Buffer: da’s best veel!

Waarschijnlijk gaan onze omstandigheden dit jaar wat veranderen en om een extra zekerheid in te bouwen, zat ik eens na te denken over een buffer. Ik spaar altijd wel voor een buffer, maar meestal wordt dat geld ook weer ingezet voor bijvoorbeeld de verbouwing of een onverwachte rekening.

Nu adviseren de meeste mensen/sites een buffer van 6 maanden vaste lasten. Ik zat eens te tellen – en dat af te zetten tegen mijn huidige buffer – en kon maar tot één conclusie komen: dat is nogal wat! Misschien niet als je vaste lasten €500 per maand zijn, maar dat is bij ons helaas niet het geval. Ik denk dat het ons (ook met verbouwing ernaast) zeker een goed jaar of anderhalf jaar kan kosten voor we zo’n buffer bij elkaar zouden kunnen hebben. Zijn we dan gewoon te laat daar serieus mee aan de slag gegaan, of hebben meer mensen hier last van? En hebben jullie ook echt allemaal een buffer van 6 maanden vaste lasten of rekenen jullie eigenlijk ook wel steeds op de volgende salarisstorting?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Wij hebben op dit ogenblik wel een buffer voor 6 maanden. Maar zijn aan het sparen voor een nieuwe auto.Dus als we zover zijn voor de aanschaf staat onze buffer misschien op een maand. En beginnen we gewoon weer opnieuw te sparen

 2. Zes maanden is wel erg veel. Ik heb een buffer van rond de 6000 euro. Dat is voor als er wat met mn CV is ofzo, de afgelopen maanden heb ik er wat van moeten afsnoepen. Inmiddels weer aangevuld. Ik denk zelf dat dit wel genoeg is.

 3. Normaal gesproken hebben wij altijd wel een zeer ruime buffer van inderdaad min. 6 maanden vaste lasten. Dat is natuurlijk ook een kwestie van geduld! Wij bouwden dat ook niet op in een half jaar. Na de aanschaf van een andere auto halverwege vorig jaar is de buffer wel heel erg geslonken. Daar word ik dus onrustig van en ben nu als een gek weer aan het bezuinigen en sparen. Mijn man en ik verschillen ook nog van mening wat er minimaal op moet blijven staan. De volgende keer fopt hij mij hier niet meer mee!!

 4. Doordat mijn ouders vrij vroeg overleden had ik daardoor snel een buffer in de vorm van de erfenis. Daar ben ik nooit aangekomen,alleen de rente. Ga gewoon geld opzij zetten,het maakt niet uit hoelang het duurt voor je je bedachte bedrag hebt. Groeten Izerina

 5. Wij hebben wel zo'n buffer. Hebben echter een andere auto moeten kopen en hééél veel apparaten afgelopen jaar in huis moeten vervangen. Het fijne is dan dat je dit zonder problemen kunt doen. Wij hopen de buffer rond de zomer weer helemaal compleet te hebben. Daarnaast hebben wij ook spaargeld voor later waar wij niet aan kunnen komen.

 6. Ik heb op zich voldoende spaargeld om het 6 maanden uit te zingen. Ik heb ook relatief vrij lage maandlasten.
  Ik wil echter dat spaargeld z.v.m. intact laten, en voor het rondkomen reken ik dus inderdaad op de volgende salarisstorting.

  Ik heb echter geen speciale buffer ingericht, maar dat ga ik wel doen voor onverwachte kosten. Deze maand heb ik veel hoge kosten (waaronder de dierenartsrekeningen – de kat is vorige week wederom aangevallen). Dat gaat van m'n spaarrekening, en daar baal ik eerlijk gezegd gewoon super van. Misschien dat als het uit een buffer gaat, het minder erg voelt.

 7. Ik heb een buffer voor drie dagen… Daar moest ook maar eens verandering in komen…
  Drie dagen is misschien een beetje weinig, maar persoonlijk vind ik een half jaar wel erg veel…

 8. Ja wij hebben ook zo'n buffer. Is het nodig dan 'lenen' wij dat van onze eigen buffer. We rekenen onszelf namelijk geen rente toe 😉
  En dat zal iedere andere instelling wel degelijk doen. De buffer is bij elkaar gebuffeld, door ook in de tijden dat het heel krap was tóch te sparen…al was het maar een paar tientjes in sommige maanden. Het ging om de spirit. Net als het geven aan goede doelen. Blijven doen. Als is het maar een tientje. Als alle 17 miljoen mensen dat doen…je snapt het al. Dat houdt de moreel hoog.

