De geschiedenis van je huis – deel 2

Laatst kwam ik toevallig terecht op één van mijn oude berichten, over de geschiedenis van het huis. Toen, in februari 2012, wist ik eigenlijk nog niet veel meer dan wat er voor mij had gewoond. Kniepertje vroeg toen of ik er nog een keer een blogje aan zou wijden als ik meer ontdekt had. Inmiddels zijn we dus een dikke 2,5 jaar verder en heb ik inderdaad meer ontdekt.

Hoewel het huis volgens de makelaarsinformatie van 1910 zou zijn, heeft het Kadaster bepaald dat het 1926 is. Oudere kranten dan die van ergens uit de jaren ’70 zijn we nooit tegengekomen, dus de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. In ieder geval is het nu dus net wat jonger of net wat ouder dan 100 jaar. Normaal gesproken zou ik denken dat het Kadaster wel accurate informatie heeft, maar aangezien ze het vloeroppervlak op ruim 3600 vierkante meter hebben geregistreerd, zet ik daar toch wel wat vraagtekens bij. Dit is een royaal huis, maar 3600 vierkante meter is het volgens mij echt niet.

Vanwege de indeling (een toneeltje, een doorgeefluik naar de keuken) was er altijd al een vermoeden dat het ooit een café is geweest. Dat blijkt te kloppen; ‘vroeger’, tot ongeveer het eind van de jaren ’50, is in ieder geval het voorhuis een café geweest. Gezien de bouw zou het heel goed kunnen dat het achterhuis toen nog helemaal niet bestond.

De meeste concrete informatie (buiten die over de vorige bewoners) heb ik nog uit de jaren ’70. Toen speelde zich hier blijkbaar een ingewikkelde familiekwestie af, waarbij het huis de inzet was van een nalatenschap. Het verhaal in de krant is me niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat het huis in het bezit is geweest van een familie, waarvan de vader in 1928 is overleden. Toen is het huis overgegaan op de zoon, die in 1968 kwam te overlijden. Vervolgens werd het bewoond door mogelijk zijn zus, een vrouw die inmiddels al 7 jaar weduwe was. Zij werd in 1974 door haar (stief)moeder, en naar het lijkt andere (schoon)zussen (vreemd genoeg allemaal vrouwen) gedagvaard. Op dat moment bleek zij al met de noorderzon vertrokken te zijn, wat ervoor zorgde dat het huis in oktober 1975 via openbare verkoop als ‘Boerenbehuizing met erf’ verkocht werd. De inzetprijs was toen 70.100 gulden. Het weiland zat er toen nog niet bij.

Als de opbrengst toen inderdaad naar de dames gegaan is, heeft in ieder geval de weduwe van de ‘vader’ er niet heel lang van kunnen genieten; die overleed namelijk in januari 1976 alweer. De verdwenen weduwe dook uiteindelijk weer op in Enschede, waar ze in 1985 overleed.

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel mensen er vervolgens in hebben gezeten, maar ik weet wel dat er toen in ieder geval een tijdje een schoolmeester gewoond heeft.

Ergens halverwege de jaren ’80 kwam het in het bezit van een echtpaar. Zij kochten er in 1989 nog een stuk weiland bij, dat er nu nog steeds bij hoort. Hun zoons, twee broers, verbouwden het stevig. Zij plaatsten onder meer een zwembad (dat nu weer weg is), trokken bijna alle muren van het achterhuis opnieuw op en verkochten het ongeveer vier jaar later aan de bewoners die er voor mij in zaten. Zij betaalden er destijds 330.000 gulden voor, waarvan 15.000 gulden bedoeld was voor de overname van bepaalde goederen, mogelijk dat zwembad. Zij hebben er vervolgens weer 13 jaar in gewoond.

In vergelijking met twee jaar terug weet ik dus inmiddels een stuk meer, maar er zitten ook nog behoorlijke gaten in het plaatje. Woon jij in een huis met een geschiedenis? En hoeveel weet je daarvan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. ons huidige huis heeft weinig geschiedenis. gebouwd in 2004 ongeveer (staat in de ramen) voor ons woonde er een gezin met 2 kinderen, zij zijn ondertussen gescheiden, buurmeisje is nog dikke vriendinnen met hun dochter. wij wonen er nu 5,5 jaar.

  maar vanaf mn 7e tot mn 16 hebben we in Vollenhove gewoond. een pittoresk vissersstadje (ja stadje.. in 1492 (of iig ergens 1400) heeft het stadsrechten gekregen van een of andere Bisschop. er staat een ruine wat vroeger het kasteel Toutenburgh was, met ondergrondse gangen.. een dorpje met een rijke geschiedenis… waar ik me toen helaas nog niet erg in interesseerde 😉
  Het huis waar we woonden was vanalles geweest. oa een postkantoor. Toen wij er woonden, was het al een ruime tijd een restaurant en ook mijn ouders hadden er een restaurant. Ook nu zit er nog een restaurant in (oud werknemers van mijn ouders geloof ik, of het is alweer overgenomen door anderen.. hou het niet meer bij :p)

  leuk om je in te verdiepen idd!

