Geen geld hebben kan leiden tot zorgen en keuzestress, maar wél geld hebben ook. Want als je het eindelijk hebt, hoe zorg je er dan voor? Kies je voor geld sparen of beleggen? De laatste tijd krijg ik zoveel vragen over (beginnen met) beleggen, dat het me handig leek om de verschillen én overeenkomsten tussen de twee eens op een rijtje te zetten. Dan kun je zelf kijken wat voor jou de beste oplossing is! (En wil je meteen aan de slag, check dan even mijn training Beleggen voor Beginners)
In dit artikel:
Geld sparen of beleggen: hetzelfde doel
Geld sparen of beleggen dienen eigenlijk vrijwel hetzelfde doel. Je wilt goed voor je geld zorgen en bij voorkeur een mooie spaarpot opbouwen voor ‘later’.
En hoewel ze dus hetzelfde doel hebben, zijn sparen en beleggen dus niet hetzelfde. Het belangrijkste verschil ligt ‘m in het risico dat je neemt én het resultaat dat dit je kan opleveren.
Sparen brengt vrijwel geen risico met zich mee, maar de opbrengsten zijn – momenteel – ook niet bepaald hoog. Beleggen of investeren biedt kans op een beter resultaat, maar brengt wél risico’s met zich mee.
Sparen vs. beleggen
Sparen is geld apart zetten voor later. Voor uitgaven die je verwacht te doen, of voor uitgaven waarvan je nu nog niet weet dat ze eraan komen. Je zet het geld op een spaarrekening en kunt er vrij gemakkelijk bij.
Je kunt er eventueel nog voor kiezen om een deel van je spaargeld vast te zetten in een deposito. Dan krijg je een iets hogere rente, maar kun je er gedurende de afgesproken periode niet bij.
Het openen van een spaarrekening of een spaardeposito is gratis en je hoeft niet per se een betaalrekening bij dezelfde bank te openen.
Bij beleggen doe je min of meer hetzelfde. Je zet geld aan de kant om dit later te kunnen gebruiken. Je bent echter ook bereid om wat risico’s te nemen, in ruil voor een eventueel hogere winst.
Hoewel je je beleggingsrekening in principe op elk moment weer kunt leegtrekken, is het verstandiger om je beleggingen gedurende een langere termijn aan te houden. Om ervoor te zorgen dat je financieel niet in de problemen komt, is het verstandig om niet al je geld te beleggen.
Een beleggingsrekening openen is vaak gratis, maar voor het uitvoeren van transacties of het handelen op de beurs betaal je meestal wel een klein bedrag. Je kunt die kosten zo laag mogelijk houden of zelfs vermijden, door de kleine lettertjes van je online broker te lezen.
Bij DEGIRO kun je bijvoorbeeld maandelijks één keer kosteloos inkopen als je kiest voor een product uit de Kernselectie. Als dat product ook nog genoteerd is aan Euronext Amsterdam, betaal je geen beurskosten. Valutakosten kun je je hier besparen door een product te kiezen dat in euro’s noteert.
De voordelen en nadelen van sparen
Sparen is de veiligste manier van geld sparen voor je toekomst. Althans; het ligt eraan aan wie je dat vraagt.
Hoewel je geld op de spaarrekening over het algemeen veilig en gratis staat, loop je wel degelijk een risico. Dat risico is samen te vatten als ‘Opportunity Cost‘. Doordat je het geld op een veilige spaarrekening hebt in plaats van het in beleggingen (of zelfs de aflossing van je hypotheek) steekt, loop je potentieel inkomsten mis.
Daarnaast kun je ten prooi vallen aan inflatie: het gegeven dat geld na verloop van tijd steeds minder waard wordt. Vijftig jaar geleden was 100 gulden nog enorm veel geld. Dat gaf je niet zomaar even uit. Maar als je nu uit eten gaat, dan reken je zonder blikken of blozen zó 50 euro uit. En dat is eigenlijk nog méér dan 100 gulden!
Hier staat tegenover dat sparen je zekerheid geeft. Het geld staat op je rekening en kunt daar op elk gewenst moment bij. Je verliest geen geld – tenzij je zoveel spaargeld hebt dat je vermogensrendementsheffing moet betalen – en het is niet moeilijk.
Je hoeft geen bepaalde kennis te hebben om te kunnen sparen. En een spaarrekening aanhouden kan vaak gratis. Bovendien krijg je – bij de meeste banken – rente.
Oh, en je kunt elke cent die je hebt probleemloos op je spaarrekening zetten.
De voordelen en nadelen van beleggen
Dat laatste kun je beter niet doen met beleggen. Sterker nog, beleggen kun je het beste alleen doen met geld dat je over hebt. Dat je voor langere tijd kwijt kunt zijn.
Beleggen kan meer rendement opleveren. Dat is het allergrootste voordeel. In mijn beleggingsupdates kun je zien dat dit rendement alle kanten kan uitgaan. Het staat hier nu op meer dan 10 procent in 2 jaar, maar amper een jaar geleden noteerde ik rode cijfers.
