Een op de drie Nederlanders heeft geldzorgen op vakantie

Ongeveer een op de drie Nederlanders heeft te maken met geldzorgen op vakantie. En de zorgen zijn het grootst bij vrouwen. Hoe kan dat anders? Ik deel mijn tips met je.

Geld op vakantie. Misschien wel het láátste waar je dan mee bezig wilt zijn, maar dingen lopen niet altijd zoals je wilt. Zo blijkt uit onderzoek van Actie.nl dat maar liefst één op de drie Nederlanders zich op vakantie zorgen maakt om de financiën. En met name vrouwen blijken daar een handje van te hebben. Hoe kan dat en misschien nog wel een betere vraag: wat doen we daaraan?

Geldzorgen op vakantie

Geldzorgen op vakantie. Volgens het onderzoek van Actie.nl heeft een op de drie Nederlanders dat wel. Die headline – die ik overigens daarna ook bij een aantal andere media voorbij zag komen – vond ik best wel heftig.

Maar: daarna kwam een nuance. Er staat namelijk “Maar liefst 34 procent van alle Nederlanders heeft zich op vakantie wel eens druk gemaakt over hun financiën.” Aangevuld door “[een onderzoek uitgevoerd] onder 1.316 Nederlanders”.

Nu bén ik toevallig een volwassen Nederlander die inmiddels al heel wat vakanties heeft meegemaakt. En hoewel ik in de regel geen geldzorgen op vakantie heb, zou ik best ‘ja’ hebben kunnen zeggen als de vraag was of ik dat ooit had gehad.

Dus even die nuance.

Maar los daarvan, denk ik dat geld zéker een hot issue kan zijn op vakantie. En dan met name, zoals uit het onderzoek ook blijkt, de onverwachte uitgaven.

Twee op de drie vakantiegangers geeft op vakantie namelijk meer uit dan ze vooraf van plan waren.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Met name vrouwen maken zich druk

Uit de resultaten komt bovendien wat interessants naar voren: in alle leeftijdscategorieën blijken met name vrouwen te kampen te hebben met geldzorgen op vakantie. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn het grootst in de leeftijdscategorie 40-49 jaar.

Ik kan daar wel wat redenen voor bedenken. Zo denk ik dat vrouwen over het algemeen vaker degenen zijn die de huishoudportemonnee in de gaten houden. Als je dat als jouw verantwoordelijkheid ziet, dan zul je je misschien sneller zorgen maken als je merkt dat je flink over budget gaat.

Daarnaast hebben we – zeker ook in die leeftijdscategorie – natuurlijk ook nog te maken met alleenstaande vrouwen of single moms, die dankzij de loonkloof vaak ook nog eens minder verdienen. Ik denk dat dit zelfs de grootste groep van zorgenmakers is, want als je verderop kijkt over hoeveel mensen met hun partner ruziën over geld op de vakantie, dan zijn dat weer de dertigers. Voor ruzie maken moet je toch wel minimaal met z’n tweeën zijn, je zorgen maken kan ook prima alleen.

Doordat vrouwen zich met name druk maken, zijn zij ook degenen die het meest beknibbelen op de vakantie, om zo niet te duur uit te komen. Ook dit gebeurt met name in de leeftijdscategorie van 40-49 jaar. Wat dat betreft staat mij dus blijkbaar nog wat te wachten als ik volgende week 40 word 😉

Hoe kun je geldzorgen op vakantie nu voorkomen?

Ik zei het al: ik heb eigenlijk vrijwel nooit geldzorgen op vakantie. Het klinkt misschien heel stom, maar dat is zo omdat ik dat dus écht niet wil. Nu zijn niet willen en niet hebben natuurlijk nog twee verschillende dingen. Daarom doe ik er ook alles aan om dit niet te hebben. Een aantal van de dingen die ik doe:

Vooraf sparen voor vakantie. Of ik nu iets gepland heb of niet, er gaat al jarenlang standaard elke maand een bedrag naar mijn vakantiepot. Daardoor is er altijd geld en hoeft het nooit bijvoorbeeld van één salaris geregeld te worden.

Bepaalde dingen vroeg boeken en andere laat. Een huurauto of een ticket kun je vaak het beste heel vroeg van tevoren boeken. Je kunt het soms lastminute ook heel goed treffen, maar het nadeel daarvan is dat het op gegeven moment dan echt moet. Ook bijvoorbeeld de parkeerplek op Schiphol is vroeger veeeeel goedkoper dan later. Ik boek echter hotels vaak heel laat. Soms letterlijk op de parkeerplaats van het hotel, 5 minuten voor in naar binnen loop. Dit laatste doe ik overigens wel strategisch. Zo ga ik binnenkort voor een seminar naar Amerika, waarvan ik weet: ik ben niet de enige die komt invliegen. Dan ga ik niet tot het laatste moment wachten voor ik 5 nachten boek, maar kies ik op tijd iets met de mogelijkheid tot gratis annuleren. Dan kan ik altijd nog switchen.

Vooraf bepaalde dingen afstemmen. Zeker ook om ruzie te voorkomen. Als je met iemand gaat, hoe staat die erin? Waar heeft die wel of geen geld voor over? Wat zijn de verwachtingen? Ik ben bijvoorbeeld iemand die veel geld over heeft voor de once in a liftime-dingen, maar niet speciaal voor elke dag 3x uit eten gaan. Als ik dan net met iemand weg ben die het juist andersom heeft, dan kan dat best ingewikkeld worden. Durf ik er dan ook nog eens niets van te zeggen, dan komen die geldzorgen ongetwijfeld ook voorbij op vakantie.

Een realistisch plan maken voor de vakantie. Voor dat seminar heb ik bijvoorbeeld al op tijd een lijstje gemaakt. En gaandeweg komen daar steeds meer dingen bij, die ik eigenlijk vergeten was. Door ze echter wél al vooraf helder te hebben (ook al was het niet direct), kom ik ook niet voor onverwachte verrassingen te staan. Uiteraard neem ik dat allemaal ook altijd iets ruimer, voor de zekerheid.

Genoeg meenemen op reis. Ik zorg altijd voor wat extra potjes voor op reis. Deze keer ga ik bijvoorbeeld mijn best doen om 100 euro extra bij elkaar te sparen door hier een berg aan enquêtes in te vullen. Ik ga daar natuurlijk niet uren achter zitten, maar pak er steeds op verloren momentjes, of momenten dat ik ergens op zit te wachten, strategisch een paar mee. En uiteraard pak ik mijn andere sites ook mee, maar daar is het vaker wachten tot je een uitnodiging krijgt én niet altijd voor cash.

Ga juist wat DOEN aan geldzorgen op vakantie

Tot slot: heel veel mensen gebruiken de zomer echt als zo’n periode om van alles uit te stellen. Na de zomer gaan ze stoppen met roken. Na de zomer gaan ze gezonder leven. Dan gaan ze sporten. Na de zomer gaan ze sparen. Persoonlijk vind ik de zomer juist bij uitstek de periode om iets om te gooien.

Juist omdat je niet in je normale omgeving zit. Juist omdat een ander ritme mogelijk is. Daarover maakte ik trouwens onlangs ook deze podcastaflevering:

Dus als jij iemand bent die zich wel eens zorgen maakt over geld op vakantie, ga dan kijken wat je daarin kunt doen. Kun je beter voorbereid zijn? Is dit het moment om je geldzaken onder controle te krijgen?

Ga hier lekker lezen, doe de Master Your Money-cursus, ga de Money Mind Podcast luisteren. Dit is JUIST het moment!

Heb jij wel eens te maken met geldzorgen op vakantie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.