Online ondernemen: mijn 7 belangrijkste lessen (en waarom ik niet anders zou willen!)

online ondernemen

Online ondernemen. Eigenlijk doe ik het al sinds ik me in 2007 officieel inschreef bij de Kamer van Koophandel met mijn (toen nog) communicatiebureau. Eigenlijk vooral uit praktisch oogpunt: als introverte ondernemer voel ik totaal niet de behoefte om de hele dag door mensen te zien of spreken. Bovendien verwerk ik dingen makkelijker als ik ze voor me zie. En ik houd ook wel van een beetje vrijheid in m’n dag. Wat is dan handiger dan online ondernemen? Bovendien: de eerste jaren had ik er nog een baan in loondienst bij. Dan kon ik natuurlijk óók niet de hele dag gebeld worden.

Werken voor één baas of voor 100 bazen?

Nu was mijn ondernemerschap in de eerste jaren niet zo doorspekt van vrijheid als ik graag had gezien. Ja, ik kon in mijn badjas werken, regelde vrijwel alles online en kon de meeste communicatie naar de mail verschuiven.

Bovendien had ik meer dan genoeg klanten, die na een initiële opstartperiode vrijwel vanzelf naar me toe kwamen. Een dikke luxe positie natuurlijk, want dat geldt niet voor alle tekstschrijvers/vertalers.

Je wilt niet weten hoe vaak mensen er gewoon maar vanuit gaan dat je vooral leeft van het inkomen van je partner, omdat er ‘geen geld zit in de journalistiek’.

Nu wil ik niet zeggen dat dat niet waar is, maar ik zat niet in de journalistiek. Dus daar weet ik niets van. In de commerciële schrijf- en vertaalbusiness zat genoeg geld 😉

Daar stond wel wat tegenover: continue beschikbaarheid. En niet voor één werkgever, maar voor 100 klanten.

Dat heb ik jarenlang gedaan, tot ik me realiseerde: dit is niet wat ik wil. Ik ben dol op leren, ik vind het geweldig om steeds weer afwisseling te hebben. En ik vond het ook ontzettend fijn dat ik niet achter mijn klanten aan hoefde te gaan. Maar ik wilde me niet continu opgejaagd voelen. Dat gebeurde nu wel, omdat ik zelf geen ruimte maakte om mijn eigen plan te trekken.

Dat was les nummer 1: als je zelf geen duidelijke invulling geeft aan hoe je je bedrijf wilt runnen, dan doen je klanten dat voor je.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Schaalbaarheid is key

Dit geldt niet alleen voor online ondernemingen, maar eigenlijk voor elk type onderneming: schaalbaarheid is key.

We hebben allemaal 24 uur in de dag. Dat is het. Niemand heeft meer of minder. Als je die uren ruilt voor geld, dan zijn ze weg.

Mijn bedrijf was nooit schaalbaar. Ja, heel af en toe schakelde ik een andere vertaler in voor taalcombinaties waar ik zelf niet sterk in was. Maar om nu te zeggen dat dát hard aantikte…

Vaak leverde dat zelfs nog minder op, omdat je toch ook tijd steekt in het vinden van een goede vertaler en in het nalopen van de vertaalde teksten. En die kosten kun je niet altijd even makkelijk in je prijs verwerken, als je ook nog concurrerend wilt blijven.

Voor teksten schrijven geldt hetzelfde; juist omdat ik daar behoorlijk ervaren en handig in ben, kon het voor mij vrijwel niet uit om dat aan iemand anders uit te besteden.

Deed ik het zelf, dan had ik omgerekend een geweldig uurtarief. Liet ik het doen, dan moest ik er bijna op bijleggen.

Daar heb ik van geleerd: ik let er nu altijd op dat wat ik doe schaalbaar is. Althans; dat er een gezonde balans is tussen meer schaalbaar, passief/automatisch inkomen (denk aan affiliate marketing) en het inkomen dat wél gerelateerd is aan de uren die ik erin steek.

Les nummer 2: houd in die invulling van je bedrijf rekening met schaalbaarheid.

Doe wat je leuk vindt

Sommige mensen hebben echt een roeping. Dat zag ik ook bij veel tekstschrijvers. Die werden helemaal laaiend enthousiast van een reeks letters.

Heel eerlijk: dat heb ik nooit gehad. Ja, ik houd van taal. Maar dat komt ook omdat ik er goed in ben. Als ik ergens anders goed in was geweest, dan had ik daar mijn bedrijf van gemaakt.

Dát is namelijk wél iets dat ik altijd geweldig heb gevonden: ondernemen. Betaald krijgen om te leren. Zelf bepalen wat je doet. Zelf dingen doen en daar de lessen uit trekken of de vruchten van plukken. En: geen grens aan je verdienpotentieel.

