Je verlies nemen?

Je verlies nemen

De laatste dagen was het hier wat rustig, maar dat kwam omdat het buiten m’n blog vooral erg druk was. Ik heb de afgelopen dagen veel nagedacht, ook over wat ik nu met mijn toekomst zou willen. Daarbij kwam ook het issue ‘huis’ op. Ik zit hier heerlijk. Het is een prachtig plekje, het biedt veel privacy, het is lekker rustig, er is voldoende ruimte om te leven, om te werken en om dieren hun gang te laten gaan. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan, dat behoorlijk zwaar op ons leven drukt.

Verkopen tóch wel een optie?

Verkopen is nooit een optie geweest. Dan lever je in, dan moet je maar hopen dat je weer een hypotheek krijgt, dan kun je als je het slecht treft nog met een schuld beginnen. Allemaal grote nadelen. Het is echt concreet verlies nemen.

Ik heb eens zitten rekenen en hoewel ik het natuurlijk wel wist, drong het nog even een keer extra tot me door hoe hoog de hypotheeklasten wel niet zijn. Als die niet – zoals nu – zo’n €1700 zouden zijn, maar bijvoorbeeld €800. €900 per maand bespaard. Als dat gepaard gaat met een wat kleiner huis, kunnen de stookkosten misschien wel van ruim €200 naar bijvoorbeeld €150. Nog eens €50 per maand.

Gemeentelijke lasten dalen met een lagere WOZ-waarde, scheelt misschien ook weer eens een tientje per maand. Waterkosten zal wel niet zoveel schelen, maar de waterschapslasten zijn volgens mij ook weer deels afhankelijk van je WOZ-waarde.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ruimte of geld?

Je moet het wel kunnen. Je moet willen inleveren op b.v. ruimte en het gedoe willen hebben van een verhuizing, vervolgens nog zo’n 2 jaar bezig zijn met de restschuld aflossen (als je dat al kunt redden) en pas dan begin je de financiële vruchten te plukken van je daad.

Hoe erg is het om nu je verlies te nemen? Is dat stom, omdat de huizenprijzen misschien wel weer op of tegen een dieptepunt aanzitten? Of moet je daar helemaal niet bij stilstaan? Ik vind het best moeilijk. Mijn droomhuisje – als ik even gewoon helemaal puur en alleen aan mezelf denk – is:

 • kleiner, bijvoorbeeld een werkkamer en maximaal 2 slaapkamers daarnaast, zodat je kunt slapen en een ‘reserve’ hebt. Daarnaast natuurlijk wel graag woonkamer/keuken/toilet/badkamer.
 • gezellig, mag best een beetje kneuterig, denk aan een woonkamer met houtkachel
 • voorzien van een leuk stukje grond, waarop je lekker kunt zitten, maar ook wat kunt verbouwen en ruimte hebt om een en ander af te schermen met een schutting, denk aan max. 1000 vierkante meter
 • energiezuinig (te maken); zonnepanelen, aardwarmte, goede isolatie, dubbel glas
 • rustgevend, natuurlijk, dus niet teveel poespas, blingbling of andere meuk
 • gelegen op een mooi plekje, dat privacy biedt, maar ook weer niet helemaal bij de bewoonde wereld vandaan

Ideaalbeeld

In mijn ideaalbeeld kun je dan je eigen stukje vrijheid creëren, doordat je financieel een flinke armslag hebt, maar ook diverse mogelijkheden om die armslag te vergroten en daarmee dus je vrijheid. Niet dat het allemaal om geld draait, maar het is nog goedkoper om voor €60.000 in een appartement in de omgeving (die zijn hier) te gaan zitten, maar dan kun je b.v. geen moestuin maken waar je het hele jaar van kunt eten en je buren zullen waarschijnlijk ook niet gecharmeerd zijn van een houtkachel in je woonkamer, of van zonnepanelen aan de gevel. Voor zover dat al mogelijk is.

