Beleggingsupdate december 2020

beleggingsupdate december 2020

December 2020. We gaan gewoon écht alweer richting het einde van het jaar. Mijn beleggingsupdate voor deze maand is even wat later; eind november werd ons gezin uitgebreid met de komst van een prachtige dochter. Wie er ervaring mee heeft, weet dat er dan héél veel gebeurt en dat je prioriteiten even wat anders liggen. Nu ligt ze even te slapen, dus kan ik mooi de beleggingsupdate voor december 2020 delen. Want die aankoop stond al ingepland vóórdat ze geboren werd.

Beleggingsupdate december 2020

Mijn financiële maand begint altijd rond het einde van de maand ervoor. Dan zet ik automatisch 425 euro opzij om te beleggen.

Die 425 euro wordt automatisch gestort op mijn beleggingsrekening – als dat gebeurt, krijg ik dus dat mailtje. Dan weet ik dat ik kan inloggen, m’n portefeuille kan uitbreiden en – zoals nu – mijn beleggingsupdate voor december 2020 kan schrijven.

Dit was ook weer het eerste moment dat ik er sinds vorige maand naar gekeken had; ik beleg toch voor de lange termijn en heb helemaal geen zin om er dan tussentijds eventueel onrustig van te worden.

Ik werk met een aantal accounts en investeringen:

 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Ik opende deze rekening vorig jaar, omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg. Echt gratis geld.
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren
 • Crowdfunding – een lopende investering in La Cubanita Almere (ik krijg momenteel alleen de rente uitgekeerd, vanwege de sluiting van de horeca)
 • Mijn enige écht ‘actieve’ account: een gewone beleggingsrekening. Hier stort ik dus maandelijks geld op.
 • Vastgoedinvestering: via familie heb ik een kortdurende lening voor een vastgoedproject lopen. Hierop krijg ik maandelijks 4 procent rente.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor december 2020

Deze maand moest ik echt even kijken. Ik had al een paar keer obligaties gekocht en had eigenlijk niet genoeg geld om daar een mooie aankoop voor te doen die binnen de kernselectie viel.

Maar: mijn ‘standaard’ ETF was ook inmiddels behoorlijk aan de prijs: zo rond de 85-86 euro. Leuk voor de stand van zaken qua portefeuille, maar ik koop natuurlijk zelf liever niet te duur.

In mijn gratis eBook Beleggen voor Beginners, dat je hier kunt downloaden, lees je trouwens meer over hoe ik mijn portefeuille opbouw en waarom ik dat zo doe.

Uiteindelijk ben ik toch gegaan voor VWRL. En het duurde even voor mijn order er doorheen was. In de eerste instantie had ik ingezet op 85,65 euro per stuk x 5 stuks. Maar: dat duurde maar en duurde maar.

Omdat ik wél graag voor het einde van de maand wilde beleggen, zodat het zonder transactiekosten kon, besloot ik mijn limiet op te hogen tot 86 euro. Blijkbaar net op het juiste moment, want uiteindelijk kocht ik 5 stuks aan voor 85,26 euro. Nog wat minder dan mijn initiële bod dus.

Even wat extra toelichting voor wie dingen als ETF’s, obligaties en kernselectie als abracadabra vindt klinken….

Aandelen zijn stukjes van een bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld een aandeel Apple hebben en bent dan voor een stukje (vaak een héél klein stukje) eigenaar van Apple. Doet Apple het goed, dan wordt jouw stukje meer waard. Gaat Apple failliet, ben jij je geld kwijt.

Obligaties zijn de wat minder risicovolle ‘broertjes’ van aandelen. Als de aandelenmarkt heen en weer slingert, blijven deze meestal redelijk op koers. Obligaties zijn fijn om je portefeuille qua risico een beetje in balans te houden.

ETF’s zijn soort boodschappenmandjes met ‘producten’, die samen de beweging van de markt volgen. In dit geval hebben gaat het om een collectie met Europese bedrijfsobligaties. Met één zo’n ETF zit ik dus in tig bedrijven tegelijk.

En dan is er nog de kernselectie; dat is een selectie van mijn favoriete beleggingsclub, waarin je eens per maand (of onder bepaalde voorwaarden) gratis kunt beleggen.

Het rendement

Vorige maand stond ik nog zo’n 2.600 euro in de plus. De stijging die ik bemerkte met de aankoop, zie je hier ook terug: een dikke 4.000 in de plus. Da’s dan wél weer fijn.

Ik beleg zelf voor de lange termijn. Hoe aantrekkelijk het dus ook kan zijn om nu 4.000 euro winst te pakken; ik doe het niet. Ik kan die winst wel verzilveren, maar als ze straks op 90 euro staan en ik wil tóch weer instappen, heb ik mezelf te pakken.

Hetzelfde geldt voor verkopen met verlies; je kunt beter vasthouden (mits je een goede spreiding etc. hebt), want zolang je niet verkoopt, is je verlies ook niet concreet.

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Mijn pensioenrekening ging ook weer omhoog. Vorige maand stond die op 19.489 euro en nu op 20.504 euro. Mijn eigen inleg tot nu toe is 17.362 euro, dus dat betekent alsnog een totale plus van 3.142 euro.

Dividend en kosten

Er werd deze maand maar liefst 15 cent aan dividend bijgeschreven. Ik maakte gelukkig geen kosten, omdat ik gebruik maakte van beleggen in de kernselectie van mijn broker.

Totaalresultaat: bijna 7.200 euro in de plus. Da’s gewoon bijna het dubbele van vorige maand!

Aandachtspunten voor volgende maand

Voor komende maand heb ik weer een aantal concrete aandachtspunten – een aantal daarvan heb ik doorgeschoven, omdat ik er afgelopen maand niet aan toe ben gekomen:

 • Uitzoeken hoe het nieuwe dashboard van Brand New Day werkt en een keuze maken voor een specifiek profiel
 • Onderzoeken óf ik mijn volgende 20.000 euro bij een andere broker wil stallen vanwege de garantieregeling voor beleggingsrekeningen en zo ja, bij welke broker dan
 • Inzichtelijk maken hoe mijn verhouding obligaties/aandelen bij DeGiro momenteel is, zodat ik volgende maand iets beter kan kiezen voor het één of het ander

Daarnaast wil ik ook even kijken naar een beleggingsrekening (en spaarrekening) voor onze kleine spruit. Je kunt maar beter op tijd beginnen 😉

Wil jij je geld in 2021 ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Jaaa van harte gefeliciteerd! Hopelijk is de bevalling voor alle partijen goed verlopen en genieten jullie nu van een fijne kraamperiode.

 2. Gewoon nieuwsgierig, dat is een mooi rendement bij deGiro
  Maar is dit het netto rendement sinds dat je begonnen bent met beleggen of YTD.
  En je hebt ook nog zoiets als TWR (Time Weighted Return) en
  MWR (Money Weighted Return) om het nog ingewikkelder te maken 🙂
  Beleg zelf niet bij deGiro

 3. Whoeee! Van harte gefeliciteerd met de geboorte van je dochter! En wat lekker hé afgelopen maand. Mijn vermogen is ook lekker gegroeid. En dat is een heerlijk gevoel. Ik moet ook snel maar weer eens een update plaatsen, want er is ondertussen veel gebeurt op de markt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.