Juist omdat ik het ondernemen zo leuk vond, heb ik heel lang niet stil gestaan bij of ik wat ik praktisch deed wel zo leuk vond. Ik vond het sowieso niet verschrikkelijk en als ik er al even baalde, dan werd ik daarna wel weer vrolijk van de te versturen factuur.

Zonde, want juist als het gaat om die uren die je niet meer terug krijgt, is het fijn als je ze vult met iets dat leuk is. Want geloof me: er komt een moment waarop geld alleen niet meer genoeg is.

Les 3: als je dan tóch iets gaat doen, doe dan iets dat je leuk vindt. Dan snijdt het mes aan twee kanten: je verdient er je geld mee, krijgt er vrijheid door ´´n het voelt niet als werken.

Maar check wel de markt

Dat wil overigens niet zeggen dat het niet handig is om ook te checken waar de markt op zit te wachten.

Ik wist dat ik van het schrijven en vertalen van teksten mijn werk kon maken; ik had mijn eerste opdrachtgevers al gevonden voor ik officieel was ingeschreven.

En voor ik de overstap maakte naar het mensen helpen met hun geld, heb ik ook gekeken of hier behoefte aan is. En op welke manier.

Ook dat laatste is belangrijk. Ik merk namelijk dat er een hele grote categorie is die graag eerst zelf op ontdekkingstocht gaat. Daar hoef ik niet aan te komen met uitgebreide persoonlijke coaching. Die hebben veel meer aan eerlijke content, bijvoorbeeld gecombineerd met affiliate marketing, of een laagdrempelig product of training.

Anderen skippen die stappen het liefst om wél met mij aan de slag te gaan. Daarin is het dan weer de kunst om een juiste balans te vinden in de ruil van tijd voor geld.

Dat die keuze fijn is, is trouwens een les die ik wat later leerde: ik wilde met de Money Mind Academy vooral zélf heel graag een uitgebreid platform over geld creëren en realiseerde me eigenlijk pas later dat de manier waarop ik graag geholpen wil worden, niet per se ook de manier is waarop anderen graag of het beste geholpen worden.

Les 4: houd altijd contact met je markt, om ervoor te zorgen dat je aanbod straks ook daadwerkelijk gretig aftrek vindt

Investeer

Bloggen of online ondernemen lijkt misschien een ‘goedkope’ manier van ondernemen, maar dat is het niet per se. Een tooltje hier, systeem daar… ik ben jaarlijks inmiddels ongeveer 10.000 euro kwijt aan de systemen die mijn sites bruikbaar en effectief maken.

En dan heb ik het nog niet over de hulp van derden die ik inschakel voor de dingen waar ik zelf wat minder goed in ben.

Online ondernemen is ook gewoon écht ondernemen: met risico’s, met investeringen, met kosten. Wees daar dus niet te bang voor. De juiste systemen en de juiste mogelijkheden leveren je uiteindelijk ook weer extra schaalbaarheid ´´én omzet op.

Les 5: wees niet bang om te investeren in middelen die je werk makkelijker en schaalbaarder maken

Ook in jezelf

Daarnaast houdt het investeren niet op bij je tools; ook is het belangrijk om in jezelf te blijven investeren.

Ook daarin zit wat mij betreft geen verschil met een offline ondernemer. Hoewel… ik denk dat het juist als online ondernemer belangrijk is om in jezelf te blijven investeren.

Het duurt namelijk veel langer voor mensen jou online vertrouwen. Je moet niet alleen vakinhoudelijke kennis hebben, maar ook talloze andere skills beheersen.

Zelfs als je van alles wilt uitbesteden, zul je dat waarschijnlijk zo effectief mogelijk willen doen. En geloof me: dat gaat het beste als je zelf ook enigszins weet hoe het werkt én een helder beeld hebt van de mogelijke resultaten.

Zo kun je bijvoorbeeld ‘iemand voor je social media’ zoeken, of je kunt specifiek op zoek gaan naar iemand die zich kan inleven in jouw bedrijf, een strategie kan opzetten en op basis daarvan posts inplant. Zo iemand kan ik trouwens nog wel gebruiken 😉

Maar zo’n opdracht kan ik niet goed wegzetten, als ik niet eerst zélf heb ontdekt wat wel en niet werkt en daar bijvoorbeeld de juiste tools voor heb.

Bovendien zijn er altijd nog dingen die je het beste zelf kunt doen. Zo ben ik de laatste twee jaar ook bezig met podcasts en video’s. En die kunnen natuurlijk altijd beter, maar ze zijn ook al veel beter dan twee jaar geleden. Dat is niet vanzelf gegaan; daarvoor heb ik geïnvesteerd in apparatuur, in oefenen, maar ook bijvoorbeeld in presentatietraining en ademhalingstraining (als dat überhaupt een woord is).

