Bereid je voor op de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek

Wij krijgen hypotheekrenteaftrek. Dat is maar goed ook, want kregen we het niet, dan werd het elke maand toch best extra spannend en konden we zeker niet doorgaan met verbouwen, om maar te beginnen. Hoewel ik het nog steeds niet eerlijk zou vinden als het afgeschaft wordt (want: zo’n beetje het enige voordeeltje voor de mensen die niet op het minimum zitten, maar ook geen tonnen verdienen, de groep die voor elke regeling buiten de boot valt), begin ik steeds meer het gevoel te krijgen dat we er niet onderuit komen.

Er was sprake van dat er een vlaktaks zou komen als men de HRA zou afschaffen. Maar hoewel ik van nature best optimistisch ben, wil het er bij mij ook niet in dat de Staat aan de ene kant het potje HRA wil houden en aan de andere kant evenveel geld mis zou lopen via lagere belastingen. Ik ga bij afschaffing uit van de volgende veranderingen:

– Misschien minder IB betalen, maar per saldo hogere lasten
– Lagere woningwaarde (volgens dit stukje minimaal 30 procent)

En hoewel het geen zin heeft om je bezig te houden met allerlei doemscenario’s, vind ik het met de hypotheek wel belangrijk om goed vooruit te kijken en rekening te houden met complicaties. Als je onverwachts ineens een nieuwe wasmachine nodig hebt, is dat geld vaak wel ergens te regelen, maar per maand €800 extra betalen of ineens 30% inleveren op je huis, dat is niet iets dat de meeste mensen zo even doen.

Daarom wat tips om je voor te bereiden op de – volgens mij uiteindelijk onvermijdelijke – afschaffing van de hypotheekrenteaftrek:

1. Leef zuiniger
Een open deur voor velen, maar des te eerder je jezelf aanwent het met minder te doen, des te verder je bent als de nood aan de man is en des te minder het je kost, qua moeite en geld. Misschien kun je de HRA zelfs wel (gedeeltelijk) sparen en dus eigenlijk voelen hoe het is om zonder te leven.

2. Betaal af
Ik begrijp dat dit niet voor iedereen interessant lijkt, maar in de meeste gevallen wordt dan uitgegaan van de situatie mét HRA. Zou je, als die wegviel, nog steeds liever de rente op je hypotheek betalen dan aflossen? Het is ook handig om praktisch te denken; je mag vaak maar een bepaald deel per jaar aflossen. Door elk jaar alvast van die ruimte gebruik te maken, loop je geen kans op boetes. Ook niet onbelangrijk: de waarde van je huis moet je eigenlijk los zien van je hypotheek. Die hypotheekschuld ben je aangegaan, maar die wordt niet lager als de waarde van je woning omlaag gaat. Door af te lossen maak je jezelf minder kwetsbaar in geval van (gedwongen) verkoop.

3. Onderhandel over de rente
Juist als je aan het afbetalen bent, laat je aan de bank zien dat je een betrouwbare partner bent, die een minder groot risico vormt. Dat brengt je in de positie om hard te onderhandelen over de rente. Des te lager de rente, des te lager je maandelijkse lasten. Moet je verlengen? Zorg ervoor dat je tijdig offertes bij andere hypotheekverstrekkers aanvraagt. Ook als je niet wilt overstappen kan dat helpen om je eigen bank over de brug te laten komen.

4. Investeer in je wooncomfort
Zelfs als je huis 80% in waarde zakt; zolang je er blijft wonen, is het probleem beperkt. Je maakt immers pas verlies als je woning verkocht wordt. Investeer daarom in je wooncomfort, waardoor het geen straf is om nog jaren in je huis te blijven wonen. Die investeringen hoeven niet veel geld te kosten. Begin bijvoorbeeld eens bij kleine reparaties die je al tijden storen; die losse deurkruk, die rommelige kamer, dat uitpuilende kastje, enzovoorts.

