Ben jij (ook) meer gaan sparen?

Volgens minister Henk Kamp van Sociale Zaken zijn Nederlanders ondanks de crisis meer gaan sparen. De spaartegoeden zijn namelijk met 10 miljard euro toegenomen. Volgens mij is het meer ‘dankzij’ de crisis, want als ik naar mezelf of naar mensen om me heen kijk, zie ik juist dat men er veel bewuster van wordt dat het wél op kan en dat het kleine beetje zekerheid dat je zelf in de hand hebt toch wel heel kostbaar is.

Wij zijn in het afgelopen jaar bewuster en meer gaan sparen. Waar eerst letterlijk álles naar de verbouwing ging, ben ik nu ook andere potjes aan het opbouwen, zoals een Emergency Fund, een buffer, een pensioenpotje, enzovoorts. Dankzij wat meevallers (woekerpolis, belastingteruggave) beschikken alle potjes nu over een leuk bodempje en in het komende jaar wil ik dat bodempje alleen maar verder verstevigen. De redenen zijn duidelijk: er gaat nog veel geld zitten in de verbouwing, ik wil toch echt wel binnen 5 jaar naar een situatie toe waarbij onze hypotheek ook op één salaris te dragen is en ik heb totaal geen vertrouwen in een toekomst waarbij ik er maar op moet rekenen dat de overheid overal voor zorgt. De crisis versterkt de spaarlust alleen maar, omdat aflossen het gat tussen een eventuele uiteindelijke verkoopwaarde en de hypotheeksom verkleint, een buffer prettig is als er iets met werk gebeurt en het pensioenstelsel nu al elke dag in het nieuws komt.

Overigens ben ik in hoeveelheid wel minder gaan sparen. Door hogere kosten (niet alleen hypotheek, maar ook b.v. de zorgverzekering en boodschappen) en het opzeggen van mijn loonslavenbestaan blijft er per saldo gewoon minder over om te sparen. De tijd dat ik sowieso €1000 in de maand overhad voor wat ik maar wilde, is echt voorbij. Maar dat maakt alleen maar dat ik met het geld dat ik wél heb heel bewust om wil gaan.

Hoe zit het met jou; ben jij in de afgelopen jaren meer of minder gaan sparen en is dit dankzij of ondanks de crisis?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

34 Comments
 1. Ik spaar veel meer dan vorige jaren. Niet vanwege de crisis. Man heeft sinds half 2011 een nieuwe baan en daar is hij fors meer gaan verdienen. We hebben wel een nieuwe auto gekocht en die spaar ik nu terug. Sparen gaat nu erg gemakkelijk.
  Groetjes Saar

 2. Ik heb afgelopen paar jaar zo hard mogelijk gespaard (hoewel ik nu weet dat het best nog beter kon) juist omdat het allemaal niet zo goed ging en ik waarschijnlijk voorlopig geen vast werk zou hebben. Het bleek een goede keuze, want veel 'onverwachte' dingen kan ik nu opvangen.
  Ik moet wel enorm opletten waar m'n geld naar toe gaat, maar ik kan het wel redden.

 3. De inkomsten zijn minder geworden. Wij sparen ook minder, maar door heel bewust te overwegen wat wel en niet aangeschaft moet/gaat worden, wordt dit redelijk opgevangen.

 4. Wij hebben vorig jaar een nieuwe auto gekocht en zijn daarna weer hard gaan sparen om de buffer weer op het ideale bedrag te krijgen. Dat is ruimschoots gelukt (hij was dan ook niet helemaal op na de auto). En we gaan gewoon door. We zijn namelijk ook meer gaan sparen. We hebben het nu nog goed, maar het kan zomaar zijn dat 1 van ons zijn/haar baan kwijt raakt. Onze buffer is dan groot genoeg om, mocht het nodig zijn, een aantal jaar te overbruggen en daar doen we het voor!

