Kant-en-klaar of zelf een huis bouwen?

Kant-en-klaar of bouwen?

Vanaf het moment dat ik deze zomer mijn huis verkocht, woon ik bij vriend in. Hij had dit huis nog niet zo heel lang en we wonen hier prima. Toch willen we over een aantal jaar, als we mooi gespaard hebben, samen iets kopen. Omdat we vanwege de sociale omgeving gebonden zijn aan een vrij klein zoekgebied, komt er maar zelden iets te koop dat ons aanspreekt. Of eigenlijk; ons echte droomhuis is nog nooit langsgekomen. Of een ander huis waarvan we dachten; daar is van te maken wat wij zoeken. Daarom kijken we ook steeds vaker naar een huis zelf bouwen.

En dan met ‘zelf’ bedoel ik een bouwbedrijf. Je weet wel, zo’n bedrijf dat binnen een maand of 4 jouw mooie huis neerzet. Dat vervolgens helemaal energiezuinig is, optimaal geïsoleerd, voorzien van wat jij graag wilt, zonder dat je zelf nog hoeft te verbouwen. Om eerlijk te zijn lijkt me dat echt heerlijk. Als je sommige bouwbedrijven moet geloven, is het ook nog eens heel makkelijk. Nu geloof ik dat – met mijn ervaring qua huizen – nog niet echt; er zal best het één en ander bij komen kijken, zeker als je niet meedoet aan een soort nieuwbouwproject, maar zelf je perceel ergens moet vinden en je aannemer uit moet kiezen.

Verbouwen is óók duur!

Ondanks dat extra werk, trekt het me wel. Ik heb gezien hoeveel verbouwen kost en hoeveel je dan nog beperkt kan worden door ‘wat er is’. En hoewel ik op zich wel dol ben op de charme van een oud huis, past iets nieuws, met alle gemakken van dien, veel beter bij de manier waarop ik mijn leven graag leid, waarbij ik kan genieten van iets moois dat gewoon goed functioneert, waardoor ik me meer op ‘leven’ kan richten dan op ‘overleven’. Niet dat een verbouwing zo dramatisch hoeft te zijn, maar als je het in stapjes moet doen vanwege het financiële aspect en je bent zo’n 5 jaar bezig en alles is nog niet af, dan ben je daar op een gegeven moment wel een beetje klaar mee. Zeker als je daarna óók nog eens al je geïnvesteerde geld en meer bij de verkoop weg ziet vliegen. Zelf (met onze eigen handen) bouwen is voor ons ook niet ideaal; die stress heb ik niet nog een keer zin in. Dan werk ik liever wat harder in werk waar ik goed in ben, dan dat ik mezelf dat aandoe.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Eerst sparen, dan kopen

Nu denkt vriend er gelukkig hetzelfde over, dus verdiepen we ons af en toe vast een beetje in wat er kan en wat er mag. Niet té snel, want we willen echt eerst graag sparen en niet in de verleiding komen om alsnog straks met een flinke hypotheek te zitten. Maar ook niet té langzaam (wat mij betreft), omdat ik zelf toch wel een beetje een concreet doel nodig heb om naar toe te werken. In ieder geval qua kostenplaatje.

Daarom ben ik eigenlijk wel benieuwd; heeft iemand van jullie wel eens zelf een huis gebouwd/laten bouwen? Heb je nog dingen waar je rekening mee moet houden? Wij hebben op het moment dus één koophuis en we zullen dat moeten verkopen en een nieuw perceel (evt met een oud, goedkoop huis?) én huis ‘moeten’ regelen. Ik ben benieuwd!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. We hebben zelf nooit een huis laten bouwen, maar twee van onze huurhuisjes zijn wel helemaal gestript geweest tot de muren. Om ze vervolgens helemaal opnieuw op te bouwen met nieuwe electra, keukens en badkamers. En dat ook nog eens op afstand. Je moet wel een heel goede en betrouwbare aannemer hebben om dit te kunnen doen. Ook hadden we familie die voor ons mee hielp en een oogje in het zeil hield. Uit eindelijk is alles goed verlopen, paar kleine zaken, maar bijna op tijd en bijna op budget, overall best tevreden met het resultaat.
  Zou het zeker doen als je de kans krijgt, zelf een huis bouwen, maar zorg dat je een goede relatie hebt met je bouwer en dat je vrienden of familie hebt die je belangen kunnen behartigen tijdens de bouw.

