Gordijn in de gang?

Please select a featured image for your post

Een gordijn in de gang. Eigenlijk snap ik dat niet helemaal. Een gordijn hoort toch voor een raam? En zo’n ding voor de deur is toch helemaal niet handig? Bovendien vind ik het stiekem geen gezicht. Toch moest ik dat standpunt heroverwegen: ik heb namelijk twee énorme deurportalen, mét ramen erbij. En daar komt af en toe toch een kou vanaf…

Gordijn in de gang: goed idee of niet?

Overal hoor ik dat een gordijn in de gang zo’n goed idee is. Het beperkt inkijk en houdt je ook nog wat warmer. Ik vind zo’n gordijn eigenlijk geen gezicht en houd het liever open. Maar toen ik vanmorgen bij de voordeur stond, kwam er toch een kou vanaf! Het was echt niet normaal meer, net of er gewoon een raampje of roostertje open stond.

In mijn nieuwbouwhuis had ik daar nooit wat van gemerkt, maar in mijn woonboerderij op het Friese platteland, op zo’n lekker koude kant, merk je dat wel.

En eigenlijk vind ik dat zwarte gat dat ik ’s avonds daar zie helemaal niet zo prettig. Als ik het licht aan heb, kan iedereen van mijlen ver zien wat ik aan het doen ben, terwijl ik hen niet zie. Best een onprettig idee.

Zo’n gordijn kost geld

Als je een gewone voordeur hebt, dan hoeft een gordijn in de gang niet veel geld te kosten. Voor twee deurportalen, één van zo’n 4 bij 3 meter en één van ongeveer 2 bij 2 meter, ligt dat net even iets anders. Dan kom je meestal niet in aanmerking voor de standaard formaatjes.

Ik moest er dus even over nadenken, want eigenlijk moesten er ook nog gordijnen voor de ramen komen. En was er ook nog die kwestie van ‘zoveel te kiezen’. Kies je bijvoorbeeld gordijnen met of zonder voering, welk ophangsysteem kies je en hoeveel gaat dat kosten?

Daar krijg je best een beetje keuzestress van. En dus duurde het ongeveer een jaar voordat ik eindelijk de knoop doorhakte en de bestelling plaatste.

Ik koos voor dikke gordijnen, zonder voering en met een enkele plooi. Voor elke deur en elk raam liet ik de gordijnen in twee delen maken, zodat ik ze echt kon dichtschuiven. Zeker bij de grote deur plus ramen in de gang was dat wel verstandig; als je dan 4 meter stof aan één kant hebt hangen, zie je ook bijna niets als het gordijn open is.

Ik hing ze op aan rails; lekker goedkoop, het komt tot het plafond en was redelijk makkelijk te implementeren. Bovendien had ik nog een aantal rails over van de verbouwing bij mijn vader.

In totaal was ik ongeveer 800 euro kwijt. De helft daarvan was ongeveer voor de gordijnen in de gang, de rest voor de gordijnen voor de ramen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Maar zo’n gordijn in de gang levert ook wat op

Nu denk ik: had ik dat gordijn in de gang maar veel eerder opgehangen!

Het scheelt inderdaad enorm veel tocht en maakt het huis – zeker op donkere winterse dagen – een stuk gezelliger. Ik heb geen last van inkijk meer en betrap mezelf erop dat ik de gordijnen overdag zelfs vaak maar half open doe.

In de zomer haal ik ze vaak weer even weg; je levert toch wel wat in aan licht. Bovendien is de inkijk dan ook veel minder; tegen de tijd dat het buiten donker wordt lig ik toch al op bed, dus is het binnen ook donker.

Heb jij een gordijn in de gang of vind je dat helemaal niets?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. aha, dan moet ik de antwoorden hier in de gaten houden – wij zitten nl met hetzelfde probleem – we zijn eigenlijk op zoek naar een rolgordijn, maar de langste die we vonden was 1m95 en dat is toch nog steeds te kort … – dus als iemand dé oplossing weet – hoor ik het ook graag 😉

 2. Wij hadden ook een deur met doorzichtig glas. Daar hebben wij sierglas in laten zetten. Een stuk dikker en geen inkijk meer. Als het tocht, kun je ook een tochtstrip gebruiken.
  Wij hebben nu een andere voodeur. Met een kleine lange raam in het midden. Maar het sierglas vond ik mooi en je had geen inkijk.