 5. Wij hebben eigenlijk altijd veel gespaard alleeen blijft er nu meer op de spaarrekenibng staan. We hadden een paar jaar geleden flink wat extra kosten aan onze toenmalige auto echt een geldslurper. En dan toch de knoop niet kunnen doorhakken om em weg te doen en de hoop dat die reperatie nu net de laatste zou zijn. Maar goed die is weg en nu geen kosten meer dus de spaarekening groeit ook omdat ik nu nog bewuster uitgeef en dus bespaar.

 6. Er is elke dag iets anders in het nieuws! Vorige week stond er in de krant dat we massaal ontsparen en nu is et juist weer dat we massaal sparen.
  Ik denk dat de ene helft van Nederland is ontslagen en ontspaart, de andere helft van Nederland wordt daardoor wakker geschud en gaat sparen…..

  Wij sparen vele malen meer dan vroeger ondanks veel minder inkomsten

 7. Ik spaar meer dan vroeger, maar ja, dat wil ook al snel. Tot mijn zeventiende was ik niet zo goed met geld, alles wat ik verdiende (ca. 100 euro per maand) ging er ook direct weer uit. Tot ik op vakantie ging met vriendinnen en ik eigenlijk toch te weinig had om echt leuk vakantie te kunnen vieren. Vanaf toen ben ik gaan sparen. In het begin kostte me dat nog de nodige moeite, maar het gaat steeds beter. Inmiddels spaar ik 1/6e van mijn loon, dat is ongeveer 100 euro per maand en dat is op dit moment echt het maximale wat ik op kan brengen.
  Ik ben dus niet gaan sparen door de crisis, maar doordat ik anders niet rond kon komen. Door het lezen van blogs zoals deze ben ik wel steeds bewuster gaan nadenken over geld.

 8. We zijn aan het ontsparen op de spaarrekeningen, maar sparen des te harder in ons huis, een groot gedeelte van het geld dat ik op de spaarrekening had staan is nu naar de spaarpolis van de woning of rechtstreeks ingelost op het aflosvrije gedeelte.
  Ik merk wel dat minder geld op de gewone spaarrekening hebben staan me onrustig maakt.
  Ik moet hier duidelijk nog een balans in vinden. In januari heb ik weinig zelf kontant/per pinpas uitgegeven. Dit wil ik proberen om een half jaartje vol te houden, zodat we en meer op de spaarrekening krijgen, maar ik ook mijn doel van de hypotheek zover mogelijk inlossen niet uit het oog verlies. Als ik het maximale bedrag voor dit jaar heb ingelost en ik dus boete moet gaan betalen om meer in te lossen, dan spaar ik de rest verder op een spaarrekening, zodat ik volgend jaar weer gelijk begin januari kan gaan inlossen. Dus eigenlijk komt het sparen vanzelf weer iets later in het jaar bij ons. De helft van het belastingvoordeel op de woning mag nog naar de hypotheek, de rest kan weer op de spaarrekening voor de aflossing van volgend jaar, rente van een spaardeposito komt in augustus, dit gaat ook naar de spaarrekening van volgend jaar. Ik probeer zoveel mogelijk zaken die ik nog wil nog even uit te stellen. Wellicht komt het gratis voorbij of tegen een koopje. Ben nu al op zoek naar een goedkope vakantiebestemming…Kortom we zijn hard bezig om zo min mogelijk uit te geven en zo veel mogelijk op de rekening te krijgen.

  1. Dit vind ik dus echt bizar. Ik snap best dat je aan je hypotheeklasten niet direct iets kunt of wilt doen, voor hetzelfde geld waait je probleem over, om het zo maar te zeggen. Maar dat je niet gaat snijden in lasten en uitgaven, maar liever van je spaarrekening leeft, dat vind ik ronduit stom. Maar als ik naar mezelf kijk; toen ik studeerde waren er veel studenten die volledig leenden. Ik vond dat ook stom, maar zei zeiden: 'Wij hebben straks een goede baan en kunnen het dan makkelijk terugbetalen.' Misschien is dat er wat te hard ingebeukt en heeft die gedachte wat realiteitsbesef 'opgegeten'…

 9. Ik heb zoals je weet ook mijn baan opgezegd dus het sparen gaat niet meer met 1500 euro per maand tegelijk. (kon nagenoeg mijn hele inkomen sparen).
  Maar nu ga ik nog bewuster om met geld. Tot heden heb ik nog wel kunnen sparen. Crisis of niet.

