Strak in Super Saving Modus!

Het gezonder eten gaat nog steeds erg goed. Het lukte me de laatste week al elke dag om van de ongezonde tussendoortjes af te blijven. Op de meeste dagen at ik helemaal geen tussendoortjes, op die dagen dat me dat niet lukte, heb ik wat rozijnen of een beetje yoghurt naar binnen gewerkt. Daarnaast heb ik ook flink gesport en zo’n beetje de hele dag door water gedronken, dus hopelijk ga ik daar straks een keer de resultaten van zien.

Ik ben blij dat ik dit nu een beetje op de rit heb, want er is iets anders dat om mijn aandacht schreeuwt: geld. Het gebrek eraan op mijn lopende rekening, om precies te zijn. De afgelopen weken heb ik niet zoveel extra werk gehad, maar wel flink veel kosten. Zo moesten veel van onze dieren geënt worden (€200) en heb ik ter voorbereiding op het vervangen van de goten (deze of volgende maand, we hebben akkoord gegeven, het is even wachten op een planningsvoorstel) houten regentonnen gekocht (€125 voor een set, dan kan de gotenmeneer die netjes installeren en zijn we direct klaar). Tel dat op bij de verfuitgaven van afgelopen weken (zo’n €430, alternatief was voor bijna €5000 laten doen…) en je ziet waar mijn gat vandaan komt.

Ik kan eventueel wat geld overmaken van de spaarrekening, maar mijn verbouwingspotje is praktisch leeg, dus dan zou het ten koste gaan van iets anders. Liever los ik het daarom op door enige tijd strak in Super Saving Modus te gaan. Ik weet dat ik dan rente betaal over de ontbrekende centjes op mijn lopende rekening, maar dat stimuleert mij altijd wel om het drastisch(er) aan te pakken en snel resultaat te boeken. Overigens betaal ik over de bedragen/periodes die ik rood sta zelden meer dan €0,50 rente, dus dat heb ik er dan wel voor over als ‘motivatiegeld’. Dus, wat ga ik doen?

– Zoveel mogelijk extra werk aanpakken, liefst dat ook zo snel mogelijk betaald wordt
– Meer advertenties op MP plaatsen en praktisch elk enigszins redelijk bod accepteren
– Gezonder eten doorzetten (=goedkoper en dan sport ik meer, dus snoep ik minder)
Fietsband plakken, die is nog steeds lek
‘Gratis’ verbouwingsklusjes afmaken
– Extra goed op mijn geld letten

Dat laatste doe ik eigenlijk sowieso al, ik koop praktisch geen dingen voor mezelf en ook geen huisprullen oid. Vind ik ook geen straf, want ik ben juist aan het opruimen. Soms heb ik wel eens iets dat ik graag wil hebben, maar daar is dan NU het moment in ieder geval NIET voor. Hopelijk lukt het me op deze manier om in ieder geval de roodstand op mijn lopende rekening binnen korte tijd weg te werken!

Moet jij af en toe wel eens in Super Saving Modus? En wat zijn dan de eerste dingen die jij doet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Eerste acties in supersavingmodus:
  Boodschappenbudget strak aanhouden
  Korte afstanden fietsen
  Spullen op MP zetten
  Proberen geen geld weg te laten lekken (dus zuinig zijn met energie, geen aankopen (ook geen kleine), niet even ergens wat gaan drinken enz.)

  1. Dat weglekken is inderdaad een goede, dat gebeurt hier niet veel, maar ik merk altijd wel dat als ik er op let, dat er nog meer binnen gehouden kan worden. En ik let idd ook op dingen waar je niet direct resultaat van hebt, zoals stroom. Dan voel ik me namelijk extra zuinig en gaat het allemaal makkelijker!

 2. Oh ja, ook hoor! Nou ik koop geen extra dingen meer, kijk wat ik nog in huis heb om te koken (nix in de fridge maaltijden noemen we die, altijd erg lekker, creativiteit doet veel…) en het belangrijkste is… tevreden zijn met wat ik heb! Succes ermee hoor!!

