Lekker aflossen!

Het geldschip van begin deze week was inmiddels ook bijgeschreven op mijn bankrekening, dus het grote verdelen kon beginnen. Da’s best een lekkere start van de dag 🙂

Ik heb direct een nieuwe aflossing overgemaakt, dus ons huis is weer voor 0,12% meer van ons. Dat lijkt niet erg hard te gaan, maar zo langzaam maar zeker begin je het best te merken. Sinds oktober 2011 is ons totale hypotheekbedrag gedaald met ruim €13.000, terwijl we tegelijkertijd onze maandinleg voor de spaarhypotheek bijna verdubbeld hebben. Ik overweeg nog om dat bedrag weer te verlagen en het bedrag dat we overhouden te gebruiken voor aflossingen, maar ben er nog niet helemaal uit in hoeverre dat verstandig is. De rente die we op de spaarhypotheek krijgen (en betalen) ligt 0,2% hoger dan de rente op de ‘duurste’ aflossingsvrije hypotheek, maar elke cent die je aflost, daar betaal je daarmee de komende 25 jaar geen rente meer over en bij de spaarhypotheek is dat toch iets anders.

Inmiddels zitten we qua hypotheek onder de WOZ-waarde van vorig jaar, namelijk €380.000. Dit jaar is er nog eens €14.000 vanaf gegaan, dus om daar bij in de buurt te komen, moeten we nog even. Overigens mag die WOZ-waarde van mij best kelderen; tot nu toe zijn we daar steeds weggekomen met een schatting, gebaseerd op de woningmarkt. Ze houden gelukkig geen rekening met verbouwingen e.d. Mocht je het ooit eens willen verkopen, kun je alsnog een taxatie uit laten voeren voor wat betreft de werkelijke waarde. Over onder water staan maak ik me dus niet zoveel zorgen, het is meer dat het voor ons ontzettend belangrijk is om onze maandlasten zoveel mogelijk te laten kelderen.

De kans bestaat dat we deze zomer nog verder in inkomen achteruit moeten, daarom wil ik het sparen graag weer écht serieus oppakken. Ik heb daarom een speciale pagina aangemaakt, bovenaan het blog, ‘Sparen‘. Daar kun je meer lezen over de drie belangrijkste spaardoelen voor dit jaar en de vorderingen. Het is natuurlijk leuker om iets bij te schrijven, dan iets af te schrijven, dus hopelijk is dit een extra stok achter de deur om flinke sprongen te maken. De saldi van de verbouwingsrekening en hypotheekrekening zullen natuurlijk sowieso wat wisselen, omdat daar respectievelijk verbouwingen mee betaald worden en mee afgelost wordt. Over die verbouwingen zal ik ongetwijfeld bloggen en de hypotheekaflossingen zijn ook rechts op dit blog weer te zien. Ik heb de meter net weer bijgewerkt!

Kunnen jullie af en toe ook wel een extra stok achter de deur gebruiken als het gaat om sparen? En hoe pak je dat dan aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Heb je geldverdeelsleutel gelezen (maar eigenlijk wist ik dat al natuurlijk)
  Wij pakken dat anders aan, we doen het per item.
  eerst de buffer op 50 % gebracht .( geld achter de hand geeft rust)
  Daarna alle klussen in huis gedaan.( kunnen we alvast genieten)
  daarna de Buffer op 100%. ( een nog veiliger gevoel)
  En nu gaat echt alles wat we overhouden naar de aflossing.
  Omdat we maar voor 1 ding per keer sparen gaat dat harder, zie je sneller resultaat en dat motiveert extra
  Voor ons werkt dat prima

  1. Op zich vind ik dat ook een heel goed idee. Wij zitten er hier alleen mee dat er regelmatig verbouwingsdingen tussendoor komen die niet KUNNEN wachten, b.v. een lekkage oid. Dan wil ik daarvoor eigenlijk niet aan de buffer gaan zitten, vandaar ook direct het sparen voor de verbouwing. En de hypotheek; die is in mijn beleving zo enorm, dat ik daar maar liever ook steeds vast iets aan doe, ook al is dat een druppel op de gloeiende plaat.

   Het is wel de bedoeling dat de verhoudingen af en toe wijzigen, want naarmate de verbouwing z'n voltooiing nadert, hoeft er natuurlijk minder daarvoor gespaard te worden en kan ik b.v. harder de buffer vullen.

  2. Ons huis is 4 jaar oud, dus nadat alle klussen gedaan waren is het ook echt helemaal klaar.
   Op verven na verwachten wij de komen de jaren geen kosten.
   Dat is niet te vergelijken met een ouder huis.
   Onze situaties zijn wat dat betreft totaal verschillend.

 2. Lekker dat je weer hebt afgelost, en dat je het begint te merken. Dat is echt fijn! Hier ook, betaal nu geen 447 maar 380 euro rente voor een deel van de hypotheek.

 3. We hebben hier het noodzakelijke gedaan en doen op ons gemak de klussen. Totdat de klussen af zijn sta ik toe dat de buffer niet optimaal is.
  Fijn dat je weer hebt kunne aflossen.

 4. Wij lossen niet extra af, maar sparen, zodat we in een later stadium kunnen kiezen waaraan we ons geld besteden. Ons huis is inderdaad fors hoger getaxeerd dan de WOZ. Wij sparen ook voor later, ik verwacht namelijk dat er over 25 jaar helemaal geen pensioenuitkeringen meer zijn en dat je tot je 75e moet werken. Dit baseer ik op de afgelopen 20 jaar. Dus ja, hier wel een spaarstok achter de deur. Super dat het bij jullie zo goed gaat met aflossen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.