Waarom ik het nieuws niet meer volg

Nieuws heeft een vreemd effect op mij: als ik regelmatig tv kijk, kranten lees en het nieuws op de radio luister, dan voel ik me steeds minder prettig. Natuurlijk is dat niet met al het nieuws, maar als je oplet, zul je zien dat het meeste nieuws ‘nieuws’ is, omdat het slecht is. Een overstroming hier, een hongersnood daar, een ergere schuldencrisis dan we ooit hebben gezien. Om te voorkomen dat ik daar ‘last’ van heb, probeer ik het zoveel mogelijk te mijden.

Schuldencrisis

In de afgelopen weken kwam ik op verschillende blogjes berichten tegen over de schuldencrisis en hoe we er op dit moment voor (zouden) staan. Hoewel ik dat in de eerste instantie niet speciaal als ‘nieuws’ zag, merk ik toch dat ik er nu alweer een vervelend gevoel van krijg.

Ik heb gisteren de hypotheekmap er weer bijgepakt om te kijken of er nog iets is dat ik sneller kunnen doen, ik vroeg me af of de verbouwing misschien stopgezet moest worden, of we toch voor die veel minder mooie, maar goedkopere, vloerbedekking moesten gaan, enzovoorts.

Hoewel ik inspiratie op het gebied van zuinigheid best op prijs stel, moet ik mezelf hier toch weer een halt toeroepen:

 • Ik heb al een voorsprong, omdat ik bezig ben met lasten verlagen en hypotheek af te lossen
 • Verbouwen kost veel geld, maar ik doe het met eigen geld en het verhoogt woonplezier en -comfort. Als het moet kan ik op elk moment stoppen
 • Het is komkommertijd; waar moeten kranten anders over praten, dan over de schuldencrisis
 • Als er echt een soort jaren ’20 crisis komt, wat kan ik dan meer doen dan ik nu doe?

Vanwege bovenstaande vind ik het niet mijn kop in het zand steken als ik mezelf niet toesta er gek van te worden.

Want dat zeggen mensen al snel hè: dat het nieuws niet volgen je kop in het zand steken is. Maar om heel eerlijk te zijn: ik zie niet in waarom ik het zou moeten doen. Als er echt iets belangrijks is, dan bereikt het me wel. En anders zorgt die negativiteit er alleen maar voor dat ik in een dip raak, waardoor ik zelf ook niet bepaald iets bijdraag aan een mooiere wereld.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Omdenken

Dus, ik ga paniek voor mezelf ombuigen naar positiviteit. Blogjes over de crisis sla ik zoveel mogelijk over en ik ga ook niet verzanden in nieuwsberichten daarover. Ik heb de maandelijkse bijdrage van de hypotheek met 50 euro laten verhogen (zodra ik het weet, meld ik even het verschil in eindbedrag dat dat, met rente op rente, oplevert) en zet de rest van mijn zorgen om in inspiratie en energie om meer te doen met minder.

Ben vast goed begonnen: ik heb twee mooie lades opgeknapt, waardoor ik straks geen kast hoef te kopen en ik heb zelf een lamp gemaakt. Voor de plek van die lamp had ik een prachtig exemplaar gezien van 300 euro, dus dat zie ik nu maar even als mijn besparing, ook al had ik die lamp toch ook nooit voor de volle prijs gekocht.

Heeft het (slechte) nieuws op jullie ook een bepaalde impact, of laat je het – na het lezen – weer van je af glijden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Interessant blogje! Zelf kijk ik er anders tegenaan. De kredietcrisis van 2008 was zo snel weggepoetst met nog meer krediet, ik heb het hele herstel eigenlijk nooit 'geloofd'. Dus ik vind het geen 'eng' nieuws, ik ben gewoon benieuwd maar maak me geen zorgen. Dat doe ik wel over ander nieuws maar geen hele dagen…

  Hoe doe je dat met je hypotheek? Maak je gewoon elke maand een x bedrag extra over?

  Je bent in elk geval heel goed bezig zo te horen. Zelf een lamp maken, stoer 🙂

 2. Wij hebben voor een deel van onze hypotheek zo'n een spaarhypotheek en daarvoor betalen we maandelijks rente, maar ook een inlegbedrag, zodat we aan het einde van de rit die hypotheek kunnen afbetalen. Eerder hebben we dat bedrag al met ruim 100 euro verhoogd, waardoor het eindsaldo van die spaarrekening ongeveer 83.000 euro hoger uitkomt. Met deze 50 euro per maand hoop ik ook weer een flinke slag te slaan. Dan kunnen we aan het einde van de rit namelijk deze rekening gebruiken om niet alleen de spaarhypotheek af te lossen, maar ook de aflossingsvrije delen.

  Ik weet trouwens niet of dat het definitieve plan is hoor, want ik zit er nu ook over te twijfelen of het niet beter is om meer af te gaan lossen op de aflossingsvrije delen, zodat de maandlasten direct naar beneden gaan en dat we bij het verlengen daarvan niet te maken krijgen met extra hoge rentes oid.

