Opruimen: vroeger en nu

Opruimen is nooit mijn sterkste kant geweest. Ik heb altijd moeite gehad met afscheid nemen van dingen. En sowieso met het inzien van het nut van opruimen. Opruimen voor het oog: prima. Maar waarom zou alles IN die kast of die Curverbox er ook fantastisch netjes uit moeten zien? Als kind moest ik elke dag mijn kamer opruimen en ik ben in die tijd een aardige meester geworden in het creëren van netjes uitziende ruimtes. Overigens ging dat wel altijd met zo’n moeite dat mijn ouders heel af en toe zelfs beloningen in het vooruitzicht stelden. Duidelijk noodgrepen. Maar ja, vroeg of laat loop je dan toch tegen de lamp.

In de afgelopen jaren heb ik al heel wat momenten meegemaakt waarbij ik mezelf wel voor m’n kop kon slaan om mijn laksheid in opruimen. Drie verhuizingen op een rij die – vanwege mijn eigen beroerde planning – met zo’n haast moesten worden uitgevoerd, dat er helemaal geen tijd was om spullen uit te zoeken. Om een lang verhaal kort te maken: de opruimsessie waar ik nu mee bezig ben, is er eentje die orde moet scheppen in een collectie die ongeveer 11 jaar ongebreideld door heeft kunnen groeien. En voor wie denkt dat dat wel meevalt: dat zijn de elf jaar waarin ik steeds meer baantjes kreeg, zelf op vakantie ging, werkte bij winkels met hebbedingetjes, enzovoorts. Kortom, een slechte combinatie van geen vaste lasten, wel inkomen en genoeg dingen om het aan uit te geven.

En toch weet ik dat het me gaat lukken. Ergens in deze rommelkont zit namelijk wel degelijk een opruimdiva. Toegegeven: niet eentje die dol is op schoonmaken, maar opruimen en organiseren zit écht wel in mijn bloed. Ergens. En als ik eenmaal die basis van essentiële dingen maar weer heb, dan laat ik het nooit, nooit, nooit weer zo ver komen!

Waren jullie vroeger al opruimerig, of ook juist helemaal niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Inderdaad begin ook aan een kastje per dag. Ik ben juist iemand die helemaal niet van t opruimen is (is ook wel te zien aan de foto's die ik in de blog erover plaats) maar geloof me, op deze manier is het best goed vol te houden en ik zie nu na een kleine 2 weken echt al verbetering komen in het geheel.

 2. Ik ben altijd best opgeruimd geweest. Op een foto van mijn tienerkamer is het stofvrij en staan de poezenbeeldjes netjes in het gelid. Ook mijn bureau waaraan ik mijn huiswerk deed was ordelijk. Met de boeken netjes op een rijtje.
  Sinds ik echter samenwoon met twee mansfiguren met verzmelingen, bergen speelgoed en diverse hobbies, is het opruimen nooit klaar en lijkt het altijd wel rommelig hier. Ik zou het wel meer opgeruimd willen hebben in het hele huis.
  Ach, wie weet, als zoonlief ouder is … Ik houd hoop!
  Het is dus maar goed dat IEMAND enigszins opruimt 😉

 3. Succes met je opruimen. De kringloopwinkel zal blij zijn.Dat is het leuke van consuminderblogs. Ik ben een opruimer,kan goed weg doen en werd toch gestimuleerd om nog eens door mijn kasten te gaan. Weer een vuilniszak kleding naar de kringloop. Groeten Izerina

 4. Kastje per dag is inderdaad ideaal hoor! Ik begon het project in combinatie van een blog en ik was met 81 dagen klaar! Ik geniet nu nog elke dag van de extra ruimte in huis. Succes ermee!!

 5. Nog altijd zo rommelig als vroeger. alleen ergert het me nu eerder. En als ik eenmaal echt aan het opruimen ben, gaat er vaak ook heel veel weg! Dan gelijk drastisch en goed.

 6. Ik ben altijd opruimerig geweest. Wij woonden vroeger met 6 personen in een huis en was toch veel aan het opruimen als ik het niet meer kon aanzien. (3 meiden op één kamer) Nu, in mijn eigen huis heb ik het altijd opgeruimd. Ik leg eigenlijk altijd iets terug waar ik het gepakt heb en dan kun je bijna geen rommel krijgen. Overbodig kopen doe ik ook niet meer. Alle kasten heb ik gehad. Dus ja, ik ben heel tevreden.

 7. Goed bezig! Het scheelt echt veel gedoe in je leven als je besluit dat je al die troepjes niet nodig hebt.

  Ben nu ook echt netjes, vroeger was ik een vreselijke rotzooimaker. Maar als je geen 10 stapels kleding door hoeft om dat ene truitje te vinden, hoef je ze ook niet elke keer op te ruimen. En zo is het met alles…

