer nodig hebben om van te leven en het salaris wordt gelijk nadat het gestort is afgeroomd naar het benodigde bedrag. Werkt super.

 6. Onze vorige tandarts dacht dat ik een bepaalde dure behandeling niet kon betalen om dat ik in een erg oude auto reed. Daarom kon ik de behandeling juist wel betalen zei ik hem.

 7. Jaren geleden, leefden wij van loonstrook tot loonstrook maar doordat mijn man extra opleidingen volgde en promotie met loonsopslag kreeg, doordat de kosten van de kinderen wegvielen (afgestudeerd en het huis uit) en de hypothecaire lening al enkele jaren afbetaald is, sparen we per maand vrij veel. Ik kan dus zeggen dat wij nu onder onze stand leven. We gaan wel nooit op vakantie, gaan niet op restaurant, gebruiken de auto enkel als de af te leggen afstand te groot is, letten op aanbiedingen, zijn zuinig met water en energie, gooien geen voeding weg, recyckleren wat maar te recykleren valt, bakken zelf brood omdat het goedkoper is of brood kopen bij de bakker, houden een moestuin bij, kleren worden altijd in soldenperiodes gekocht en ik koop kleren als de oude echt niet meer bruikbaar zijn (tenzij als werkkledij of als vod)….. Wij zouden met ons ene inkomen een pak 'ruimer' kunnen leven of we nu doen maar dat interesseert ons totaal niet. Onze omgeving denkt wellicht dat we het financieel niet ruim hebben net omdat we op een iets andere manier leven of de meeste mensen maar dat is zeker niet zo. Wij hebben, toen het financieel nodig was om 'zo' te leven en op alles te besparen de gewoonte om nog steeds te besparen. Nu voelt het voor mijn totaal niet meer aan als een dwang want we kiezen er zelf voor. Jaren geleden was het uit pure noodzaak om te besparen maar nu heb ik de vrije keuze dus zie ik het besparen als een luxe omdat ik er zelf voor kan kiezen.Wat we besparen door onder onze stand te leven, wordt gespaard voor onze oude dag en om onze volwassen kinderen regelmatig mee te sponsoren omdat ik weet hoeveel moeite het kost om met weinig rond te komen. liesbet

 8. Beneden je stand leven klinkt alsof je gierig bent, maar dat is natuurlijk niet zo. Je bent alleen maar bezig een buffer op te bouwen. En als tussen 'beneden je stand leven' en 'boven je stand leven' alleen maar zit dat je van loonstrook tot loonstrook leeft, dan heb je dus geen buffer om een eventuele tegenslag op te vangen. Dat lijkt me dus heel eng… Gelukkig hebben wij een buffer en volgens mij leven we nog steeds 'beneden onze stand' zelfs nu mijn inkomen geheel is weggevallen…
  Het bevalt ons goed…
  Fijne zondag,
  Liefs,
  Mirjam

 9. Ik weet het persoonlijk niet, omdat er sinds augustus eindelijk een nieuwe start begonnen is (lees alle schulden weggewerkt!) Ik kan nu sparen en "ruim" leven vergeleken met toen, ook al let ik nu nog steeds overal op, ik heb dingen zoals kleding/schoenen/jassen aangeschaft en deze maand is voor het eerst dat ik gewoon overhoud om op de spaar te zetten, er komt nog een terruggaaf van gas en licht aan die ook op de spaar gaat. En ik houd me aan budget en haal 1x per maand de houdbare spullen en voor de rest 1x per week vers (melk, groente en fruit, de rest is dan al aanwezig)
  Dus jah waar ga ik vanaf deze maand bij horen? Denk minder uitgeven het laatste, en om eerlijk te zijn ik schaam me er niet meer voor, het zorgt er voor dat je bewust overal mee omgaat zodat je een buffer(tje) opbouwt en beter over dingen nadenkt of het werkelijk nodig is.

