Waarom en hoe ik mijn crypto eindelijk op een ledger (hardware wallet) heb gezet

crypto hardware wallet ledger

Soms heb je van die dingen waarvan je weet dat het slim is om te doen, maar waar je ook steeds maar niet in actie komt. Voor mij is (was) dat het kopen en gebruiken van een ledger of hardware wallet voor mijn crypto munten. Een ledger is een offline portemonnee voor je cryptomunten (ik zal dat zo nog even iets uitgebreider uitleggen). Inmiddels ben ik tóch overstag gegaan en heb ik een ledger aangeschaft en ingesteld. Ik deel graag met je hoe en waarom.

Wat is een ledger?

Om maar even bij het begin te beginnen: wat is een ledger en waarom is het fijn die te hebben? Een ledger is een offline portemonnee waar je je cryptomunten in kunt bewaren. Zo’n ding ziet er een beetje uit als een USB-stick. Door je cryptomunten daarop te zetten, lopen ze geen (extra) risico als een tussenplatform in zwaar weer komt.

Hierdoor ben je voor toegang dus niet afhankelijk van een extern platform. Ook kan het overzichtelijker zijn. Ik heb zelf niet megaveel crypto (ongeveer 1.500-2.000 euro), maar dat is bij mij wel verdeeld over veel verschillende platforms. Ik heb een deel bij Coinbase, een deel bij Binance, iets bij Exodus, iets bij Munt (voorheen Gulden). Dat zijn allemaal plekken waarvan ik dus het wachtwoord kan kwijtraken en waar je geld dus als het ware kan verdwijnen.

Nu heeft een ledger (natuurlijk) ook een wachtwoord, maar dat is er dan één.

Daarnaast: als er iets van een cyberaanval plaatsvindt, dan kun je het vergelijken met je geld in je oude sok hebben, tegenover alles digitaal. Nu moet ik wel zeggen dat ik digitaal erg makkelijk vind, maar dit etterde al wat langer.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waarom ben ik toch aan de ledger gegaan?

Eigenlijk word ik al jarenlang gewezen op het belang van een ledger (dankjewel, Christel!). Toch kwam ik tot nu toe niet in beweging. Ingewikkeld. Geld uitgeven. Zal allemaal wel wat loslopen. Dat was een beetje wat in mijn hoofd rondging.

Maar nu kwam ineens van alles samen. Donderdag hoorde ik namelijk tijdens een mastermindbijeenkomst dat 90 procent van de mensen vaak iets wel weet, maar niet handelt. En dan ben je dus vaak te laat als het wél nodig is om in beweging te komen.

Ik herken dat, op twee manieren. Allereerst omdat het me vaak zelf overkomt. Anders hadden we ergens rond 2016/2017 ons droomhuis wel gekocht 😉

Ten tweede, omdat ik er een shift in heb gemaakt met geld. De start van LLMM werd ingegeven doordat ik wel moest. Toen was het voor mij nog op tijd genoeg om het tij te keren, maar doordat ik hier veel over geld schrijf, krijg ik vaak hele andere verhalen te horen. Van mensen die het wel weten, maar niet in beweging komen. Geen oordeel natuurlijk, want 1) ik herken het en 2) het is dus megamenselijk.

Maar toen ik dit weekend vanuit één van mijn andere masterminds signalen kreeg over Bitvavo in zwaar weer, besloot ik: nu ga ik bij die 10 procent horen die in beweging komt.

Ik gebruik Bitvavo zelf niet, maar het was voor mij net het zetje dat ik nodig had.

Welke ledger heb ik voor mijn crypto?

Om te voorkomen dat ik weer zou verzanden in onderzoek over die ledger en alsnog niets zou doen, heb ik even bij Christel navraag gedaan. Zij noemde de Nano X als een ledger waarop je een hoop crypto munten kwijt kon. Die was (is) hier net in de aanbieding én kon de volgende dag al geleverd worden. Prima dus.