Moet ik hier iets mee doen? Moet ik het even laten bezinken? Dat laatste sowieso natuurlijk, maar ik ben wel heel erg benieuwd naar jullie mening/ervaringen. Heeft iemand van jullie dit wel eens gedaan en in hoeverre heeft dat je wat gebracht?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

41 Comments
 1. Oh, dat denk ik ook zo vaak! Hier gelukkig niet zo'n enorme hypotheek, maandlasten gaan ook erg omlaag met nieuw voorstel…. Lekker! Heb je toevallig niet in je hypotheek zo'n clausule dat je eenmaal de rente opnieuw mag vastzetten trouwens? Las gisteren bij de rabo dat dat soms het geval was…

  Lijkt me ook heerlijk hoor, een klein huisje, iets afgelegen, landje rondom, houtkacheltje <3

  Kreeg wel vaak die indruk dat het zo voor je aanvoelde, aangezien jullie toch lijken te zuchten onder de hypotheeklasten en alle onderhoud en verbouwingsplannen.

  Wat de huizenmarkt gaat doen, weet niemand… Als die hypotheeklast zo zwaar om me woog, niet alleen financieel maar ook qua zorgen zou ik het zelf wel sterk overwegen denk ik. Kijk hoe blij zij nu is: 🙂

  1. Ja, dat is wel zo ja! Nu zit je aan de ene kant vrij, aan de andere kant compleet vast. We hebben het op twee salarissen gekocht, dus je zit soort aan elkaar vast, je zit aan de bank vast, je zit aan de de markt vast, aan de economische ontwikkelingen. Dat hoeft allemaal niet erg te zijn, maar soms zijn er momenten waarop het dat wel is en dan kun je je afvragen; is dit het allemaal wel waard, en is er niet een gulden middenweg? Ik rijd soms langs zulke poppige huisjes, vind ik echt fantastisch. Wat roosjes in de voortuin, tegen het terras wat hout opgestapeld voor een koude winter. Ik zie het helemaal voor me 😉

  2. Haha, ik ben heel erg blij ja! Maar bedenk wel dat wij om een heel andere reden weg zijn gegaan; de klote buren. Wij hadden een klein, fijn huisje met zeer lage maandlasten. Ok, niet veel ruimte eromheen, maar genoeg om wat groente en fruit te kweken.
   Nu hebben we geen hypotheek meer, maar wel een restschuldlening. Niet erg hoog, vooral niet vergeleken bij de meeste restschulden. Ook betalen we nu bijna het dubbele aan huur.
   Toch heeft het dan wel meer rust gegeven. Rust omdat we van die verschrikkelijke mensen af zijn die zich de hele dag met ons bemoeiden, ruzie zochten en gluurden. Op zich ook wel rust dat we van die hypotheek af zijn, die lening afbetalen kan namelijk best snel. En dan? Over een paar jaar (want verhuizen, da's écht een klotegedoe!) kijken we verder. Weer klein, maar fijn, met een lekkere tuin waar we ons a la Dick Strawbridge uit kunnen leven. Wellicht tegen die tijd nog wel veel makkelijker te betalen ook, helemaal hier in Friesland.
   Moeilijk te vergelijken dus, onze situaties. Maar gelukkig ben ik echt heel erg met deze beslissing. Rustige buren en rust in onze hoofden.
   Je hoeft ook niet over 1 dag ijs te gaan, denk er gewoon eens een tijdje over na en zoek de mogelijkheden eens uit.

  3. JGT, bedoelde ook vooral het 'je verlies nemen' om iets te gaan doen dat je verder brengt. Doelde niet specifiek op lasten verlagen ofzo.

   Was van de winter in Eenrum, daar staat het ook vol met allerhande pittoreske huisjes die allemaal te koop staan zeg. Lijkt me wel wat!

  4. Dat vaak probleem mensen kopen dure woning op twee salarissen en denken niet na over aankoop en toekomst.

   Leuk zo, hout kachel en poppig huisje maar onderhoud ,schade milieu van hout stoken ,etc?

   Zag hier dat net een woning is gebouwd als geen andere over nagedacht een EPC van lager dan nul!!! Zelfvoorzienend een passiefhuis een nul-woning.