 9. Zonder allerlei belastingteruggaven hebben we 3500 vaste lasten. Met zijn dat er 2000. Hahaha een buffer… 't is meer een deuk bij ons. Nou ja, we kunnen altijd nog de auto verkopen 🙂

 10. oeps, ik kom hooguit aan één maand. En dat vind ik al knap van mezelf. Ik heb wel eens een ruime buffer gehad, maar toen woonde ik tijdelijk weer bij mijn ouders thuis. Toen ik daarna weer op mezelf ging wonen was ie rap geslonken!

 11. ik dacht dat je een buffer moet proberen te hebben van 3 maand lonen, omdat het ook zo lang kan duren voordat er een uitkering rond is. na werkeloosheid. hier voor ben ik nu aan het sparen. Maar mochten er dingen kapot gaan dan moet dat ook hier van gedaan worden. Ik hoop dat we dat nog anders kunnen maken.
  Groetjes Maaike

 12. Wij hebben ook een buffer voor ruim zes maanden. Daarnaast nog een rekening voor 'later'. Maar daar komen wij niet aan.
  Hier hebben wij best wel een tijdje over gedaan. Toen de kinderen klein waren, hadden wij alleen maar schulden en geen buffer.

  Liefgs Frederique

 13. Gelukkig, dit motiveert wel! Het kost dus wat tijd om de buffer bij elkaar te krijgen, dus het is *gelukkig* niet vreemd dat we 'm niet hebben, maar we moeten er wel hard aan werken. Gelukkig komt dat wel goed; ik spaar altijd, of het nu €1 is of €1000. Dat eerste gaat alleen wat trager…

 14. We hebben een zeer ruime buffer.
  Al zal ik het geld wel uit mijn aandelen moeten trekken als de nood aan de man komt. Verder hebben we nog geld voor tien jaar vast staan, als het echt nodig is kunnen we er aan komen maar betalen we wel een boete. Mag ook hoor aangezien de rente op de spaarrekening nog 5,4% bedraagt. Toch lekker nu iedereen rond de twee zit.
  Naast het hebben van een zeer ruime buffer ben ik hard bezig de grootste vaste lasten post naar beneden te brengen en dat is natuurlijk onze hypotheekpost. Deels om nu en deels om later. Manlief en ik schelen 7 jaar en dan moet je toch zelf beginnen met sparen voor later als je met zijn tweeen tegelijk van je oude dag wenst te genieten.
  Bij elk salaris kies ik er bewust voor om eerst aan onszelf te denken en dus een gedeelte als spaargeld weg te zetten, dit werkt voor mij beter dan af te wachten wat er aan eht einde van de maand overblijft. Alhoewel wanneer ik merk dat dit het geval is geweest dan maak ik een extra bedrag over. Verder zet ik alle extraatjes opzij om bij te kunnen storten op de hypotheek. Maar ja dat kun je eigenlijk wel verder lezen in mijn blog.

 15. Buffer?? Niet aan de orde hier..
  We zijn aan het verbouwen en hebben drie opgroeiende kinderen. Altijd geld tekort dus!!! We leven wel heel zuinig om zo min mogelijk te hoeven lenen voor de verbouwing, toch investeren voor later dus..
  Na de verbouwing gaan we eerst aflossen, en dan pas kunnen we het over buffers gaan hebben…

 16. We hebben een aardige buffer. Hoewel deze de laatste maanden erg is geslonken, door dakkapellen, aanstaande bruiloft en huwelijksreis, houden we toch nog een flinke buffer over.
  Ik vind het een heerlijk gevoel geven. Onverwachte grote onkosten vind ik ook niet zo erg, daar is de buffer voor. We proberen elke maand € 500,– te sparen en daarnaast doen we ook nog allebei mee aan de spaarloonregeling.
  Extraatjes en giften (van onze hele lieve ouders) gaan ook naar de spaarrekening. Ook de belastingteruggave wordt gespaard.
  Omdat we (nu nog) geen kinderen hebben en allebei werken kunnen we aardig sparen. We geven wel veel geld uit aan mooie reizen, maar dat kunnen we doordat we verder heel zuinig leven.
  In de toekomst krijgen we het misschien minder breed als er kindjes komen. Dus kijk ik vooruit en leg ik nu alvast zo veel mogelijk opzij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.