Kwaliteit over kwantiteit

Sinds ik actief aan het consuminderen ben én dit blog bijhoud, verras ik mezelf af en toe behoorlijk. In de eerste instantie ging ik heel sterk op de bespaartoer: vooral alles laten en niets doen. Ja, of met niets iets doen. Vooral dat laatste is erg leuk: je merkt al heel snel dat je heel creatief kunt zijn, waardoor je een leuke tijd hebt én geld bespaart. Aan de andere kant merk ik echter ook dat ik veel meer waarde ga hechten aan kwaliteit. Ik ‘viel’ altijd al op kwaliteit, maar lette er iets minder scherp op.

Een voorbeeld: ik heb een poosje geleden mijn kledingkast (voor het grootste deel) ontdaan van spullen die te krap, te klein of onflatteus zijn. No mercy, gewoon de kledingcontainer in. Omdat ik natuurlijk gewoon kleding aan moest, werd ik veel creatiever met de kledingstukken die ik al had. Ik kwam er echter ook achter dat ik wel wat nieuws nodig had. In plaats van op de extreme budgettoer te gaan en MP/kringloopwinkels af te struinen, heb ik het aangepast op een manier die me veel beter past: prachtige kleding gekocht, kwalitatief uitstekend, tijdloos én voor de allerbeste prijs. Dat betekent onderaan de streep dat ik onder meer kledingstukken voor €250 heb gekocht, maar dat het wel kledingstukken zijn die nog jaren mee gaan en echt mijn stijl zijn. En om het toch nog een beetje extra verantwoord te houden, houd ik gewoon bij hoe vaak ik de kleding (buiten de deur) draag. Dan blijken de kosten per draagbeurt al snel heel erg mee te vallen!

Wat zou voor jullie zwaarder wegen: b.v. een mooie, maar dure garderobe, of meer geld op de bank?

(O, mijn kwaliteit over kwantiteit-idee gaat trouwens ook op voor uitjes: ik heb er tegenwoordig veel minder moeite mee om geld uit te geven om samen bv ergens te eten of naar toe te gaan, terwijl ik daar eerder wel moeite mee had, dan hield ik dat geld liever, of kocht ik er liever iets tastbaars voor. Heel apart, maar wel veel fijner, het is leuker om samen dingen te doen, dan om in je eentje iets/geld te hebben!)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Ik ga toch voor meer geld op de bank. Ik heb voorlopig genoeg kleding en andere dingen. Zelfs met de verbouwing ga ik niet voor dure spullen.

  Liefs puk

 2. Ik ga dan toch voor een lekkere buffer op de bank.
  En ook al koop ik dure kleding over een paar draag ik het niet meer omdat het dan toch echt uit de mode is.
  Ik ga daarom voor de midden weg, niet te duur en niet te goedkoop.

  GRoeten Herma

 3. Mooie kleding is voor mij wel belangrijk ook voor m'n werk. Maar bij mij in de beurt zit een geweldige tweedehandskledingwinkel met veel dure merkkleding met vaak de prijskaartjes er nog aan. Meestal in mijn maat. Dus dat is erg leuk!
  Uit eten gaan doe ik juist een stuk minder. Vindt het dan leuker om met een groep vrienden lekker thuis uitgebreid te koken, tafel leuk dekken enzo. Veel goedkoper ook!

 4. Heb recentelijk wel wat dingen bij H&M gekocht.

  Na zwangerschap twee weeg ik minder maar heb ik bredere heupen en *jeej* meer voorgevel. Eigenlijk stond niets me meer of het zat niet meer lekker.

  Ben ook wel weer erg blij met mijn spulletjes. Het stomme is dat je die dingen eigenlijk weer niet op MP vindt. Of er wordt 15 euro geboden op een broek die nieuw 20 euro kost ofzo.

  Maar uit eten gaan we nooit (we wonen far far away overal vandaan en hebben kleine kindjes) en vakantie is ook alweer 3,5 jaar geleden.

  Verder zit er hier nabij wel een kringloop maar dat is echt bizar, alles is zo duur daar! Die zit echt in het meest luxe pand van het industrieterrein waar ik werk!

 5. Ik koop bijna altijd bij de Promiss, tja met maat 46 slaag ik er altijd ik heb spullen in de kast van 6 jaar geleden ( ja echt! ) en het spul blijft mooi! en altijd te combineren, meestal koop ik ook zwart ( schijnt af te kleden hahah ) maar any way, dat vind ik de kleur die tijdloos is en leuk te combineren met een leuk truitje en accesoires in een andere kleur ( lijkt het gelijk een andere outfit )
  Manlief moet elke dag een pak aan, vroeger dure pakken bij Piet Zoomers, maar sinds ik aan het consuminderen ben hebben we ontdekt dat de pakken bij C&A super zitten en dat voor € 60,-!!
  Blouse van de Hema eronder € 20,- en klaar voor 3 maanden! Manlief ziet er dan ook uit om door een ringetje te halen ( hihi )
  Voor de kids is het meestal H&M en MP en Hema,
  Ik vind het altijd wel een uitdaging dat ze er leuk maar ook orgineel uitzien, krijg vaak complimentjes in ieder geval en als het uitverkoop is bv in januari gaan we meestal naar Antwerpen en koop ik voor het volgende jaar daarop al winterkleding ( basics ), dat is voor ons 1,5 uur rijden maar wel de moeite waard merk ik ieder jaar 9 we combineren dat meestal met 1 nachtje weg die we dan boeken op hotelkamerveilingen.nl ( laatst voor € 32,50 in 4 sterren hotel incl ontbijt!! ) we verheugen ons altijd erg op dat uitje! in Antwerpen shoppen we dan bij Zara! ( ook schoenen voor een prikkie daar )En als het niet meer past verkoop ik het op MP ( soms meer/ of gelijk aan waarvoor ik het heb gekocht ) ( gewoon een kwestie van leuk presenteren.
  Maar ga wel altijd voor kwaliteit het gaat gewoon langer mee ( meestal )en dan is het uiteindelijk toch goedkoop ( vestje wat je al 6 jaar draagt…. )
  De winter en zomerjassen koop ik vaak ook in het voren ( gelukkig de maat tot nu toe altijd goed gegokt bij de bijenkorf op de website, mooie merken ( of zonder merk ) afgeprijsd voor 70 % ! en het jaar erop verkopen voor meer op MP

  Groetjes een beginnend consuminderaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.