   Ik heb mij altijd afgevraagd waarom bouwen niet meer mensen zulke huizen terwijl het budget er is en vinden het qua blijkelijk niet erg om 25 jaar of meer dan 50000 euro aan de energiemaatschapij te geven

  5. Een passiefhuis lijkt me helemaal fantastisch, maar ik zie het mezelf niet bouwen en twijfel of het – zeker met een mogelijke restschuld in het verschiet – haalbaar is om het te laten doen. Ik las laatst over een project ergens in Drenthe, energieneutrale koloniehuisjes ofzo. Leek me geweldig, maar uiteindelijk is dat ook nog wel behoorlijk aan de prijs. Je betaalt het dan misschien niet aan energie, maar wel aan erfpacht of aan hypotheek/bouw.

  6. LLMM: roosjes in de voortuin en hout opstapelen zou nu ook kunnen. Kijk goed wat er in je ideaalbeeld nu ook al haalbaar is en wat je motieven zijn.
   Kleiner wonen levert nu veel voordelen op denk ik, maar wil je echt nog jaren gaan aflossen op je schuld als je verhuids bent naar een andere woning? Nu los je ook af en wordt je huis steeds meer van jou. Dan los je af voor iets dat je niet eens meer hebt.
   Laat het vooral bezinken, denk er goed over na en stel jezelf zoveel mogelijk vragen.
   het boek 'Minder piekeren over geld' biedt handvatten om na te denken over dit soort vragen. Ik schreef er een recensie over een tijd geleden:

  7. Valt best mee veel zijn bouwpakketten worden zo in elkaar gezet, je bouwt niet zelf 🙂

   Kosten zijn niet meer als gewoon nieuwbouw woning.

   Leuk stuk grond en bouwen maar 🙂

  8. Oh dat "verlies nemen" daar zijn we goed in hoor, maar ik denk dat ons verlies in het niet valt bij wat LLMM op moet hoesten als ze verkoopt…
   Wij houden voor straks wel de eco projecten in de gaten!

 2. Wij hebben gelukkig bij de koop van ons huis al besloten dat het niet veel groter hoeft dan wat we "nodig" hebben. We komen van heel klein en erg oud en gehuurd en zitten nu gekocht, wel stukje ruimer, maar zelfde aantal kamers. Oudste is de deur uit nu en er is dus plek voor een persoon die opvang behoeft. Geen tuin, geen grote, fijne bijkeuken of opberg-garage, zolder of extra kamers voor troep. Zo verplicht je jezelf ook de bende onder controle te houden! We besteden graag wat geld aan wat voor ons erg luxe is (mooie badkamer, houten vloer en goeie isolatie) Geld voor ruimte of tuin heb ik er niet voor over. Ik ga naar park en bos voor het buiten-gevoel en geniet van de mussen die mijn balkon bezoeken. Ik woon niet landelijk en heb dus ook geen auto nodig voor boodschappen of bezoek aan familie of artsen e.d. Maar zo heeft een ieder iets wat hij/zij belangrijk vind. Ik wil graag investeren in opvang van mensen die het nodig hebben en wil niet graag zaken moeten poetsen waar ik het nut niet van in zie (de extra kamers)Jij wil graag je privacy en misschien toch wel een (grote) tuin. De beslissing om te gaan wonen in een appartement wat voor ons goed betaalbaar was/is, heeft mij heel veel vrijheid gebracht. Maar mijn vrijheid is niet de vrijheid van een ander. Er over nadenken is altijd goed. Doe wat je hart je verteld!

 3. Zelfs ik dacht in het verleden vaak, had ik maar een goedkoop huurhuis. Maar nu gaan de huren sky high stijgen en je betaalt straks te veel geld voor weinig.

  Jammer dat die subsidie niks geworden is, waar ik nog over mailde.

  Die rot depressie ook. Ik kan je geen tips geven. Dit zijn toch dingen waarvan je hopelijk tijdig een eureka moment moet hebben.

  Succes.

  1. Nee, helaas kwamen we daar niet voor in aanmerking. Maar ik ga het mailtje er wel weer bij zoeken, want stel dat de situatie echt drastisch verandert, dan kan ik daar wel rekening mee houden in de volgende stap. Subsidie is altijd mooi 😉

 4. Hoi, wij hebben de stap genomen om te verhuizen vanwege werk, zo kon 1 auto de deur uit en scheelde het veel reistijd. Daarnaast scheelde het voor 1 kind bijna 2 uur per dag met de taxi reizen naar school. En een huis gekocht wat betaalbaar was als er iets zou gebeuren…Het ligt er ook aan welke leeftijd je hebt en wat je werkelijk wil, altijd maar werken voor e huis ed of ook andere dingen wil ondernemen.

