Zo denk en doe je als een miljonair

denken en doen als miljonair

Ik zag onlangs een item op tv over de Voedselbank. Een van de medewerkers van die Voedselbank gaf aan dat het publiek heel divers was:  “Er komen hier ook mensen die hartstikke rijk waren, en alles kwijtraakten.” Alleen geld is niet altijd de oplossing voor problemen. En het is zéker geen garantie dat er geen nieuwe problemen meer kunnen komen. Blindelings op geld vertrouwen is dus niet bepaald een goede strategie voor een rijker leven. Denken en doen als een miljonair misschien wél. En daarvoor geef ik je in dit artikel een aantal tips, gebaseerd op wat duurzame miljonairs doen. Jeweetwel, niet die loterijwinnaars die binnen twee jaar alles weer kwijt zijn.

Denken en doen als miljonair: wat doen zij wel en jij niet?

Tegenwoordig lijkt een miljonairsstatus niet eens zo heel interessant meer; als je eens fantaseert wat jij zou doen met een miljoen, dan ben je het waarschijnlijk zó kwijt.

Uitgeven is heel gemakkelijk. Eraan komen gaat voor de meeste mensen een stuk minder hard. En naast eraan komen is er ook nog die uitdaging van het vermeerderen, of in ieder geval behouden.

Nu zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar hoe mensen met geld omgaan. En wat blijkt: de mensen die een hoop geld hebben én dat weten te behouden, hebben een aantal overeenkomsten in hun mindset. Kortom: op bepaalde vlakken denken ze hetzelfde. Dat is mooi, want mindset is aan te leren. Je kunt de manier waarop je denkt veranderen.

Je omstandigheden kunnen je soms overkomen, maar je hebt wél invloed op de manier waarop je ermee omgaat.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Je begint met een doel

Je eerste stap is altijd een doel. Geld verdienen, besparen of sparen simpelweg voor het geld motiveert niet. Ja, eventjes misschien, maar uiteindelijk wil je gewoon weten waar je het voor doet.

Zo’n doel kan positief zijn, maar ook minder positief. Ik kan bijvoorbeeld heel enthousiast sparen voor een fijne vakantie, maar ik voelde me ook zéker gemotiveerd om mijn torenhoge hypotheek versneld af te lossen. Ook al voelde die vooral als een strop om mijn nek.

Een doel werkt goed als er emotie bij komt kijken. Met je ratio kun je iets bedenken, emotie zorgt ervoor dat je het volhoudt.

Stel de doelen daarom niet op als een droog lijstje, maar bedenk eerst eens hoe je wilt dat je leven er bijvoorbeeld over 10-20 jaar uitziet. Wat is daarvoor nodig? Wie moet je daarvoor zijn? Bepaal op basis daarvan je doelen.

Je denkt na voor je geld uitgeeft

Misschien denk je dat miljonairs niet na hoeven te denken als ze geld uitgeven. En dat klopt ook wel. Het hoeft niet. Maar ze doen het wel. Althans, de miljonairs die ook miljonair blijven.

Je hebt natuurlijk de loterijwinnaars die wél al hun geld (en meer) kwijtraakten. Maar je hebt ook rijkaards als Warren Buffett, die nog steeds woont in het huis dat hij in 1958 voor 31.500 dollar kocht.

Je uitgaven hebben impact op je verdiencapaciteit. Elke euro die je uitgeeft aan iets dat minder waard wordt, is een euro die je niet voor jezelf aan het werk kunt zetten.

Daarom is het goed om jezelf drie vragen te stellen vóór je iets koopt:

  1. Heb ik dit écht nodig?
  2. Kan ik het van iemand lenen?
  3. Kan ik het ergens anders nog goedkoper vinden?

Overigens trek ik het ‘echt nodig’ nog wel ietsje breder; als ik er héél blij van word, dan heb ik het praktisch gezien misschien niet per se nodig, maar is het wél goed voor m’n mindset en daarmee ook weer voor mij.

Wat ik ook heb gemerkt: je hebt vaak al een oplossing in huis liggen. Moet je misschien iets creatiever voor denken, maar het is wél makkelijk en bespaart je weer een rit* + geld.

* Nou ja, als je op het platteland woont zoals ik gewend ben. Anders stap je misschien zo de deur uit en de winkel in.

Je bent creatief

Niet in de zin van dat je de mooiste schilderijen maakt of heel handig bent met de haaknaald, maar je zoekt wel altijd manieren om te krijgen wat je wilt. Misschien wil je wel die training bijwonen, maar heb je geen geld. Dan kun je daarin blijven hangen óf je kunt kijken of er andere opties zijn. Je aanmelden als vrijwilliger bijvoorbeeld.

Je kunt dit ook praktisch zien: ga jij liever naar de winkel voor een ‘complete’ maaltijd, of ben je creatief met wat er in jouw kast ligt? Is jouw eerste instinct om iets te kopen, of kijk je of je het ook kunt maken?

Elke euro die je op deze manier bespaart, kun je weer voor je aan het werk zetten.

Je blijft altijd leren

Er is altijd iets bij te leren en zolang je dat blijft doen, blijf je groeien. Stilstand is achteruitgang; als je stopt met leren, stopt de wereld niet met je mee. Die gaat gewoon door en de afstand tussen wat er te weten is en wat jij weet wordt daarmee steeds groter.

Natuurlijk hoef je niet allerlei random dingen te gaan leren. Focus je vooral op de dingen waar je wat aan hebt. Ideetje: geld!

Verdiep je eens in meer leren over Money Mindset, in investeren, in sparen, in manieren om geld voor je aan het werk te zetten. Je kunt over vrijwel elk financieel onderwerp wel een goed boek vinden.

Je gelooft in jouw succes

Want als jij het niet doet, wie doet het dan? En nee, dat betekent niet dat je moet geloven dat je van vandaag op morgen, zonder enige actie te ondernemen, ineens succesvol wakker bent.

Het betekent wél dat je rotsvast vertrouwen mag hebben in het gegeven dat jij je doelen gaat halen. Op die manier blijf je openstaan voor kansen die je verder helpen.

Ik ben  natuurlijk nieuwsgierig: op basis van deze manieren om te denken en doen als een miljonair; hoe ver ben jij al op de route naar het miljonairschap? 😉

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Ik stel bij heel veel dingen de vraag of ik het echt nodig heb. Niet bij de meeste boodschappen overigens. Wel met heel veel producten. Daarin ben ik vrij praktisch: werkt het nog dan hoeft het nog niet vervangen te worden.

    Geld voor jou laten werken is de beste optie en daar zo jong mogelijk mee beginnen. Want tijd is je beste bondgenoot.

    Vlak daarna is tevreden zijn met zo min mogelijk. Als je een ton per jaar verdiend kan en mag je ook gewoon een huis kopen die niet duur is. Status is niet belangrijk, tevreden met je zelf en wat je hebt is het aller belangrijkst.

  2. Op deze manier zal ik nooit miljonair worden… Ik ga op koopjesjacht en scoor vaak echt een goed koopje (goedkoopje), bijvoorbeeld bij de kringloop. Maar vervolgens kom ik langs de bakker en neem ik toch net even dat ene taartje mee. Dat taartje kost natuurlijk altijd meer dan de besparing op dat fijne artikel van de kringloop….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.