  1. Bedankt voor de tips! Is dat laatste trouwens vooral bedoeld als je het op afstand doet? Hier zou het namelijk in hetzelfde dorp dienen te gebeuren als waar we nu wonen. Dat kunnen we zelf dus ook in de gaten houden (maar er is evt. ook genoeg qua vrienden/familie).

 2. Nee wij hebben nog nooit zelf een huis laten zetten. Wel een huis gekocht en het nodige aan (laten doen) gedaan. Vriend en ik zijn nu ook op zoek naar een eigen huis (inmiddels gescheiden en beide huren ). Wij willen iig geen huis waar we nog heel veel zelf aan moeten klussen. Keer een keuken veranderen of de badkamer oid maar geen dikke slooppraktijken meer voor ons. Nieuwbouw zit er voor ons qua financiën niet in, maar heb ik ook wel naar gekeken hoor. Dan kun je het idd zo doen zoals jij het graag wilt hebben. Goed informeren bij diverse bouwbedrijven en kijk ook eens over de grens. Een vriendin van mij heeft het huis door een duitse aannemer laten zetten, prachtig geworden en zonder onduidelijkheden en een tikje goedkoper dan bij een nederlandse aannemer. Succes alvast gewenst!

  Gr. Boukje

  1. Dank je! En wij overwegen idd om tegen die tijd Duitse hulp in te schakelen. Die degelijkheid spreekt ons allebei aan en we hebben ook het idee dat je niet alleen voordeliger uit bent, maar ook wat minder te maken krijgt met ongewenste verrassingen. En er zijn tegenwoordig al best wat Duitse aannemers die zich op de NL markt richten, dus het kan ook.

 3. Op zich kun je zoveel voorbeelden van 'zelf-bouw-huizen' inzien, dat je genoeg inspiratie krijgt om iets te bouwen wat aansluit bij jouw wensen. Wat ik vooral merkte is: ga je gewoontes na. Ik had in mijn vorige huis bijvoorbeeld een heel grote hal, maar geen stopcontact erin. Ga die dan maar eens stofzuigen.

  Of een extra TV-aansluiting in de keuken (collega), maar geen stopcontact naast de CAIaansluiting. Oeps 🙂

  Naast de ruimtes, isolatie etc is het dus ook belangrijk om de details van gebruiksgemak goed na te lopen.

  In ons huidige huis mis ik vooral praktische bergruimte. Ideetje voor de volgende keer 🙂

 4. Ik heb ooit eens horen zeggen: als je twee keer een huis hebt laten bouwen, weet je hoe het moet. Kortom ga er niet van uit dat een zelfgebouwd huis wordt zoals je achteraf had gewenst.
  Waarschijnlijk is het een goed idee om alles van te voren heel goed te doordenken en dan ook zaken als: waar wil ik een raam, hoe moeten te leidingen lopen? Zijn alle looprichtingen handig, naar bijkeukens, slaapkamers?
  Als ik alle tijd en geld van de wereld had, en een mooi kavel, zou ik dolgraag eens een huis helemaal naar mijn zin laten bouwen, met grijs watercircuit, warmtepomp, groene daken, etc. Op mijn leeftijd gaat het niet meer lukken, we zijn al blij als we de hypotheek voor het pensioen krijgen afgelost. Maar dromen en heel goed nadenken en tekeningen maken kan nooit kwaad!

 5. Wij zitten er op dit moment middenin. Op dit moment worden de binnenmuren opgericht.

  Grootste tip: bedenk inderdaad van tevoren zo veel mogelijk wat je in je huis wilt hebben, en echt tot in detail. In je offerte krijg je een mooie prijs, alles wat daarna nog extra moet gebeuren wordt tegen de hoofdprijs geoffreerd. Heel concreet voorbeeld: zoek je badkamer e.d. al uit voordat je met de aannemer in zee gaat en zorg dat je een offerte hebt. Wij hadden dat niet gedaan en kregen echt een veel te hoge prijs voorgelegd voor de veranderingen die we aan de standaard badkamer wilden hebben (ook als het geen projectbouw is werkt een aannemer vaak met standaarden en stelposten). Resultaat is nu dat we de badkamer casco laten opleveren en hem zelf gaan plaatsen. Scheelt geld maar kost wel veel meer tijd.

