Geen of minder tv kijken: hoe doe je dat?

Geen of minder tv kijken: hoe doe je dat?

Als het gaat om lummelen, dan is tv kijken echt mijn zwakke punt. Hoewel ik het zelf op zo’n moment waarschijnlijk onder ‘ontspanning’ schaar, komt het er in de meeste gevallen eerder op neer dat ik tv kijk, zodat ik iets anders NIET hoef te doen. Bij The Simple Dollar (de site staat inmiddels niet meer live) las ik een stukje dat het voor mij weer iets makkelijker maakt om minder te kijken. Een klein beetje hoor…

Nadelen van tv kijken

The Simple Dollar focust zich vooral op de nadelen van tv kijken. Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Het kost geld: je betaalt kabel, je betaalt elektriciteit en de tv zelf is natuurlijk ook niet gratis. En tegenwoordig wil je toch eigenlijk ook wel iets als Netflix of Videoland. En misschien zelfs een Fox-abonnementje… Wij betalen momenteel voor het tv-pakket en Netflix ongeveer zo’n 40 euro in de maand. Dat is toch bijna 500 euro in het jaar.
 2. Het levert stress op: juist als ik tv kijk omdat ik iets anders niet wil doen, levert het me alleen maar stress op. Ten eerste zit ik dan niet of minder lekker te kijken en ten tweede betekent dat dat ik op een ander moment weer tot achterlijk laat moet werken. Dat is het gewoon niet waard. Of tenminste, dat zou het niet waard moeten zijn…
 3. En het kost heel veel tijd: als ik ‘m eenmaal aan heb, zet ik ‘m niet makkelijk uit. Ik kak er zo van in, dat ik na één programma eigenlijk niet op kan staan, laat staan na 2 of 3. Tegen die tijd zijn er al uren van de dag/avond weg en heeft het inderdaad niet zoveel zin meer om ‘m uit te zetten.

En dan heb ik het nog niet eens over dat het je concentratie beïnvloedt, dat het over het algemeen zorgt voor een lager energieniveau en dat het je ook niet altijd positiever maakt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

En wat kun je doen als je geen tv meer kijkt?

Geen tv meer kijken zorgt voor heel wat extra uurtjes op een dag. Zelfs als je alleen maar na het avondeten zou kijken, levert de tv uit laten je al zo’n 15 uur extra in de week op. En dan maak ik écht nog een voorzichtige schatting.

Wat je in die tijd allemaal wel niet zou kunnen doen… Bijvoorbeeld:

 • sporten
 • uitgebreid koken
 • meer lezen
 • sociaal doen
 • een bedrijf starten of verder ontwikkelen
 • werken/geld verdienen voor je toekomstdromen
 • een groot project aanpakken, waar je denkt geen tijd voor te hebben
 • die dingen die al eeuwen blijven liggen en je stiekem toch steeds wat stress bezorgen
 • een cursus volgen

Maar hoe doe je dat?

Het klinkt natuurlijk leuk, minder tv kijken. Maar ongemerkt kan zoiets toch een beetje een verslaving worden. Iets dat je doet omdat je geen puf meer hebt voor iets anders. Of iets dat je doet omdat het nu ‘eenmaal bij de avond hoort’, of ‘omdat het gezellig is’.

Als je erop gaat letten, betrap je jezelf waarschijnlijk op precies dezelfde excuses als die gebruikt worden om toch dat dieet maar tot morgen te laten zitten, of morgen te stoppen met roken.

Smoesjes. Allemaal.

Het is natuurlijk het mooiste als je geïnspireerd kunt raken door alle dingen die je kunt doen als je géén tv meer kijkt. Maar in de praktijk is er net wat meer voor nodig. Dingen die je kunt doen zijn:

Eens bijhouden hoeveel tv je kijkt. Klinkt heel kinderachtig, maar veel dingen kun je maar moeilijk verbeteren, als je niet weet hoeveel (tijd/geld/moeite) er precies in gaat zitten. Schrijf het gewoon eens een week op en kijk hoeveel tijd van je leven je eigenlijk weggooit.

Eens wat meer aan jezelf denken. Wat wil jij uit het leven halen? En wat wil je brengen? Wat is jouw ikigai? Achter de tv zul je die niet snel vinden. Als je iets hebt waar je energie uit haalt en waar je blij van wordt, dan wil je daar steeds mee bezig zijn.

Je realiseren dat het je niet gelukkiger maakt. Tv kijken kan je even een momentje van ontspanning bieden, maar het maakt je niet gelukkiger. En het maakt je ook (meestal) niet slimmer, niet gezonder en niet rijker. Bedenk goed: je leven is een optelsom van alle dagen die je hier bent. Als je je dagen voor de tv doorbrengt, dan breng je in feite dus je hele leven voor de tv door. Wil je dat?

Wat anders doen. Er zijn zoveel andere dingen die je kunt doen als je geen tv kijkt. Het lijstje hierboven geeft al wat leuke ideeën, maar je kunt ook eens lekker gaan wandelen, je huis opruimen én op een fatsoenlijk tijdstip naar bed gaan. Heb je de volgende dag ook weer plezier van.

