Als je nooit iets probeert…

Ik beken. Ik denk al snel dat het maar handiger is als iemand (lees: een professional) een bepaalde klus uitvoert. Niet bij het ophangen van een schilderijtje, na enige druk ook niet bij relatief eenvoudige elektriciteitsklusjes, maar bij timmerwerk wordt het al wat anders. Het stomme is dat ik het niet eens NIET kan. Als de timmerman er is, dan help ik die. Dan zegt hij: doe dit en dan doe ik dat. Gaat prima. Dan kan ik het best. Ik klap alleen wat dicht als ik het zelf moet doen, zonder supervisie of begeleiding. Niet dat ik het dan ineens niet meer weet, maar dan durf ik er soort toch niet aan te beginnen.

Maar ja, als je zo wilt doen, dan moet je óf in een ander huis wonen, óf een flinke zak geld hebben. Ik heb allebei niet, dus ik moet toch een keer over mijn drempel heen. En daar ben ik nu mee bezig. Wij hebben in huis (nou ja, buiten dus, op zo’n 3 meter hoogte) een raam waarbij de zijkanten bekleed zijn met rabatdelen. Die rabatdelen zijn alleen behoorlijk verrot en zouden het beste vervangen kunnen worden. Ik heb een offerte aangevraagd en kwam met snel rekenen op ongeveer €500 uit. Dat is nog exclusief materiaal. Omdat onze spaarpot niet meer is wat het was en we qua financiën ook wat in onzekere tijden zitten, heb ik besloten het zelf te doen. Stok achter de deur: we kunnen het altijd nog laten oplossen.

Het plan van aanpak is heel eenvoudig; eerst alle rabatdelen op maat zagen, ook even naast het raam houden om te kijken of de maat goed is. Dan al de oude troep eraf halen, hopen dat de rachels waarop de oude delen vast zitten nog goed zijn en dan de nieuwe delen erop zetten. Klinkt eenvoudig, toch? Ik vind het behoorlijk spannend, maar ben toch begonnen. Ik heb het hout vast gehaald (was €100, dus dat had er nog bijgekomen) en ik heb de maten opgenomen. Daarnaast heb ik vast 3 delen gezaagd. Mooi op maat, ziet er prachtig uit. Ik had gisteren geen tijd meer voor de rest, maar ik hoop voor het weekend alle delen klaar te hebben, dan kan ik aan de slag zodra het weer wat mooier is. Ik weet immers niet wat ik aantref ONDER de oude laag rabatdelen en wil natuurlijk niet dat het gaat inregenen ofzo.

Als ik het zelf helemaal af kan maken, dan verwacht ik nog een klein beetje aan kosten: mogelijk nog wat koploze spijkers (ik weet niet zeker wat ik heb liggen) en een afwerklijst voor de zijkanten. Totaal zal deze renovatie ons aan materiaal vast niet meer dan €150 gaan kosten. Hopelijk gaat dus alles goed, want dan houden we mooi €500 in onze zak én houden we er een behoorlijk goed gevoel aan over. Wie weet maakt dat het ook makkelijker om een volgende – schijnbaar onmogelijke/eerder uitbestede – klus zelf aan te pakken!

Hadden jullie zo’n klus aangedurfd? Of stel ik me vooral een beetje aan? 😉

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Wat je zegt je kunt altijd nog betaalde hulp inroepen als het mis gaat. Omdat er zat zzp-ers om werk zitten te springen zal je daar geen problemen hebbben. Broer ging in de hoogtij dagen van de economie eens zelf timmeren met een vriend. Een groot deel van de zijkant was van hout en verrot. Het werk viel erg tegen en halverwege moesten ze een vakman inschakelen. Die haalden er allemaal hun neus voor op of ze wilden opnieuw beginnen met nieuw materiaal of ze konden pas over drie maanden. Uiteindelijk is een bevriende timmerman gekomen maar het heeft broer (te)veel geld gekost.
  Nu zullen ze niet meer zo kieskeurig zijn.
  Groetjes Saar

 2. Ik vind alles op hoogte hardstikke stoer!

  Verder zijn wij best wel doe het zelvers.

  Ooit samen met mijn vader een hele mooie douche gebouwd (rotte balk weggehakt, nieuw stuk balk geplaatst, muurtjes neergezet én betegeld).

  Wel altijd een (hoge) drempel om te beginnen. Die herken ik dus!

 3. Goed bezig hoor! Echt, zulke dingen zou ik liever aan de manlief overlaten. Maar ik vind het altijd wel leuk om wat te klussen. Wilde een kippenhok maken maar dat vond ik wat ambitieus (en ik had te weinig hout) maar ik ben nu bezig met een bonenrek. Toch lijkt het me leuk om wat meer te kunnen want meestal is het toch inderdaad gewoon een kwestie van eraan beginnen, doen en weer wat geleerd….

  1. Manlief is hier weer vooral de schilder, mijn kwaliteiten op dat gebied zijn niet om over naar huis te schrijven 😉 Het scheelt overigens wel dat wij flink wat van ons huis samen met een timmerman hebben verbouwd, dan ontdek je wel hoe bepaalde dingen werken en dat kun je dan ergens anders ook weer gebruiken. Ik wist bijvoorbeeld nooit dat er van die fantastische dingen als afkortzagen waren, waarmee je gewoon op een bepaalde hoek iets in één klap af kon zagen. En sja, met een decoupeerzaag is er ook geen beginnen aan. Goed gereedschap is wat dat betreft (als je het weet te gebruiken) wel echt een MUST als je iets zelf wilt doen.