 5. Het enige dat naar mijn idee telt is of de plek waar je woont je je thuis voelt. En kan het wel voor minder geld dan dat je nu kwijt bent? De kosten voor verhuizen, dubbele lasten, je eigen huis überhaupt kwijt raken? Wonen kost nu eenmaal geld. Misschien nu meer dan je nu wilt. Maar je ben actie aan het ondernemen. Elk beetje isolatie gaat de goede kant op. Alleen ruimten verwarmen die je gebruikt enz. Je bent aan het aflossen. Ik ben hier in de buurt wel eens in een appartement van 60.000 euro geweest. Ik zou er niet eens op vakantie in willen zitten. Misschien is het eens iets om op een 'openhuizenroute' rond te kijken. Misschien weet je dan waarom je voor dit huis bent gegaan en heb je het geld er wel voor over.
  Hoe meer reserve ik heb, de zorgen werden niet minder. En de maandlasten gingen om laag. De zorgen werden niet minder. Omdat het om teveel omzet gaat. Als we allebei onze baan kwijt raken en niets nieuws vinden (en dat was bijna zo) gaat het toch mis. Alleen dan niet binnen een half jaar maar 3 jaar. Of we voor 180.000 wonen of voor 4 keer zo veel.
  Dus reken goed uit waar je bang voor bent, en wat je waar voor over hebt. En dan voor een plek voor jullie allebei, want dat hoop ik dat dat nog wel even zo is.

 6. Zou dat goedkoper zijn ? Ik ben wel eens benieuwd wat koper in 10/20 jaar spendeert aan zijn/haar woning.

  Woningmarkt snap er niks van alles wordt in waarde minder behalve tig jaar de huizen dat kon toch niet goed blijven gaan.

  Huizen die na 10 jaar 100k meer waard zijn geworden ???

  1. Maar dat vindt vanzelfsprekend misschien niet in die grote, alles wat wij gebruiken wordt minder waard waarom een woning tig jaar niet ???

   Tja, en nu vindt er een grote correctie plaats en ik denk dat woningen nog wel te duur zijn.

 7. Ik kan je zeggen dat het heerlijk wonen is in het huisje dat jij beschrijft 😉 maar ook hier zijn er dagen dat we ons afvragen waar we eigenlijk mee bezig zijn… Wij houden ons vast aan over 13 jaar, wanneer alles afgelost is. Dat is natuurlijk een mooi vooruitzicht, maar soms voelt het gewoon niet goed om intussen alles in het huis te steken, zowel van geld, tijd als energie. Want aflossen vraagt discipline, maar verbouwen ook. Ik denk dat, als je een piekeraar bent, je die vragendagen sowieso wel hebt, maar dat het zwaartepunt zich gewoon verlegt nadat je een punt aangepakt hebt. Als de financiële last weg is, maar je niet langer op een rustige plek zit, ga je je misschien beklagen dat je verhuisd bent vanuit je droomhuis. Want het leed dat je op het ogenblik zelf voelt, is altijd het zwaarste. En het gras is ook altijd groener aan de overkant.
  Het is maar net vanuit welke hoek je het bekijkt. Een houtkachel is heerlijk. Maar is hout kappen en een heleboel vuil rond je kachel dat ook? CV is op dat vlak dan weer handiger, maar dan mis je misschien plots de gezellige kachel. Een grote tuin vraagt veel inzet en onderhoud, een kleine tuin heeft een begrensd uitzicht maar blijft gemakkelijker schoon. Ik denk dat het belangrijk is dat jullie samen uitmaken welke zaken prioritair zijn en van daaruit dan een beslissing nemen. Of jullie eens oriënteren op de huizenmarkt, uitzoeken wat er verkrijgbaar is tegen welke prijs, en vooral ook welke hypotheek jullie dan wel nog zouden kunnen krijgen op het huidige inkomen. Ik zou jullie hypotheek niet graag dragen, maar als het lukt en jullie vinden de andere zaken belangrijker dan het financiële aspect…
  Ik wens je veel wijsheid toe, en ik hoop ook dat jullie op één lijn zitten hierin. Oja, ik heb ook wel van die dagen dat ik hier rondkijk, me vooruitsleep tussen de onafgewerkte plaatsen in huis en dat ik denk: nou bekijk het maar allemaal, ik ga lekker alleen in een rustig, afgewerkt, proper appartementje wonen. Maar die buien waaien vlug weer over

