Spaarprioriteiten weer helder in beeld

Na een nogal heftige spaarperiode voor het dak, ging het sparen wat minder. Of eigenlijk: veel minder. Ik was de richting een beetje kwijt en liet me meer meeslepen met de waan van alledag. Denk aan iets minder scherp opletten met de boodschappen, makkelijker overstag gaan met online shoppen, enzovoorts. Onze financiële situatie laat dat best een keertje toe, maar het moet geen gewoonte worden, zeker niet nu we inmiddels zeker weten dat we elke maand een paar honderd euro minder binnenkrijgen, terwijl de lasten gewoon gelijk blijven. Sparen rond salaristijd ging gewoon nog zoals altijd, maar ik heb ook een paar klussen waarvoor ik op een ander moment in de maand of soms zelfs wekelijks geld krijg. En dat geld kan óf lekker sparen, óf ongemerkt wegglippen. Dat laatste zitten we natuurlijk niet op te wachten, dus ik heb dapper alle online shops van mijn scherm gehaald en ben gaan zitten voor de spaarprioriteiten. Ik kwam tot het volgende lijstje:

  • Verbouwing: 25%
  • Buffer: 40%
  • Hypotheek: 35%Onderbouwing
Hoewel we voorlopig even geen grote verbouwingsklussen aanpakken, zijn er nog wel veel dingen die we kunnen doen om het huis bijvoorbeeld warmer te krijgen. Zo missen we her en der nog gordijnen, moet er geïsoleerd worden en zijn er nog meer van dat soort dingen te bedenken. Het is prettig om daar wat budget voor te hebben, zodat dat niet op stel en sprong ergens vandaan getoverd hoeft te worden. Met 25% gaat het lekker door, zonder dat het ineens de belangrijkste (spaar)prioriteit wordt.

De buffer is wel een belangrijke: die is op dit moment niet bepaald royaal. Nu zit ik daar niet zo erg mee, zolang we de vaste lasten kunnen betalen en steeds een beetje overhouden om te sparen, is dat gewoon een langetermijnproject. Ik maak me nooit zo heel erg druk om onvoorziene dingen, zoals een kapotte wasmachine, want dan is er altijd wel eentje voordelig via MP of de kringloopwinkel te scoren. De buffer is voor mij meer een som geld die voor een prettig gevoel zorgt. Als we in alle potjes bij elkaar weer een flink bedrag hebben, dan voelt dat ook als een buffer, maar omdat dat nu niet het geval is, vind ik het belangrijk om er nu extra aandacht aan te besteden. De belangrijkste prioriteit, dus 40%.

De hypotheek blijf ik belangrijk vinden. Allereerst omdat het aflossen de lasten verlaagt. Dit levert weer meer ruimte op voor andere dingen en maakt ons minder afhankelijk van de bank/overheidsmaatregelen/ons werk. Daarnaast vind ik het belangrijk omdat het een groot bedrag is. Als we daar pas over 10 jaar wat mee gaan doen, is het maar de vraag hoe ver we komen. Het is op het moment even iets minder belangrijk dan het opbouwen van het spaarsaldo, maar komt met 35% nog wel wat boven verbouwing, iets dat toch net weer wat meer ‘luxe’ is (en om kleinere bedragen gaat).

Mooie start
Dankzij een aantal opgespaarde uitbetalingen had ik ineens weer bijna €400 op mijn rekening staan. Dat is dus direct volgens de bovenstaande verdeling over de potjes verspreid. Volgende week wordt hopelijk ook een goede week, dan hoop ik toch dat er weer €200 bijgeschreven zal worden. Als ik dat haal, dan zit ik volgens mij ook weer (bijna) aan een hypotheekaflossing, dus dat is mooi. Daarna is de kans groot dat het weer even duurt voor er extra geld komt en is het weer extra belangrijk om flink op de kleintjes te letten, zodat er toch nog wat gespaard kan worden. Fijn, om weer zo’n helder overzicht te hebben en de getallen op de spaarrekening weer omhoog te zien gaan!

Hoe sparen jullie met bedragen die niet regelmatig binnenkomen? Dus bijvoorbeeld een uitbetaling van een programma of verjaardagsgeld?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.