Nieuwe hypotheekregels uitgelegd

Per 1 augustus 2011 zijn er nieuwe regels ingegaan rondom het verstrekken van een hypotheek. Voor wie ze nog niet kent, heb ik ze hier op een rijtje gezet:

1. De volledig aflossingsvrije hypotheek wordt vervangen door een variant waarbij maximaal 50% van het hypotheekbedrag aflossingsvrij geleend kan worden

2. Maximaal 104% van de marktwaarde mag gefinancierd worden. Wel mag de overdrachtsbelasting meegefinancierd worden, bovenop dat bedrag. Als die belasting dus 3% is, mag je 107% van de marktwaarde financieren.

3. Je inkomen bepaalt wat je mag lenen. Eerder mochten hypotheekverstrekkers hier vanaf wijken, maar vanaf nu is dat maar heel beperkt.

4. Wil je ook een verbouwing meefinancieren? Dat kan alleen als de marktwaarde van de woning hierdoor ook omhoog gaat. Dat wordt vastgesteld door een taxateur. De kans is dus groot dat je voor een keuken oid niet kunt lenen, maar voor een aanbouw of een dakkapel wel.

Ook al hebben wij al een hypotheek, de kans bestaat natuurlijk wel dat we ‘last’ hebben van deze regels. Als er minder makkelijk leningen worden verstrekt, worden huizen ook minder makkelijk verkocht. En we moeten over ongeveer drie jaar ook een deel van de hypotheek vernieuwen. Bovendien zijn de regels er niet voor niets; blijkbaar hebben mensen veel te veel boven hun stand geleefd in de afgelopen jaren. Ik heb me daarom voorgenomen om me naast de verbouwing nog meer te richten op het aflossen van de hypotheek. En dat wil ik ook meteen concreet maken: ik ga €5000 extra storten dit jaar. Dat betekent nog even flink inhalen, want uit mijn hoofd gezegd zat ik tot nu toe op iets van €600 voor dit jaar (mijn doel was €2500).

Dit wordt zo nog best pittig, zeker omdat de verbouwing ook gewoon doorgaat. Ik ga dan ook proberen om het geld vooral extra bij te verdienen en nog minder onzin te kopen. Daarmee bedoel ik dit keer ook dingen als afhaalmaaltijden en dozen chocolade van €5 per stuk *schaamschaam*.

Gaan jullie nog iets veranderen vanwege deze nieuwe regels?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Ik denk niet dat we hier veel gaan veranderen. Uiteraard proberen we meer te sparen, maar of dat aan de aflossing opgaat weet ik niet. Na de verbouwing zouden we volgens de taxateur een overwaarde van ongeveer een ton hebben. Dus heb het gevoel dat we wel aardig zitten.

  2. Goed plan om zo veel mogelijk af te lossen! Stel dat je om wat voor reden je huis moet verkopen en de marktwaarde daalt, dan houd je een enorme berg schulden over allebei. Of samen.

    Ik snap niet dat mensen en banken ooit zo stom waren om hier massaal voor te kiezen… Maar goed. Die tijd is dus voorbij.

    Wij hebben trouwens wel € 10.000 geleend voor meerwerk. Maar er zit voor dik drie keer zo veel eigen geld in… WAAAAH

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.