Bufferen

Een buffer vind ik altijd wel een bijzonder iets. Je (of tenminste: ik) legt hem aan voor noodgevallen, om er vervolgens liever niet aan te komen. Nu had ik in de afgelopen tijd (en ik vrees ook in de komende tijd) best een stapel nare rekeningen, waardoor ik toch gebruik moest maken van de buffer. En hoewel dat aan de ene kant vervelend was, was ik ook blij dat hij er was. Nu heeft hij natuurlijk wel even een knauw gekregen, dus heb ik besloten om – in ieder geval tijdelijk – mijn spaarplan even om te gooien. Voorlopig spaar ik alleen even op/voor de buffer.

Dat betekent even geen hypotheekaflossingen, geen geld voor de vakantie en geen geld voor de verbouwing. Ik heb toch geen grote verbouwingsklussen meer gepland en kan een emmer latex ook wel kopen van m’n gewone rekening. De aflossingen gaan maandelijks sowieso door via de annuïteiten en ik had in januari en februari al mooie bedragen overgemaakt. En in de vakantiepot zit nog genoeg voor de komende vakantie. Misschien moet ik dan wel iets zuiniger aan doen dan ik normaal gesproken doe, maar dat is ook een keer niet erg. Een beetje leven naar je stand 😉 Ik houd er niet van om op vakantie op te letten, maar dat wil ook niet zeggen dat alles zomaar over de balk gesmeten hoeft te worden. Ook dan heb je vaak meer plezier van je geld als je bewuste keuzes maakt!

Ik wilde de buffer aan het einde van dit jaar op €12.500 hebben, maar denk dat ik dit plan in ieder geval tot de €8000 of €10.000 aanhoud. Hoewel ik helemaal vóór aflossen en lage maandlasten ben, wordt het belang van een goede buffer op zo’n manier ook wel weer stevig benadrukt.

Hoe zit het met jouw buffer? En stop je soms ook wel eens met je andere spaardoelen om die buffer aan te vullen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Onze buffer is op dit moment redelijk op peil, maar doordat we er ook rijlessen en dergelijke van betalen moeten we wel goed door blijven sparen elke maand…

 2. Wij hadden onze buffer helemaal op orde, toen een zeer grote onverwachte (maar leuke) uitgave waardoor onze al klaarstaande extra aflossing voor 2015 weg was en ook onze buffer halveerde.
  Nu het dilemma
  lossen we wel extra af in 2015 (buffer is dan helemaal weg) of brengen we de buffer weer op het gewone peil en lossen we niets af.
  ( of doen we het half -half)
  Het is een luxe probleem, ik weet het

 3. Wij hebben de buffer op 6000 euro staan en vinden dat genoeg. Nou, ja… mijn man vindt 5000 euro genoeg. Maar zelf zou ik toch liever een buffer van zo'n 10.000 euro hebben. We hebben wel weer een flinke aflossing op de hypotheek gedaan. Dat is ook heel fijn, maar die buffer… Daar moet ik het toch nog maar een keer over hebben. Anna

 4. Wij hebben niet zo'n duidelijke buffer, omdat we ook sparen voor een mogelijke volgende adoptie. Mocht dat doorgaan, dan hebben we een buffer van zo'n 6.000 euro. Mocht dat niet doorgaan, dan is de buffer veel hoger.

  Tja en mocht het wel doorgsan en de kosten zijn hoger, da is de uiteindelijke buffer ook weer lager.

 5. wij houden maar 1 spaarrekening aan (ok 2, 1 als tussenrekening waar de inkomsten gelijk op dag van binnenkomst naartoe gaan, 1e van de maand maandbedrag naar de betaalrekening en de rest dus naar de "echte" spaarrekening.. )hier staat een flink bedrag op, omdat we heel graag een huis willen open maar niet genoeg hypotheek kunnen krijgen voro de huizen in de wijk die wij willen.. we wachten dus maar geduldig af.. maar sparen ondertussen door. tegelijkertijd vind ik het ook onzin om meer uit te geven dan nodig is, enkel omdat her er is.. dus ook het geld wat "gewoon overblijft" gaat naar de spaarrekening.. ondertussen shoppen we gewoon af en toe, gaat (voordelig) op vakantie, af en toe uit eten, zwemmen, pretparkern etc. niet buitensporig, maar ook geen enorm zuinig leven. voor osn gewoon precies goed zo.
  er staat nu 23.000 op de spaarrekening…(en nog wat op de spaarrekeningen van de kids) we hebben een huurhuis dus extra aflossen kan helaas niet. er hoeft ook niets geklust te worden (vind dat ook erg zonde in eenhuurhuis als het niet erg noodzakelijk is). wel willen we graag een nieuwe/andere bank, maar verder geen specifiek doel voor het geld, behalve dus evt als we een huis tegen komen wat aan mijn eisen (dichtbij school bijv, maar ook ruim genoeg voro eigen kids en opvangkindjes) voldoet.. ( t liefst zou ik ons huidige huis kopen… ) maar mocht er een droomhuisje voorbij komen wat betaalbaar is, denk ik dat het spaargeld erg snel op is.. we zijn dus voorzichtig met extra uitgaven

 6. Onze buffer is een flink stuk hoger en mogelijk gaan we dit jaar iets lager zitten qua buffer. We zijn hard aan het extra aflossen en we denken erover om binnenkort zonnepanelen te plaatsen. Beide zaken leveren ook weer geld op en dan komt de buffer ook weer snel op het peil dat we liefst zien.

 7. Een hoge buffer heeft voor mij niet veel zin, hoe meer ik het bedrag zie stijgen hoe minder ik er wil aankomen. Hoge bedragen zet ik vast. Ik hou me aan een buffer van 300 per maand en wanneer ik het niet gebruik schrijf ik dat op het einde van het jaar over naar een spaarrekening.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.