Lekker woekeren! (woekerpolis update)

Ik kan binnenkort verschrikkelijk gaan woekeren! Eerder schreef ik al over mijn woekerpolis en dat ik daar maar niets van hoorde. Nu hoorde ik wel wat: ik krijg geld terug! En ook niet zo’n klein beetje:

1300 mooie eurootjes rollen mijn kant op! (en ja, het is een teveel aan kosten dat betaald is, maar ik heb de polis gekregen, dus dan is alles helemaal meegenomen)

En om eerlijk te zijn heb ik ze ook direct al ‘uitgegeven’; ik zat te denken om €800 te gebruiken voor de hypotheek en €500 als extra potje voor de verbouwing, zodat het de komende tijd even iets minder stressen is. Misschien houd ik nog wel iets meer achter voor de hypotheek, want ik verwacht dit jaar niet heel veel grote klappers meer en wil ik bij de €10.000 komen, dan zijn er nog wel wat klappers nodig. De buffer vul ik liever met kleine beetjes, €1000 voor een heel jaar is wat dat betreft voor mij wat beter te overzien dan €10.000.

In de reacties op mijn vorige blogje las ik dat sommigen van jullie mogelijk nog een polis hadden; ook al goed nieuws gehad? En nog tips voor een slimme verdeling van de ‘opbrengst’?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. 't Is je eigen geld maar je kan het maar beter besteden aan goede dingen zoals het aflossen van je hypotheek inderdaad. Mooi zo. Hopelijk heb je hiermee ook weer mensen op goede ideeen gebracht!

 2. wij staan nog aan het begin van het uitzoeken hoe het nu zit met de polis voor onze levensverzekering die aan onze hypotheek is gekoppeld. We weten wel dat de inleg veel hoger is dan de waarde nu. Ik moet nodig de originele stukken gaan zoeken maar ik kan ze niet vinden en ik vrees dat ze ergens in een doos op de vliering terecht zijn gekomen….

 3. Geweldig dat je dat geld terugkrijgt. Ook al zijn het je eigen reeds teveel betaalde centen, het is toch een mooie opsteker om ze nu dan echt terug te krijgen. En je hebt ze al goed besteedt.
  Fijne dag nog vandaag, die nu al heel goed begonnen is op deze manier…
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Ik begrijp je verlangen je hypotheek af te lossen. Die wens heb ik ook. Toch begin ik mij af te vragen of het niet handiger is voorlopig dat aflossingsgeld elders te parkeren (banksparen bijv.) en zolang het er nog is de HRA te benutten. In Eigen Huis las ik nl. dat er gedacht wordt om in de toekomst mensen hun overwaarde te laten gebruiken voor hun zorgkosten! Daar gaan mijn goede plannen.

  Misschien is het weer een storm in een glas water, dat voorstel uit Eigen Huis, maar ik kijk nergens meer van op.

  Groetjes Jacq.

 5. ik heb helaas al jaren geleden. mijn polis bij nationale nederlanden afgekocht. Kreeg toen 1100 van hun ook bij lange na niet de inleg. maar dat klopte volgens hun. dus daar valt dacht ik niets meer te halen.
  groetjes Maaike

 6. @Anoniem: Leuk voorstel weer, ze bedenken ook steeds weer wat. In ieder geval schrikt het mij niet af om af te lossen, want die schuld moet toch weg. Overwaarde heb je alleen iets aan als je ook gaat verkopen en dat is voor ons voorlopig nog lang niet aan de orde. Dan kan ik nu wel rekening gaan houden met 'wat als…', maar daar wordt de hypotheek niet lager van. Nu ben ik nog jong genoeg om op een fatsoenlijke leeftijd hypotheekvrij te zijn en mogelijk zelf mijn pensioen te regelen, als ik nog 10 jaar wacht, kan alles er weer heel anders uitzien. Ik zat net even te rekenen; als het me bv deze maand zou lukken om €2500 af te lossen, dan scheelt dat over de rest van de looptijd van de hypotheek €3400 aan rente. De geplande €10.000 voor dit jaar levert dan ruim €13.500 aan rentebesparingen op. Als ik al die besparingen na het aflossen apart zou zetten, dan kan ik ook zonder overwaarde mijn zorgkosten wel betalen. Dan hebben ze verder niets te maken met een eventuele overwaarde.

  @Credietaflossen: Nee, ik heb de link even gelezen, maar had het idee dat het meer een soort opinie was dan dat de bank echt failliet was op de manier zoals b.v. Icesave. Wel goed om in de gaten te houden, gelukkig heb ik sowieso niets bij ING.

 7. Maar de hypotheek aflossen, is dat wel zo voordeling? Alleen als je geen hypotheekrente aftrek hebt, of over een bepaald bedrag dat niet meer hebt, toch? Anders snijdt je jezelf juist in de vingers. Of klopt dat niet?

 8. @bespaarmuts: Of het voordeliger is heb ik niet tot op de laatste cent uitgerekend, maar ik vind het wel veel verstandiger om daar nu ons geld aan uit te geven. Als 1 van ons iets overkomt of als het financieel een jaar slechter gaat, dan is het fijn als we ons over de hypotheek geen zorgen hoeven te maken. Nu gaat het aflossen natuurlijk niet zó hard, maar dat is juist extra veel reden om er al vroeg mee te beginnen. En de aftrek is gewoon een sigaar uit eigen doos, dus daar zou ik voor je keuze geen rekening mee houden. Als ik geen hypotheek meer zou hebben, dan zou ik ook kunnen overwegen om veel minder betaald te werken. Nu kan dat niet, want aan de ene kant kunnen we de inkomsten goed gebruiken en aan de andere kant MOET ik wel, omdat we anders minder hypotheekrenteaftrek krijgen, waardoor de maandlasten alleen maar meer stijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.