Welke ETF kopen? Zo kies ik mijn ETF’s in 2021

welke etf kopen en kiezen

“Ik wil wel graag beleggen, maar ik weet niet welke ETF ik moet kopen. Wat kan ik het beste doen?” Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik die vraag kreeg 😉 Nu kan ik natuurlijk iedereen doorverwijzen naar mijn gratis eBook over beleggen of de uitgebreide training die ik hierover heb gemaakt, maar die gaan natuurlijk niet alleen specifiek in op deze vraag. Daarom deel ik hier hoe ik dit precies aanpak: hoe ik mijn ETF’s in 2021 uitkies. Verwacht geen ingewikkelde strategieën; mijn methode is eigenlijk heel erg simpel.

Eerst even over überhaupt een ETF kiezen in 2021

Beleggen kan op allerlei manieren, in allerlei producten. Dat je de vraag over welke ETF te kiezen stelt, betekent dat je in ieder geval iets gerichter aan de slag bent gegaan. Of dat je iets hebt gehoord, maar misschien nog niet helemaal weet wat.

Een groot onderdeel van beleggen is risico lopen. Hoeveel risico wil je lopen? Afhankelijk daarvan kies je methodes (opties, turbo’s) en producten (aandelen, obligaties, ETF’s).

Een uitgebreide uitleg van het verschil hiertussen vind je onder meer in dit eBook; ik concentreer me hier even op de ETF.

Een ETF is een boodschappenmandje met aandelen van heel veel bedrijven in één. Je hebt dus niet 1 aandeel Apple, maar bijvoorbeeld hele kleine stukjes van de best presterende 1.000 Amerikaanse technologiebedrijven.

Mijn portefeuille vul ik grotendeels met ETF’s, omdat:

 • ik hierdoor automatisch al een stevige spreiding aanbreng, zonder dat ik daar extra moeite voor hoef te doen
 • de vaste (vaak in de prijs verwerkte) kosten over het algemeen lager liggen dan bij losse aandelen
 • de risico’s en opbrengsten (naar mijn mening) beter in balans zijn.

Daarnaast zitten veel ETF’s in de kernselectie van mijn favoriete broker, waardoor ik mijn maandelijkse aankoop zonder extra transactiekosten kan doen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zo kies ik mijn ETF’s

Ik zou willen dat ik een heel spannend verhaal had over een slimme analyse die heeft geleid tot de koop van een bepaalde ETF.

Helaas.

Mijn eerste keuze heb ik simpelweg gebaseerd op de tips die ik kreeg van mensen uit de FIRE-community. Ik zag daar echt heel vaak de combinatie VXUS/VTI voorbij komen en besloot me daar eens in te verdiepen.

Eigenlijk was ik daar net wat te laat mee; toen ik net mijn eerste aankopen had gedaan, mochten die vanwege het ontbreken van een Nederlandstalig prospectus niet meer in Nederland worden verkocht.

Vervolgens werd door diezelfde FIRE-community naarstig gezocht naar een min of meer gelijkwaardige vervanger. Dat werd VWRL (IE00B3RBWM25).

Omdat die ook in de kernselectie viel, scoorde die natuurlijk pluspunten. Maar: om alleen op basis daarvan te kopen, vond ik wat kort door de bocht.

Dus deed ik wat ik nu eigenlijk standaard doe: ik check de verkorte informatie bij Morningstar. Dat kan gewoon gratis en geeft een fijne samenvatting van waar je eventueel in zou willen investeren.

Waar ik op let:

 • De categorie waarin het product valt – gaat het om wereldwijd, om alleen Europa, alleen om Amerika, etc? En is het één specifieke sector of – zoals deze – gemengd?
 • Hoe zit het met de lopende kosten?
 • Valuta en beurs
 • Hoe zit het met de risico’s en de duurzaamheid?

welke etf kiezen duurzaamheid

Daarnaast kijk ik ook altijd nog even naar de trend van de specifieke ETF. Dan zoek ik ‘m op bij mijn broker, zet ik de schuif onderaan de grafiek op ‘Alles’ en krijg je dit beeld:

verloop welke etf kiezen

Dit geeft natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar ik koop uiteraard het liefst producten die langzaam maar zeker omhoog gaan en geen extreme pieken of dalen kennen. Hier zie je wel de corona-dip van februari/maart, die vervolgens weer aardig bijtrekt. Over de afgelopen 7 jaar is deze ETF wel in waarde verdubbeld, wat ik een mooie ontwikkeling vind.