 8. Als je je huis zou vinden dat je beschrijft, schrik dan ook maar niet van de kosten. Want een huis met een stuk grond van 1000 m2 is ook behoorlijk in prijs.
  In jouw geval, tenminsten zoals ik al altijd bij je lees, zou ik het denk ik niet doen. Je hebt je droomhuis, jullie zijn nog superjong. Je hebt nog een 30 jaar te gaan om de hypohteek afgelost te krijgen.
  Als je je bedrag dat je wil verminderen eens deelt door het aantal jaren dat je nog wil aflossen, misschien dat het allemaal dan best meevalt. Het hoeft toch ook niet allemaal nu en direct?
  Misschien is eigenlijk 10000 per jaar extra aflossen wel meer dan voldoende om met je pensioen lekker te kunnen leven. Al die jaren lang verminderd je hypotheek en dus je maandlasten.
  Misschien moet de druk eens van de ketel.
  Heel erg veel succes met je overdenkingen.

 9. de overpeinzingen ken ik.. maar wij zitten nu in een huurwnoning van 700 per maand. dat vind ik al een flink bedrag waar je niets behalve het wonen in die maand voor terug krijgt. ok het onderhoud aan t pand zelf regelt de woningbouw.. erg fijn 🙂 maar wat zou ik graag in een koopwoning zitten maar dan zouden we enorm op ruimte in moeten leveren en met 2 kinderen en kinderopvang (ik ben gastouder) heb ik dat er niet voor over. dus elke maand maar de woningbouw blijven spekken

 10. Mijn eerste reactie is 'Oei'. Niet zozeer over het besparen door verhuizen, maar ik hoor een beetje: 'wat als ik nou eens op mezelf zou willen gaan wonen'. 'hoe zou ik dat dan aanpakken, wat komt er allemaal bij kijken'. 'wat zou ik lekker vij kunnen zijn'.

  been there… wij hadden gelukkig nog geen koophuis.

  Sterkte met de overpeinzingen en hopelijk lees ik helemaal het verkeerde in je verhaal.

 11. Hier krijg ik ook zo'n idee, wat als we uit elkaar zouden gaan, dan zou het natuurlijk een heel ander verhaal worden. Denk goed na wat je wilt als je samen oud wil worden zou ik nu lekker blijven zitten en ondertussen proberen wat af te lossen, hier zitten we ook met een hypotheek van 350000 wat nog afgelost moet worden maar heb zeker niet zo'n groot huis met grote tuin als jullie. wonen in de buurt van rotterdam. hoop dat de tijden vanzelf weer beter worden.

 12. Poeh…. hoe groot is de kans dat je je huidige huis zal verkopen? En wat je dan wil, hoe betaalbaar zal dat zijn? Ik weet het niet hoor, maar zo'n klein huisje met wat grond klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Want dat wil ik ook wel 😉
  Ik snap dat de hoge lasten je af en toe aanvliegen, maar met een restschuld aan iets nieuws beginnen lijkt me ook geen rustige keus. Maar lastig blijft het, dat snap ik.

 13. Ik wil heel graag kleiner wonen. Ik vind ons huis veel te groot, maar wij hebben heel veel kinderen dus eigenlijk die ruimte wel nodig. Hadden wij maar 2 of 3 kids gehad waren wij allang verhuisd zeggen we vaak tegen elkaar. Maar het is nu zo…
  We hebben wel een groot huis , maar een kleine schuld.

