Bankmeneer stapt op vanwege ‘verrot klimaat’ en stemmen met je portemonnee

Een topmeneer bij de Britse tak van Goldman Sachs, een van die banken die het gered heeft dankzij overheidssteun, heeft zijn baan opgezegd. Hij is helemaal poepflauw van de verrotte cultuur bij het bedrijf en heeft dat in zijn ontslagbrief aangegeven. Hoewel het bedrijf doet of er niets aan de hand is, is het aandeel van Goldman Sachs gedaald sinds het bericht naar buiten kwam. Best logisch, want wat de beste meneer zegt is nogal heftig. Een paar hoogtepunten:

• Het bedrijf is alleen bezig met winst maken en zoveel mogelijk geld van klanten los te peuteren
• Het bedrijf noemt haar klanten ‘muppets’, zelfs in interne mails
• Iedereen die geld op kan leveren en geen bijlmoordenaar is mag er aan de slag

Ik heb zelf niet zoveel met Goldman Sachs te maken, maar neem wel mijn petje af voor deze meneer. Volgens zijn vrienden heeft hij wel wat spaargeld, maar moet hij gewoon weer aan het werk komen. Na zo’n brief wordt dat waarschijnlijk niet makkelijk. Ook is dit misschien wel de eerste stap van protest van binnenuit banken. Want als zelfs de mensen die ervan profiteren niet meer achter de activiteiten van een bank kunnen staan, moet er dan niet iets veranderen?

Op hetzelfde moment verwacht ik er ook weer niet te veel van, zeker niet in Nederland. Om een of andere reden zijn wij niet zo’n protesterend volkje en nemen we veel maar gewoon voor lief. Want o wee als we de straat op moeten. Ik ben er zelf ook zo eentje; ik kan best wel wat klagen over hoe het allemaal achteruit gaat en wat we allemaal moeten inleveren, maar ik heb totaal niet het gevoel dat de straat opgaan hier iets aan zou veranderen. Ik probeer wel wat te stemmen met mijn portemonnee, dus door bepaalde dingen niet te kopen en over het algemeen minder te verbruiken van dingen waar achterlijk hoge belastingen op zitten, denk aan brandstof. Maar ook dat is nog zo makkelijk niet en ook daar ga ik nog regelmatig flink de fout in.

Maar uiteindelijk denk ik wel dat dat beter helpt dan de straat op gaan. Want door met je portemonnee te stemmen, spreek je een taal die ‘de tegenstander’ ook spreekt: geld. Veel bedrijven vergroenen hun producten en aanbod al omdat dat mensen trekt, waarom zou dat op een gegeven moment ook niet gelden voor banken, de overheid, energiebedrijven, enzovoorts? Niet dat ik de illusie heb dat dat in het komende jaar gebeurt, maar toch; als steeds meer mensen met hun portemonnee gaan stemmen, dan blijft er voor bepaalde bedrijven op een gegeven moment geen andere keuze over dan ernaar te luisteren.

Stem jij wel eens met je portemonnee? En in welke gevallen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Ik vind dat je altijd stemt met je portemonnee, al is het niet altijd bewust.
  Bewust stemmen doe ik vooral door geen geld uit te geven aan mode, de laatste interieurnieuws, mijn keuken eruit laten slopen omdat ie niet meer 'strak' is.
  In ons gezin geven we vooral bewust veel geld uit aan studies en aan kwalitatief goede voeding. Voor ons is dat basisproducten, liefst zoveel mogelijk uit Nederland en bio en vegetarisch/veganistisch.

  Groetjes, VeggieMo

 2. Ik vind het heel dapper van die man en ga er van uit dat hij geen verder loopbaan in het bankwezen ambieert.

  Mooi woord trouwens: poepflauw. Zo'n woord kan ik een dag kan herkauwen en ik word er erg vrolijk van. Sorry dat heeft niets met je stuk te maken, maar ik moest het even zeggen 😉

 3. Klanten worden ook geadviseerd te investeren in producten waar we bank vanaf wil met zijn investeringen. Heel dapper wat die man heeft gedaan hoor. Maar als al die…. hoe heet ie. Ad Bos ofzo? Die klokkenluider, die is mooi alles kwijtgeraakt omdat ie zijn mond opendeed.

  Wij kopen ook vooral een heleboel dingen niet (gadgets, nieuwe meubels, kleding) en zijn naar een groene bank overgestapt. Al met al lopen de AH's, tuincentra, Xenossen en Rabobanken van deze wereld toch weer wat geld mis 🙂

 4. Niets kopen wat niet nodig is, is de beste manier van met de portemonnee stemmen. Dat geldt voor mij ook voor hamsteren of kortingsbonnen verzamelen. Je koopt toch sneller dingen die je anders niet had gekocht. Maar af en toe moet je wel uit de band springen, hoor. Vorige week met man en dochter naar concert Anouk geweest. Die mevrouw is wat minder wild dan vroeger,maar nog steeds lekker pittig. Groet, Hsm.

 5. De klokkenluider heeft het later in het leven zwaar. Kijk maar naar de klokkenluider in de bouwfraude zaak. Kon nergens meer werk krijgen en woonde in een caravan.

  Maar gelijk heeft deze man. Het wordt tijd dat er wat gaat veranderen.

  Jammer dat er nog niemand op staat met het opdrijven van de olieprijs. Ik geloof niet dat het de werkelijke marktprijs is die wij betalen.

  Allerlei vervangende produkten die maar moeilijk van de grond komen. Het is vooral de politiek die bepaalt.

  Jammer ook dat het ABP zoveel heeft afgewaardeerd op Griekenland.

  Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar het begint vaak dicht bij huis bij de dingen die wij kopen en hoe wij leven.
  De tendens om veel geld uit te geven is nu wel gewijzigd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.