 4. Nee joh, ik ben totaal niet handig met klussen. Ik heb een vader die een klusje al deed voor ik er naar kon kijken en ik trouwde met een man met twee rechter handen. Aangezien dat mijn dagen ook al gevuld zijn met "vrouwendingetjes" waag ik me niet aan dit soort dingen. Ouderwets hè ; )

  1. Hier nog zo een. En anders hebben we een hele leuke oom die gepensioneerd timmerman is. Hij heeft al toegezegd de garagedeur te maken binnenkort! En nog een huisvriend om op terug te vallen. Dankzij deze stoere mannen heb ik nog nooit hoeven klussen of ervoor hoeven te betalen 😉

 5. Hubby is heel handig, maar wordt ook heel erg zenuwachtig van ladders dus bij ons was het niet gelukt. Misschien met behulp van m'n pa die dan wel weer overal op klimt. Mijn heit is onmisbaar bij klussen die we nooit eerder hebben gedaan 😉

 6. Omdat de babykamer (en de rest van het huis overigens) enorm slecht gestuct is, ben ik zelf maar begonnen met het repareren van de schade. Dat duurt nu al een week of 6/7, maar het ziet er steeds beter en beter uit. Hopelijk krijg ik het dit weekend zover klaar dat ik maandag de kwast kan pakken om te gaan schilderen (gelukkig is het maar 1,5 muur om te beginnen)
  Ik ben er gewoon maar aan begonnen. Als ik het niet deed, dan ging niemand het doen namelijk. Vriendlief is best handig, maar doordeweeks weinig thuis.

 7. Ik vind het stoer van je en had het zelf niet aangedurfd. Ook bereken ik wat uiteindelijk duurder is: als ik zelf zo'n klus doe kan ik die tijd niet mijn betaalde werk vanuit huis doen. Uiteindelijk ben ik dan juist duurder uit door dat werk zelf te doen, en is het goedkoper om iemand in te huren.

 8. Je stelt je absoluut niet aan! Zonder ervaring is het nu eenmaal eng in het begin. Maar het komt neer op goed nadenken en van te voren rekenen en kijken hoe iets in elkaar zit.
  Zo heeft schatje het ook geleerd, en daarmee besparen we veel geld.

 9. Mijn handen doen niet wat mijn hoofd bedenkt, dus ik bewonder mensen die het wel kunnen. Knap dat je het aandurft, maar wel de manier om het te lerren denk ik.

 10. Stoer dat je het zelf doet! Positief denken en er voor gaan. Je spaart er enorm veel geld mee uit en als het niet lukt schakel je professionele hulp in! Heel veel SUCCES!

 11. Goed van je dat het zelf gaat proberen! Gaat vast lukken. Bij mij hangt het maar net van mijn bui en daadkracht op het betreffende moment af. Soms draai ik nergens mijn hand voor om en doe ik het gewoon, anderen keren kan ik er huizenhoog tegenopzien om ook maar het eenvoudigste klusje zelf te doen. Wat ik wel heb gemerkt, is dat je heel veel zelf kunt, als je het maar durft te proberen. En gaat het mis, dan kun je altijd nog heel hard HELP roepen. Succes ermee!

 12. Ik durf het absoluut niet, maar dat een deel van de reden is dat ik alles perfect wil hebben, ben echt vreselijk perfectionistisch. Wel heb ik het huis laminaat gelegd samen met een bekende. Als er net een puntje af was gaf die man aan leg maar joh zie je niets meer van. Nou mooi niet dus, ik gooi liever de plank aan de kant, weet wat voor vervelend figuur ik zelf ben. Erger me nu nog aan een hoekje dat hij gelegd heef tin de tijd dat ik koffie ging zetten, een piepklein puntje is eraf, maar ik zie het elke keer wanneer ik de kamer stofzuig. Balen dus.
  Ik vind het wel stoer dat jij het wel durft en mijn handen jeuken aand e ene kant aan de andere kant weet ik dat ik het zelf nooit goed doe.
  Ook bij de laatste kleussen in huis hebben we iemand wat laten doen, omdat hij geldproblemen had, de beste man was timmerman, maar alles wat hij gedaan heeft zint me voor geen meter, denk dat ik dit zelf beter had gekund. Dus wie weet…

 13. Dat doe je goed! Ik heb dat ook vaak, dat ik denk, waarom zou ik het niet kunnen, als een ander het ook lukt? Maar om dan te beginnen, de expert heeft vaak de juiste apparatuur bij de hand, en wij moeten het dan met onze huis-tuin-en-keuken-apparatuur doen, wat nét niet zo snel en zo gemakkelijk werkt…zou het een kwestie zijn van GEWOON DOEN?!

 14. Ik ben best handig, maar dit vind ik wel erg stoer. Respect! Het scheelt enorm als je het zelf doet. Wij doen ook alles zelf. Alleen de kosten van het materiaal. En dan zoveel mogelijk in de aanbieding. Dan heb je voor weinig geld een opgeknapte ruimte. Wij zijn er onderhand een kei in geworden.

  Maar soms heb ik uit frustratie ook wel eens gehuild. Eerlijk is eerlijk. Omdat het verven niet lukte, maar daar ben ik nu ook aardig goed in geworden, verven op waterbasis. Dat is verven in de hoogste versnelling.

  Liefs Frederique

 15. Ik vind het heel knap wat je al deed en wat je nu dus gedaan hebt. Ik vrees dat ik dat niet gedaan zou hebben. Leuke besparing zo!

 16. Ik kwam deze nog tegen:

  “Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the Ark. Professionals built the Titanic.” Vond ik wel toepasselijk, hihi.

  Groetjes Wire

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.