Bufferpotje: de plannen en de uitwerking

Toen dit jaar begon, had ik als doel om het bufferpotje eind maart met €2.500 te vullen. Ik kan dat doel wel laten staan, maar heel realistisch zal dat niet zijn. De afgelopen tijd heb ik namelijk toch best wat kosten gehad en ik heb de meeste inkomsten naar de aflossingsrekening van de hypotheek gedaan. Dan schiet het met die buffer niet zo hard op. In maart wil ik graag de teugels weer extra strak in handen nemen en duidelijk overzicht krijgen, iets dat nu een beetje weg is. Een paar dingen die daar invloed op hebben:

– De verwachte aanslag van de gemeentelijke belasting; hoeveel moet er betaald worden en wat heeft dat voor impact op de vaste lasten?
– De kosten van de wintersport; hoewel ik hard mijn best doe ze binnen de perken te houden, zijn er wel kosten voor b.v. lessen en natuurlijk ook wat eten, aangezien ik niet steeds andere mensen voor mij wil laten betalen
– Het isolatieproject van de keuken; de kosten voor de isolatie kan ik wel inschatten/heb ik een offerte voor, maar je zit ook nog even met verrassingskosten, bijvoorbeeld voor eventueel te maken luiken, enzovoorts
– Teruggave van de Belastingdienst: komt hij wel of komt hij niet? Als hij komt, dan kan ik een deel daarvan gelukkig in mijn zak houden en wat dingen rechttrekken. Komt hij niet, sja, dan is het nog even wachten
– Verkopen/incidentele inkomsten: is dat veel, is dat weinig? Maakt allemaal uit natuurlijk!

Acties voor nu:
– Openstaande/nog lopende kosten en inkomsten helder in kaart brengen en de haalbaarheid van het isolatieproject voor 1 april beoordelen
– Extra inkomsten vanaf NU 50% buffer en 50% hypotheekaflossing. Dit tot en met eind maart, waarbij ik er rekening mee houd dat de kosten voor het isolatieproject van de buffer af zullen gaan.
– Eind maart een datum bepalen om de buffer van €2.500 bij elkaar gespaard te hebben
– Spaarplan bijwerken (dat doe ik nu soms op computer 1 en soms op computer 2, waardoor ik eigenlijk niet één document met alles heb en dat werkt niet zo fijn)
– Extra aandacht voor gezondheid (bespaart hier altijd stevig; bewegen in plaats van tv kijken of online shoppen, gezond eten, etc.)

Hebben jullie al wat plannen voor maart?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Sinds januari heb ik geen inkomen meer, dus het is nog steeds even bekijken hoe we uitkomen elke maand, de spaarrekeningen zullen zich niet meer zo snel vullen nu…
  Maar we gaan het wel redden zo…
  Ik wens je een heerlijke dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Ik kan me voorstellen dat het dan even duurt voor je alles goed in beeld hebt, dat is hier ook echt even puzzelen en ook gewoon de tijd laten verstrijken. Je ziet/merkt ook niet alles in één keer. Jij ook een hele fijne dag toegewenst!

 2. Wat leuk en interessant om je ideeen te lezen!
  Uit je vorige blog begreep ik dat je een eigen zaak hebt. Klopt toch he? Heb je zakelijk een buffer? En heb je inzicht in je verwachte inkomsten uit je bedrijf voor het komende jaar? Lijkt me namelijk cruciaal voor het maken van welke plannen dan ook…
  Om antwoord te geven op jouw vraag: voor mij staat maart in het teken van inzicht krijgen in mijn zakelijke besparingsmogelijkheden. Ik heb het nu privé eedelijk op een rijtje namelijk, maar steek zakelijk keihard mijn kop in het zand. Heb echt geen zin in om mezelf erin te verdiepen, maar ik weet zeker dat daar mijn echte besparingen zullen liggen…. Zo denk ik aan overstappen op een goedkopere boekhouder, opzeggen van ziektekostenverzekering, checken van abonnementen en lidmaatschappen, goed nadenken over de meerwaarde van durw congressen, berekenen wat voordeliger is:auto houden of auto vervangen door fiets met OV plus Gr.eenwheels etcetera….

  Een hele lijst dus…. en ik denk dat het me duizenden euros zou kunnen besparen waardoor ik minder hoef te werken òf meer winst maak. Dus…. even door de zure appel heen voor mij!

