Wat te doen bij storm? 7 tips

De afgelopen dagen heeft het hier echt keihard gewaaid. Normaal gesproken vind ik dat heerlijk. Toen ik nog gewoon thuis woonde, dacht ik niet eens na over wat er kon gebeuren. Ook in een eerder appartementje en later het nieuwbouwhuis had ik er geen last van. Maar nu ik in een bijna 100 jaar oude boerderij woon, lijken de risico’s ineens veel groter. In een appartement of rijtjeshuis deel je je dak nog met anderen, hier sta je er ‘alleen’ voor.

Omdat ik vast niet de enige ben die tijdens flinke stormen iets minder vast slaapt, een paar tips over wat te doen als er storm voorspeld is/tijdens een storm. Het is even wat werk, maar kan je uiteindelijk veel geld, tijd en energie besparen.

1. Haal losse dingen naar binnen. Denk vooral aan tuinmeubelen van kunststof en de droogmolen.

2. Heb je een kelder? Zorg er dan voor dat niets op de grond staat en controleer regelmatig of hij nog droog is. Hier is het grondwaterpeil ontzettend hoog, waardoor de kelders onder water kunnen lopen. Als dat gebeurt; gemeente bellen. Zij sturen iemand om het op te lossen. Doe dat wel direct, want in deze periodes hebben ze het ontzettend druk en kan het zo dagen duren voor er iemand is. Staat er echt een halve meter in? Brandweer bellen. Die pompen het ding leeg. Dat is geen oplossing, maar geeft je (de gemeente) in ieder geval weer een aantal dagen.

3. Waait er iets van of op het dak? Brandweer bellen, daar zijn ze ook voor. Maak zoveel mogelijk foto’s, dat is handig voor als het verzekeringswerk wordt. De brandweer dekt het dak meestal af met plastic, je zult zelf de pannen moeten vervangen. Als je huurt kun je hiervoor terecht bij je huurbaas of woningbouwvereniging.

4. Houd emmers binnen handbereik; de kans op het verschuiven van pannen is aanwezig en als je in een ouder huis woont waar nog geen folie onder de pannen zit, dan kun je last van lekkage krijgen. Omdat het tijdens een storm niet echt vertrouwd is met een laddertje het dak op te klimmen, kun je het beste eerst maar een emmer neerzetten, om te voorkomen dat je vloer beschadigt.

5. Loop een controleronde. Niet als het stormt, maar wel als het licht is en de storm is gaan liggen. Dan kun je kijken of je nog iets vergeten was, helpt de volgende keer weer. Controleer ook het dak, soms merk je niet direct dat er een pan af is gewaaid.

6. Controleer je voorraad; je wilt niet naar buiten MOETEN, omdat je geen toiletpapier meer hebt.

7. Parkeer je auto(‘s) slim. Heb je een auto? Zet die dan zo goed mogelijk uit de wind (b.v. naast het huis) en niet in de buurt van dingen die er tegenaan kunnen waaien. Dit geldt natuurlijk ook voor karretjes, caravans en andere grote dingen waar je normaal gesproken niet van denkt dat ze om zouden kunnen waaien.

Hier heb ik dus tot nu toe alleen weggewaaide dingen (in de vijver…) gehad en een natte kelder. Verder gelukkig nog niets. Hebben jullie nog tips over wat te doen voor of tijdens een storm en heeft een van jullie wel eens last van stormschade gehad?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Vannacht werd ik wakker en dacht meteen als alles er nog maar op en aan zit. Huis is ook bijna 100 jaar oud. Hier vlak bij de kust is het er behoorlijk hard aan toe gegaan.

 2. Mooi rijtje. Het meeste doe ik. Gisteren waren er toch nog twee emmers de tuin in gewaaid. Die stonden niet beschut genoeg. En ik weet,dat met die bijna horizontale harde regen een bepaald dakraam kan lekken. Ja hoor,er lag wat water in de tevoren klaargezette afwasteil. groeten Izerina

 3. Onze woonboerderij is ook honderd jaar oud…onze kelder heeft een natte plek…bedankt voor de tips!…ik ga zo een rondje om het huis lopen…

 4. Zoooo, dat was de storm wel vanmorgen zeg! Het lijkt wel maart!! We werden erdoor gewekt.
  Goede tips, zeker voor een vrijstaand huis. Hier ook regelmatig water in de kelder, helaas.

 5. @Anoniem: Hier hadden we op maandag een natte plek, dinsdag een tweede en woensdag een laagje. Alles stond bij ons al verhoogd, behalve de vriezer. Die heb ik vannacht nog op kratjes gezet.

