Na inflatie en krimpflatie nu ook graaiflatie

graaiflatie

Ja hoor, waarom verbaast me dit niets. Na inflatie en krimpflatie, hebben we nu ook GRAAIFLATIE. Uit onderzoek dat de economen van de Rabobank hebben uitgevoerd, blijkt dat bedrijven hun prijzen veel meer hebben verhoogd dan te rechtvaardigen is volgens de stijging van de kosten. Oftewel: als je ergens meer betaalt dan eerst, betaal je waarschijnlijk niet alleen meer vanwege de gestegen kosten, maar lever je ook een bijdrage aan een extra hoge winstmarge.

Graaiflatie is een vijfde van de totale inflatie

Aan de hand van de cijfers concluderen deze economen dat dit geldt voor 2,2 procent, een vijfde van de totale inflatie. Best wel pittig, want in een tijd waarin alle kosten omhoog gaan, zou het dus eigenlijk al mooi zijn als de bestaande (hogere) kosten gedekt worden en de bestaande winstmarge gehandhaafd. Dat is al winst, zou ik denken. Maar dat is dan weer het kenmerk van ‘graaiflatie’; graaien als de mogelijkheid er is.

Hoewel het ergens te begrijpen is – als ondernemer moet je rekening houden met tegenslagen en kan het hard bergafwaarts gaan als je dat niet voldoende doet – is het wel jammer om te zien dat de hele rekening voor de inflatie nu bij de consument terecht lijkt te komen. Vooral omdat je daarmee heel gemakkelijk in een neerwaartse spiraal kunt komen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Consumenten betalen meer, hebben meer geld nodig

Als consumenten namelijk meer moeten betalen, hebben ze ook weer meer geld nodig. Dat betekent ongetwijfeld weer een berg stakingen en allerhande onrust om dat af te dwingen bij werkgevers.

En voor degenen die niet die mogelijkheid hebben, kunnen ook weer hele uitdagende tijden aanbreken. Blijft het bij scherpere keuzes maken, of loop je het risico om in de schulden te geraken? Met alle extra kosten die daar dan weer bij komen.

Als je trouwens een beetje om je heen kijkt, dan zie je waarschijnlijk wel dat het ook niet allemaal meer hangt op ‘minder luxe doen’ of ‘scherpere keuzes maken’. Zo was ik afgelopen week bij de Action. Ik kom daar eens in de zoveel tijd, omdat het tot nu toe mijn meest voordelige toiletrollenadres is. Ik betaalde daar altijd 3,49 euro voor een pak van 24 rollen.

Afgelopen week mocht ik 5,99 euro afrekenen. Bijna het dubbele, in een paar maanden tijd. Ik geloof dat het dan nog steeds één van de voordeligste opties is. En om nu te zeggen dat toiletpapier een luxe is…

Welke kant gaat dit op?

Zonder direct de onheilsprofeet uit te willen hangen, ben ik op z’n minst nieuwsgierig naar de kant die we opgaan. Niet alleen als het gaat om inflatie/graaiflatie/elke-andere-vorm-van-flatie, maar ook in het algemeen. Daarover nam ik van de week ook deze podcastaflevering op:

Ik zie best veel parallellen met de periode rondom de kredietcrisis en durf helaas nog niet te stellen dat de ‘collectieve financiële wijsheid’ zo enorm veel is toegenomen sinds die tijd.

Maar wie weet; het kan zomaar zijn dat bedrijven straks superdankbaar zijn voor hun 10 miljard in de plus, zich realiseren dat het ook met een beetje minder kan en de prijzen toch verlagen. Dat zou toch mooi zijn 😉

Wat is de meest opvallende prijsstijging – en mogelijke voorbeeld van graaiflatie – dat jij in de afgelopen tijd bent tegengekomen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Legio voorbeelden gezien in de supermarkt waar tegelijkertijd verpakkingen verkleind werden en de prijzen flink omhoog. Krimp & graaiflatie.
    Denk dat coca cola nog wel een mooi voorbeeld is waarvan de prijs zoveel verhoogd is, dat ik het niet eens meer wil kopen. En heel toevallig hebben ze ook enorme winsten gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.