 8. Vier jaar geleden het huis flink opgeruimd. Wat ging er een megahoeveelheid weg en dat terwijl ik al geen bewaarder was. Maar ja, druk, druk en druk zorgde ervoor dat er makkelijk dingen gekocht werden omdat het zo handig en makkelijk was. Nu weet ik wel beter en komt er veeeeeel minder het huis in. Maar dan nog lukt het ons om te veel spullen te hebben. Vaak gekregen of meegenomen met het idee weggooien kan altijd nog. Nu heb ik weer een opruimwoede en vind ik spullen waarvan ik dacht dat ze al wegwaren. Ook spullen die emotionele waarde kunnen hebben. Nu nog niet, maar misschien krijg ik er later spijt van als ik ze weg doe. Deze spullen heb ik toch maar op zolder achter een schot gezet. Ik probeer nu alleen de spullen te bewaren die ik echt mooi vind. De spullen die irriteren (niet lekker zitten, niet mooi zijn, enz) die gaan echt weg. En al is er al zoveel weg: nog nooit wat gemist. Ik verbaas mij ook verjaardagen ook steeds meer wat mensen voor spullen aanschaffen. Alleen voor de heb of luxe. Heb het idee dat wij steeds meer buiten de boot vallen, terwijl wij het financieel beter hebben dan de anderen op zo'n verjaardag. Voor mij geldt steeds meer: Less is more!!

  1. Dat van die verjaardagen kan ik me ook flink over verbazen. Dat het je nooit in de weg gaat staan! Maar goed, ieder zo z'n ding en een paar jaar terug dacht ik hier niet eens zo over na. Nu snijdt het mes voor mij aan tig kanten: ik verdien er geld mee voor dingen die ik wél belangrijk vind (aflossen/verbouwen), ik maak er ruimte mee en ik maak schoonmaken (totaal NIET mijn hobby) makkelijker en soms zelfs leuk.

 9. pfftt, dat opruimen, en dat iedere dag daarover bloggen.

  Huisvrouwenbloggen noem ik dat. Een tijdrovende manier van bloggen.

  Ik deed dat ook een paar keer, en ik vond dat het bloggen daarover met de foto's uploaden net zoveel tijd kostte als het opruimen.

  1. Ik vind bloggen over opruimen niet erg, ook niet om te lezen, maar ik zou niet zo snel mijn hele opruimproces in beeld (en woord) brengen (of dat elders volgen). Dat is idd vrij tijdrovend en ook niet altijd even spannend, vind ik dan. Ik weet ook niet of een kastje per dag echt iets voor mij is. Ik heb geen moeite (meer) met opruimen, en een kastje per dag gaat me eigenlijk wat te traag. En soms werkt dat ook niet lekker, omdat ik ook wil proberen dingen te verkopen. Waar zet ik dat dan weer neer, ergens anders, of is mijn kastje dan gewoon niet af?

 10. Ik had vroeger echt een enorme hekel aan opruimen. Daarnaast kon ik ook heel moeilijk afstand doen van spullen, ook al had ik ze al tijden niet meer gebruikt. Ik was echt een enorme rommelkont.
  Maar nu gaat het steeds beter. Er gaan steeds meer spullen weg, en dat is eerlijk gezegd ook wel nodig, en ik vind het vooral heel prettig. Dus tsja, blijkbaar komt het toch nog (een beetje) goed met mij op opruim/schoonmaakgebied.

 11. Ik was een enorme rommelkont. Op mijn slaapkamer lag soms zoveel rommel dat ik af en toe wat aan de kant schoof waar ik mijn voeten kon zetten om mijn kamer uit te komen.
  Op school werden de tafeltjes gecontroleerd op netheid en ook daar kon ik niet betrapt worden op enige vorm van netheid.
  Volgens mij was dat een soort van onderhuids verzet destijds tegen allerlei regeltjes (zat er al vroeg in blijkbaar).

  Nu heb ik het graag netjes om me heen. Alleen supernetjes dat is het zelden en dat vind ik ook niet zo gezellig. Er mag best een stapeltje boeken liggen, een breiwerkje, wat afwas opgestapeld in de keuken enzo.

  Groetjes, VeggieMo

 12. Ik dacht altijd dat ik gewoon een groter huis nodig had 😉
  Grapje hoor, maar ik verbaas me ook over de hoeveelheid spullen die we in de loop van de jaren verzameld hebben. En dat terwijl ik m'n kinderverzamelingen niet eens meer heb. We begonnen gewoon weer overnieuw 😉
  Ik wordt steeds makkelijker in dingen wegdoen gelukkig. Kunnen we later weer makkelijk kleiner gaan wonen.

 13. Heel tegenstrijdig. Ik ben een perfectionist, maar ook een ontzettende rommelmaker (ook door het opruimen zelf). Ik kan uren doen over 1 vierkante meter. Of ik word afgeleid om zegeltjes te gaan plakken omdat die bij het opruimplekje lag. In de ene kast ligt alles perfect op volgorde, kleur, alfabetisch, thema, grootte en noem maar op en als je de volgende kast opentrekt, valt alles eruit. Door dat perfectionisme van me schiet ik dus nooit erg op.

 14. Het lezen van een opruimlogje inspireert me om thuis ook weer eens een laatje aan te pakken, of de speelgoedkist 🙁 Ik was gisteravond reuzetrots op mezelf, omdat ik wat oud speelgoed (bekladderd, gebutst) had weggegooid! De tv-show 'Hoarders' helpt ook; 5 minuten is genoeg om er thuis ook weer tegenaan te gaan. Dan kijk ik die 5 minuten terwijl ik de was wegvouw, en dan gaat de tv uit (of op iets leuks) en ga ik strijken of zo, of een doos/kastje/laatje/zak leeghalen en sorteren. Soms beslis ik dat de zak naar zolder moet, en dat de inhoud dus écht op een vast plekje moet komen te liggen.

  Succes allemaal!
  Siebrie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.