 10. We leven zuiniger dan vorig jaar, maar ik denk niet dat we meer sparen omdat beide zoons nu uitwonende studenten zijn. Dus de kosten zijn hoger geworden.

  En ivm met de onzekerheid van manlief zijn werk hebben we er een schepje bovenop gedaan met zuinig leven. Het lukt me heel goed om met 50 euro per week rond te komen voor twee personen (voeding, verzorging, schoonmaak). We letten nog meer op energieverbruik. Manlief rijdt nu in de meeste gevallen op de snelweg niet harder dan 100 km per uur. Dat laatste had ik een maand geleden niet voor mogelijk gehouden want hij houdt van opschieten op de weg. Het scheelt trouwens heel weinig in tijd, veel in brandstof.

  Groetjes, VeggieMo

  1. Dit klopt helemaal. Ik geloof dat elke 10 kilometer boven de 100 iets van 10% in brandstofverbruik scheelt. Ik probeer zelf ook regelmatig 100 op de snelweg te rijden. Ik rijd er al niet zo vaak op, dat scheelt ook. Je tank gaat beduidend langer mee.

 11. Wij zijn niet meer of minder gaan sparen maar anders gaan sparen. Door bv. de zorgverzekering in 1x te betalen zijn we goedkoper uit maar spaar ik nu wel elke maand een bedrag bij elkaar om dit volgend jaar weer in 1x te kunnen betalen.
  Zo ben ik er ook over aan het denken om het restant aan studielening van manlief over een maand in 1x af te lossen. Scheelt weer maandelijks afbetaling, maar dan kunnen we dit bedrag weer extra maandelijks sparen. Slim sparen noem ik het maar.

  1. Dat van die zorgverzekering heb ik dit jaar ook voor het eerst gedaan. Het scheelt geen fortuin, iets van €23 op jaarbasis, maar het scheelt wel. Ik maak het maandbedrag nu steeds over op een spaarrekening voor volgend jaar. Daarvoor maak ik overigens wel het hele maandbedrag over, zonder de korting, want volgend jaar zal de premie wel weer omhoog gaan.

 12. Ik ben meer gaan sparen, dankzij Sander. 😉 Eigenlijk heeft de crisis daar niks mee te maken. het is meer omdat we zoveel dingen willen (vakantie, ooit een huis kopen, trouwen…) dat we veel willen sparen 🙂

 13. Wij sparen nog steeds automatisch ongeveer 10% van ons inkomen. Daarnaast probeer ik meer te (be)sparen omdat er een kans is op financiele tegenvallers in de toekomst. We hebben een goede buffer, if all else fails en mijn inkomen gaat terug naar 0,00 , dan kunnen we nog een tijdje vooruit.

 14. Het was meer een persoonlijke crisis die ons aan het afbetalen en nu sparen heeft gezet. Voor het eerst sinds hubby en ik samen een huishouden runnen hebben we echt spaargeld, jippiee!! Er wordt nu aan gewerkt om daar veel spaargeld van te maken 😉

  1. Wat een fijn gevoel moet dat zijn, dat je voor het eerst echt spaargeld hebt! Hier ben ik ook eindelijk aan een gezamenlijke buffer begonnen, sparen deed ik zelf altijd al wel, maar voor ons tweetjes hebben we gewoon ook een buffer nodig.

 15. Jan weet nu al dat zijn baan er over 2 jaar niet meer is. Dus nu sparen we zo veel mogelijk, om een flinke buffer te hebben. Best lastig hoor, want we hebben ook nog studerende kinderen.