  Ook hebben wij geinvesteerd in een bouwbegeleider die heeft meegekeken naar de offerte. Dat heeft direct al resultaat gehad. Hij zag bijvoorbeeld dat we wel buitenkranen maar geen schrobputjes hadden 'besteld' en zag ook posten op de offerte die er niet bij hoorden.

  Goed inlezen, zoek contact met mensen die het al eens gedaan hebben en neem de tijd!

  1. Hebben jullie zelf de aannemer ook uitgekozen? Wij zitten te denken aan zo'n bedrijf dat van die cataloguswoningen heeft en die binnen relatief korte tijd (een maand of 4) bouwt. Doordat het op een bepaalde manier 'massaproductie' is, bespaar je op de kosten en – dacht ik – ook wat op de zorgen. Maar dat is alleen een vermoeden, die ervaring heb ik natuurlijk nog niet.

   Bedankt voor de tips iig, heel handig! En hopelijk gaat het allemaal vlot met jullie woning! Wordt dat ook een vlot project, of neemt het wel even tijd in beslag? En hoe hebben jullie dat gedaan met jullie huidige(?) woning? Eerst verkocht, of doen jullie dat straks?

  2. Wij hebben de aannemer inderdaad zelf uitgekozen. We hebben catalogusbouw en traditionele bouw vergeleken en de traditionele kwam er uiteindelijk toch goedkoper uit (op dezelfde kwaliteit). Bouwtijd valt ook erg mee, in vijf maanden is alles klaar. Voordeel is ook dat het huis nu helemaal is wat we willen. Bij die cataloguswoningen zaten er toch vaak dingen in die we net anders wilden en dan komt er al snel een flinke meerprijs op.

   We wonen nu in een tijdelijke huurwoning. We hebben onze koopwoning te koop gezet toen we zeker wisten dat we gingen bouwen, met het idee dat de verkoop wel even zou kunnen duren. Na 4 dagen was het dus al verkocht…! Toen zaten we dus met het luxeprobleem dat we moesten overbruggen en twee keer moesten verhuizen. Ruimt wel lekker op trouwens.

 6. Uit meekijken met familie heb ik begrepen, dat het perfecte huis niet bestaat.
  Aandachtspunten zijn de gemeente die bepaalt in hoeverre jij een perceel vol mag bouwen. Het valt altijd tegen. Particulieren mogen minder dan gemeenten.

  Wat helpt is een architect die warme banden heeft met de gemeentelijke bouwcommissie bestemmingsplannen. Dit is een aandachtspunt met een ster.

  Dan komt budget en mogelijkheden. Dat geeft aanpassingen van jouw hemelhoge verwachtingen en de bittere realiteit.

  Een prefab huis energiearm is perfect.

  Maar vooralsnog hebben jullie nog geen samenlevingscontract. Misschien een aandachtspunt?
  Je kent jezelf, loop niet in dezelfde fout. Stel jezelf centraal.

 7. Wij hebben ons huis zelf gebouwd en met zelf bedoel ik ook zelf. Mijn man was bouwvakker en met hulp van familie en vrienden hebben we behalve aanleg van elektrisch en gas alles zelf gedaan. Zo heb ik er dus ook voor gezorgd dat er diverse inbouwkasten zijn zoals op de overloop, slaapkamers maar ook in de bijkeuken. Verder zijn er nog al wat loze leidingen getrokken waarvan we nu gebruik maken net als dat goed hebben nagedacht waar we de stopcontacten hebben. Willen in de kamer de opstelling van de meubels eens veranderen dan zijn stopcontacten voor tv en lampen geen probleem

 8. Hier een huis in Dld laten bouwen , basis was al min of meer bepaald , maar wel muren weg laten halen voor 1grote kamer.

  Bedenk inderdaad zoveel mogelijk van te voren, belangrijk zijn ook dingen als stopcontacten verlichtingspunten.
  Tegenwoordig zit alles voor rtv ook al ingebouwd zelfs debpunten voor de boxen ( mits je die nog hebt)

  Stortwasbak in de garage cq bijkeuken voor afvalwater en grote tuin zou ik niet meer willen missen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.