5. Verhuis niet als het niet hoeft

Verhuizen kost vaak duizenden euro’s. De meeste mensen gaan groter/duurder wonen, zitten enige tijd met dubbele lasten en moeten een makelaar + allerlei kosten betalen. En dan heb ik het nog niet eens over eventuele verhuizers, een verhuiswagens, brandstof voor het steeds heen en weer rijden, dubbel kopen van dingen omdat je het door de rommel niet meer kunt vinden, enzovoorts. Onze grootouders verhuisden helemaal niet zo vaak, die kwamen na hun huwelijk ergens terecht en bleven daar negen van de tien keer. Op een gegeven moment weet je wat je hebt aan huis en wat je ervan kunt verwachten. Op de lange termijn is dat veel voordeliger.

Heb jij nog aanvullingen? En denk jij dat het realistisch is om te verwachten dat de hypotheekrenteaftrek er in de komende tien jaar niet vanaf gaat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Wij hebben geen hypotheek, omdat we in een huurhuis wonen. Ook de huur gaat elk jaar omhoog zodat je steeds iets minder te besteden hebt en dat voel je natuurlijk ook. Al gaat dat heel geleidelijk en zal het nooit zo'n klap zijn als wanneer de HRA wordt afgelost. Ik duim voor iedereen met HRA, dat deze behouden mag blijven…
  Fijne dag vandaag…
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Hoewel ik zelf een koophuis bezit en gebruik maak van de HRA, ben ik geen tegenstander van het afschaffen van de HRA aangezien ik hoop dat ook mijn kinderen in staat zullen zijn een huis te kunnen kopen. Ik verwacht echter niet dat de HRA in 1 klap wordt afgeschaft. Als ik naar de programma's van de politieke partijen kijk, is er bij de partijen die afschaffing voorstaan consensus over het geleidelijk afschaffen over een periode van 20 of 30 jaar. Ik denk dat de klap dan wel mee zal vallen.

  Ik ben tevens zeer benieuwd wat er gaat gebeuren met het onlangs aangekondigde CDA plan om extra aflossen te bevorderen. Dit kan voor ons fanatieke aflossers gunstig uitpakken.

  gr
  John

 3. Als de HRA afgeschaft wordt, dan vast niet in 1 keer. Hypotheken beneden 400.000 à 500.000 euro worden voorlopig nog wel met rust gelaten. Misschien zijn over 10 jaar de hypotheken boven 300.000 aan de beurt. Mijn hypotheek is nu 63.000, daar verwacht ik geen problemen mee.

 4. Ik denk inderdaad dat het geleidelijk zal zijn, alhoewel, een kat/regering in het nauw kan rare sprongen maken! Dat zie je nu ook met de studiebeursen. Je erop voorbereiden is altijd beter dan er vanuit gaan dat het wel mee zal vallen. Da's niet negatief, maar wel verstandig.

 5. Wanneer je een hypotheek hebt zonder nhg kan het zinvol zijn om wanneer je een hogere woz waarde op de mat krijgt eens met de bank te overleggen of je op basis hiervan de rente naar beneden kan krijgen. Tevens heeft het zin om wanneer je verwacht dat de rente gaat stijgen eerder van je rente af te stappen en te kiezen voor een langere renteperiode tegen een nu nog laag staande rente.

 6. Ik weet niet wat ze met de hypotheekrenteaftrek willen. We wachten het rustig af. Zonder hypotheekrenteaftrek kunnen wij op dit moment ook nog makkelijk rondkomen, we sparen dan wel minder.

  We zullen zien 🙂

 7. Een ding is zeker, het is nog nooit gebeurd dat de overheid snoeide in een regeling en dat er iets beters voor in de plaats kwam.