  @Zena: Doen jullie daar nog iets tegen? Ik heb dus de gemeente gebeld en alles staat op kratjes. Ik had gisteren het een en ander weggeschept, maar dat is nu weer even hard teruggekomen. Zakt het water weer terug in de grond? (Mijn eerste keer, van die kelder 😉 )

 6. Nou… ik ben blij dat dit jaar ons konijn binnen staat. De zomer was te nat en daardoor was ze aan het wegkwijnen, ze is gewend vanaf maart en de rest van de zomer door de tuin te banjeren… en dat kon dus totaal niet, dus nu banjert ze binnen, ze is helemaal "rechtgetrokken".

  Haar buitenresidentie, ahum, is ondanks dat het aan de luwe kant staat toch wat verschoven, niet ernstig of zo, maar ja, het zal maar op z'n kop waaien! Dus dat is wel iets waar je aan moet denken…

 7. Ik woon pal aan de IJssel.
  Wel een paar uiterwaarden (denk een 500 meter breed)en een dijk ertussen en dan nog een stukje grasland van 250 meten,maar daar houdt het ook mee op.
  Ik loop bij slecht weer nog wel eens naar boven, het dijkje op. Even checken hoe het water staat.
  We hebben wel eens jaren gehad dat het écht aan de dijk stond en het gras achter de dijk wel blank stond! Maar echte narigheid in al die 15 jaar dat we hier nu wonen nog nooit.
  Houwen zo!

 8. Mijn zorg is de oude schutting. Omdat de verhouding met de buren ietwat moeizaam is, zitten we niet te wachten op een dispuut over een omgewaaide schutting. Daarbij hebben we beiden studerende kinderen. Zij hebben al eens laten weten om die reden de kosten van een nieuwe schutting niet te kunnen dragen. En daar heb ik begrip voor, ook wij hebben geen geldboom in de tuin:-) Groet, Hsm

 9. Zorg ervoor dat de bomen die in de buurt van je huis staan goed onderhouden worden door iemand met verstand van boomonderhoud. Dan is de kans een stuk kleiner dat er een flinke tak 'zomaar' uitwaait op je dak/auto/zelf.

 10. stevig in je schoenen staan als anderen vinden dat je overdrijft, want je moet gewoon doen wat je denkt dat goed is, beter teveel doen, dan te weinig 🙂

 11. Goed van je, deze tips. Wij wonen in een rijtjeshuis en huren. Dus niet zo snel in de zorgen daarvoor… maar je hebt zeker gelijk wat betreft losse dingen in de tuin of zo. Onze tuinstoelen waaien om en je wilt echt geen spullen door je ramen krijgen omdat ze door de storm worden opgetild…
  Lieve groet,
  Mirjam

 12. Helaas, ondanks de vele keren dat ze het hebben geprobeerd te repareren, hebben wij nog steeds last van lekkage. Dus meer vanwege de heftige regenbuien leeg ik vaker de emmer die de lekkage opvangt. Ik vermoed door de wind dat ik nu ook op andere plekken water naar beneden zie komen.
  Heel veel succes daar met jullie huis. Hopelijk wordt het weer snel rustiger. Groetjes, NLS

 13. Hier geen oude woonboerderij, maar gewoon een gerenoveerde rijtjeswoning…maar ook ik dacht vannacht dat mijn ramen eruit zouden vliegen! Misschien even een tip voor mensen met een zonnescherm » berg de stok goed op. Als die wegwaait (ja, heb het al een paar keer gehoord van mensen dat het gebeurt is} is het, van wat ik ervan begreep, nogal moeilijk om aan zo'n losse stok te komen. Ik vergeet het altijd, maar nu staat hij netjes in de schuur (^.^)

 14. Dakgoor liep over (?) balkon stond vol met water en dat liep dus beneden de serre in op de antieke beoekenkast :(. Man heeft met de vlaggenstok de goot omhoog geduwd. Met theedoek om de zachte bezem plafond afgedaan en bakken neergezet. pfff. Maar het kwam ook onder de deur door. En boven door het rooster van het dakraam. Precies op twee boeken van naaimachine en lock. Het zat niet mee. Moepsje

 15. Ik heb persoonlijk geen last gehad van de storm maar bij mijn ouders zijn er wel een paar dakpannen van het dak gevlogen! Zal blij zijn als de storm gaat liggen. Op schade zit niemand te wachten!

 16. Dakpannen die er van af waaien, als de storm geluwd is, gelijk vast schroeven.
  Misschien is het handig om zelf een pomp aanschaffen om die kelders droog te houden?

 17. Doet mij denken aan januari 1991. Een vreselijke storm. Nok en heel veel pannen van het dak. Opeens een enorm klap, ik dacht da de auto tegen de gevel 'gegooid' werd. Het bleek dat er een dakpan door de voorruit van de auto was gegaan. En meerder pannen volgden, op en in de auto: auto total los en een enorme ravage.5 jan. moesten wij landen op Schiphol. Het was een flink gestuiter. Gelukkig vlogen we met een dikke 747 van onze eigen blauwe trots. De piloot heeft hem keurig aan de grond gezet. Ik hoop voor ieder dat de schade beperkt is gebleven.WilmaH

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.