Doelen: eerste financiële stappen in 2016

Nadat ik ergens rond de 20e mijn salaris kreeg, was het weer even over met de scheepjes geld. Wat dat betreft kon ik dus nog niet echt veel stappen zetten in het realiseren van mijn financiële doelen voor 2016. Vanaf volgende week komt er in verschillende delen weer wat binnen: lekker! Ik merk dat ik nog wel een beetje op twee gedachten blijf hinken voor wat betreft het aflossen van de hypotheek en de autolening (en zelfs een beetje het extra bufferen), maar ik denk dat ik daar wel uitkom op het moment dat het echt ook kan.

Ik heb namelijk de doelen inmiddels niet alleen in kwartalen verdeeld, maar ook genoteerd hoeveel dat per maand is. Het geeft denk ik ook wel rust als ik gewoon – eventueel een beetje afgerond – eerst het maandlijstje voor januari afwerk en dan doorga naar februari. En als ik in januari meer binnen krijg dan ‘nodig’, dan kan ik immers ook vast met februari beginnen. Ik vind het fijn om echt klappers te maken, maar ik vind het ook wel prettig om op verschillende onderdelen vooruitgang te boeken.

Mijn plan is tot nu toe in ieder geval beter/concreter dan voorgaande jaren, dus ik hoop 1) dat ik dat netjes vol kan houden en 2) dat het zijn vruchten afwerpt. En ondertussen ga ik ook door met de andere plannen die ik heb, zoals het hardlopen, gezonder eten, huis opruimen, enzovoorts. Het hoeft immers niet allemaal om sparen/aflossen te draaien 😉

Heb jij de eerste stappen al gezet voor je doelen van 2016?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
  1. Dat verschil merk ik echt wel ja, ik voel me anders een beetje een kip zonder kop vanaf het moment dat ik mijn doelen gesteld heb. Deze uitvoering in de praktijk is wel nieuw voor me (althans, voor een heel jaar dan), dus het zal wel even een omschakeling zijn.

 1. Ik ga weer met een weekbudget voor boodschappen werken. Verder heb ik nog niets uitgegeven in het nieuwe jaar.
  We hebben gekeken naar de zorgverzekering en voor alle vier hebben we het hoogste eigen risico gekozen. Dan loop je maar een risico van ongeveer 300 euro. Je moet tenslotte ook meer premie betalen als je geen hoger eigen risico wilt. Kijkend naar onze zorgkosten van de afgelopen jaren was dat voor nu de beste beslissing. We hebben wel voor drie personen een tandartsverzekering afgesloten.
  Ook de inboedel/opstal/aansprakelijkheidsverzekeringen gaan naar een voordeliger maatschappij. In december hebben we een extra aflossing gedaan oo de hypotheek dat het maandbedrag voor januari 15 euro lager maakt.
  Ik ben heel benieuwd naar het salaris over januari. Hieveel er daadwerkelijk bijgekomen is. Helemaal duidelijk zal dat niet zijn eant mijn man heeft in december ook een periodiek gekregen.
  Voor nu ben ik eigenlijk wel heel tevreden 🙂
  We doen niet aan maanddoelen. Wel aan een jaardoel. Het is ons doel om eind dit jaar een achtste van onze hypotheek te hebben afgelost.

  1. Bekijken jullie dan niet hoeveel je per maand moet doen, om op dat jaardoel te komen? Ik heb ook jaardoelen, maar heb wel een (als in: gedeeld door 12) beeld van wat er dan ongeveer per maand moet gebeuren. Als richtlijn en ter motivatie. En wat super van die besparingen! Wat de salarissen gaan doen vraag ik me inderdaad ook af, hoewel dat met 1 dag in de week in loondienst hier wel niet veel verschil zal maken.

 2. de enige stappen die ik nu kan doen is het bijhouden van mn excel.. zodra ik bedragen weet (hypotheek bijv) dat er gelijk in zetten zodat het een beetje klopt en in de gaten houden wanneer er geld op de rekening moet staan voor de notaris, overname van de spullen van de huidige bewoner enz.

 3. In mijn ICT-werkomgeving werken we met zgn. Agile middels SCRUM-methodiek. Onderdeel hiervan zijn de bijbehorende (digitale) SCRUM-borden. Feitelijk is het niet meer of minder dan een bord waarop staat welk werk er nog moet gebeuren (To Do), wat onderhanden is (In progress) en wat is afgerond (Done). Uiteraard heeft al dat werk een relatie met het doel van een tweewekelijkse (software)oplevering.

  Nu dacht ik: dat principe kan ik ook best thuis toepassen voor onze jaardoelstellingen. Dus, zo gezegd, zo gedaan.
  Inmiddels hangt er op de binnendeur van de kamer – waar wij onze administratie doen – een overzicht met de categorieën 'To Do' en 'Done'. Op post-its hebben wij alle doelen van 2016 genoteerd. Deze hebben wij per maand onderverdeeld.
  Allen staan alleen nog wel op 'To do' 🙂 Binnenkort kan het eerst briefje naar 'Done': de eerste extra aflossing van 2016.

 4. Ik heb voor een groot deel de financiën uit handen moeten geven vorig jaar, maar toch ook wat stappen kunnen zetten. Zo heb ik er alweer een sollicitatie uitgestuurd dit jaar, voor een baan van minimaal 32 uur in de week. Dat gaat even slikken worden, ik had eigenlijk als doel maximaal 24 uur pw, maar als we zo eerder uit de financiële zooi komen – en het is geen heel zwaar werk – komt het vast goed. Maar laat ik me maar niet te snel rijk rekenen, waarschijnlijk word ik gewoon weer niet eens uitgenodigd. Ondertussen heeft mijn zusje heel lief eea op bol.com besteld via mijn blog, en hebben we een kapotte lamp vervangen voor een led-lamp. Met kleine beetjes komt het hier ook wel goed 🙂

 5. Het werkt inderdaad prettiger om grote doelen in kleinere stappen in te delen. Ik doe dat niet per maand, maar heb al mijn doelen wel in kleinere doelen onderverdeeld. Eerst een x bedrag sparen en dan verder kijken. Kleine stapjes motiveert meer. Nu gaat het vooral goed met mijn gezondheidsdoelen. Braaf iedere week sporten en gezond eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.