Je persoonlijke luxepunt

Een poosje terug heb ik ergens gratis het boek Je Geld of Je Leven gedownload. Inmiddels ben ik ook begonnen met lezen en ik moet zeggen: ik kom best wel wat dingen tegen die ik herken of die me aanspreken. Een van die dingen is het persoonlijke luxepunt.

Het achterliggende idee heeft te maken met de balans tussen geld/uitgaven en geluk. Naarmate je meer kunt uitgeven, stijgt je geluksniveau. Maar dat loopt niet eeuwig door. Als je al je basisbehoeften kunt betalen, dan schiet je geluksniveau omhoog, voor luxere dingen moet je twee keer zoveel geld uitgeven, om maar een klein beetje meer geluk te ervaren. Als je te maken krijgt met overconsumptie, dan stijgt je geluksniveau helemaal niet meer, maar daalt het zelfs.

Over het algemeen zie ik mezelf als een tevreden mens, gewend om op de kleintjes te letten. Het is mede hierdoor (en natuurlijk door hard werken van ons allebei) dat we op jonge leeftijd al in staat waren om ons droomhuis te kopen. Voor mijn gevoel heb ik nooit echt zorgeloos veel geld uitgegeven. Toen ik voor het eerst fulltime ging werken, woonde ik al samen en droeg ik dus al bij aan de vaste lasten. Ik heb dus nooit zomaar een maandsalaris helemaal aan mezelf uit kunnen geven, omdat ik toch nog thuis woonde. Soms vind ik dat wel jammer. Niet omdat ik dat geld speciaal uit had willen geven, maar omdat je dan nog zo lekker kunt sparen.

En toen las ik dit:

En als we daarna blijven doorgaan met meer verdienen en meer uitgeven, en eigenlijk alles kunnen kopen wat ons hartje begeert, dan gebeurt er iets raars. […] We maken grapjes over ‘woonlasten’. Zo’n hypotheek voelt ook wel heel zwaar en al dat onderhoud kost tijd en bakken met geld. En we merken dat we regelmatig de mensen benijden die simpeler leven, die nog niet zo ‘vast’ zitten.

En:

Als je voorbij je eigen persoonlijke luxepunt bent, kunnen er momenten komen dat je plotseling, en soms maar heel even, op een andere manier naar dingen in je huis kijkt. Dan zie je bijvoorbeeld dat je hele huis vol troep staat.
Zo, is dat even confronterend! Want wat hier beschreven staat, wordt gekoppeld aan de fase van ‘Overconsumptie’. Hoewel ik dus altijd vrij bewust bezig ben geweest met sparen etc., ben ik ongemerkt dus toch aan het overconsumeren geweest. Zo zie je maar; dat gaat heel makkelijk onbewust (en dus zonder er speciaal van te genieten!).

Een aantal jaar terug was er één makkelijke manier om hier verandering in te brengen: het huis verkopen en een ander, kleiner huis kopen. Maar dat gaat nu niet zo makkelijk meer. In deze prijsklasse kun je lang met een huis blijven zitten en de kans dat je terugkrijgt wat je betaalt hebt, is minder groot. Nu valt dat bij ons denk ik nog redelijk mee, omdat we zoveel verbouwd hebben en het woonoppervlak praktisch verdubbeld hebben, maar toch. Een eitje is het niet. Bovendien heb ik nog niet het gevoel dat ik maximaal heb kunnen genieten van alle tijd en al het geld dat we hierin hebben gestoken. Ik heb daardoor echt de puf (of zin) niet om ergens anders weer overnieuw te beginnen, zelfs niet als dat betekent dat we lagere maandlasten hebben. Als het moet, dan moet het, maar zolang we de rekeningen nog kunnen betalen, is het een optie, geen verplichting. Tenminste, zo zie ik het maar even. Ik geef toe: dat is ook gebaseerd op een bepaalde mate van gemakzucht en angst. Ik zie het gewoon niet zitten om weer te verhuizen, dus zal een héél stevige motivatie moeten hebben om dat weer wél te doen.

Wat kan dan wel?

• De hypotheek aflossen > verlaagt de maandlasten en afhankelijkheid van de bank
• Verbouwen > verhoogt de waarde en comfort
• Gebruik maken van de ruimte, b.v. via een moestuin
• Veel wegdoen, zodat bijhouden/schoonmaken minder werk wordt
• Regelmatig klein onderhoud plegen, zodat dit geen tijdrovende, dure klus wordt

En: goed onthouden dat we – ook als het niet zo voelt – toch echt aan het overconsumeren zijn geweest en dat het nu dus tijd is om weer een balans te vinden tussen geld uitgeven en ons geluksniveau. Wat draagt elke euro die eruit gaat bij aan dat geluksniveau? En als het niets bijdraagt, is het dan wel noodzakelijk om die euro uit te geven?

Heb jij jouw persoonlijke luxepunt al bereikt? En voel je dat er een balans is tussen geld uitgeven en je geluksniveau?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.