Overstappen naar een andere bank?

Overstappen naar een andere bank?

Vorige week stapte ik al over op een nieuwe energieleverancier en nu overweeg ik tóch weer om over te stappen naar een andere bank. Nu vind ik het overstappen naar een andere energieleverancier niet zo spannend. Meterstanden invoeren, vergelijken en afsluiten. Hooguit 10 minuutjes werk. Maar het overstappen naar een andere bank vind ik wél heel spannend. Het is niet voor niets dat ik al sinds m’n geboorte dezelfde bankrekening gebruik 😉

Sparen en betalen

In principe gebruik ik twee banken: de Rabobank voor mijn privé-betaalrekening en zakelijke spullen en MoneYou voor mijn privé-spaargeld.

Om met die laatste te beginnen: over MoneYou ben ik al vanaf het begin ontzettend enthousiast geweest. Gratis, fijne rentes (zelfs nu nog), mogelijkheid om in potjes te sparen, alles online. Je kunt mij niet blijer krijgen.

Met de Rabobank ligt dat net even wat anders. Privé betaal ik daar niet zo heel veel voor, een paar euro per maand. Zakelijk kreeg ik net weer een afrekening; daar betaal ik, afhankelijk van het aantal transacties, minimaal 30-40 euro per maand voor. De laatste kwartaalnota was 78 euro; in mijn boek een ‘meevaller’.

Nu zit ik zakelijk wel met het feit dat ik ook een gekoppeld boekhoudpakket heb, dat niet met elke andere bank werkt. En privé lijkt het dus maar weinig uit te maken. Tenzij je natuurlijk een poos gratis kunt bankieren…

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Overstappen

Net een minuut of vijf nadat ik mijn nieuwe zakelijke kwartaalafschrijving had zien binnenkomen, kwam deze actie langs op m’n scherm:

Stap nu over naar Knab en krijg €50. En dat kan héél makkelijk via de handige Overstapservice. Wat wil je nog meer?

Dat stond er ook letterlijk: ‘Wat wil je nog meer?’ En ik moet eerlijk zeggen: dat vroeg ik me dus ook af. Direct m’n bezwaren van tafel geveegd. ‘Overstappen is lastig’, ‘Financieel schiet het niet op’… die vlieger gaat dus blijkbaar tegenwoordig niet meer op.

Blijkbaar is dit een beetje de betaalvariant van MoneYou: je mag zoveel rekeningen (potjes) hebben als je wilt, alles is online, je creditcard is zelfs gratis (betaal ik nu 15 euro voor via Euroclix) en je krijgt rente op je spaar- en betaalrekening. Zelfs nog ietsje meer dan bij MoneYou, zie ik nu. En MoneYou heeft natuurlijk (helaas) geen betaalrekeningen, dus de rente daarop is sowieso een bonus. Oké, ik heb meestal max. 50 euro op mijn rekening, maar toch!

Zakelijk is het even geen optie; ze bieden bijvoorbeeld ook niet de mogelijkheid om rekeningen in andere valuta te hebben, en die heb ik wel nodig.

Maar privé…

Pro’s en con’s

Mijn grootste argument om het niet te doen, is dat ik ‘m gewoon een klein beetje knijp voor het werk/de moeite/wat er mis kan gaan. Ik ben vrijwel overal wel eens overgestapt, maar nog nooit van betaalrekening. Nooit.

Daarnaast heb ik ook nog wel een beetje mijn twijfels bij de kosten; als je ook wilt betalen, dan is het goedkoopste pakket 5 euro per maand, oftewel: 60 euro per jaar. Dat is inclusief creditcard en internetbankieren, als je wilt. En gratis geld opnemen in eurolanden, gratis overboeken via SEPA (ik maak nu nog wel eens hogere kosten door buitenlandse betalingen), 5% effectieve rente op jaarbasis bij geoorloofd rood staan. Niet de bedoeling natuurlijk, maar beter dan direct met 14% of meer om je oren geslagen te worden. Rente op je betaalrekening én rente op je spaarrekening. Een digitaal kasboek en bij het duurdere pakket ook nog een financieel plan.

Je hoeft trouwens niet te denken slim te zijn en na drie maanden betalen overstappen naar de gratis variant Knab Basis; daarmee kun je alleen sparen. Prima natuurlijk, maar niet als je net een overstapservice gebruikt hebt. Die loopt namelijk 13 maanden en tussentijds annuleren kost je 100 euro. Wat mogelijk wél zou werken; je aanmelden via deze actie, maar geen gebruik maken van de overstapservice.

De voordelen hebben overigens ook weer te maken met de kosten: 50 euro gratis bij de overstap en gewoon weinig tot geen bijkomende kosten. Ik heb nu wel eens het vermoeden dat ik zakelijk meer kosten heb, omdat ik via mijn privépas inlog. Elke keer inloggen kost privé namelijk géén geld, maar zakelijk wel. En ook al log ik dus vrijwel nooit zakelijk in; ik betaal wel elke maand een aardig bedrag voor het inzien van die rekening. Dat zou straks dan over zijn, omdat het helemaal gescheiden is. Scheelt zo weer een tientje per maand.

Wat ik ga doen

Wat ik dus ga doen: eens heel goed de kosten van mijn huidige privépakket op een rijtje zetten. Inclusief de creditcard die ik nu heb. En dan kijk ik ook meteen even hoeveel ik daarvan weer terugkrijg, via de punten van Euroclix. Dat is immers altijd wel heel mooi meegenomen.