 16. Eh, sparen ja en nee… We zijn de afgelopen twee jaar vooral bezig geweest de € 2.500 netto minder inkomsten per maand in ons "systeem" te krijgen en dat begint geloof ik te lukken. Creditcard is als het goed is eind deze maand op nul en die blijft in de vakantiela, alleen voor tolwegen met de vakantie en de vorm is gewijzigd. Wordt daarna direct betaald van gewone rekening. Kan dus niet meer oplopen. In het begin was dat ding wel onze redding, omdat je niet één twee drie je aan kan passen en nu is dat ding weg. Wat een opluchting is dat! Dus… We gáán nu weer sparen, omdat we nu eindelijk bijna op € 0,00 staan. En dat bedoel ik positief hè!!!

  Het is trouwens nog steeds hard werken, want je moet alles goed in de smiezen houden, want ik wil inderdaad een spaarpot krijgen voor onverwachtse dingen voor de kinderen of in huis de wasmachine of zo of de ijskast. Alles is oud in huis dus… kán kapot gaan.

  Mijn man helpt ook mee met de besparing door gesprekken met zijn mensen niet meer op een "terrasje" te doen maar op mijn kantoor (ik ben er laat in de middag toch niet). Hij neemt drinken mee, ik zorg voor een cupcake in een koektrommeltje en dat kost haast niets.

  Dat hij op een "terrasje" de gesprekken doet en niet op het hoofdkantoor is omdat zijn mensen dichter bij ons wonen dan bij het hoofdkantoor en daarna dus sneller thuis zijn (ook manlief is dan sneller thuis). Iedereen is daar héél blij mee, en nu onze portemonnee ook!

 17. We zijn een paar jaar geleden duurder gaan wonen (maar van huur naar koop) en terwijl inkomens niet zoveel meer gestegen zijn, sparen we toch meer dan 'toen'. Blijkbaar wapperde ik toen enthousiaster met mijn pinpas en ga daar nu een heel stuk bewuster mee om, wetende dat we nog een paar pittige jaren gaan krijgen en een buffertje is dan wel handig!

 18. probeer nog steeds iets te sparen al zie ik hier bedragen voor bij komen waar ik een hele maand mee moet doen ! ik heb per maand €1050,–
  maar probeer toch te sparen voor als er iets kapot gaat vakantie's zitten er hier niet in maar je kan niet alles wensen / hebben toch ?

 19. Ik heb hetzelfde als geldover. Zodra de spaarrekening lager wordt door onvoorziene of voorziene uitgaven word ik onrustig. We hebben nieuwe meubels gekocht en veel dingen in huis vervangen. Nu zijn wij weer ijverig aan het sparen en dit jaar wordt een begin gemaakt met het aflossen van een aflossingsvrij gedeelte van de hypotheek.

 20. Ik verdien minder maar spaar meer dus ik ben nog veel zuiniger geworden dat kan niet anders. Ik spaar voor aflossen van de hypotheek (dit jaar klaar) en heb potjes voor
  – de dierenartskosten van de katten
  – de vaste lasten die één keer per jaar komen
  – fun potje (waar bijna nooit iets uitgaat want veel doe ik gewoon nog van mijn salaris)
  – potje naast mijn girorekening als er onverwachts iets opdoet

 21. Vooralsnog LENEN we vooral niet meer op ons huis voor de verbouwingen ed. maar sparen er zelf voor. Dus nu de garage kopen en dan de buffer spekken. Het unheimische gevoel van de crisis maakt me wel nóg bewuster van de noodzaak tot sparen!

 22. Hier geen veranderingen door de crisis.
  Onze aanpak "meer door minder",blijkt al (minstens)20 jaar crisisproef te zijn.

 23. Door alle hogere lasten (zorgverzekering, kinderopvang) en omdat wij altijd al zuinig leefden kunnen wij nu voor het eerst minder sparen dan we de afgelopen jaren hebben gedaan. Kom deze maand daar nog niet mee uit dus ik verwacht dat het bedrag nog wat naar beneden zal moeten. Gelukkig hebben we al een leuke buffer opgebouwd maar het voelt toch niet goed als je steeds minder apart kunt zetten.

 24. Geloof niet dat wij bewuster meer of minder zijn gaan sparen. Letten wel op wat we uitgeven. Waarom meer betalen voor hetzelfde als dat niet nodig is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.