4 tips om je goede voornemens waar te maken

4 manieren om je voornemens wél vol te houden

Ik heb jarenlang geen goede voornemens gehad. Ik bakte er toch niets van. Dankzij dit blog lukte het me steeds vaker wél om doelen te halen, ik moest er voor mijn gevoel toch verantwoording voor afleggen. Daarom heb ik het dit jaar – en ik ben niet de enige – aangedurfd om maar liefst 52 doelen op te stellen die te maken hebben met één centraal thema: Beter voor mezelf, mijn geld, huis en toekomst zorgen. De doelen maken dat voornemen voor mij wat concreter, anders weet ik sowieso dat er weer niets van terecht komt.

Gisteren las ik een stuk in een boekje (hierover later meer, want het is een echte aanrader) iets dat voor mij heel herkenbaar is: er is een doel, er is een plan, maar de link tussen het plan en de actie ontbreekt. Op 3 januari nog niet, maar 3 februari kan een heel ander verhaal zijn. Om dat dit keer te voorkomen, heb ik me eens verdiept in tips om goede voornemens wél waar te maken. Hierbij vind je de 4 beste tips die ik heb gevonden:

1. Maak je doelen heel specifiek

‘Meer sporten’ is een leuke, maar je kunt veel beter zeggen: ‘Ik ga dit jaar 150 keer naar de sportschool’, om maar iets te zeggen. Uit onderzoek blijkt dat het stellen van specifieke doelen betere resultaten oplevert. Ook is het met een specifiek doel makkelijker om voor jezelf te bepalen of je wel of niet geslaagd bent in het behalen van je doel; je bent 150 keer naar de sportschool geweest, of niet.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Keep your eye on the prize

Houd het grote, overall doel in de gaten, niet de kleine – vaak minder leuke – stappen die je ervoor moet zetten. Om eerlijk te zijn heb ik helemaal geen zin om heel veel oude planken te gaan schuren om een bureau in elkaar te zetten, maar ik wil wél graag een nieuw bureau waarvoor ik (bijna) geen geld hoef te betalen. Dan kan ik nieuw steigerhout kopen, maar ik kan ook de planken van onze oude schutting gebruiken. Wat meer werk, maar wel beter: minder kosten, geen transport nodig en het ruimt op (want die schuttingplanken gaan nergens heen).

3. Focus

Ik heb maandag al een stukje geschreven over focus. Het maakt niet uit hoeveel goede voornemens/doelen je hebt, zolang je ze maar niet allemaal tegelijk probeert te bereiken. Dan weet je namelijk niet waar je beginnen moet, met als resultaat: NIETS. Ik heb er daarom zelf voor gekozen om met een maandelijks thema te werken. Daarnaast heb ik sinds gisteren een boekje op mijn bureau liggen waarin ik (de hele dag zichtbaar) een lijstje van maximaal 3 dingen zet met dingen waar ik die dag extra aandacht aan wil besteden. Voor vandaag is dat bijvoorbeeld:

 • Sporten
 • Maximaal €5 uitgeven (gisteren was dat niets, maar het kattenvoer is iig op en daar kunnen we niet zonder)
 • Boek

4. Geef jezelf ‘verantwoordingsplicht’

Als je stiekem een voornemen hebt en er niemand iets over vertelt, dan spreekt ook niemand je aan als het je niet gelukt is. Door het jaar heen gaan dan vaak toch de dingen voor waar iemand je wel op aan zou spreken; die klusjes in het huis, je werk, je verplichtingen tegenover vrienden en familie, enzovoorts. Je moet wel een ijzeren zelfdiscipline hebben om dan toch je voornemen waar te maken.

Ik heb dat (nog) niet, dus die vlieger gaat hier niet op. Wat ik wél heb, is een blog met enthousiaste lezers die me steeds een duwtje in de goede richting geven en motiveren en inspireren met hun eigen ideeën/blogs. Hoewel niemand hier waarschijnlijk gaat roepen ‘Oh, wat slecht dat je dat en dat doel niet gehaald hebt!’, wil je toch aan het einde van de dag/week/maand/het jaar iets positiefs kunnen melden, dus werk je extra hard. Natuurlijk kun je die plicht ook creëren ten opzichte van je familie, vrienden, collega’s, of wie dan ook. Deel gewoon je (belangrijkste) goede voornemen en je actieplan en vraag of iemand (of een groep mensen) je daarin wil steunen.

Bonustip: Begin.

Begin, begin, begin, begin. Dat is eigenlijk de ‘missing link’ tussen een plan en de uitvoering. Hoeveel excuses geef jij jezelf om ergens niet aan te beginnen? Een greep uit de mijne:

– Ik heb het gereedschap niet dat ik daarvoor nodig heb
– Geen tijd
– Het huishouden/werk/allerlei andere dingen moet ook gebeuren
– Daar is het de tijd niet voor (een geliefde, vooral inzetbaar tegen buitenklusjes)
– Daar is het te koud/nat/warm voor (zie hierboven)

Met de focuspunten per dag probeer ik steeds maar gewoon ergens aan te beginnen en het – voor zover mogelijk – af te maken. Dat is lastig en vereist steeds weer opnieuw een bewuste keuze om die start te maken, maar misschien wordt dat op de termijn ook een goede gewoonte. En anders; als ik niets doe, gebeurt er helemaal niets en kom ik weer uit bij slecht nieuws voor punt 4 😉