  Liefs Frederique

 3. Wij hebben ook een glazen deur, en ik heb moeite met gordijnen… Dan voel ik me opgesloten. Maar je vriend heeft wel gelijk: het gaat ten koste van je privacy. En ik denk dat een gordijn inderdaad isolerend werkt.

 4. wij hebben matglas folie op de ramen van de deur geplakt, prima tegen de inkijke ne als het niet zo allemachtig koud is ook voldoende. tegen de kou heb ik iets verder in het halletje een soort plaid/sprei opgehangen aan een klemstang van de badkamer. die hang ik nu wel uit en op die manier hebben we een tijdelijke kou stopper. bij ons is het een soort quilt, wel grappig al kijken anderen er wel wat vreemd van op. de deur kan eerst gewoon open dus je hebt een soort tochthalletje. het scheelt echt enorm in de kou! en dus in stookkosten, altijd prettig!

 5. Waarom plak je er geen raam-folie op?
  Kun je bij iedere bouwmarkt kopen op de rol en je plakt het er heel makkelijk op, plus je heb geen inkijken meer.

  Wij hebben het zelf ook op de keuken en huis deur echt ideaal!
  Baal je van het motief of kleur dan haal je het er na een tijdje weer net zo makkelijk af om er iets anders op te plakken.

 6. Ik denk dat een gordijn wel helpt tegen de tocht en inkijk. Maar of het praktisch is…… Vrienden van me hadden dit ook en hebben nu matglas en extra tochtstrippen.

 7. Wij hebben ook grote ramen in de voordeur, willen er ook raamfolie opplakken. Onze buren hebben dat ook gedaan en ik moet zeggen, het staat hartstikke netjes!

  Wat betreft de kou, wij hebben een nieuwbouwwoning en eigenlijk tocht het helemaal niet bij onze voordeur.

 8. Wij hebben een velours gordijn tegen de voordeur, speciaal tegen de kou. Wel kregen we eerst veel condens tegen deur 's ochtends. Na de vloerisolatie is dit gelukkig weg.
  Bespaarma(atje)

 9. Hier hetzelfde probleem. Er hing bij ons een gordijn maar dat was erg oud en vies, dus eraf gehaald. Maar een kou die er nu van de deur afkomt, ondanks isolatiestrips. Ik wil dus ook weer een gordijn terug, maar manlief wil dat niet.
  Tja, wat dan?? Ben benieuwd naar alle tips.

 10. Ik heb er sinds een jaar of 2 een gordijn hangen, en als ik dat wanneer het erg koud is buiten 's avonds en 's nachts dicht doe scheelt het echt flink in de kou in de gang. Ik vind een gordijn dus een aanrader. Niet zozeer voor de inkijk, maar vanwege de kou.

 11. Wij hebben een dik gordijn voor de voordeur en het raampje daarboven. Dat scheelt in kou. Maar kijk uit,hoe je het gordijn plaatst.Wij maakten het foutje,dat de deur niet gemakkelijk opengaat. Gevolg,het gordijn is meestal maar half dicht. groeten Izerina

 12. Zelf zit ik ook met het probleem. Je hebt bij de otto veel vouwgordijnen. Ook die je met 2 haken op kan hangen. Dus ik zat te denken om zoiets te doen. Al zit ik nu ik alle berichten lees ook weer te twijfelen met velourse gordijnen, want dat isoleert super goed.

 13. We hebben ook een hele koude gang wij willen ook kijken een velours tocht gordijn! Wij gebruiken de voordeur ook alleen voor collectanten

 14. Waarom geen paneelgordijnen ipv vouwgordijn of rolgordijn? Ik heb nog nergens een rol of vouw gordijn gevonden dat lang genoeg is voor te gebruiken aan de voordeur. paneelgordijn is meestal 60/300 en kan jezelf inkorten met de schaar. succes met het zoeken naar de oplossing voor iedereen, hopelijk komen jullie eruit

  1. Hier hangt het gordijn inmiddels alweer een tijdje, het is een 'gewone' geworden. Zelf inkorten vind ik nooit zo'n succes, tenminste, als ik het ook daadwerkelijk zelf doe. Dan heb ik liever iets op maat. Of rolgordijnen dus, want die passen hier in vrijwel alle ramen in de breedte en in de lengte hoef je ze natuurlijk niet helemaal uit te rollen.

 15. Discussie met echtgenoot over een gordijn voor de voordeur: hij vindt het niet veel uitmaken, de kou komt gewoon onder en opzij langs gordijn door.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.