Les 6: investeer ook in jezelf. Bijkomend voordeel; dat is niet alleen prettig voor je bedrijf, maar verrijkt je hele leven

En volg je eigen pad

Dit klinkt misschien als een dooddoener, maar dit is misschien nog wel de allerbelangrijkste les die ik als online ondernemer heb geleerd.

Voor veel mensen is het werk dat ik doe ongrijpbaar.

Hoe verdien ik mijn geld? Betalen mensen als ik wat schrijf? En als het niet zo is dat ze betalen voor elk woord dat ik schrijf, hoe werkt het dan wel? En wat doe ik eigenlijk precies?

Ik begrijp dat dat soms lastig is. Ik vind het zelf ook wel eens onhandig. Het lijkt me ergens geweldig om inderdaad een elevator pitch van een paar seconden te hebben.

Maar die heb ik niet.

Althans, niet klip-en-klaar.

Want als ik zeg dat ik online ondernemer ben, dan zegt dat te weinig. Zeg ik dat ik mensen help met hun geld, dan ben ik ineens een budgetcoach. Money mindset? Blank stare. Ik geef trainingen – oh ja, dat is duidelijk. Online. Zeker vanwege corona? Nee, altijd. Oh.

Het kan prettig zijn om een bepaald label te hebben. Dan kun je jezelf makkelijk in een bepaald hokje zetten en ben je ook begrijpbaar voor anderen.

Zo’n hokje past mij alleen (nu nog) niet. Online ondernemen vind ik ‘hokjesachtig’ genoeg. Verder laat ik het graag nog open, juist omdat het zo’n enorm groei- en leerproces is. Ik vertrouw er wat dat betreft maar gewoon op dat wanneer ik mijn eigen pad volg, de juiste mensen, stappen, dingen en ideeën op mijn pad komen. En dat lukt tot nu toe aardig 😉

Les 7: volg je eigen pad. Online ondernemen is een tak van sport die je zó ontzettend veel ruimte voor groei en ontwikkeling biedt, dat het zonde is om jezelf daarin (vroegtijdig) vast te leggen

Dit wil trouwens niet zeggen dat je alles alleen moet doen; juist als online ondernemer kan het heel inspirerend zijn om bewust contact te zoeken met andere (online) ondernemers. Ik zit zelf ook niet voor niets in de mastermind met Annemarie van Gaal!

Ik <3 Online Ondernemen

Ik denk dat het al wel duidelijk was: ik houd van online ondernemen. Betaald krijgen om te leren en jezelf te ontwikkelen – wie wil dat nu niet?

En dan heb ik het nog niet eens over de andere voordelen: schaalbaarheid, the world is your oyster, de vrijheid om zelf je pad te kiezen en ook zelf te bepalen wanneer je wat doet, veel minder tijd kwijt aan allerhande ‘kennismakingsafspraken’, reistijd, etc.

Zijn er ook nadelen? Ligt eraan wie je het vraagt. Waar ik het helemaal heerlijk vind om de hele dag in mijn eigen bubbel te zitten, zijn er ook mensen die gek worden van de rust stilte. Hoewel ik inmiddels een leuke groep met inspirerende mensen om me heen heb verzameld, kan ik ook echt intens genieten van dagen waarop ik 0 contact heb met mensen. Maar ik ken er ook genoeg die daar gek van zouden worden.

En het kan natuurlijk ook nog zijn dat je online ondernemen niets vindt, omdat je het internet in het algemeen niets vindt. Sommige mensen gedijen nu eenmaal beter in real life. Kan ik me ook best iets bij voorstellen. Toch denk ik dat je wat dat betreft de kracht van internet ook niet moet onderschatten. Als het je in ieder geval lukt om focus te houden. Want dat is wel één groot nadeel van online ondernemen…. álles is binnen handbereik. Ook complete afleiding.

Zou online ondernemen iets voor jou zijn? En ken jij eigenlijk veel online ondernemers?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Deze 7 lessen snap ik helemaal en het is knap dat je het ook zo voor elkaar hebt gekregen. Ik denk dat vaak het investeren in jezelf vergeten wordt door ondernemers. Je moet echter wel bij blijven (het liefst voorop lopen).

    Zelf denk ik dat NEE durven zeggen ook een hele belangrijke is. Die past bij les nummer 1 van jou, naar mijn idee. Ook wel bij doe wat je leuk vindt, maar dat gaat meer om de niche waarin je onderneemt.

  2. Wat een leuk en informatief artikel, Adine! En wow, alleen al 10.000 euro per jaar aan systemen… Qua introvert zijn kunnen we elkaar de hand schudden. Ik vind het een verademing om niet meer naar kantoor te hoeven.

  3. Mooi artikel, met zeker bruikbare tips. Stiekem volg ik je inmiddels al een aantal jaar en ben je een beetje mijn voorbeeld. Juist ook vanwege dat je introvert bent en net zo’n passie voor financiele zaken hebt als ik. Ik hoop nog veel van je te leren ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.