Welke struikelblokken ervaren jullie in het waarmaken van je goede doelen en wat probeer je hiertegen te doen/doe je hiertegen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Dat zijn goede tips. Mijn struikelblok bij het halen van doelen is vaak dat ik ;s avonds erg moe ben en dan nergens zin in heb. Bovendien komt er ook regelmatig wat tussen. voorbeeld: we zouden gister gaan hardlopen, maar toen hebben we slecht nieuws te horen gekregen over Sanders opa en toen is het er niet van gekomen 🙁

 2. Nuttige tips. En zeker het niet uitstellen, maar tijd maken.
  Mijn verantwoordingsplicht is dit jaar gewoon mijn blogje. En m'n vent die graag wil dat ik een beetje sportief meedoe met mijn grote uitdaging.

 3. Ik werk zelf met SMART. De letters staan voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, en Tijdgebonden. Als je op SMART en doelen googelt dan vind je meer uitleg. Jouw 150 keer sportschool is een goede SMART-doel gesteld doel.
  Verdelen in maanddoelen is ook goed, zo maak je het minder groots en zwaar en meer overzichtelijk.
  Succes.

  Groet, Creanda

 4. Mijn belangrijkste doelen dit jaar zijn (heel veel) sparen en mijn boek een heel eind klaar hebben. Ik heb al 3,5 interviews en twee vergaderingen de komende weken staan met betrekking tot het laatste. Lekker concreet dus meteen in het begin van het jaar! Die gesprekken moet ik van mezelf dan ook metéén uitwerken zodanig dat ze bijna drukklaar zijn! Vandaag nog wat kleine doelen gepland mbt het boek.
  Wat sparen betreft zullen we vele verleidingen moeten weerstaan (nu bijvoorbeeld de acties van media-markt; eos, flatscreen… neeeeee) en de berg geld die in het begin van het jaar binnenkomt moeten potten! En niet uitgeven!! Ik heb een aantal concrete doelen gesteld, precies zoals jij adviseert. Kleinere stapjes. Het plan strekt zich eigenlijk uit over 1,5 jaar (vakantie IJsland hopen we) en 10 jaar (sparen voor studie zoonlief). Maar éérst de buffer, dan de camera en dan de vakantie!!

 5. Haha petje af hoor, ik kan niet relaxt met doelen omgaan (zie mijn blog van gisteren). Wel met spaardoelen maar niet met persoonlijke doelen, dan ga ik als een dolle tekeer en weet mezelf niet af te remmen. Dus nu bedenk ik meestal per dag iets wat ik kan doen (of niet), uiteindelijk krijg ik zo meer voor elkaar dan met een doelenlijstje

 6. Gewoon doen. Een lastige maar ik deed dat ook toen ik begon met sporten met het idee dat de motivatie wel zou komen bij het zien van de eerste resultaten. En dat klopte 🙂

 7. Wat een goed stukje! Ik heb ook last van wat Daantje zegt. Dat ik 's avonds helemaal ben opgebrand en eigenlijk geen energie meer heb om iets uit te voeren. Ik bedenk het allemaal leuk maar dan komt er weer niks van terecht.

  Dankje wel voor je tips.

 8. Ik heb ook 52 doelen gesteld maar zonder blog. Ik heb er ook goed op gelet dat ze allemaal zo SMART mogelijk zijn. Zie veel blogs voorbij komen met doelen die heel algemeen en niet meetbaar zijn. Dat werkt bij mij niet.Bij mij staat het sporten op 250 keer gaan sporten. En bijvoorbeeld 10 km rennen in 1 uur en 15 minuten. Mascha.

 9. Oh ja, SMART, dat heb ik nog gehad op school 😉 Werkt voor bedrijven, werkt voor thuis.
  Ik ben bezig met de droomlijn uit "een werkweek van 4 uur". Daarin concretiseer je ook waar het eindresultaat aan moet voldoen.
  Ik heb mooie dingetjes gefrobbeld op de PC en opgehangen op de koelkast en binnenkant kledingkast om eraan te blijven denken.

 10. Wat een mooi en motiverend blogberichtje is dit… niet alleen over je doel, maar ook de route naar je doel toe en meer specificeren van je doel… Dat is inderdaad iets wat voor mij wel een handig om aan te denken, want die route en zo… tja… is wel handig om van te voren een routeplannertje te bedenken voor mijn doelen…

  Dank je en ik denk dat een blog inderdaad een goed middel is om gemotiveerd te raken c.q. te blijven!!

  Ik ga zo eens aan mijn lijstje werken… m'n doelenlijst bedoel ik…

 11. Mijn grootste struikelblog op dit moment is dat ik alles, maar dan ook alles, uitstel tot morgen. Heb er gewoon de energie niet voor. Volgens mij komt dit ook door het weer. Als het de hele dag zo donker is als de laatste dagen, de zon lijkt alleen te schijnen op de dagen dat ik moet werken, dan ben ik niet vooruit te branden. Geen gebrek aan doelen dus, maar aan energie… Ik heb zonlicht nodig…
  Ik vind het wel prachtig van je, zoals je op dit blog bezig bent, want ik voel toch de inspiratie overkomen… En dat helpt natuurlijk.
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.