  Dus nee, wees juist trots als je goed nadenkt en minder uitgeeft als er binnen komt, en jah ik begrijp maar al te goed dat er ook mensen van paycheck to paycheck leven, maar al te goed…
  En daarom ben ik blij dat er nu een buffer opgebouwd kan worden, als er dan wat gebeurd, inclusief alle veranderingen in 2015 is er altijd iets achter de hand om de vaste lasten en eten te kopen, of wat er ook aan zit te komen, paspoort vervangen, koelkast als het niet meer gaat etc etc

  Maar ik begrijp deel 2 echt al te goed.

  Dusse liever beneden stand leven als boven je stand, problemen heb je zelf namelijk nog steeds in de hand, en leven voor een status en hoe anderen over je denken, om niet omlaag te vallen.. is hoogmoed voor de (hele pijnlijke) (schulden)val

  Fijne zondag nog
  Ruby

 10. Eerlijk is eerlijk, wij leven van loonstrook naar loonstrook. Liever hadden wij dat anders gezien, wilden wij ook beneden onze stand leven. Soms slagen wij er in om iets te sparen, maar dat duurt nooit lang … Al doende leert men ? en ooit, ooit gaat het lukken !

 11. Wij hebben net een 'duur' huis gekocht. De buitenwereld denkt nu dat we boven onze stand leven, denk ik. Maar het tegendeel is juist waar. Door beneden onze stand te leven in de afgelopen jaren konden we veel eigen geld bijleggen. Ik denk dat de meeste (veelverdienende) mensen in onze omgeving niet door hebben hoe we dit hebben bereikt. Maar dat is juist het leuke vind ik zelf. Tweedehands kleding, een auto (ipv 2) en letten op de aanbiedingen kunnen op termijn veel zoden aan de dijk zetten.

  C.

 12. Wij zijn schaam-schaam type 1 en ik wil dat graag zien veranderen.
  Het gaat gelukkig al beter maar we zijner nog lang niet.
  Maar ik geef de moed niet op
  In het begin liet ik de moed wel eens zakken maar dat brengt je niet waar je wilt komen.
  Gelukkig ben ik daar nu achter.
  Ik heb veel aan de bloggers en dat vind ik fijn.

 13. Er zijn hier geen schulden, en ik kan elke maand wat sparen. Is dat onder mijn stand leven? Ik zou het graag willen, want met de komende lastenverzwaringen (heb er al bericht van gehad) zou ik toch geld over willen houden om mijn buffer verder uit te breiden.

 14. Ik leef al jaren onder mijn stand en dat bevalt mij prima. Ik denk dat ik al 15 jaar ongeveer hetzelfde uitgeef. Iedere keer als ik meer ging verdienen ben ik dat bedrag extra gaan sparen. Dat telt lekker aan, heb inmiddels mijn huis voor 2/3 afgelost. Let op aanbiedingen, doe niet mee met modes, geen dure auto, koop en verkoop tweedehands. Onder mijn stand leven betekent vooral vrijheid. Door te sparen (en af te lossen) koop ik vrijheid.

 15. Heb dit artikel ook gelezen van Sochicken, leuke site.
  Ook ik kan gewoon elke maand sparen, dus zou ik inderdaad onder me stand leven.
  Maar ik hou gewoon van zekerheid. Hou niet vaak geld over einde van de maand.
  Maar omdat ik nadat me loon gestort is gelijk een vast deel op de spaarrekening zet, kan ik met de rest doen wat ik wil.En heb ik een buffer.

 16. Hier iemand die zogenaamd zwaar onder haar stand leeft. Hele dikke bankrekening, eentje van vijf cijfertjes, jawel.
  Maar: helaas werkloos, 50+, en ik moet het nog een tijdje uitzingen van mijn spaarcentjes… de WW is afgelopen, geen recht op bijstand (wat ik ook niet wil!), dus zijn de Action, de Lidl, de Zeeman en de Aldi de laatste tijd mijn beste vrienden. Solliciteer me suf, maar "u past niet in het profiel" (lees: hoepel op, ouwe graftak!). Dus – is "gedwongen gierig" wellicht een aparte categorie waard? 😉

  Groetjes, Karin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.