 2. Ons huis is van 1856 maar wel steeds bij-her-weer op- gebouwd. Wij hebben de geschiedenis uit laten zoeken en hebben de gegevens over alle bewoners, over hun beroep, wat ze voor het huis betaald hebben en waarvoor ze het verkocht hebben. Het is ondermeer door 2 gezinnen bewoond geweest, er hebben diverse (keuter) boeren gewoond, 'n blinde brandstofhandelaar heeft er zijn nering gehad (we vinden nog regelmatig eierkolen, koeienhoorns en hoefijzers als we in de tuin aan het werk zijn) Een van de boerenzoons heeft (per ongeluk) een medeminnaar gedood, het krantenknipsel over de rechtzaak vermeldt dat de 'dader' huilend voor de rechter stond! Sommige oud-bewoners zijn hier op het kerkhof begraven! We hebben er een boek van gemaakt!

 3. Mijn huis uit 1900 is ook een deel van een kroeg geweest. De buurman is in dat huis geboren en toen was het al gescheiden van de mijne. Helaas is hij niet echt geinteresseerd in de geschiedenis, maar weet er natuurlijk wel veel van. Zo gingen we muurplaten verwijderen en wisten toen al dat we een raam zouden tegenkomen, het was ooit een buitenmuur geweest. Ik vond inde beeld bank van de gemeente ook foto's van de gevel zoals die in 1960 was, voor er een stukje was aangebouwd.

 4. Echt leuk lijkt me dat om al die dingen uit te kunnen zoeken. Ons huis is nog niet zo oud. Voor ons hebben er 2 mensen gewoond en daarvoor 1 man… Die man (dus niet de vorige bewoner, maar de bewoner dáárvoor) woont nu een paar huizen verderop, omdat hij het huis al had verkocht en er toen achterkwam dat het huis waar hij zou gaan wonen uiteindelijk niet doorging.

  Wel grappig, de oude bewoner woont dus 2 huizen verderop nu inmiddels 😉 En komt dus af en toe nog even commentaar leveren over hoe wij "zijn" huis nu aanpakken. We hebben bijvoorbeeld de oude houten vloer weer in ere hersteld. Daar was hij erg mee in zijn nopjes. Maar hij loopt ook altijd te 'zeuren' dat we een verwarming in de keuken moeten plaatsen, want die hebben de vorige bewoners eruit gehaald en hij snapt nog steeds niet waarom 😛

  Soms dus wel leuk, maar soms ook wel irritant 😛

 5. Huis zonder historie maar de grond waarop het gebouwd is, heeft dat wel maar tot nu toe nog niet zoveel over terug kunnen vinden. Toch eens navraag doen bij de heemkundekring wat zij in hun archieven hebben.

 6. Volgens alle gegevens is ons huis uit 1976, maar dat is niet helemaal waar. In 1976 is het huis namelijk helemaal verbouwd. Wat vroeger het hele huis was, is nu onze woonkamer. Er is een stuk aangebouwd en dat zijn nu de keuken en het toilet en er was ook een badkamer, maar omdat wij boven een badkamer gemaakt hebben is die van beneden een voorraadkast geworden. En in 1967 is er ook een garage aan het huis gebouwd. Ik ken de bewoners die er voor de verbouwing gewoond hebben. Van wie het huis daarvoor was weet ik niet. Na die mensen was het een vakantiehuis van belgen, die het huis grondig verbouwd hebben. Daarna werd het het vakantiehuis van een Duitser. En wij hebben dit huis dan weer van die Duitser gekocht. En wij wonen hier sinds 1993.

  Eén van onze kinderen vindt hier met de metaaldetector heel veel munten die uit omstreeks 1862 stammen. Ik zeg voor de grap wel eens dat er hier vroeger vast een café was omdat er zoveel munten in de grond zitten en dat iemand misschien in een dronken bui zijn beurs heeft laten vallen.

  Ik weet dus van ons huis de geschiedenis vanaf ongeveer de vijftiger jaren, maar hoe het hier daarvoor was weet ik niet.

 7. Wij wonen in een huis van1921.
  De zitkeuken heeft een opstap en dan kom je in de kamer
  met eerst een hele oude kelder waar je doorheen kunt lopen
  maar die is dicht gemaakt en bij de kamer aangetrokken
  Het zitkeuken gedeelde was eerder een varkensschuur heb ik gehoord.
  Het is hier dus altijd kouder in de winter met schaduw van twee grote bomen
  voor het huis.

 8. Toch leuk om zulke informatie op te zoeken, lukt bij ons helaas niet, onze woning is in 1994/95 gebouwd, op restanten van de fundering van een stel seniorenwoningen (dat dan wel) en wij zijn de eerste bewoners 🙂
  groet

 9. @Boerderij Zinin: een gepensioneerde ambtenaar van het kadaster heeft alles voor ons uitgezocht! Via het kadaster kun je sowieso heel veel informatie over een perceel/gebouw krijgen. In veel plaatsen zijn Historische Verenigingen die ook over veel informatie beschikken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.