Regelmatig sporten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig sporten veel minder tv kijken. Dat herken ik ook wel; toen ik echt nog 4-5 keer in de week ging sporten, viel ik meestal al rond een uur of 8 in slaap. Of dat optimaal is weet ik ook niet, maar ik keek dan in ieder geval géén tv.

Het is de kunst om deze ongezonde gewoonte te vervangen door een veel gezondere gewoonte, of dat nu sporten, lezen, jezelf ontwikkelen of iets anders is.

Hebben jullie ook van dit soort tijdvreters die eigenlijk vooral negatieve dingen opleveren en geen positieve?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Voor mij toch ook tv kijken. Je zet hem even aan, en voor je het weet zit je er weer een paar uur voor. Ondertussen erger je dan aan de schreeuwigere reclames.

 2. Eerst kwam ik tijdens de reclames nog wel eens in beweging, bijvoorbeeld om de vaat te doen. Tegenwoordig is dat er niet eens bij. Normaal gesproken ga ik donderdag sowieso vanaf half 9 zitten en dat heb ik nu niet gedaan. Ben in plaats daarvan niet zo heel productief geweest (blogjes lezen en vroeg naar bed), maar het is een begin!

 3. Ja, dat laatste is voor mij ook nog wel een probleem… Omdat ik ook achter de computer werk, kan ik die niet zomaar altijd uitzetten, maar ga ik soms wel echt lummelen en bv blogs lezen e.d. Maar dat is stap 2, eerst die tv 😉

  Jij ook een fijn weekend!

 4. Wij kijken niet zoveel tv. Toevallig volgen wij nu de serie Heroes, omdat de kinderen vonden dat we die echt moesten zien. Uiteindelijk, de serie lag hier al een half jaar, zijn we toch maar gaan kijken. En wij vinden hem leuk. Verder volgen wij niet zoveel, behalve de nieuwsprogramma's. Je wilt toch op de hoogte blijven.

  Groetjes Puk

 5. Ik kijk iets meer dan half uur tv per dag; het 10 uur journaal en soms nog even de rest van 'nieuwsuur'. Vind ik erg weinig en voldoende. Soms sla ik dat ook nog over. Maar ik heb in deze het grote geluk dat de rest me niet boeien kan. Te korte aandachtsspanne oid. Ik zet de tv overdag nooit aan. Vind ik een slecht voorbeeld voor mijn kind en ik heb ook echt geen idee wat ik dan op moet zetten om te bekijken.
  De computer is een ander verhaal, vrees ik, maar niemand die er last van heeft en ik beleef veel plezier aan het bloggen en lezen van andere blogs. Dus dat is niet negatief te noemen.

 6. Komt me bekend voor: tot voor kort stortte ik me op de bank voor de tv als de kinderen in bed lagen, en kwam ik er pas af als het bedtijd was. En dat terwijl er bijna nooit iets op tv komt wat ik echt graag wil zien.
  Nu hebben we afgesproken dat Mr. Green me na een half uurtje (journaal) van de bank af schopt, om iets leuks te gaan doen. Beetje hobby-en of lezen, en toen ben ik ook gaan bloggen, haha.
  Maar voor mij werkt het, ben al niet zo moe meer.
  En ik kijk vantevoren in de gids (de goedkoopste uiteraard) of er iets komt wat ik echt wil zien, anders blijft hij uit.

 7. Ja, de tv kan me echt opslurpen. Kids naar bed en dan even bijkomen bij tv. Als je de volgende dag vraagt wat ik gezien heb, moet ik even diepnadenken. Kan ook beter gaan minderen en wat klusjes doen. -Of veel blogjes lezen!-

 8. Mijn tv staat op zolder en we kijken Bones, Top Gear en heel soms een film. Zalig. Mis echt he-le-maal niets.

  Daarentegen zit ik wel uren te internetten. Schiet ook niet echt op maar het stompt je minder af dan tv!

 9. Nou.. eigenlijk ook voor mij die televisie toch wel. Of mijn pc-tje met blogvriendinnen, want dat is ook verslavend hoor!

  Maar om even een tipje te geven wat de kosten betreft: wij hebben alleen KPN Digitenne, dus geen kabel. Je hebt dan niet alle zenders (scheelt weer programma's die je "moet" zien), maar ben wel ongeveer de helft in maandelijkse kosten kwijt.

 10. Wat grappig dat ik dit lees nu ik net mijn tv heb opgezegd. Wel nog Netflix, en we kunnen youtube kijken op de tv. Maar dan kies ik er echt voor om naar een bepaald programma of film te kijken, niet zomaar kijken voor het kijken. Scheelt me zomaar 30 euro in de maand! Verder lees ik veel in de avond of ik ben bezig met mijn bedrijfje in taartdecoratie. Maar als ik eenmaal in die bank zit, krijg je me er ook zomaar niet meer uit hoor…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.