Giro 5125: ‘Nederland helpt Sint-Maarten’

Landelijke actiedag Nederland helpt Sint-Maarten

Eigenlijk was de landelijke actiedag ‘Nederland helpt Sint-Maarten’ gisteren, maar het is vast niet erg om hier ook op een andere dag aandacht aan te besteden. Want het zal je vast niet ontgaan zijn; de orkaan Irma heeft in de september een spoor van ellende achtergelaten op de Caribische eilanden, waaronder Sint-Maarten. Maar liefst 91% van de gebouwen op dit eiland zijn beschadigd en een derde ervan is volledig verwoest. Om te helpen met de wederopbouw van het eiland, heeft het Rode Kruis giro 5125 geopend.

Wat is er gebeurd?

Harvey, Irma en ook nog José: het is duidelijk hurricane season. Of, zoals sommige klimaatexperts zeggen: het is een duidelijk teken van klimaatverandering. En eigenlijk maakt het niet eens zoveel uit waardoor deze drie orkanen elkaar in rap tempo opvolgen; het gaat om de gevolgen. Die zijn enorm: Harvey wordt gezien als een van de ergste natuurlijke rampen in de Amerikaanse geschiedenis. Deze orkaan trof voornamelijk Louisiana (waarin New Orleans ligt, dat in 2005 al getroffen werd door Katrina) en het zuiden van Texas. De schade is enorm: met schattingen die oplopen tot 190 miljard dollar, zou dit wel eens de duurste ramp in de geschiedenis van de VS kunnen zijn. Dat is evenveel als de schade van Katrina en Sandy bij elkaar! Bovendien is er meer regen gevallen dan ooit eerder in de laatste 1000 jaar. Dat is ook niet niets.

Irma liet een spoor van vernieling achter op de Caribische eilanden en vervolgde haar weg daarna naar Florida. Tenminste 36 mensen kwamen om, miljoenen mensen zitten nog zonder stroom en talloze mensen zijn niet alleen hun huis kwijt, maar alles wat ze hebben.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Er is geld nodig!

Nu is er, net als bij elke ramp, veel geld nodig om mensen weer te helpen hun leven op te bouwen. Daarvoor is Giro 5125 in het leven geroepen. Hoewel Nederland altijd wel vrij actief is in dit soort dingen, komt het nu nog wat dichterbij: onder de getroffen eilanden bevinden zich ook Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Deze SSS-eilanden zijn bijzondere gemeenten van Nederland en horen dus eigenlijk gewoon bij Nederland. Het is mooi om te zien dat er hierom door allerlei mensen actie wordt ondernomen. Natuurlijk dragen bedrijven een steentje bij, maar ook veel particulieren zijn een actie opgestart. Kinderen die soesjes verkopen, een speciale lampionnenoptocht, heerlijke brownies… Je kunt het zo gek niet bedenken!

Wat doe ik zelf?

Of laat ik beginnen: wat doe ik? Ik moet eerlijk zeggen: ik ben normaal niet zo erg van dit soort acties. En eigenlijk weet ik niet waarom. Ik denk dat het te maken heeft met het ‘actiematige’ karakter. Alsof het dan ineens moet. Maar dat is eigenlijk ook zo: die mensen zijn in één keer hun huis en haard kwijt. Die hebben nu hulp nodig. Niet elke maand drie euro, maar in één keer veel. Gelukkig dacht vriend er hetzelfde over toen ik gisteren zei dat wij toch ook echt even wat over moesten maken naar giro 5125.

Man, ik vond het al verschrikkelijk toen ik last had van hardnekkige lekkage. Laat staan als je ineens meer regen op je dak krijgt dan in de afgelopen 1000 jaar gevallen is. Of dat heel je dak verdwenen is! Misschien is dat het ook wel een beetje; dat ik me hier iets beter mee kan identificeren dan bijvoorbeeld met een aardbeving. Ook al slaat dat natuurlijk nergens op én is dit 1000x erger.

Maar dat maakt niet uit: het zal die mensen vast worst zijn waarom ik geef, als ik maar geef. Dus dat doe ik dan ook. En ik ga niet vertellen wat jij moet doen, want ik kan niet in jouw portemonnee kijken. Wil je echter iets doen, maar kun je eigenlijk niets missen (of wil je dubbelop doen): ik zal naast onze ‘gewone’ donatie ook alle AdSense-inkomsten van vandaag overmaken naar giro 5125. Het is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen. Vandaar dat er vandaag even een extra advertentie op deze paar vierkante centimeter staat 😉 

Heb jij nog iets gemerkt van de actiedag of er iets aan gedaan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.