Als je zelf een ledger wilt kopen, kijk dan vooral naar welke munten je hebt en of die ondersteund worden door de ledger. De X is toevallig een wat grotere, maar stel je voor dat je alleen BTC hebt, dan kun je ook voor een kleinere versie gaan.

Hoe werkt het?

Het proces van die munten op de ledger zetten was eigenlijk vrij eenvoudig. Ik moest eerst het ledger-programma op mijn computer zetten. Door daarna de ledger te koppelen met de USB-kabel, kon ik de ledger instellen.

Het instellen bestaat uit het instellen van een pincode en het vastleggen van je 24 woorden. Die 24 woorden zijn bedoeld om de toegang tot je ledger te herstellen, op het moment dat je bijvoorbeeld je pincode kwijt bent. Het is een extra beveiliging. Die beveiliging zie je ook vaak (soms ook met 12 woorden) bij crypto-platforms. Als je dan je munten wilt importeren of je bent toegang tot je account kwijt, dan herstel je dat weer met die woorden. Dat zijn gewoon willekeurige woorden, die je niet zelf kiest, zodat ze hopelijk niet door een ander te raden zijn 😉

Toen ik de pincode had ingesteld (ik kon kiezen uit 4-8 cijfers) en de woorden bevestigd had, kon ik via de software aangeven welke munten ik toe wilde voegen. Dan voeg je een account toe van bijvoorbeeld BTC. Daarmee wordt een soort appje op de ledger gezet, die ruimte biedt om die BTC op te slaan. Dat is wel even belangrijk; als je een munt overzet naar een portemonnee van een andere munt, dus je stuurt bijvoorbeeld Ethereum naar je Bitcoin-wallet, dan kan dat verloren gaan. Dit is dus wel even een moment om goed op te letten.

Vervolgens krijg je een adres om te receiven (ontvangen) en is het niets anders dan je saldo vanuit bijvoorbeeld Bitvavo, Binance of Coinbase naar dat adres sturen.

Wil je iets met je munten doen, dan zul je ze eerst terug moeten sturen naar zo’n platform. Qua snelheid van handelen krijg je dus te maken met een klein beetje vertraging (de transacties die ik heb gedaan naar de ledger toe namen maximaal 5 minuten in beslag – dit verschilt per muntsoort en wordt bij het versturen indicatief aangegeven).

Toch wel fijn

En ik moet zeggen, eigenlijk viel het allemaal best wel mee. Ja, je bent weer even wat geld kwijt. Tegelijkertijd heb ik meteen even de tijd genomen om mijn ‘assets’ wat te combineren. Ik heb bijvoorbeeld nog niet alles op de ledger gezet; een deel staat nog bij Coinbase. Maar: ik heb dus wel mijn crypto munten vanaf andere plekken die kant op verplaatst. En eigenlijk is dat ook wel heel fijn, dat alles wat centraler staat. Veel overzichtelijker en ook sneller/makkelijker als ik het dan wél op de ledger wil zetten.

Ook heb ik meteen even van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat kleine munten die ik verdiend had om te zetten in grotere munten. Bij Coinbase heb je regelmatig acties waarbij je door te leren over nieuwe munten ook een paar dollar/euro aan die munten krijgt. Hartstikke leuk natuurlijk, maar op gegeven moment heb je 25 verschillende munten, die echt niet allemaal de nieuwe bitcoin gaan worden. Niet echt heel overzichtelijk, dus die zet ik dan liever even om naar iets waar ik al meer van heb.

En: het zeurt nu niet meer. Het is niet één van die dingen die ik nog moet doen. Ook lekker. Nu alleen nog een watervaste, brandveilige plek vinden.

Maakt me wel nieuwsgierig: als je crypto hebt, heb je dat dan online, of heb je het ook (deels) offline gebracht?

(O, en ik krijg regelmatig vragen over of ik inmiddels een Bitcoin-crypto-cursus heb. Nog niet, maar je kunt wél hier een gratis cursus volgen)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.