Het is natuurlijk hartstikke fijn om wat minder te gaan werken, maar dat betekent ook minder inkomsten. En als je daar verstandig mee om wilt gaan én gewoon wilt blijven sparen, aflossen en andere dingen die nodig zijn, dan is het slim om dagelijks te besparen. Hoe kan dat beter dan op de boodschappen? Tot nu toe red ik het voor twee personen en een kat met 60 euro in de week, maar dat moet eigenlijk nog wel wat voordeliger kunnen. Daarom verdiepte ik me eens in wat tips om minder uit te geven aan boodschappen.
In dit artikel:
Tips om minder uit te geven aan boodschappen
Hieronder vind je een combinatie van dingen die ik al doe en dingen die ik nog kan doen om wat te besparen op de boodschappen. Hopelijk hebben jullie er ook wat aan!
Thuis
Eerst met het boodschappenlijstje door de kasten en kelder: ik betrap mezelf er regelmatig op dingen te kopen die ik eigenlijk al in huis had.
Restjes meer op maken; direct de dag erna verwerken, kaasresten raspen en in de vriezer, potten e.d. helemaal leeg maken. Voedselverspilling is zonde én kost een hoop geld.
Wat minder snoepen/chips eten (ook goed voor de lijn).
Af en toe een week alleen verse dingen halen en verder kast/kelder/vriezer leeg eten.
Een maaltijdplanning maken op basis van wat er nog in de kast staat en dan alleen bijkopen wat nog ontbreekt. En hierin ook rekening houden met eventuele uitjes of eters.
Eens wat vaker soep maken. Da’s makkelijk, ideaal voor restjes, goedkoop én heel voedzaam. Als je er dan ten minste de juiste spullen instopt. Een hele lekkere is bijvoorbeeld deze Chinese tomatensoep.
In de winkel
Niet met lege maag vertrekken. En ook niet met volle maag. Dan koop ik vaak héél weinig en moet ik alsnog een keer extra. En dus ook een keer extra de verleiding weerstaan.
Meer gratis dingen halen + direct bonnetjes opsturen
Minder vlees kopen. Ik mis het bij maaltijden ook niet echt en het scheelt toch een hoop geld. Zeker als je wat je aan vlees eet het liefst biologisch hebt.
Niet alleen op de onderste planken kijken, maar ook helemaal bovenaan het schap. Tegenwoordig zetten ze daar de goedkopere producten ook regelmatig neer.
Nog meer kopen wat in het seizoen is.
Aanbiedingen alleen meenemen als dat normaal ook op het lijstje staat én het echt een goede aanbieding is. En met ‘goed’ bedoel ik dan minimaal 50% korting.
Overig
Zelf dingen verbouwen; heb vorig jaar al fruitboompjes geplant en dit jaar misschien eerst in potten er iets bij doen. Aardbeitjes kwam ik tegen, dat lijkt me wel iets om mee te beginnen. De plantjes staan toch al (halfgaar) in de tuin, dus dat kost niets extra.
Nog meer ‘from scratch’ maken; doe ik nu al veel meer, maar is op het gebied van bv kruidenmixen e.d. vast nog wel iets te winnen. En er zijn zoveel heerlijke budgetrecepten, dat dat niet echt een straf is.
Meer zuivel eten/drinken. Klinkt misschien wat tegenstrijdig, want dat is juist ‘meer’, maar als ik pap eet na het eten, hoef ik vaak ’s avonds geen snoeperij meer.
Niet alles in de winkel halen, maar ook eens bij de boer of plaatselijke kippeneigenaar kijken voor eieren, vlees, groenten, etc. Scheelt een hoop en
Heb jij nog goede tips om minder uit te geven aan boodschappen?
Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Wij eten biologisch,dat is duurder.Maar ik let op de aanbiedingen en neem groenten/fruit van het seizoen. Dat scheelt toch.Groeten Izerina
Als je frisdrank drinkt: huismerk ipv a-merken. Dat scheelt bij ons enorm veel. Sowieso a-merken laten liggen en meer huismerk kopen…
Klinkt heel goed en slim. Ik ga vandaag m'n boodschappen doen en ik maak altijd van te voren een lijstje en een weekmenu. Eerst kijk ik wat ik nog in huis heb, dan maak ik een weekmenu en combineer ik ingrediënten meteen. Ik vind dat fijn maar veel mensen raken daar bij voorbaat al van in de crisis, een weekmenu, moet dus bij je passen. Vaker dan eens per week boodschappen doen kost ook heel veel extra.
Ik heb veel tips gevonden over koken zonder pakjes of zakjes hier: http://forum.viva.nl/forum/Eten/Koken_zonder_pakjes_of_zakjes/list_messages/29098
Sommige spullen 'groot' inslaan (per kilo is vaak goedkoper dan per stuk/plak) en dan direct verwerken en invriezen.
En wat vaak gezegd wordt: op je knieën door de supermarkt. De goedkoopste spullen liggen in de onderste vakken.
Suc6
ik doe mijn biologische bodschappen via internet, kom nog amper on een wikel en voor de rest zijn we scratch , hihi, liefs marion
Geen A-merken kopen is ook een goede tip! Ik koop ze eigenlijk nooit, dus heb daar niet aan gedacht. Ik buk inderdaad in de winkel altijd, vergelijk altijd op gewicht/prijs en niet op verpakking/prijs en drink eigenlijk geen frisdrank. Voor vriendlief koop ik het zoveel mogelijk in de aanbieding. Maar toch lijkt het qua kosten toch harder te gaan dan je zou denken!
Als je nassiekruiden wil gebruiken, kan je ook net zo goed zout, kerrie, komijn en allemaal andere grappige kruidjes gebruiken. Haal het bij de toko, scheelt zo veel! En even ruiken en dan bedenken of en hoeveel je ervan in je eten wilt hebben. Nog gezonder ook.
Er zijn als je ze niet in de buurt hebt, ook goede on line toko's zoals toko tjin.
Tip: kijk gewoon op de pakjes naar het recept en wat je nodig hebt. Uiteindelijk is het bijna net zo veel werk, uit pakjes koken of zelf maken.
En oppassen als er aanbiedingen zijn en ZE bij Ah bijvoorbeeld je graag zien HAMSTEREN!!
Want dat is link. Hamster je closetpapier of koffie, niks aan de hand, maar geen chips of
zaken die bederven. Je gooit dan enkel meer weg.
En dank ik vind je blog erg leuk en kijk er steeds naar uit.
Ank