Hypotheek oversluiten moet makkelijker worden

Het oversluiten van een hypotheek moet makkelijker, zo vindt minister Jan Kees de Jager. Daarom wil hij dat banken vanaf 1 januari 2013 drie maanden voor het aflopen van de vaste rentetermijn al een voorstel naar hun klanten sturen voor een nieuwe rente. Die klanten hebben dan ook daadwerkelijk de tijd om naar een alternatief uit te kijken. Ook wil hij wat doen aan de hoge overstapkosten.

Wat mij betreft een goed idee en mooi op tijd; wij zullen onze rentevaste periode in 2014 voor het eerst moeten verlengen. Hopelijk motiveert dit voorstel banken om met een scherp tarief te komen, in plaats van met een tarief dat weinig meer te maken heeft met de marktrente en alles met wat je al betaalde (+natuurlijk wat erop!).

Lijkt dit voorstel jou iets of zie je ook belangrijke nadelen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Die kosten zijn echt debiel hoog voor zulk standaardwerk vind ik.

  Ook apart, we kunnen het prima betalen maar wat we moeten financieren (stel dat we hier over een jaar nog wonen dan loopt de rentevrije periode af) daarvoor is het inkomen van de manlief te laag. Ik moet echt eens kijken wat dit zou betekenen. Om van het gezeur af te zijn kan ik ook papa en mama lief aankijken en vragen of ze me een maandje op de loonlijst zetten ofzo.

  1. Oh dat laatste schoot me opeens te binnen…

   Maar het is wel een goed idee, je bent tegenwoordig zo een maand verder en als je als ondernemer de boel weer gefinancierd wil hebben moet je helemaal alle registers opentrekken… Maar vind dat mensen dat ook zelf zouden moeten weten.

   't Is het duurste van je hele leven uiteindelijk.

  2. Doen ze daar zo moeilijk over? Ik zou echt denken: als je niet maandelijks om je geld hoeft te leuren, dan zit het wel goed. Maar goed, voor ons reden te meer om in de komende 2 jaar alles op alles te zetten vwb aflossen, want mijn cijfers zijn lang niet zo florissant meer als ze waren ten tijde van het afsluiten van de hypotheek. Omdat we niet veel nodig hebben lukt het betalen allemaal wel, maar daar heeft zo'n bank natuurlijk niet zoveel boodschap aan…

 2. Ik denk dat het een goed voorstel is en dat het de banken scherper gaat houden. Wij moeten in 2013 de rentevaste periode weer opnieuw verlengen, dus voor ons zou het mooi op tijd zijn:)

 3. wij hebben 2 jaar geleden een renteperiode opnieuw moeten afsluiten. We kregen dit toen al 3 maanden van te voren per brief als herrinnering te horen.
  In die tijd mochten we de rentestand afsluiten op het moment dat-ie voor ons zo gunstig mogelijk was. We konden zelfs nog tot 3 maanden ná het afsluiten van nieuwe stand veranderen naar een nog lagere mocht die zich voordoen.
  Toch niet slecht dus.

 4. Wij hebben de hypotheek bij de abnamro, krijgen ook netjes drie maanden vantevoren een nieuw rentevoorstel.
  En voor ons het grote voordeel is dat we bijstorten in de spaarpot en zodoende zit ik helemaal niet te wachten op de allerlaagste rente, omdat k over de opgebouwde pot ook de hoge rente ontvang die ik betaal op de hypotheek. Ook vinden we het belangrijk dat we de voorwaarden van de hypotheek evt kunnen meenemen naar een andere woning en geen boeterente verschiuldigd zijn mochten we de woning gaan verkopen binnen de afgesproken renteperiode. Rente is niet altijd alles is mijn ervaring hierin.

 5. Tot nu toe kregen wij altijd zo'n 3 maand van te voren een rentevoorstel van de bank, dus dat zit wel goed. Maar als je echt wilt oversluiten dan zullen waarschijnlijk die 3 maanden nog te krap zijn.
  De minister deed er beter aan, de kosten van het oversluiten te verlagen.
  groet

 6. wij hebben de rente 20 jr vast staan voor 4,1 % en tegen die tijd is hopelijk de hypotheek afgelost. dus zelf merken we er niet zo veel van maar t is wel een goed idee. zeker omdat ik het idee heb dat ze in t catshuis nu aan t morrelen zijn aan de HRA.

 7. Voor ons een beetje mosterd na de maaltijd: vorig jaar overgesloten tegen de 'hofdprijs'. Dat ze eens iets doen aan de notaristarieven. Die 'heren'poepen ook gewoon. Waarom 600 euro voor een simpele akte en geld doorsluizen???

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.