Geen koophuis meer als investering?

Volgens de ING is een koophuis niet echt meer aantrekkelijk als investering. De prijzen zullen in de komende jaren amper stijgen en zo’n prijsontwikkeling als we voor de crisis meemaakten (waarbij de prijzen vaak wel zo’n 6% per jaar omhoog gingen) komt er waarschijnlijk helemaal nooit meer. De kans is eigenlijk veel groter dat de prijzen omlaag gaan, zeker in bepaalde delen van het land.

Een koophuis is dus niet meer een soort gegarandeerde jackpot, zoals dat jaren terug zo was. Maar ik betwijfel ook of de mensen ‘van toen’ dat op die manier hebben gezien toen ze een huis kochten. In feite heeft die echte bubbel ook niet zo enorm lang stand gehouden. De komst van de euro lijkt een enorme boost gegeven te hebben (huizen die eerder gekocht waren voor X in guldens, gingen daarna weg voor X in euro’s), en daarvoor zal het ook al even gespeeld hebben. En ergens achterin 2009 was het eigenlijk ook wel weer over.

Maar is een koophuis dan geen handige investering meer? Zelf vind ik van wel. Het ligt er wel aan wat je ermee doet en wat je ervan verwacht, maar als je een huis koopt waar je fijn kunt wonen, het liefst lang, en je lost af op je hypotheek, zodat je huis steeds meer van jou wordt, dan woon je steeds goedkoper. En wonen moeten we allemaal, tenminste, dat is wel prettig. Als je dan bijvoorbeeld na 30 jaar op 0 staat qua hypotheek, kun je nog steeds wonen. En dan heb je daarna iets om te verkopen (als je wilt downsizen of het ‘op wilt eten’), dat niet te vergelijken is met bijvoorbeeld je boekenverzameling op Marktplaats zetten.

Ik zou dus zeggen: als je slim een huis kiest, zorgt dat je aflost op de hypotheek, het goed onderhoudt en het gewoon ziet voor wat het is: een langetermijninvestering, dan kun je daar veel plezier van hebben en is het écht wel iets dat uiteindelijk geld oplevert.

Wat vind jij: is een huis een aantrekkelijke investering of niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ik zie het niet echt als een investering, in elk geval 😉 We wonen er en langzaam wordt het ons eigendom. Maar als we er minder of hetzelfde voor terugkrijgen als wat we ervoor hebben betaalt vind ik dat geen ramp. Ik heb er tenslotte ook al die tijd gewoond en gebruik van kunnen maken. Het lijkt me erger als je bijvoorbeeld huizen koopt om op te knappen en met winst te verkopen….

 2. Ik zie het huis wel als een investering. In een huurhuis gaan mensen toch minder aan het huis besteden dan aan een eigen woning
  Maar ik vind het vooral een investering in onszelf. Een knusse plek waar we met plezier wonen. Dat is al een mooi rendement.
  Financieel gezien, weet ik niet of het echt een goede zet is geweest, of een goede investering. We hebben ons klushuis wel echt mooi opgeknapt, dus ik hoop dat we in ieder geval de kosten eruit krijgen, mochten we het ooit, ooit, ooit gaan verkopen.

 3. Ja onzekere tijden nu wat betreft huizen.

  Ik kocht in 1985 al en ja dan heb je echt goede winst zodat ik nu hypotheekvrij kan wonen,wel in goedkopere regio en wat kleiner, maar ook makkelijker, geen 3 trappen meeren daar moet je toch ook rekening mee houden als je ouder wordt.

 4. Ik zie ene huis ook nog altijd als een investering vooral als het de bedoeling is dat je het huis lange tijd houdt en zelf bewoont. Een huis huren kost veel en dat geld ben je zowiezo kwijt. In een huurhuis heb je ook niet de zekerheid dat je er lang kan blijven wonen want als de eigenaar ineens beslist om er zelf in te komen wonen, om het huis te verkopen, om zware verbouwingswerken in te laten uitvoeren, moet je naar een andere woonst op zoek.
  Een eigen huis geeft meer financiele zekerheid. Ons huis is nu al een aantal jaren afbetaald : mijn man zegt 'wij wonen gratis' maar dat klopt niet want aan een eigen huis heb je zowiezo kosten voor onderhoud, herstelling na een aantal jaren…..

 5. een koophuis is voor mij geen optie, want ik werk parttime met een minimum inkomen en ben alleenstaand, ik zit dus vast aan een huurhuis in de sociale sector , ook de woningbouwvereniging waar ik van huur ziet het huis niet meer als een investering denk ik , want alhoewel het een koopwoning word als ik zou gaan verhuizen word er aan onderhoud alleen het hoognodige gedaan en zal een eventuele koper er misschien niet veel voor hoeven te betalen ,maar zal hij of zij wel flink moeten investeren want er is veel achterstallig onderhoud en er zitten op sommige plaatsen zelfs nog enkelvoudig glas.

 6. Met een huis kun je nu niet meer 'speculeren', maar is dat erg? Wij hebben ons huis op het hoogtepunt van de bubbel gekocht in 2006. We waren 40+ en dit was ons eerste koophuis. Hoe dom kun je zijn, zou je zeggen. En natuurlijk staan we nu onder water. Maar niet tot onze bovenlip. We hebben al een aardig bedragje afgelost de afgelopen jaren. Ik zie nu gestaag ons maandbedrag aan hypotheekrente dalen. Daar had ik in onze huurwoning helemaal geen last van. Elk jaar weer een forse verhoging en wat 'n achterstallig onderhoud… Die ergernis gaat nu ook aan onze neu voorbij. Anna

 7. wij willen ook graag kopen. juist wel als investeringn in de toekomst.. wat levert een pensioen of aow op.. is dat genoeg om van te kunnen leven over 40 jaar ? maar we zitten nu in een prachtig huurhuis… dichtbij school, ruim, nieuwbouw (11 jr oud), leuke buren.. dus eigenlijk wil ik hier niet weg.. best lastig 😉 ik bouw zelf geen pensioen op als zelfstandige, en een afbetaald huis over 40 jr als we met pensioen gaan zou enorm schelen in de lasten.. lijkt mij…

 8. Een investering levert direct iets op, een woonhuis kost alleen maar. Je kunt beter aflossen op je woonhuis (en eerste huis niet te duur kopen) en daarnaast sparen voor investering in appartement kopen plus verhuren. Dat is pas een investering.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.