 14. Zo ook gedacht, het grote huis naar scheiding 3 haar te koop gestaan, verkocht met verlies van 2 ton, p.p.
  Geen nieuwe hypotheek kunnen krijgen, huur huis ( zonder kinderen) alleen in de vrije sector 1200,00 kale huur, ( sosiale huur woningen voor alleen staande niet te verkrijgen, gezinnen gaan voor
  Dus geen moestuin, geen vrijheid en geen passend huis, alleen schuld, welke ik niet kan opbrengen.
  Dit alles omdat wij het samen niet meer door een deur kunnen
  Gr sammy

 15. Nog nooit een hypotheek gehad, dus nog nooit voor dit probleem gestaan. Wel een keer gescheiden en toen in een piepklein flatje terechtgekomen. Maar ook daar wist ik een droomhuisje te maken… zonder tuin, dat dan weer wel…
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 16. wij wonen in een klein huis, hypotheek bijna afgelost en twijfelen steeds vaker of we ons plan om te verhuizen, zullen laten varen.
  Volgend jaar zijn we hypotheek vrij en …. vrij
  vrij om vaker op vakantie te gaan, minder te werken, ik voel nu eigenlijk nauwelijks nog financiele stress. maar…. een huis met een grote lap grond, groter huis veel ruimte, dat trekt ook. dus… geen advies, maar dezelfde twijfels alleen de andere kant op.

  1. De twijfel om op dit moment groter te gaan wonen kan je beter even op een zijspoor zetten. De huizenprijzen dalen nog steeds.
   Lijkt gunstig om te kopen, maar het kan nog verder dalen. Het geld wat je nu over hebt kan je sparen, mocht je groter willen gaan wonen. Kan je dit met spaargeld financieren. Dan woon je groter en ook nog steeds schulden vrij.

   Jouw huidige woning waarde daalt, maar dat van een groter huis daalt vaak sneller dan van een klein huisje.
   Omdat alles steeds duurder wordt kwa levensonderhoud, zijn er gewoon steeds minder kopers te vinden voor een groter huis. Gewoon omdat dit voor de meeste mensen onbetaalbaar aan het worden is.

 17. LLMM ik heb niet echt de tijd om de reacties van iedereen te lezen. Maar wij wonen met erg lage maandlasten. Ik heb wel een wens om wat meer vrij te wonen en in de buurt zijn er erg veel krimp dorpen die prachtige vrijstaande huisjes te koop hebben voor een prikkie echt en dan heb je ook nog een meer aan de overkant van de weg. In het droom beeld van mijn Bed en breakfast theetuin idee zou dat goed passen.
  Maar eerlijk is eerlijk we hebben niets te wensen. We wonen goed en goedkoop met vrij uitzicht.
  De buurvrouw die mij bevroeg over onze hypotheek stelde handenwrijvend vast dat we dezelfde hypotheek hadden. Wij moesten nog 10% kk betalen en zij maar 2 % ik wees haar op haar denkfout wij betaalden 117000 voor ons huis met kk ongeveer 131000. Daarbij hebben wij nog een verbouwing gefinancierd van 10000 dus een hypo vna 141000 máár we hebben wel al tien jaar afbetaald op de spaarhypotheek. En inmiddels ook al op de aflossingsvrije hypotheek. Er staat nu ongeveer nog 110000 euro open. Wij hebben ons hele huis verbouwd met gespaard geld/ of van de belasting 😉 en we betalen minder hypotheek dan de huizen in deze straat die ook verhuurd worden door een woningbouwvereniging.
  Dus ik tik nog wat potten op de kop bij de kringloop en stop er wat kroppen sla in. Ik tuttel wat om met de kinderen, en besef dat ik het niet veel beter kan treffen.

 18. Ik heb geen ervaring hiermee, maar toen we een huis kochten zaten we ook in een soort van 2-strijd. We hadden ons droomhuisje gezien, maar het was oud dus veel verbouw en stookkosten en onze hypotheek zou tegen de max zitten. Toen zagen we dit huis, het was kleiner, maar voldeed, helaas niet buitenaf zoals we zouden willen, maar wel in een leuke buurt. Nu ben ik tevreden en blij dat we het op 1 salaris redden, maar soms denk ik nog aan de droom van buitenaf met wat meer grond en kneuterigheid. Misschien ooit….

  Denk er rustig over na wat jullie echt willen. Het is een hele grote stap.

