Zondagsrust

Ik ben altijd opgevoed met het idee dat zondag een rustdag is. Je hoeft echt niet alleen op je stoel te gaan zitten en te breien, maar die dag houd je wel even wat extra rekening met andere mensen. Op zondag zullen wij bijvoorbeeld niet zo snel gras maaien of andere dingen doen die best wel veel herrie maken.

Nu denkt iemand in de buurt hier daar toch blijkbaar wat anders over. Sinds een maand of wat is die elke zondag ergens mee bezig. Geen idee wat, zo ver kan ik niet kijken, maar het lijkt op het heen en weer rijden met een tractor ofzo. Aan de ene kant wil ik me er niet aan storen, ieder z’n redenen om dingen om een bepaalde manier te doen. Aan de andere kant vind ik het écht niet netjes. Als het nu een keer zo voorkomt, oké, maar elke zondag? En degene die het (volgens mij) doet, doet het meer uit verveling dan uit noodzaak.

Zelf zou ik me echt opgelaten voelen, want het is hier dan echt heel stil in de buurt en dan hoor je ineens die herrie. Ik hoop maar dat het straks weer voorbij gaat, want het zijn net van die dingen waar het gewoon lastig is om iets van te zeggen. Bovendien is het meer het onfatsoen dat stoort dan de herrie zelf.

Ben ik hier wat overgevoelig, of is het toch wel over het algemeen zo dat je zondag qua geluid wat meer rekening met elkaar houdt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Ik weet niet hoe je woont (vrijstaand, rijtje, flat o.i.d) maar kan me je ergernis wel voorstellen. Ik ben zelf heel erg op rust gesteld maar de omwonenden hier bij ons blijkbaar niet. Vooral op zondag is er met name 1 familie (laat die nu net naast ons wonen) die op die dag nu net alles doet wat je ook op andere dagen kunt doen: grasmaaien met een motormaaier, klussen, en onbeduidende dingen in en om het huis. Ondertussen schreeuwen en zeuren de kinderen op volume 10 en is het gedaan met de (zondags)rust. Dus ik leef met je mee al zou ik willen dat het hier alleen maar om een tractor ging. Maar voor jou is dat nu een storend element en dat is logisch als het normaal gesproken doodstil is in de buurt.

 2. Ik denk dat de zondagsrust afhankelijk is van waar je woont. In een streng christelijk dorp of wijk met veel ouderen is het rustig.Maar bij ons is het vaak door de week rustiger in de tuin. Dan werkt iedereen en zijn de inderen naar school. Groeten Izerina

 3. @Mevrouw Jee: Dan heb ik inderdaad nog weinig te klagen! Wij wonen vrij en het is dus vooral echt het onfatsoen dat me stoort. Tenminste, ik probeer me er dus niet aan te storen, omdat het de moeite niet waard is en iedereen vast eigen redenen heeft om dingen op een bepaalde manier te doen. Maar een tractor is inderdaad te negeren. Als het zo was als bij jou, dan zou ik me denk ik wel opvreten, veel sterkte 🙁

  @Izerina: Dat is ook opvallend! Wij zitten echt op het platteland, dus je hebt sowieso natuurlijk al wat minder overlast, omdat er minder mensen in de buurt zitten. Gelukkig, want daarom zijn we hier ook gaan wonen!

 4. De zondag is niet meer die verplichte kerkgang met bijbehorende rust. Ik hou ook van de stilte, maar ja woon te midden van oudere huizen (die om de haverklap verbouwd en geschilderd worden) en kinderen die juist in de weekends zich vaak vervelen. Maar mensen houden duidelijk minder rekening met anderen, zondag of niet.

 5. Ik woon ook echt in een gereformeerd dorp maar dan in een deel met veel import, hier hoor je dus ook geregeld hogedrukspuiten, schuurmachines en gehak en gezaag. Ik vind dat wel minder, maar wij (althans, manlief) doen er ook aan mee dus tja… Maar goed, zo lang het functioneel is kan ik me er niet zo heel druk over maken… Maar dat bij jou lijkt me erg irritant!

 6. Bedankt! Wij zijn gisteren echt gevlucht i.v.m de herrie naast ons. Zou niet moeten maar we hebben de rust nu maar buiten de deur gezocht. Ik wil ook geen zeurpiet zijn maar alles moet maar kunnen tegenwoordig, en een echte rustdag is er al lang niet meer. Zelfs winkels zijn open op zondag. En dan ben ik niet eens kerkelijk….

 7. Ik woon zelf in een dorp in de randstad en omdat er bij ons in de buurt veel zelfstandigen en tweeverdieners wonen gebeurd gebeuren er best wel eens wat klusjes op zondag. Ondanks dat is het over het algemeen heel rustig en ook in de tuin zit niet iedereen te schreeuwen. Ik denk dat het fatsoenlijk is als je op zondag wat later herrie gaat maken. Verder is het voor mij een gewone dag. Ik vond het als kind altijd oersaai op zondag (wij zijn niet van de kerk) niets te beleven. Vriendinnetjes op visite en geen winkel open. Nu gaan we regelmatig een ijsje eten ergens of een stukje wandelen. Geen gekke dingen en winkelen hoeft van mij niet perse. Wel is het reuze handig dat de supermarkt hier open is. Grappig is hoe druk het is en ook heel veel ouderen die toch de hele week kunnen.
  Tijden veranderen we leven in een 24 uurs economie en als je je gaat ergeren dan heb je alleen jezelf ermee. Die buurman/vrouw op de trekker kan niet in je hoofd kijken en zal gewoon doorgaan waar hij mee bezig is.
  groetjes Saar

 8. Zondag is echt een andere dag dan de andere dagen. Je doet toch een stukje rustiger vind ik, en je ergernis over het lawaai vind ik zeer begrijpelijk. Laat hij dat maar op zaterdag doen!

 9. Dat is toch een moeilijke vind ik – langs de ene kant kan ik het wel begrijpen dat het 'lastig' is – maar langs de andere kant zitten we nu wél in een tweeverdienersmaatschappij ; door de week is er geen tijd voor – op zaterdag moeten de boodschappen en andere winkels gedaan worden – en wélke dag blijft er dan over voor die klussen ? juist – zondag …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.