Minder Nederlanders denken te kunnen sparen

Nederlanders zijn niet zo positief meer over sparen. Minder mensen denken dat ze de komende tijd geld opzij kunnen leggen. Volgens het CBS hebben we op dit gebied het laagste punt ooit bereikt. Toch wisten Nederlanders nog 300 miljard euro achteruit te zetten. Lang niet zoveel als Duitsland (950 miljard) en Frankrijk (800 miljard), maar zeker een aanzienlijk bedrag, als je bedenkt dat Nederland ook veel kleiner is dan Duitsland en Frankrijk.

Ik ben wel benieuwd hoe dit komt. Een week of twee geleden werd namelijk nog bekend gemaakt dat Nederlanders gemiddeld 216 euro in de maand sparen. Dat is volgens mij best veel, als je kijkt naar het gemiddelde en als je bedenkt dat veel mensen op het moment zonder baan zitten.

Zelf zal ik het komende jaar gewoon weer doorgaan met geld sparen voor de verbouwing, net als de afgelopen twee jaar. Bijna al het geld dat ik niet aan vaste lasten uitgeef, gaat daar naar toe. Daardoor heb ik niet zo’n goed idee van wat ik kan sparen, omdat het er toch met bakken uitvliegt. Zodra dat stopt, dan ga ik dat beter bijhouden, want bijhouden wat er in komt is leuker dan bijhouden dat het er vervolgens ook weer keihard uitvliegt.

Denk jij dat je de komende 12 maanden meer of minder kunt sparen? En waarom?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Ik ben mijn baan verloren en heb helaas nog geen andere baan gevonden. Mijn uitkering stopt over 4 weken en ik zal dan tijdelijk niet kunnen sparen. Ik vind dat heel moeilijk maar het is even niet anders.
  Ik hoop snel weer een been te vinden, waar dan ook.

  Groeten een stille meelezer

 2. Husband is nu in inkomen achteruit gegaan. Dat blijft zo tot hij weer volledig gaat werken. Maar 1 oktober gaat hij vier keer acht uur werken, dus dan daalt het inkomen weer. De hele bovenverdieping moet nog verbouwd worden, behalve de badkamer, dus het gespaarde bedrag gaat daar aan op. Maar het sparen wordt wel minder. Want het inkomen daalt ook. Het is niet anders.

  Liefs Frederique

 3. Normaalgezien kunnen wij komend jaar meer sparen, maar alles zal er vanaf hangen wat de resultaten zijn van het 'gerommel' op het werk van manlief …

 4. Ik wil meer sparen, maar omdat we gaan verhuizen en moeten verbouwen, weet ik niet hoe goed dat gaat lukken. Op dit moment probeer ik in ieder geval een zo groot mogelijke buffer aan te leggen!

 5. Hier wordt er lustig op los gespaard. Nadat we de keuzeplushypotheek van 25.000 euries hadden weggewerkt is de motivatie helemaal sterk.
  Het is onze hobby geworden zou je kunnen zeggen.
  Dat gevoel wil ik niet meer kwijt.

 6. Ik zie mijn spaargeld alleen verminderen. Ik werk nu minder + we hebben nu een kindje (dat naar de crèche gaat en regelmatig ziek is). Maar ik ben Belgische en tel dus eigenlijk niet mee 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.