Daar heb je dus meteen een groot nadeel te pakken: je kunt ook geld verliezen. Rendementen uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Als je in ETF’s belegt, is de kans op 100 procent verlies niet zo heel groot, maar als je in aandelen belegt en een bedrijf gaat over de kop, dan kun je wel letterlijk alles kwijt zijn.
Een ander nadeel is dat je je een klein beetje in beleggen moet verdiepen. Je hebt zoveel mogelijkheden, dat het wel prettig is om in ieder geval een idee te hebben van wat je doet. Zeker als je er voor de lange termijn instapt. Zelf ben ik na wat omzwervingen op een Buy & Hold-strategie uitgekomen, waarbij ik maandelijks voor hetzelfde bedrag inleg. Meestal ook nog in hetzelfde fonds (VWRL). De ene keer koop ik dus wat goedkoper, de andere keer wat duurder.
De kosten van beleggen kunnen een enorme impact hebben op je uiteindelijke rendement, zeker als je over meerdere jaren kijkt. Toch hoef je je daar niet door te laten tegenhouden. Zoals je hierboven hebt kunnen zien, zijn er ook mogelijkheden om bijna gratis te beleggen.
Zelf leren beleggen
Wil je leren beleggen op een veilige manier, ook al vanaf een klein bedrag per maand? In mijn training Beleggen voor Beginners leer ik je precies wat mijn strategie is om vermogen op te bouwen voor later.
Kun je beter sparen of beleggen?
Wat mij betreft hoef je niet eens de keuze te maken tussen sparen en beleggen. Ik denk dat de twee een prima aanvulling op elkaar kunnen zijn.
Sparen voor:
- de zekerheid
- uitgaven die je binnen een jaar verwacht
- nood, dus een potje waaruit je kunt tappen als je spreekwoordelijke wasmachine stuk gaat
Beleggen voor:
- extra vermogen op de lange termijn
Waar gaat jouw voorkeur naar uit: sparen of beleggen? Of een combinatie van deze twee?
Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Sinds anderhalf jaar een combi van beiden.. We beleggen 200 per maand bij binck en houden een vast bedrag op een spaarrekening bij moneyou
Ik heb altijd het idee dat beleggen veel meer oplevert, maar ik durf dat niet goed. Ik ben toch al niet zo handig met geldzaken, dan maar liever suf sparen.
Sparen. Ik vind beleggen moreel gezien niet te verantwoorden, omdat ik niet geloof in ons huidige economische stelsel (gebaseerd op oneindige groei, ten koste van de wereld). Ik doe op mijn eigen schaal alles om te consuminderen, om zelfvoorzienend te zijn, en beleggen past daar niet bij.
Ik denk dat het ongetwijfeld mogelijk is om “groen” te beleggen maar dan moet je je er behoorlijk in verdiepen, en dat lukt mij niet. En om zomaar te beleggen via bijv fondsen van Triodos, dat vind ik dan weer niet rendabel genoeg om risico te lopen.
Wij sparen dus, naast het aflossen van de hypotheek, tot de belastingvrije voet in box 3, en als we daar aankomen is dat een mooi moment om minder te gaan werken want dan houden we blijkbaar teveel over 🙂
Helemaal mee eens dat je niet hoeft te kiezen maar dat sparen en beleggen een prima aanvulling op elkaar zijn! Wanneer je je spaargeld goed geregeld hebt, is het denk ik ook wel een uitdagen om dan te gaan beleggen en zo je geld nog meer te laten groeien. Is in elk geval ook mijn plan voor de toekomst. Maar wel pas nadat alle grote klussen in het nieuwe huis gebeurt zijn.
Ik ben een combinatie aan het nastreven. Een deel van mijn inkomen maandelijks investeren in één of meerdere ETF’s. Het andere deel op een spaarrekening plaatsen, met als doel hieruit eerst een financiële buffer op te bouwen (ik ben zelfstandig) en dit te investeren op het moment dat er een opportunity langskomt. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van vastgoed. Natuurlijk is dan je buffer weg maar dat risico kan je ook op andere manieren afdekken. Goed van je verder om in VWRL te investeren. Werelddekking en lage kosten.
ik vind het een lastige. 1. Ik heb geen 2e salaris/partner om op terug te vallen, maar heb wel 2 kinderen om voor te zorgen en 2. ik heb geen verstand v beleggen. Het beleggen heeft wel mijn interesse gewekt. Ik heb al wat gelezen erover, maar economie was niet mijn beste vak, dus ik durf nog niet.
Combinatie. Wij sparen voor bepaalde doelen (dakkapel, tuin en zonnepanelen), lossen af en beleggen maandelijks een klein bedrag. Vrij sparen doen we ook, maar dat is te verwaarlozen ten opzichte van de andere bedragen haha.
Maandelijks spaar en beleg ik voor eenzelfde bedrag. Tevens vind ik maandelijks aandelen kopen erg prettig, hiermee vlak je het risico meer af. Vanuit een spreadsheet hou ik mijn aandelenpercentage, t.o.v. spaarpercentage in de gaten. Ik wil niet dat dit boven 30% komt van mijn totaalvermogen. Ik beleg dus wel enigszins voorzichtig, maar dit heeft ook met het verleden te maken gehad. Dit geeft mij een goed gevoel.