Herstellen of vervangen?

Blijkbaar was het erg druk bij de verzekeraar, want het duurde even voor ik erdoor was, maar inmiddels is er een aannemer bij mijn schuur wezen kijken om te zien wat er precies gedaan moet worden om de stormschade van een poosje terug op te lossen. Ik kon ervoor kiezen om dat zelf te regelen, of ik kon het laten doen via een aannemer van hen. Omdat ik er zelf niet veel verstand van heb en ook geen zin heb in gedoe en gezeur, dacht ik dat het het beste via hen kon. En stiekem leek het me ook wel mooi als ze gewoon dit dak niet konden repareren, maar er een nieuwe op deden. Dan is die €250 eigen risico goed besteed!

Maar goed, dat zat er dus niet in en dat brengt me even op een dilemma. Ik dacht er al eerder aan om het dak te laten vervangen, omdat het mogelijk van asbest is. De man die hier was had dat idee echter niet. Hij meende dat het iets van ‘asbestgelijkend materiaal’ was. Een dak van asbest leek me geen plus bij een verkoop (of voor mezelf), maar als het geen asbest is, dan is het misschien niet het mooiste dak wat er is, maar ook niet direct reden voor vervanging.

Nu kan ik hoe dan ook nog steeds twee kanten op: ik laat de verzekering toch uitbetalen en regel het zelf, waarschijnlijk moet ik er dan nog wel op bijleggen. Dat is alleen gunstig als ik het dak helemaal laat vervangen, anders is het moeite + een risico waar ik op het moment niet veel voor voel. Of ik laat het hen gewoon regelen, heb m’n dak weer zoals het was en ben €250 lichter.

Eigenlijk heb ik nu niet zoveel zin in gedoe, maar ik wil mezelf ook weer niet (financieel) in de vingers snijden door iets nu te laten, terwijl het op een later tijdstip misschien wel nodig is. Het dak is verder op zich goed, alleen de houten afdekplanken zijn niet geweldig meer. Maar goed, ook dat is weer geen reden om een heel dak te vervangen.

Kortom, ik weet het gewoon eigenlijk even niet. Wat is wijsheid? Wie kan hier nog wat zinnigs over zeggen of wat zou jij doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Kan je niet iemand langs lateren komen om het dak te laten checken of het asbest is of niet? Dan heb je echt zekerheid en dan weet je ook waar je aan bent. Je hebt nml. verschillende soorten astbest. Het levensgevaarlijke en de iets minder gevaarlijke, maar als het astbest is dan moet het toch weg.

  2. Met asbest ben je flink in de aap gelogeerd want daar mag niet zomaar iets aan gedaan worden (juist dan komt het mogelijk in poedervorm vrij en dat is gevaarlijk, zolang het er gewoon ligt is er niet veel aan de hand), daar gelden allerlei voorzorgsmaatregelen voor. Mijn ouders hebben net het proces van vaststellen wel of geen asbest rond de kozijnen doorlopen, ook voor de zekerheid (bij hen gelukkig geen asbest). Er een deskundige naar laten kijken lijkt mij nu heel verstandig! Als de verzekering iets aan dat dak moet gaan doen (want reparatie is noodzakelijk) dan bestaat er een kans dat in geval van asbest ze helemaal niet de keuze krijgen tussen opknappen of vervangen. Er bestaat een kans dat het dan wel verwijdert moet worden. Want schade, dus reden tot werk aan het dak en bij asbest mag er dan niet zomaar even de andere kant op worden gekeken. Maar ja, die man die het nu beoordeeld heeft deed dat voor de verzekering (hij wil graag ook nog nieuwe klussen van de verzekering), en drie keer raden wat de verzekering zeker niet wil horen…
    Mij lijkt wijsheid er iemand met verstand van zaken naar te laten kijken, ook voor je eigen veiligheid. Als dit asbest is en het wordt gerepareerd waarbij dit materiaal los komt dan is dat ook niet best voor je eigen gezondheid (ook al zal het best de goedkoopste oplossing zijn, voor nu dan).

    Groetjes Lily

  3. Ik zou er zeker ook niet zelf aan beginnen. Zo op het oog zeggen dat het materiaal waarschijnlijk niet asbesthoudend is lijkt me stug. Zoiets moet bij twijfel door een lab test vastgesteld worden. Verder zolang het asbest gebonden is, is niets aan de hand. Maar nu je voor zover ik begrijp schade hebt, lijkt het me echt zinnig om te weten hoe het zit en niet handige henkie z'n gang laten gaan.

  4. Ik geloof dat ik het eens ben met Lily en Hanneke. Ik zou eerst een second opinion vragen of het daadwerkelijk asbest is. Als die ook zeggen dat het geen asbest is, dan is er niks op tegen om het dak gewoon te laten repareren. Als het volgens die andere deskundige wel asbest is, dan met de verzekeringsmeneer onderhandelen want dan mag hun aannemer er ook niet zomaar mee aan de slag.
    Sterkte met besluiten, Stuiterbolletje

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.