De actie loopt nog tot eind mei, dus ik heb nog even de tijd om dat te doen.

En als het dan inderdaad gunstiger uit blijkt te pakken, dan ga ik de sprong wagen. Sowieso eerst privé, maar mogelijk uiteindelijk ook nog wel zakelijk. Als ik daar in ieder geval tegen die tijd mijn pondenrekening onder kan brengen. Elke besparing is er weer eentje 😉

Ben jij met je betaalrekening wel eens overgestapt naar een andere bank? Hoe is dat gegaan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. interessant. wij hebben de hypotheek bij dezelfde bank als de betaalrekening. Overstappen betekent automatisch een hogere hypotheekrente, dus mogelijk bij de koop van een volgend huis..

  Wist je trouwens dat moneyou sinds kort ook een betaalrekening heeft?

 2. Onlangs overgestapt van de Rabo naar de SNS, wat een verschil in klantvriendelijkheid! Overstappen is heel makkelijk gegaan, alleen de partijen die bijschrijvingen doen moet je zelf op de hoogte brengen de partijen die afschrijven krijgen automatisch een bericht. Het is net zo makkelijk als wisselen van verzekeraar of energiemaatschappij maar dat is ook wel afhankelijk zijn van de bank waar je naar toe gaat. Een paar jaar geleden een keer geprobeerd over te stappen naar Knab en dat ging ronduit slecht en heb ik toen uiteindelijk afgebroken. Toen ik weer durfde overgestapt naar SNS, een perfecte keuze wat mij betreft.

 3. Hier ook al vanaf mijn geboorte alles lopen bij de Rabobank. Vorig jaar de keuze gemaakt om mijn spaargeld bij Moneyou te stallen. Zij geven een veel hogere spaarrente en de spaarrekeningen zijn bovendien ook nog eens gratis. Ik vond het overstappen ook wel spannend, maar nu ik het ervaren heb, stap ik met alle gemak over naar een andere bank als die betere voorwaarden heeft. 🙂

 4. Ik heb er een spaarrekening maar vind 60 euro per jaar bij KNAB gewoon teveel. Die 50 euro cadeau is dan vooral een sigaar uit eigen doos. Ik zit nu nog bij de ING noodgedwongen, maar wil daar ook weg, dat kan per 17 juli, dan loopt mijn deposito af. Zit te denken aan de ASN, die is nog iets goedkoper dan de ING, En een groene bank.

 5. Ik ben ook al vaak aan het kijken geweest, maar twijfel ook nog steeds. Ben wel blij met jouw post, ik ga er weer eens induiken….

 6. ik heb privé dezelfde opstelling als jij. Ik ben bij de rabo 2,80 per maand kwijt en daar kun je ook een creditcard voor krijgen. Spaargeld bij moneyou is voor de rente en de afstand naar de lopende rekening.

  Als ik jouw opsomming zo zie heb je bij knab privé niet echt veel meer voordeel. En is €5p/m best duur. Dat ga je niet verdienen met die rente op je lopende rekening. alleen het eerste jaar is voordeliger door die €50 bonus.

 7. Ik zou inderdaad niet KNAB doen, 60 euro per jaar voor een eigenlijk toch vrij simpele betaalrekening is teveel.

  En zelf ben ik inderdaad jaren geleden ook overgestapt. De overstapservice maakt het heel gemakkelijk. Ik ben nu heel blij & tevreden met de ASN-bank!

  Misschien nog even in de gaten houden of die binnenkort ook weer met een actie komen. Momenteel bankeer je de eerste drie maanden gratis bij hen, maar dat scheelt je dan dus “maar” 4,50 euro, omdat het maar 1,50 euro per maand kost.

 8. Zakelijk zit ik ook bij rabo en daar ben ik op zich tevreden over, al zijn de tarieven aardig hoog. Maar ze bieden goede service en qua boekhouden is het idd heel overzichtelijk.

  Privé heb ik recent een rekening geopend bij ASN. Dat is een bewuste keuze geweest omdat ik vind dat Rabo niet geweldig met ‘mijn’ geld omgaat. Investeringen doet waar ik niet achter kan staan. Ik heb nog steeds een rekening bij rabo (idd altijd gehad) maar vermoed dat die er op termijn uit gaat. ASN voldoet en past beter bij me.

 9. Zelf ben ik ook nog nooit overgestapt. Ik zit bij ING, dus betaal 1,55 per maand. Niet heel nodig om over te stappen dus.
  Maar Moneyou heeft sinds begin dit jaar ook gewoon betaalrekeningen! Of gratis, maar dan krijg je geen pinpas, of voor 2 euro nogwat per maand.
  Maar alleen niet zakelijk geloof ik, hoewel ik dat niet zeker weet omdat ik er verder niet naar gekeken heb omdat ik het te duur vond. Ik hou het lekker bij de gratis spaarrekeningen van ze!

 10. Ooit (privé) overgestapt van ING naar ASN, om principiële redenen. Viel me erg mee! en voor mij is het juist handig om direct van mijn spaarrekening over te kunnen boeken naar mijn lopende rekening – als er aan het eind van de maand helemaal geen geld meer uit de muur komt….

 11. Ik zit al mijn hele leven bij de ING. Telkens weer in de verleiding geweest om over te stappen naar een nieuwe internetbank. Helaas missen die functionaliteit die ik nodig heb: bijv. iDeal (bij N26) of ze zijn te duur (Bunq). Het is heel persoonlijk maar als ik dan kijk wat de ING mij kost. Dan heb ik mijn keuze snel gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.