Vrolijk Besparen van Marieke Henselmans

Veel mensen merken de crisis in hun portemonnee, terwijl de diensten en producten van anderen nu juist weer helemaal hot zijn. Dat is zeker het geval voor Marieke Henselmans. Deze besparingsdeskundige schrijft al jarenlang boeken en verzorgt al even lang lezingen, maar sinds haar deelname aan programma’s als Een Dubbeltje Op Z’n Kant lijkt ze pas bekend te zijn bij het grote publiek. Een mooi moment dus om een nieuw boek uit te brengen dat iets vertelt dat velen van ons al lang weten, namelijk dat besparen écht wel leuk kan zijn. Het boek is vanaf vandaag verkrijgbaar en heet Vrolijk Besparen.

Review

Ik kreeg van de uitgever een recensie-exemplaar en heb het letterlijk in één ruk uitgelezen. Vrolijk Besparen is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken, die overeenkomen met bepaalde gebieden in je huis. Denk aan de keuken, de werkruimte, de badkamer en de tuin. In elk hoofdstuk staan praktische tips om geld te besparen. Er zit weinig loze opvulling tussen, de ene tip volgt de andere op.

Het boek bevat echter niet alleen tips, maar ook (nieuwe) inzichten. Heb je bijvoorbeeld wel eens berekend hoeveel goedkoper het bakken van een eigen brood is in vergelijking met het kopen van een fabrieks- of bakkersbrood? Of wat het je scheelt als je ergens met de fiets heen gaat in plaats van met de auto? Soms kan dat oplopen tot duizenden euro’s op jaarbasis. Overigens moet je alle vergelijkingen wel kritisch bekijken, want bij bijvoorbeeld zelf brood bakken houdt ze geen rekening met stroomkosten.

Keuzes maken

Vrolijk Besparen is echt een boek van nu. De prijzen die je terugvindt in het boek zijn actueel en Marieke lijkt rekening te houden met een bepaalde mate van comfort waar we vandaag de dag met z’n allen toch aan gewend zijn. Je zult er dan ook geen (of weinig) tips in terug vinden van het Vrekkenechtpaar. De nadruk ligt meer op keuzes maken; als je ervoor kiest om bijvoorbeeld naar je werk te fietsen, dan levert dat je een betere gezondheid op en kun je het uitbespaarde geld bijvoorbeeld gebruiken om met het gezin iets te doen of – in Marieke’s geval – boeken te kopen. Oftewel: doe dingen die niet zo belangrijk voor je zijn op een goedkope manier, zodat je geld overhoudt om de dingen te doen die wél belangrijk voor je zijn.

Conclusie

Ik vind Vrolijk Besparen een aanrader, in het bijzonder voor beginnende consuminderaars. Het is een leuk boek, er staan leuke tips in en de onderverdeling in ‘gebieden’ is praktisch. Wel denk ik dat dit voor doorgewinterde consuminderaars geen lijfboek-in-wording is; het is zeker superinteressant om te lezen, maar zal voor hen relatief weinig nieuwe informatie brengen. Wie het boek leest mag overigens zeker de laatste pagina’s niet overslaan. Daarin lees je een bijdrage van de kinderen van Marieke, over hoe zij (tijdens hun jeugd) de bespaardrift van hun moeder hebben ervaren. Hun reacties zijn behoorlijk verrassend!

Vrolijk Besparen is vanaf vandaag verkrijgbaar bij de (online) boekhandel en zal binnenkort ook te leen zijn bij de bibliotheek.

Lees jij graag consuminder-boeken en ga je Vrolijk Besparen lezen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ik lees ze graag en wil nog steeds opnieuw lid gaan worden van de bieb. Wel merk ik dat er steeds minder nieuws in staat. Op een gegeven moment ken je het allemaal wel zo'n beetje.
  Ik ga lid worden van de bieb, omdat ik het boek van Teunie graag wil lezen. Ik weet dat ik boeken maar 1 keer lees. Mocht ik er één op de rommelmarkt vinden dan lees ik hem en verkoop hem vervolgens via bol.com.n Hoezo consuminderen?

 2. Ik wacht ook tot hij in de bieb ligt. Ik heb al heel wat van haar boeken gelezen uit de bieb dus ik ben wel benieuwd of ze nog wat nieuws toe kan voegen aan al die tips die ze al heeft gegeven. Ik houd wel van haar schrijfstijl.

 3. bedankt voor de tip ik had niet meegekregen dat ze al weer een nieuw boek had. Heb het direct gereserveerd bij de bieb. Nu maar kijken hoeveelste ik ben op de lijst;-)

 4. hmm nee sorry ik heb geen belangstelling om het boek te lezen ,alhoewel je enthousiasme wel doet twijfelen 🙂
  Ik lees gewoon liever ander soortige boeken denk ik…..

 5. De eerdere boeken heb ik wel gelezen van Marieke maar ik weet niet of dit nu een extra toevoeging is of dezelfde tips weer in voorkomen.
  Bijna elk boek lijkt nu dezelfde tips te bevatten (ofik pak elke keer het verkeerde boek, kan ook haha).

  Ik lees al een tijdje met je mee en heb heel wat aan je tips gehad, waarvoor enorme dank!
  Vanochtend zelf ook een blog aangemaakt en volg je dus nu als bekende volgeer 🙂

 6. Als bespaarder zal 'k het niet nieuw kopen hoewel 'k met enige regelmaat wel haar column in 't AD lees. En lid worden van de bieb is voor mij niet echt zinvol vanwege openingstijden die overlapt worden door kantoortijden.
  Dus wacht 'k op een uitverkoopje of kringloopje en dan kan die na het lezen weer terug naar de kringloop
  groet

 7. Het boek heb ik gisteren in huis gehaald, hopelijk kan ik er van het weekend lekker aan beginnen tesamen met een kop thee op de bank! Ik laat weten wat ik ervan vond!

 8. Voordat je nou dit boek koopt kun je de oude boeken van Marieke in de bieb lenen en lezen, dan heb je bijna hetzelfde en houd je leuk het geld in je eigen zak ;);)

  Gratis tip van flip!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.