  Het zal een boel onrust geven, dat denk ik wel. Zeker zolang er niets definitief is. Ik heb geen zin om erover te doemdenken maar ik ben soms bang dat ons enkeltje Noorwegen ons hierdoor door de neus geboord gaat worden. Of we kunnen er op ons 80e van ons pensioen gaan genieten…

  Tip: keer heel je administratie om op zoek naar vergeten polissen, spaarrekeningen, kleine pensioentjes die je kan afkopen…

 8. Zolang wij in ons huidige huis blijven is er niks aan de hand. Maar we willen niet blijven! Het huis is prima, maar de buurt is niet leuk en we willen dichter bij familie gaan wonen. Een duurder, groter huis willen we niet, maar ik maak me toch zorgen over of het haalbaar is…

 9. Ik denk dat de HRA niet helemaal gaat verdwijnen op korte termijn, wel dat ie minder gaat worden, geleidelijk aan. Die miljonairs zullen het wel weer niet eerlijk en democratisch vinden als alleen zij worden aangepakt vrees ik. Het zou wel eerlijker zijn als de lagere inkomens minder HRA zouden moeten inleveren dan de hogere maar ja… wie ben ik…
  Wel zorgelijk hoor, al die mensen die een hypotheek hebben gekregen toen alles nog kon en waarbij echt rekening is gehouden met die aftrek. Als je voor al die mensen de HRA gaat afschaffen, veroorzaak je een nieuwe crisis.

 10. @Nieuwe dag, Nieuwe kansen!: Bedankt, jij ook!

  En ik denk idd dat de HRA ook niet van de ene op de andere dag zal verdwijnen, maar ik dacht ook niet dat ze zo aan de OV/stufi zouden gaan zitten, als nu de plannen zijn. Dus ik houd dan liever maar rekening met het ondenkbare, vooral omdat dit toch een schuld is die vroeg of laat ingelost moet worden (de hypotheek dan).

 11. Ik houd nu vooral mijn hart vaswt wat betreft de studiekosten. Wij hebben twee uitwonende studerende zoons die allebei HBO doen.
  Voor mij is het nu de reden om zo zuinig mogelijk te zijn zodat ze geen studieschuld hoeven aan te gaan. En mocht het toch niet zonder studieschuld gaan dan willen wij ze helpen afbetalen.

  Ik begrijp niet echt waar de overheid heen wil met de HRA. Hoe harder er geroepen wordt dat er niks verandert hoe minder ik dat geloof.
  Huizenbezitters betalen trouwens hun HRA vooral zelf heb ik het idee. Eerst de overdrachtbelasting, dan OZB, huurwaardeforfait.
  Wij betalen iig flink meer dan we terugontvangen.

  Groetjes, VeggieMo

 12. Voor dit moeten ze eens naar GrootBrittanië kijken. Die hebben de afgelopen 40 jaar in kleine stapjes een soortgelijke regeling afgeschaft.
  In nederland was er sprake van dat het in 30 jaar zou gebeuren. Dan hoop ik er toch niks meer van te merken.
  Wij kochten ons huis met het idee dat we alles zelf moesten betalen en dus zonder HRA. Dat is voor ons een bonus.

 13. Ik heb het altijd raar gevonden dat eigen woningbezit door de overheid wordt gesubsidiëerd.
  Helemaal nu mensen die huren zo benadeeld worden.
  Afschaffen maar wel stapsgewijs.

  Wat punt 3 betreft, een lagere rente bij een spaarhypotheek is niet altijd handig omdat de rente op je eigen spaardeel daarbij ook zakt.

  Nog de beste wensen en succes met je doelen!!

  Groet, Erna

 14. @Erna: Daar heb je helemaal gelijk in, met die spaarhypotheek. Aan de andere kant; wij krijgen iets van 6% over de €15.000 die we gespaard hebben (€75 per maand), maar betalen ook 6% over de €200.000 (bijna €1000 per maand) die onder die hypotheek valt. Dan geloof ik toch dat ik liever een lagere rente heb 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.