Yes, blauwe enveloppen!

Zo héél af en toe ben ik blij met blauwe enveloppen. Al sinds ik begin juli mijn zwaar verlate aangifte had gedaan, keek ik reikhalzend uit naar deze blauwe krengen. Ik krijg er normaal al elke maand twee om te betalen, dus bij het openen bleef het elke keer weer spannend. Tot nu toe steeds weer alleen de rekeningen. Tot nu toe dus, want deze week zaten er ineens de twee goeie bij! Ik krijg een behoorlijk bedrag terug en dat kan ik waarschijnlijk rond 11 september verwachten. Tenminste, dat is de datum van de dagtekening en meestal ook de dag waarop je het dan ongeveer terug krijgt.

Nog voor het op de rekening staat is het al verdeeld: ik stort ongeveer 35% op mijn zakelijke spaarrekening. Die heeft het de laatste tijd zwaar te verduren gehad en met oog op de btw-aangifte e.d. wil ik daar gewoon weer even een beetje ruimte op hebben. Dan bestaat de kans best wel dat dat geld binnen no-time weer weg is naar de blauwe vrinden, maar dan hoeft het in ieder geval niet van mijn persoonlijke buffer te komen, iets dat de laatste tijd af en toe wel het geval was.

De rest stort ik volgens de verdeelsleutel van 20% en 80% op mijn vakantie- en bufferrekeningen. Voor de vakantie komt het vast mooi uit, want het bedrag dat er dan bij komt, is ongeveer ook het bedrag dat ik nét deze week nog moet betalen aan de reisorganisator. Dat betekent dat de bijna €1000 die nog in mijn potje zit er gewoon in kan blijven zitten. En mijn buffer? Die zou dan eind oktober wel eens op mijn gewenste €12.500 kunnen zitten… Heerlijk zeg! Dat geeft echt weer een beetje lucht. Het lijkt zo echt even of ik in een bepaalde flow zit. Allerlei dingen gaan goed en dingen die minder goed gaan heb ik aardig onder controle, waardoor ze ook minder erg lijken. Dat nu nog vast zien te houden én niet overenthousiast toch weer extra geld uitgeven ‘omdat het er is’ en het gaat helemaal goed komen met die doelen!

Kan jij af en toe ook zo vrolijk worden van blauwe enveloppen? En ben jij altijd een beetje op tijd met je aangifte?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. een buffer van 12.500 euro? wat fijn voor je…
  en dat noem je dan lekker leven met minder?
  denk dat de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank het volledig met je eens zullen zijn…

 2. Nee, ik verwacht een aanzienlijke aanslag schenkbelasting. Natuurlijk heb ik genoeg gekregen maar het blijft een beetje zuur om zoveel te moeten betalen. Mijn aangifte is maar een keer per jaar en bevat weinig bijzonderheden.

 3. Super dat je je buffer bijna bereikt hebt! Zul je straks ook hard nodig hebben als je gaat verhuizen! Sinds dit jaar doe ik de aangifte inkomstenbelasting weer zelf (de jaren hiervoor deed een boekhouder dat ivm eigen bedrijf) en is ie dus wel op tijd… En nu zijn blauwe enveloppen ook veel minder eng en spannend. 😉

  1. Hebben jullie nu niet meer een eigen bedrijf, of doe je het gewoon helemaal zelf nu? Eigenlijk zou ik me daar namelijk ook wel weer wat meer in willen verdiepen, maar met aftrekposten e.d. is dat misschien weer niet heel slim. En ik wist wel wat er zou komen (gelukkig!), maar zeker als je terugkrijgt, zit je dan toch altijd wat te springen om de daadwerkelijke bevestiging van de BD!

  2. Eind vorig jaar ben ik met mijn bedrijf gestopt. Daardoor werd de inkomstenbelasting een stuk eenvoudiger en doe ik het weer zelf. En ja, ik zag de aangiften van de Belastingdienst ook aankomen, maar de voorschotten die ik moest betalen.. pfff.,.. Ben blij dat ik daar van af ben!

 4. Ik zit weer onder de 5000 privé en dat is mijn minimum, zakelijk zitten we natuurlijk wel goed;-) Of tenminste boven de 10000 Dus ik moet weer sparen om boven de 5 te komen. Wij betalen automatisch de inkomsten en zvw. Dat scheelt enveloppen

 5. Wij hebben altijd voldoende zorgkosten en giften om boven de drempels uit te komen, dus ook altijd geld terug. Geen toeslagen, geen inkomensafhankelijke extra's. Dus ook niets terug te betalen. Al viel dit jaar de naheffing uit brussel behoorlijk op. Zelfde inkomen, zelfde giften en hogere zorgkosten. 3500 euro minder teruggekregen over 2014 in de vergelijking met 2013. Dus dit jaar gaat de spaarrekening niet over de 12000 euro.ongeveer 10000 euro halen we wel.
  Van ons maandelijkse inkomen is er 500 euro spaarruimte. Maar omdat we al anderhalf jaar steeds klussen.. Gaat er meestal 300/400 euro klusspul af. Met het restantbedrag sparen we voor wateraanslagen, gemeentebelasting, vakantie.

  Wij doen altijd in maart aangifte. Het kost twee uurtjes, inclusief alles weer opbergen.

  Petra

  1. Wow, dat scheelt een behoorlijke bak dan! En dat klussen is herkenbaar, hoewel dat straks hopelijk (en vermoedelijk) een stuk minder wordt. Is het nu overigens al in vergelijking met eerst, maar toch, qua onderhoudsdingen enzo loopt het vaak toch ongemerkt weer op met hier wat en daar wat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.