 19. Ik heb afgelopen jaar geworsteld met dat idee: superklein wonen, zo goed als geen woonlasten en zo weinig mogelijk spullen. Mijn dochter riep dat al zo'n tien jaar in een midlifecrisis zit. :).

  Maar nu besloot ik te blijven. Ik heb nu ook lage woonlasten, een tuin voor groenten, een huis niet te groot en niet te klein. Maar wel altijd druk met onderhoud, de tuin, verbouwinkjes, reparaties. Ik wilde van die tijdvreters af! Maar nu zie ik het als hobby.. Steeds weer wat, niet als grote klus. En mocht ik het alsnog willen verkopen, dan zit ik niet aan een torenhoge hypotheek. Daarom…Ik benijd je niet! Het altijd moeten werken om de woonlasten te betalen en nog niet vrij zijn. Rekenen en zorgen dat al je potjes gevuld worden. Ik vraag me zelf vaker af, wanneer ik je stukjes lees, of ik dat er allemaal voor over zou hebben. Wat ik in jouw situatie zou willen doen? Als ik toch van huis uit werk… Een huis in een zonniger en goedkoper klimaat.. Je man fulltime werken aan het klushuis en jij de kost vanaf de veranda verdienen, je diertjes scharrelend om je heen.. Maar dat is waarschijnlijk raar gedacht. 🙂

  1. Ik vind dit echt heel mooi gedacht, ik weet niet of ik het zou durven, want een zonniger en goedkoper klimaat = emigreren en ik vind het ook wel fijn om familie in de buurt te hebben. Maar het is idd goed om tijdvreters op een positieve manier te gaan zien, als hobby, als opbouwen, enzovoorts. Dat proberen we al veel te doen, maar soms heb je wel zoiets van 'is dit alles?' Vooral ook omdat we door hier te wonen ons zijn gaan realiseren dat we zoveel als we nu hebben helemaal niet nodig hebben en het zelfs wat beperkend kan zijn, terwijl juist die vrijheid zo gewenst was.

  2. Ik woonde ooit een jaar in Belgie. Een groot (huur) huis met grote tuin! Soms deed ik de deur van de woonkamer op slot. Verboden te spelen. Alleen in de keuken rommel was genoeg. En die grote tuin! Maaien en onderhouden.. Ik was genezen van grote huizen. Ik denk dat het dromen over een groot huis fijner is dan het hebben. En ik zou willen dat ik een thuiswerkbaan had. 😉

 20. Stel je woont in een huis van 450.000 euro hypotheek.
  Je verkoopt je huis voor 380.000 euro, verlies 70.000 euro.

  Je koopt een klein huisje van 180.000 euro, dit huis is uiteraard ook in waarde gedaald.
  Stel was 205.000 euro, verkoper maakt 25.000 euro verlies.
  Dus minder in waarde gedaald dan een groter huis, omdat er veel meer kopers te vinden zijn voor een klein huisje dan voor een groter huis.
  Mensen kunnen steeds minder kopen, omdat alles steeds duurder lijkt te worden. En salarissen minder snel groeien. Vorig jaar ook al btw verhoging, gelijk alles 2% duurder.

  Dus mocht je alleen een aflossingsvrije hypotheek hebben, dan zit je bovenop de 180.000 euro aankoop woning nog met 70.000 euro extra. Dus hypotheek 250.000 euro.
  Maar in jou geval zal het bedrag minder zijn, want je hebt een spaarhypotheek en al wat afgelost.

  Ik kan je vertellen dat je maandlasten voor hypotheek dan veel minder zijn.
  En je maakt als je beide woningen de verlies waardes vergelijkt, 70.000 – 25.000 = 45.000 euro verlies.
  Werkelijk verlies van je verkocht huis uiteraard 70.000 euro.

  Een hypotheek van 45.000 euro kost je in de maand ongeveer 209 euro netto. (5 jaar vast 3,25%) spaarhypotheek.
  70.000 euro kost ongeveer 325 euro (5 jaar vast 3,25%) spaarhypotheek.

  Gewoon even om te zien wat het eventueel gaat kosten.

  Bij een hypotheek van 250.000 euro betaal je ongeveer 1160 euro netto. (5 jaar vast 3,25%) spaarhypotheek.

  Alle gevallen 100% aflossing via spaarhypotheek.
  Dus je hoeft geen extra aflossingen meer te doen.

