Het lek opsporen: part 1

Naar aanleiding van de reacties op mijn eerdere blog over mijn (in mijn ogen toch wel absurde) waterverbruik én mijn vermoeden dat het wel eens aan het doorlopende toilet kon liggen, besloot ik eens op onderzoek uit te gaan. Zoals geopperd werd, noteerde ik de stand van mijn watermeter voor ik naar vriendlief ging en keek ik direct toen ik terug was weer of er iets veranderd was.

En ja hoor, een dikke kuub erbij. Bah!

Ik denk dus dat het het toilet is. Omdat ik dat toilet toch niet gebruik en de proef op de som wil nemen, heb ik een kraantje op dat toilet dichtgedraaid. Ik hoop dat dat de waterkraan ervan is (wat volgens mij ook zo is, want ik heb daarna de pot ‘leeggetrokken’ en het reservoir vulde zich niet meer). Nu kan ik dus wederom gaan testen of de meter verschuift op momenten dat dat niet zou moeten, bijvoorbeeld ’s nachts.

Als dat niet zo is, dan moet het het toilet wel zijn geweest. Maar dan? Op internet kwam ik verschillende manieren tegen om dat zelf op te lossen. Dat komt voornamelijk neer op de spoelbak goed schoonmaken, want waarschijnlijk sluit er iets niet helemaal goed meer, waardoor het waterreservoir leegloopt en dus weer opnieuw gevuld moet worden. Dat moet ik volgens mij prima zelf kunnen, mits ik het reservoir ook daadwerkelijk open krijg. Toen ik daar van de week in wilde kijken, bleek dat deksel behoorlijk vast te zitten. En omdat het een porseleinen/stenen toilet is, wil ik ook niet té grof doen.

Wordt vervolgd in ieder geval…

Heb jij ook wel eens een lek ergens gehad, bijvoorbeeld in de vorm van een doorlopend toilet? En als je eerst niet wist waar het in zat, hoe heb je dat dan ontdekt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Maar als het het tiolet zou zijn dan zou je het kraantje toch constant moeten horen lopen? Een kuub is echt heel veel water namelijk. Als dit niet het geval is moet het lek toch ergens anders zitten.

 2. Gelukkig is het water en geen gas, qua kosten bedoel ik dan hé. Hopelijk dat het het toilet is, want dat is relatief simpel op te lossen, als er een lek ergens in je leidingen zit is het moeilijker te vinden. Succes, ik volg je met belangstelling.

 3. Als je de shellkraan van je toilet hebt dichtgedraaid en er is geen extra waterverlies merkbaar op de waterteller als er geen water wordt gebruikt, dan zal een lekkend toilet wel de reden zijn van je meerverbruik. Het kan zijn dat de vlotter in de spoelbak blijft 'hangen' waardoor er voortdurend water blijft doorlopen. Waarschijnlijk kan je zelf of je partner het probleem verhelpen. Een nieuwe vlotter kost niet veel en is te koop in elke doehetzelfwinkel. Google eens op 'vlotter wc vervangen' en je vindt wellicht info of een instructievideo hoe je de klus kan aanpakken. liesbet

  1. nee hoor, want iedereen ziet het toch gewoon? Verborgen zou zijn wanneer je het kraantje zou uitzetten tijdens een bezichtiging.

 4. Kun je niet op youtube kijken hoe je dit moet doen of ben je al zo handig. Ik kijk meestal eerst even een filmpje en dan ga ik zelf aan de slag. (zo heb ik ook mijn CV thermometer zelf geinstalleerd)
  Succes met de zoektocht…

 5. Mijn zus heeft ook gehad dat ze erg veel water verbruikte op jaar basis.
  Het wAs bij haar toen de buiten kraan die niet goed aangesloten was en lekte voor het kraan gedeelte.

  Suc 6 met je zoektocht.

  Hartelijke groet Marion

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.