Financial Planning

Als het om geld gaat, dan denk ik het meestal wel een beetje zelf te kunnen. Ja, ik ben eigenwijs. Maar is erkenning niet de eerste stap richting een oplossing?

Genoeg gegrapt. Hoe ik hierop kom? Ik werd een poosje geleden getipt door een lezer dat er bij Regiobank een spaarrekening is waarmee je voor een eigen huis kunt sparen. Je krijgt dan 0,8% rente, wat op dit moment vrij veel is. Bijna het dubbele van die halve procent die ik nu krijg… Alleen zo’n rekening openen kan niet zomaar, daarvoor moet je eerst een afspraak maken bij het kantoor bij jou in de buurt. En met zo’n gesprek krijg je natuurlijk ook advies enzo. Normaal gesproken zit ik daar niet zo erg op te wachten, want – in tegenstelling tot wat je misschien zou denken als je hier leest – ik vind het helemaal niet zo prettig om met een ander over mijn financiële zaken te praten. Zeker niet met iemand waar ik een soort vooraf ingebouwd wantrouwen tegen koester, omdat die geld verdient met advies geven over financiële zaken. In ‘onafhankelijk’ in combinatie met ‘financieel adviseur’ heb ik nooit zo heel veel vertrouwen. En dus had ik dit voor me uit geschoven.

En toch begin ik me nu een beetje af te vragen of het misschien toch niet eens een goed idee is om met een professional te praten over dit soort zaken. Financial Planning. Kijken naar alle mogelijkheden, niet alleen de mogelijkheden die ik ken.

Wat denk jij; is het goed om Financial Planning ook eens wat buiten de deur te zoeken, of ben ik ook weer niet geheel paranoïde? Doe jij hier wat aan, met hulp van anderen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Denk dat wij het meeste wel onder controle hebben, maar vooral wat extra belastingkennis zou wel prettig zijn. Daarvoor zou ik zeker wel eens met een adviseur willen praten. Estate planning is ook zo'n onderwerp waar wat extern advise misschien geen overbodige luxe is.

 2. Wij hebben in het verleden financiële adviezen van een bank gehad en die pakten toen uitstekend uit. Ik vind het niet erg om te betalen voor, dus te investeren, in een goed doordacht plan. Het is sowieso best interessant om je eens te verdiepen in dit soort dingen. Ik zeg altijd over adviseurs: je bent overal zelf bij en teken nooit iets dat je niet voor 100 procent begrijpt.

 3. Op zich kan eens praten met een adviseur geen kwaad lijkt me. Ik zou alleen wel kiezen voor een financieel planner die geheel onafhankelijk is en geen producten verkoopt of aanbiedt.

  1. Dat dacht ik dus ook. Een gesprek met een onafhankelijk adviseur kan geen kwaad, zover er onafhankelijke adviseurs bestaan. Eentje die direct verbonden is aan een bedrijf (bank en/of verzekeraar) kan er ook zelf voordeel bij hebben om producten van dit bedrijf te verkopen.

 4. Je kunt het aanhoren en zeggen er nog eens over na te willen denken en dan iig die spaarrekening met hogere rente hebben.
  Mijn man heeft een financiele achtergrond, dus vragen we niet zo snel advies. Aandelen zou ik nu niet kopen. Naar mijn idee zit er een fikse bubbel in vanwege de lage rente.

 5. Ik heb dat ook gedaan, 3 verschillende adviseurs uitgenodigd en/of op gesprek gegaan en eens rustig aangehoord wat,hoe, waarom, hoezo enz. Voor zover ik weet is zo'n eerste adviesgesprek gratis. Uiteindelijk heb ik diegene gekozen waar ik een goed gevoel bij had, die naar mijn mening verstandige dingen zei. Hij begon zelfs over de boeken Hypotheek vrij ed.

 6. Een gesprek om de dienstverlening af te stemmen hoort zonder kosten te zijn, maar meestal wordt voor een adviesgesprek een fee gevraagd.

  En een adviseur die bij een bank werkt daarbij denk ik dan al snel "wij van WC-eend, adviseren WC-eend.

  1. Ja, is het standaard dat je voor aankoop van een huis een deposito mag opbreken? Ik heb het destijds wel gedaan bij Moneyou, maar ik meende dat dat niet bij elke bank zomaar mocht. Kun je je deposito natuurlijk wel op uitzoeken, maar goed. Ik krijg nu op mijn (pensioen)deposito €0,65% en dan is die 0,8% van Regiobank toch nog een stuk meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.