 3. Momenteel sta ik 668,00 euro rood…! Ontstaan door allerlei extra rekeningen, vaker moeten tanken, kapper etc en door teveel aan boodschappen te hebben uitgegeven…(ik heb hier de teugels laten vieren en moet hierdoor nu letterlijk op de blaren zitten…AI!) Morgen ontvang ik 500,00 euro dus de schade is dan 168,00. De 24ste staat het salaris op de rekening. Ik moet tot de 24ste nog een keer tanken, boodschappen doen en een kado kopen voor mijn jarige moeder.Ik ga zoveel mogelijk uit de voorraad eten! Ik weiger in te teren op ons spaargeld omdat ik dan bang ben dat ik dit vaker ga doen. Zit liever nu even op de blaren door extra zuinig te zijn, de komende maanden, en laat ons spaargeld intact! We krijgen deze maand nog 3000,00 extra en in mei vakantiegeld dat we ook direct doorsluizen naar de spaarrekening. En debetrente? Mijn boetegeld! Op de een of andere manier heeft dit toch te maken met budgeteren…maar soms overkomt het je ook gewoon door allerlei extra rekeningen, uitgaves etc.

  1. Dat is inderdaad precies mijn gevoel; ik teer liever niet in op mijn spaargeld, zeker niet voor dit soort dingen (als nu ineens je wasmachine kapot gaat of je breekt je been, dan is het wat anders, maar dit is 'noodzakelijke luxe'), want straks gebeurt het vaker en dan houd ik geen cent meer over. De verfkosten had ik steeds redelijk weggewerkt, dus hier gaat het nog om ongeveer €350. Woensdag komt er iig iets van €50 bij en misschien dit weekend nog €20 via MP. Ik wacht liever niet op mijn salaris de 23e, want €350 is ongeveer het bedrag dat ik van mijn salaris 'vrij' te besteden heb (lees: af kan lossen/in de verbouwing kan stoppen). En daarnaast wil ik ook sparen voor de vakantie (en mocht dat niet doorgaan: grotere verbouwingsklussen die je niet zo even uit de losse pols betaalt).

   Deze roodstand is overigens op mijn privérekening, maar ik doe dan vaak ook met het gezamenlijke geld extra zuinig, zodat ik een beetje in de flow terecht kom 😉

 4. Onze bankrekening heeft een soort permanente slagaderlijke bloeding de laatste tijd. Overtochten voor de vakantie (maar we gaan vier dagen in een huisje bij mijn ouders en verder met de tent). Maar om alles mee te nemen moesten we wel dakdragers kopen. Konden ze niet lenen want op de Avantime passen alleen de speciaal daarvoor gemaakte dragers :((

  Liefje maakt zijn oldtimer rijdend maar opeens moeten er nieuwe remmen, remschijven, remklauwen enzovoort komen. Andere auto moet ook nieuwe remmen. Gelukkig kan ie bijna alles zelf.

  Ik heb ook voor 70 euro aan tuinzaden en planten en bomen gekocht (maar dat is een investering die zich hopelijk wel terugverdient).

  Mijn paspoort en rijbewijs moeten worden verlengd…

  Maar de komende weken eten we zo veel mogelijk uit de vriezer en de voorraad, maak ik zelf brood, kunnen we wellicht nog iets op MP zetten, halen we geen friet…

  Ik wil echt niet aan het spaargeld komen! En met een beetje kunst- en vliegwerk zal dat ook wel lukken. Hoop ik….

  1. Stom hè, het zijn dan op zich wel noodzakelijke dingen (ok, binnen de context dan) en ze lopen als een gek door. En zelfs als je dan zuinig doet (bij ons dus bv dat zelf schilderen), dan kost het nog veel geld. Wel fijn dat ik niet de enige ben, dan kan ik de komende weken bij jullie waarschijnlijk ook nog voldoende inspiratie op doen. En een broodje gaat er vandaag ook in, Marieke-Henselmans-Style 😉

 5. Wij hebben momenteel 2 huizen (oude huis was nog niet verkocht) Volgens mij is het deze maand voor iedereen een dure maand. Hier kwam de rioolbelasting 'even' langs en o ja, de rioolbelasting over 2011 was een beetje later, dus of we die ook maar even wilden voldoen (x2). Daarnaast nog wat zaken die buiten de reguliere uitgaven vielen. Gelukkig hebben we ons oude huis nu verkocht en gaan we dat morgen bij de notaris overdragen. Betekend in ieder geval dat de volgende maand een stuk makkelijker gaat worden en dat er weer wat gespaard kan gaan worden. Jippie!

  En dan nog even iets anders. Ik las in je blog dat je nogal moeite hebt om als je een zak chips hebt, deze niet in een keer leeg te snaaien.
  Heb juist gisteren een klein boekje gekocht waarin alle toevoegingen (E-nummers) worden beschreven. Titel: wat zit er in uw eten. Er schijnt ook een app van te zijn.
  Maar waar het om gaat is de smaakversterker E621 (MSG) Deze zorgt er dus voor dat je die zak in 1 keer leeg wilt eten.
  Google er eens op, lees en trek je conclusies.
  Ik probeer tegenwoordig ook zoveel als mogelijk zonder pakjes te koken, maar zelfs in een simpel bouillon blokje komt het al voor.