 3. Ah ja, al die haken en ogen… Wij hebben 2/3e spaar en 1/3e banksparen. Over banksparen moet je 20 jaar doen, anders wordt het gezien als spaarrekening. Als je het zo hoort zou je denken dat aflossen op aflosvrij beter is omdat je dan inderdaad meteen minder rente betaalt.Je krijgt nu zeker niet zo veel rente op een spaarrekening als dat je aan rente betaalt…

  Ga nu effe een eindje fietsen en als ik terugkom ga ik ook de bank eens mailen met de vraag wat er gebeurt als ik een x bedrag extra aflos per maand. Dank je wel 🙂

 4. Ik hoor net dat we 5 jaar eerder klaar zouden zijn door die 50 euro per maand extra, maar dan gaan ze weer uit van het oude bedrag. Heb maar even om nog meer opheldering gevraagd… Laat je nog even weten wat jouw bank uiteindelijk zegt? Met die 20 jaar moet je idd rekening houden. Mijn boerenverstand zegt: aflossingsvrij zo snel mogelijk weg en spaarrekening dan 20 jaar aanhouden…

 5. Als iedereen nu eens dat soort dingen gaat doen, zoals jij ze stelt in e lijstje, dan komt het allemaal wel goed.
  Maar ik maak me eigelijk niet eens zo druk. Ik zorg zelf voor m'n werk, want ik heb al tijden geen echt vast werk meer. Ze willen me blijkbaar niet aannemen ofzo. Maar daardoor kan ik prima rondkomen met weinig en hoef ik niet perse een verweg vakantie, maar een beetje zon zou wel fijn zijn.

  Onze hypotheek moet ik nog helemaal goed uitpluizen (daar waar die nog maar sinds juni loopt) en ik wil echt wel weten wat het oplevert om ergens een keer wat extra af te lossen hier en daar.

 6. Ik denk dat het het belangrijkst is om jezelf voor te houden dat een hypotheek gewoon een schuld is. Het is geen bezit, het is geen investering, het is een schuld waar je fikse rente over betaalt. En met schulden ben je altijd afhankelijk, daarom helpt aflossen altijd, of het nu volgens de hypotheekadviseur gunstig of ongunstig is.

 7. we zitten hier gelukkig goed met huis en hypotheek. Toch vind ik het een onprettig idee dat we in de volgende recessie zitten.
  Inderdaad is de vorige crisis uit 2008 gefinancierd met nog meer schulden en ergens moeten er nu maatregelen genomen worden die gevolgen hebben op onze geldwaarde.
  Heb alleen niet het idee dat we zelf nog meer kunnen doen dan we nu al doen, dus daar maak ik me dan weer niet zo druk over.
  Maar zal ook eens kijken wat extra aflossen doet voor ons.

 8. Hier een spaaroptimaal hypotheek, is dat vergelijkbaar?
  Voor ons geldt dat het spaarbedrag een afgesproken bedrag is, dat kan dus niet verhoogd worden.
  De rente is gelijk aan de hypotheekrente die we betalen, in ons geval 6,8%.
  Voor ons loont het dus eerst flink ( extra) te sparen, daarna te tijd zijn werk te laten doen. Daarna pas aflossen omdat je ook gebruik maakt van dehypotheekrenteaftrek, je betaald wel 6,8% maar krijgt ook een deel terug.
  Als wij nu heeel erg ons best doen kunnen we binnen vier jaar hypotheekvrij zijn.
  Maar als het wat langer duurt is ook niet erg, het voelt wel erg goed 🙂

  Leuke blog!
  Erna

 9. Ik besef heel goed bij het kijken naar het journaal,dat de onderwerpen de keuze van de makers zijn. Met items,die in mijn ogen triest zijn,Maar neit nodig voor mij. Zoals ongelukken in een ver land. Ook herken ik de "opklopperij"van b.v de berichtgeving over de beurzen. Groeten Izerina

 10. We zijn al wel even bezig, 15 jaar, dat scheelt natuurlijk wel.
  Wat betreft het nieuws, bedenk dat het nieuws niet alleen informatie maar tegenwoordig voornamelijk handel is.
  Het is minder neutraal en objectief dan het lijkt.
  Als je je er niet prettig bij voelt dan sla je het nieuws toch over. Er is nog niemand beter geworden van het rond sjouwen van het wereldleed waar je niks aan kunt veranderen.

  Erna

 11. Ik volg het nieuws wel. Vooral de dekkingsgraad van de pensioenfondsen. Maar ik maak mij er niet zo druk om. Ik zie tegen die tijd wel. En misschien valt alles wel mee. Heb je je voor niks druk gemaakt.

  Liefs Frederique

 12. Ik heb tijdens onze vakantie ook besloten om het nieuws zo veel mogelijk links te laten liggen. Ik kan er zelf toch niets aan veranderen. Richt me liever op dingen waar ik wel invloed op heb. Maar af en toe zal ik toch blijven proberen om de "goddelozen" te blijven bekeren 😉 Dus als er toch nog eens een stukje over de kredietcrisis op mijn blog verschijnt, zal dat niet zijn uit angst maar omdat ik vind dat het anders moet.

 13. Ik word er ook niet goed van meestal, maar de soep wordt nooit zo heet gegeten als hij opgediend wordt. Ik laat het de laatste tijd wat van mijn schouders afglijden. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Wel blijven we sparen om tegenvallers op te vangen. Gr. LZV

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.