  De bedragen van spaarhypotheek naar annuiteits om lineaire hypotheek verschillen volgens mij niet zoveel.

  Maar ik heb je niet meer gehoord over het oversluiten van je hypotheek, de hypotheekrente daalt snel.
  Volgens mij betaal jij nog meer dan 5% rente.
  Dan loont oversluiten!

  In sommige gevallen misschien wel 200 euro per maand, want hypotheek 10 jaar vast ligt nu om en nabij de 4%.

  Heb gewoon even wat geschetst voor je.

 21. Mocht je willen gaan verkopen, lijkt het me ook belangrijk dat je zeker weet wat voor huis je er voor terug kan kopen. Als jullie inkomen zo erg gedaald is, als zelfstandige, met een restschuld… Wat wil een bank je nog lenen?
  Verder snap ik heel goed dat je hierover nadenkt. Zoals al eerder gezegd hier, vind ik het knap hoe je al het geld verdeelt. Het lijkt me behoorlijk zwaar elke maand weer zo'n enorm bedrag aan hypotheeklasten.

  Gr. Immy

  1. Dat is zeker waar, deze afspraken zijn nu gemaakt en ze weten dat we het elke maand trouw betalen, maar wie weet wat 'ze' gaan doen op het moment dat je idd verkoopt en een restschuld hebt. Ze moeten het officieel meefinancieren met een nieuwe hypotheek, dus dat het van het te lenen bedrag af gaat, om het zo maar te zeggen, maar volgens mij mogen ze je altijd een hypotheek weigeren, b.v. op basis van geen loonstroken of gedaalde inkomsten.

 22. Ik proef dat je zo onzeker bent… (?) Er gaan heel veel gedchten door je hoofd. Maar heb je het met je vriend hier wel eens over? Uiteindelijk woon je met hem samen. Wij kunnen natuurlijk een mening hebben/geven, maar kijk vooral naar je eigen omstandigheden en niet naar die van een ander. Ons gras is echt niet groener (hoewel dit weer wel heel groeizaam is).
  Ik wens je veel wijsheid en sterkte toe!

 23. bedenk dat de totale kosten van een verhuizing zomaar in de tienduizenden euro's kunnen lopen. voor dat geld kun je nog een hele tijd in je huidige woning blijven zitten en wachten op betere tijden.

  1. Bedoel je de verhuizing zelf? Wij hebben dat altijd gewoon met de auto (soms een busje van max. 150 euro) gedaan, bananendozen van de supermarkt (gratis) en de arbeid dus zelf gedaan. Of bedoel je b.v. makelaarskosten enzo? Want dan loopt het inderdaad wel hard op, iedereen wil er iets aan verdienen…

  2. Buiten de makelaarskosten en dergelijke krijg je misschien te maken met nieuwe keuken, vloer, raambekleding etc. plus een heleboel kleine postjes voor aanpassing van het nieuwe huis aan jouw wensen. En het verkoopklaar maken van je huidige woning. De tijd die er in gaat zitten waardoor je minder productieve uren kunt maken. Met de kans dat je dan opeens ergens woont waar je het veel minder naar je zin hebt dan nu. Als je uitrekent wat zo'n verhuizing werkelijk kost en dat investeert in je huidige situatie heb je denk ik gemakkelijk virtueel een paar honderd euro per maand verdiend. Ik ben het wel met je eens dat de hypotheek onevenredig zwaar drukt. Dus ligt het voor de hand om te proberen die over te sluiten.

 24. Voor de mensen die de kinderen de deur uit hebben gedaan is verhuizing naar b.v. Spanje of Portugal het overwegen waard. Huizen aan de kust die 5 jaar geleden als nieuwbouw verkocht werden voor 390.000 worden nu door de bank genomen (letterlijk en figuurlijk) met tot 65% verkocht.
  En voor EUR 600-900 kun je het ook huren.
  Met zijkers van buren zeg je de huur op en verkas je. Probeer dat maar eens te doen meteen koophuis.
  Als je niet van plan bent om nog 15 jaar op de zelfde plek te wonen, huur dan. Het is bijna altijd goedkoper, en je zet je eigen geld niet vast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.