Je ‘plicht’ aan nabestaanden

Misschien niet het allervrolijkste berichtje van mijn blog, maar wel iets dat vandaag door mijn hoofd speelde. Je ziet nogal eens discussies langskomen over het wel of niet afsluiten van een uitvaartverzekering. De argumenten voor hebben meestal te maken met dat je je nabestaanden niet op moet willen zadelen met de hoge kosten voor een begrafenis/crematie. Daar is wat voor te zeggen, het kost nu eenmaal veel en volgens mij is het niet toegestaan om iemand in je vriezer te bewaren 😉

Maar is het dan ook niet je ‘plicht’ ten opzichte van je nabestaanden om zo weinig mogelijk zooi achter te laten? Het is nogal een fysieke en emotionele belasting als je nabestaanden jouw spullen door moeten zoeken/af moeten voeren. Als je daar nu zelf al een begin mee maakt, scheelt het allicht weer. Raar idee, of misschien toch niet zo erg?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Volgens velen is een uitvaartverzekering niet nodig. M'n ouders hadden deze toen voor me afgesloten, ik kreeg deze mee toen ik op mezelf ging wonen. Het is maar een paar euro per maand. Daarvoor ben ik voor 5000 euro verzekerd. Voorlopig hou ik deze gewoon. Verder is bij mij m'n administratie en alles up to date. Ik ga er van uit dat het allemaal voorlopig niet nodig is!
  Ik heb wel een oudere tante die al weduwe is en nu alleen en die heeft alles geregeld. Die heeft er al een heel draaiboek van gemaakt. Ook wie wat erft enzo. Ik vindt het een beetje een rotidee, maar aan de andere kant is het wel goed als alles geregeld is.

 2. Ik heb geen verzekering, maar er is altijd wel genoeg om me ergens onder de grond te stoppen. Wat dat betreft denk ik niet dat ik op dat gebied iemand met problemen opzadel. Verder heb ik wel zo'n boekje, met idd wie wat krijgt en welke muziek er gedraaid moet worden 😉 Maar goed, dan houd je nog wel heel veel andere aardse bezittingen over…

 3. Ik vind een uitvaartverzekering overbodig, maar dat denk ik ervan. Waarom? Je kan ook gewoon sparen. Zet gewoon iedere maand geld opzij en zo brengt het ook nog iets op en je nabestaanden kunnen deze centen gebruiken om je uitvaart te betalen. Je gaat maar één keer dood (om even cru te zijn)en dat kost dan ongeveer tussen de 4000 en 8000 Euro (alles inbegrepen). Dat is wel veel inderdaad als je het zo ziet, maar vaak hebben overledenen een huis, een auto, …dat dan verkocht wordt of dus een spaarrekening.

 4. Natuurlijk kan je ook sparen, maar soms treft een sterfgeval je op een leeftijd dat je nog niet genoeg gespaard hebt. Het is een naar onderwerp, maar ook baby's en kinderen kunnen overlijden en dan kan je zoals in ons geval ineens voor akelig hoge kosten komen te staan.

  Wij hadden overigens wel een uitvaartverzekering, maar nèt die ene waarbij een baby niet automatisch meeverzekerd is. Ik zou iedereen willen aanraden daar zijn polis op na te kijken, hoe eng het ook is daar bij stil te staan.

  Groetjes Jacq.

 5. Zoals Anoniem als voor mij zei: vaak valt iets (of een persoon notabene!) niet onder de voorwaarden. Kun je alsnog bijbetalen. Het ging een tijdje geleden bij Radar of Kassa over uitvaartverzekeringen, en dat je vaak minder krijgt dan belooft. Iemand wilde een half uurtje langer gebruik maken van een aula. Kosten: zo'n 1000 euro die ze zelf op moesten hoesten. Verzekeringen willen graag innen, maar uitkeren vinden ze een stuk moeilijker.

  Wat dat betreft vind ik het een overbodige verzekering. Dan kun je beter inderdaad zelf sparen. Wel goed om alvast een boekje te hebben voor wie wat krijgt!

 6. Ook ik ben niet verzekerd, maar heb wel een eigen huis en een spaarrekening. Toevallig heb ik net een stukje in de vrekkenkrantcompleet zitten lezen over wat een begravenis kan kosten.Volgens hen kun je hem net zo duur maken als je wilt. Dus ik maak me geen zorgen. Ik kom echt wel ergens terecht.

 7. Ik vind een uitvaartverzekering geen overbodige luxe! Maar alleen als je niet genoeg spaargeld hebt! Je kan wel een eigen huis hebben, maar als je overlijdt gaat de bank echt niet zeggen, hier heb je al wat van je overwaarde om de begrafenis te betalen, de uitvaart meneer wil daar ook niet om wachten lijkt mij!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.