Valuta en beurs

Ook de valuta en de beurs vind ik belangrijk, vandaar dat ik die nog even apart aanstip. Als je bij mijn broker bijvoorbeeld zoekt op VWRL, dan krijg je verschillende mogelijkheden, die weinig van elkaar lijken te verschillen:

vwrl beurs valutaAls je goed kijkt, zie je echter wel een aantal verschillen: de drieletterige code voor VWRL en de drieletterige code na het ISIN-nummer.

Die eerste code geeft de beurs aan waaraan de ETF genoteerd is. EAM staat daarbij voor Euronext Amsterdam, SWX voor Swiss Stock Exchange, LSE voor London Stock Exchange en MIL voor voor Milan Stock Exchange.

Mijn voorkeur gaat hier uit naar EAM, omdat die binnen de kernselectie valt. Bovendien hoef ik dan geen extra aansluitkosten te betalen. Die betaal je wél als je ook op een andere beurs handelt. Momenteel zijn die kosten overigens niet heel hoog; 2,50 euro per jaar. Maar goed, het gaat ten koste van je rendement.

De tweede drieletterige code geeft aan in welke valuta het ETF genoteerd is. EUR staat voor Euro, CHF voor Zwitserse Franc en GBP voor Britse Pond.

Hier geef ik de voorkeur aan Euro. Simpelweg omdat ik anders niet alleen het gebruikelijke beleggingsrisico loop, maar ook doe aan valutahandel. Eenvoudig gezegd: als het slecht gaat met de Britse pond, worden mijn beleggingen minder waard, ondanks dat de koers van het ETF zich misschien wél positief ontwikkelt. Daar heb ik dus geen zin in.

Welke ETF kopen veel mensen in 2021?

Er zijn natuurlijk altijd een aantal ETF’s die ontzettend populair zijn. In 2021 kopen veel mensen één of meerdere van de volgende ETF’s:

 • Vanguard All World (IE00B3RBWM25) – al jarenlang de meest populaire ETF onder Nederlandse beleggers – waaronder ikzelf
 • Vanguard S&P 500 ETF (IE00B3XXRP09) – ook van Vanguard. Hier ben ik zelf sinds 2021 in gaan beleggen.
 • iShares Core MSCI World ETF (IE00B4L5Y983) – lage kosten en goede spreiding.
 • iShares S&P 500 ETF (IE0031442068) – hiervoor geldt hetzelfde: lage kosten en goede spreiding

Al deze ETF’s zijn verkrijgbaar in de kernselectie van DEGIRO, wat betekent dat je er in ieder geval één keer per maand gratis in kunt beleggen.

Welke ETF kiezen: de korte samenvatting

 1. Ik verdiep me in welke ETF’s worden gebruikt in communities met mensen met dezelfde doelen als ik. Dat betekent dus ook dat ik niet af ga op wat er in het nieuws komt en dat ik géén aankopen doe op basis van wat ik bijvoorbeeld in crypto- of dropship-groepen zie – simpelweg omdat mijn visie van beleggen voor de lange termijn niet strookt met het morgen-rijk-worden dat daar vaak centraal staat. Niet dat ik wat heb tegen morgen rijk worden, maar mijn passieve beleggingsstrategie leent zich daar gewoon niet voor.
 2. Ik doe zelf een check bij Morningstar (want: lekker overzichtelijk en compact)
 3. En check het verloop bij mijn eigen broker

En dan probeer ik het gewoon. Verkopen kan altijd.

Meer weten? Check gerust mijn gratis eBook over beleggen en mijn training Beleggen voor Beginners. Daarnaast zijn mijn maandelijkse beleggingsupdates wellicht interessant voor je!

Hoe bepaal jij welke ETF je kiest voor in je portefeuille?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Pin dit artikel om het later (nog een keer) te lezen:

Zo kies en koop je een ETF

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
 1. Zeer fijn artikel om te lezen hoe jij een ETF voor jezelf selecteert. Eigenlijk komt de manier van selecteren aardig overeen op het stappenplan dat ik heb geschreven (en dus hoe ik mijn ETF’s selecteer).

 2. Hoi Adine,

  Ik volg je blog nu al een tijdje, zeker het stukje over beleggen vind ik altijd erg interessant.
  Mede door jou blog ben ik ook begonnen met beleggen.
  Alleen merk ik nu dat ik al bijna een jaar alleen maar aandelen aan het kopen ben. Maar niet zo goed weet wanneer je het beste een aandeel kan verkopen?
  Zou je daar misschien wat tips over willen geven? Wanneer je het beste je aandeel kan verkopen en hoe je dat doet via de giro?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.