  Greetz,
  Jacqueline

  1. Wat fijn dat jullie een huis verkocht hebben! Wij hadden idd de gemeentelijke belasting en voor eind van april de waterschapsheffingen (oid). Daar had ik op de gezamenlijke rekening gelukkig potjes voor, maar het blijft wel jammer 😉

   En bedankt voor de tip over dat E-nummer, ik wist dat er een soort verslavend ingrediënt was, maar niet wat dat was. Moet dat ook altijd in de lijst staan? Bij de Lidl heb je bijvoorbeeld naturel chips waar als ingrediënten alleen aardappels en zonnebloemolie staan, o, en zout. Niet dat (of een ander) e-nummer, 'mag' dat dan wel? In ieder geval goed om op te letten, want het is leuk voor producenten als mensen veel eten, maar niet voor ons lijf of onze portemonnee!

  2. Ik eet geen 621 en haal ook geen chips in huis behalve voor verjaardagen. Een zak naturelchips voelt voor mij ook als verslavend. Het is knapperig, vet en zout en als ik moe ben vind ik zoiets heerlijk om te eten. Daarna voel ik me trouwens minder lekker.
   Ik heb geraffineerde suiker uit mijn eten gebannen. Manlief en ik vallen er goed van af en het is fijn om niet steeds trek te hebben. Als ik suiker eet dan blijf ik een hongergevoel houden.
   Ook wel goedkoop als je geen geraffineerde suiker eet want veel snacks, snoep en andere extra's vallen dan weg en hoef je dus niet te kopen.
   Geen nieuwe spullen in mijn huis is voor mij een goede bezuiniging. Het huis wordt daar niet meteen leger van, want ik krijg ook weleens wat. Gisteren het eea van mijn ouders gekregen en een deel ervan gaat denk ik naar een vriendin.

   Ik wil wat spullen op marktplaats zetten. Heb ik nog niet eerder gedaan, maar het lijkt me leuk om er wat mee te gaan verdienen.

   Groetjes, VeggieMo

 6. Heb ik zelf ook. Liever eerst alle kasten leeggegeten hebben en spullen op marktplaats gezet hebben dan dat ik aan mijn spaargeld kom.

 7. Smaakversterker E621 kan verschillende namen hebben. Erg verwarrend. Kijk maar op wikipedia. Het zit ook in vleeswaren.

 8. E 621 zit bijna overal in…
  bv Chinees eten hoef je niet te doen. zit er vol van.
  ik ken het zelf als een smaakversterker vechin (weet niet of de spelling juíst is) en heb begrepen dat deze behoorlijk slecht voor je is.

  ook ik probeer hier dit E nummer zoveel mogelijk te vermijden.
  wat helaas niet altijd lukt omdat wij ook nog een koemelk vrij eten en soms het koemelk vrije product dit E nummer wel bevat…

 9. Ik heb juist een aantal jaren terug mijn mogelijkheid om rood te staan bij de bank opgeheven. Ik leef nu puur van de inkomsten. Ik merk dat het prima lukt in het begin is het wel wennen en misschien ook even afzien, maar ik heb nu eigenlijk altijd zelfs een bedrag op de rekening staan als het salaris komt. Je leeft zo binnen je middelen. Als je rood kunt staan doe je dit dus ook. En je betaald er een flinke prijs voor in de vorm van debetrente. Asl je die eens bijelkaar opteld is dat een flink bedrag in het jaar. Ik heb destijds een bufferspaarrekening geopend daar stort ik iedere maand een bedrag op komt er iets op mijn pad waardoor mijn budget het even moeilijk heeft stort ik wat geld van die rekening op mijn bankrekening. En meestal stort ik hetzelfde bedrag weer terug zodra er weer geld binnenkomt. Dit werkt geweldig hier ook heel stimulerend want zomaar geld over maken van de spaar doe je niet. Ik heb zo ookleren wachten het kan nu even niet misschien volgende week weer. Of we wachten wel even tot het salaris komt dan kopen we het pas.

 10. Bij ons gaat het budget redelijk goed. Ik let meer op wat ik koop in de supermarkt, we eten de voorraden eens op, koken met wat je hebt en niet teveel en te dure kleren kopen. Ooit ga ik het wel eens leren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.