  1. Klopt! En wat je zegt is ook heel herkenbaar hoor. Mijn accountant is bv best duur, maar ik ben er wel tevreden over. Overstappen is in mijn hoofd zo'n enorme stap, dat ik dat maar even vooruit schuif. Qua auto zit ik voor mijn situatie nu gunstig en op zich heb ik relatief weinig andere zakelijke kosten, dus dat scheelt wel weer. Maar ik merk dat ik er makkelijker in ben als het zakelijk gaat. Inkomsten kun je natuurlijk nooit echt voorspellen, maar ik heb wel een beetje een doel/inschatting. Ik zou daar wel nog wat concreter naar toe kunnen werken dan ik nu doe, wat meer visualiseren enzo. Maar eerst dit maar op orde en dan het volgende. One step at a time… Mijn zakelijke buffer is op het moment niet om over naar huis te schrijven, maar daar ben ik wel weer aan het sparen. Ik sluisde altijd veel door naar privé, via regelingen enzo, maar wil dat nu wel wat minder gaan doen.

  2. Zullen we het samen gaan doen, besparen op de zakelijke kosten? 😉 Stap voor stap dingen aanpakken?

   Ik betaal jaarlijks misschien wel 15 duizend euro aan mijn accountant (helaas geen overzicht, maar dat ga ik wel vragen) en sprak met iemand die zei slechts 3 duizend euro kwijt te zijn. K-tsjing!!!

   Dat doorsluisen van geld heen en weer, ken ik trouwens maar al te goed! 🙂

  3. PS: ik houd sowieso een buffer van drie maanden omzet aan. Weet je wel wat je per maand aan omzet moet draaien om een beetje rond te komen (ik niet precies, maar wel ongeveer: huur kantoor plus mijn inkomsten plus kosten oproepkrachten plus een marge die vooral opgaat aan printkosten etc…)

  1. Om eerlijk te zijn werken die online dingen bij mij om één of andere reden nooit zo goed, dus ik heb altijd het liefst offline. Maar op één computer is dan wel handig! Normaal heb ik dat ook altijd, maar ik heb de afgelopen tijd wat minder achter mijn vaste computer gezeten en dan krijg je dus soms de verschillen.

 3. er komt per 13 maand een nieuw kindje in de opvang dus 20 uur werk per week erbij 😀 uurloon van een gastouder is niet hoog 😉 maar alle beetjes helpen nietwaar 😉 en proberen wat meer dingen te verkopen via fb of mp, eens kijken hoe een mnp winkeltje werkt oid, want elke x apart advertenties erop zetten vind ik ook niet erg handig of dingen per pakket proberen te verkopen ik weet t nog niet. vind fb makklijker, dan wordt het opgehaald haha maar t schiet nog neit erg op.. man maakt ook nog lekker wat overuren elke maand (stuk of 40) dus ook wat extra inkomsten. loon is wisselend dus kan niet echt een spaarplan maken, wel proberen ons aan het maandelijks budget proberen te houden, wat eigenlijk nooit lukt :p (maar nu bijv een goedkope vakantie geboekt in juni, dus logisch dat je dan niet binnen je maandbudget blijft :p) maar geen speciale plannen voor maart. gewoon net als anders blijven opletten en dat gaat prima dankzij mn overzichtje in excel

 4. Wij proberen in mrt de andere helft te sparen voor de schuur. Eind mrt word er een schuur geplaatst en al we nog een maand het rustig aan doen houden we de andere helft over dus in 2 maanden een schuur gespaard hebben. Dan sparen voor 80mtr tegels. Zou mooi zijn zodat we niet aan het spaargeld hoeven te komen. Lekker hoor steeds meer over minder hypo.
  Maar 2500 buffer is erg weinig vind ik. Al zijn er vele die dat nog niet eens hebben. Wij houden geen vaste buffer maar wel voor jaarlijkse rekening ( genoeg voor 3 jaar) en hebben nog een leuke spaarpot dat is onze buffer al word de pot wel minder als we in januari weer aflossen. Dus dit jaar gaat het meeste geld naar project tuin.

 5. Vorig jaar hadden wij veel uitgaven. Vooral de verbouwing heeft er ingehakt. En de vakantie niet te vergeten. Ook de bruiloft van jongste slokte aardig wat op.
  Nu proberen wij dat weer bij te sparen. Maar het gaat niet zo hard. Sinds Husband met pensioen is, zijn onze inkomsten behoorlijk gedaald.

  Maar wij hebben geen schulden en geen hypotheek, het huis is klaar en dit jaar geen grote projecten. Ons buffertje is voldoende. Dus eigenlijk ben ik een tevreden mens.

  Liefs Frederique

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.